Jump to content
Goran
moron

Jare za sve pare ...

Recommended Posts

Za šinu, nauljena krpa ili ulje u spreju. Mada, onda zna prašina da se nahvata. Ostalo...je do štednje by Toyota... 

Jazz je bio valjano skup auto. 

Ima sigurno 30% veću cenu od Jarisa?

Ne, razlika cene Jarisa hibrida i Jazz-a je značajno manja.

Najjeftiniji Jaris na koji može da se doplati za parking senzore je paket SOL( postoje još tri paketa iznad toga ).

I kada dodaš pomenuti opcional za SOL i metalik boju, pa uračunaš i popust koji daju na Jaris, takav Jaris je jeftiniji samo oko 7% ( ili samo oko 2.000 ) od najskupljeg Jazz-a ( sa popustom ).

Realno, kada se pogleda odnos opreme, Jazz košta i manje.

Ali, tržišna prednost Toyote je što ona nudi i klotare ( sa halogenkama u prva dva paketa opreme, a što danas nema ni kod Dačije ), pa te klotare onda imaju relativno nisku cenu.

Jarići "trčkaraju", kako koji i koliko. Ali, privatni uglavnom najviše :) 

Najstarijeg krajam jula čeka ( četvrti ) redovan servis ( formalno na 60.000 km, a faktički će biti na oko 58.000 km ).. Puni tri gedine za dva dana.

viber_image_2025-07-13_22-03-01-152.jpg.b1e11c6f2095249fc848504830b397dc.jpg viber_image_2025-06-25_09-46-36-107.png.7c9a534a001fb852d966696e87cafcfc.png

viber_image_2025-07-20_15-20-42-708.jpg viber_image_2025-07-20_15-20-42-419.jpg

viber_image_2025-07-20_15-19-29-999.jpg viber_image_2025-07-13_22-03-43-122.jpg.5e1bea1a39df6dc3eaf43205dcfec572.jpg

Nema tu pravila.

Naime, a5ko izuzmem novija vozila ( posle polovine 2024, kod kojih posebna IC kamera non stop skenira oči vozača - da li je pogled vozača usmeren ka napred i da li su oči "otvorene" ), za ova starija vozila apsolutno nisam u stanju da provalim eventualno postojanje istovrsnog algoritma. Jer, istovrsnog algoritma i nema :) Ili sam ja totalno glup da ga provalim. Ili je on suviše pametan za mene. Pojma nemam koju tačno vrstu mog ponašanja ili pasivnosti on smatra alarmantnom, posle čega bi upalio ovu vrstu upozorenja.

On 7/20/2025 at 4:24 PM, moron said:

Jer, istovrsnog algoritma i nema :)  Ili sam ja totalno glup da ga provalim.

Kad treći put zevneš, shvati da je šejtan odnio šegu i zabrine se za sebe ... :lol:

Jer, ne laje kera sela radi ... :stuart:

I kod mene na vw isto nekako ne mogu da shvatim sablon. Svakao radi po principu komandi koje se koriste, ucestalost, brzina, ne "gledanjem" vozaca. Stari tiguan nije imao pracenje puta i sl tehnologije, a slicno reagovao kao i novi sa tim upozorenjima. Cini mi se da nikada nisam video da upozorava na kracim voznjama npr manjim od 2h.

U konkretnom slučaju (za koji sam postavio fotografiju), indikacija umora mi se pojavila posle manje od pola sata vožnje ( krenuo sam iz Sremske Kamenice, a upalilo se odmah posle Banstola ). 
Jesam ja taj put bio relativno umoran, ali ništa strašno, a ni izbliza kako sam u nekim ranijim situacijama povremeno znao biti umoran i „spavati“ ( a da se pri tome indikacija ne upali ).
Zato kažem da mi je algoritam kod ovih starijih vozila ( a ovo sada mi se desilo sa Jarisom iz 2024, prvi put registrovanim u aprilu 2024. ) taj algoritam meni malo nedokučiv.
Kod savremenih vozila ( prouzvedenih posle polovine 2024. ), koja vozila imaju IC kameru koja stalno snima oči vozača, mogućnost greške u detekciji umora ili nepažnje vozača je značajno manja. Kod tih vozila, ako „blejiš“ duže od par trenutaka bilo gde osim u put ispred sebe ( pa i ako gledaš u centralni tablet ), alarm će odmah da se upali ( pa i zvučni ), a isto će da se desi i ako namerno samo na kratko prividno pritvoriš očne kapke ( alarm se pali ). Greške i tog naprednog sistema su svakako moguće, npr, ideš ka Suncu, koje je nisko na hirozontu, pa ti svelosti ide u oči i ti instiktivno skoro da zatvaraš oči. I alarm se upali.
Pri čemu nisu svi ti sistemi podešeni na isti „način finoće“, pa ono što jedan toleriše, drugi sistem dozvoljava ( neki će ti dozvoliti i da gledaš okolo i 3-4 sekunda, a neki će da alarmira i posle samo 1-2 sekunda ).
A velika je razlika kod tih savremenih vozila i kako se taj alarm deaktivira nakon što se jednom aktivirao.

27 minutes ago, Woodoo said:

Obično posle 2 sata neprekidne vožnje iznad 65 km/h. Tako je bar kod Stellantisa.

To je smešno malo. Putovao sam 700 do 1000 km sa jednom ili dve pauze, i to više zbog dosipanja TNGa, nego što mi treba.

Mada, bolje stati, pazu napraviti. Ima onih koji ne trpe duže vožnje.

Šta li kaže bord komp za ove naše štonkolima dolaze iz Norveške, pa voze 24h.....

Kada sam testirao ( mislim ) Konu, kada god mi se aktivirao taj alarm ( jer sam možda „blejao na stranu“ ), šanse nije bilo da ga ja ućutkam ili da on sam prestane da pišti osim da ja prethodno radikalno usporim.
Probao sam da namerno pokrijem objektiv IC kamere i sistem bi najpre vizeulno porukom upozoravao da moram da otkrijem objektiv kamere, a ako to ne bih uradio, alarm bi počeo da pišti, a ako ga ignorišem i da se dere kao da ga neko kolje ...
Sa druge strane, od nje noviji BMW ili MINI, tolerisali su sve i svašta, da maltene put uopšte ne gledam, mada bi se i kod njih na kraju aktivirao alarm, ali bi se lakše „ućutkao“.

Ovaj Jaris (pa i  iz 2024. ) srećom predstavlja zastareo model :)

1 hour ago, shuxx said:

To je smešno malo. Putovao sam 700 do 1000 km sa jednom ili dve pauze, i to više zbog dosipanja TNGa, nego što mi treba.

Mada, bolje stati, pazu napraviti. Ima onih koji ne trpe duže vožnje.

I ja mogu da vozim dugo bez pauze, međutim, nisu svi ljudi isti. Srećom nije toliko iritantno sugerisanje da se napravi pauza i lako se ignoriše.

Telemetrijski podaci.

AR Giulia prati šta radi vozač:
- na volanu - stalne male korekcije su ok jer su one uobičajene. Nikada nisu ok nagla trzanja i druge neuobičajene korekcije koje se ponavljaju. U skladu sa tim, prati da li je auto u traci onako po sredini, ili često šeta u okviru iste trake.

- sa gasom i kočnicom - postepeno lagano popuštanje pedale gasa jer čovek tone u san, pa onda odjednom davanje malo jačeg gasa kako bi se došlo do željene brzine kada se vozač trgne (probudi).
Zakasnele reakcije na kočnici gde se zbog toga odjednom tokom vožnje počne jako kočiti (jer vozač nije ni video opasnost ranije pošto je dremao), ili se uopšte ne reaguje pa sistem mora sam da uspori auto.

- koliko dugo se vozi bez prekida - meri se vreme koliko je prošlo od startovanja motora tj. bez gašenja, ali ne može da napravi razliku (nije toliko pametan) ako se stane na pauzu i ne ugasi motor tokom tog stajanja (jer se npr. želi da nastavi klima da radi). Što se ovog parametra tiče nastaviće da broji minute iako je pauza realno bila. Ipak, nikada se neće dogoditi da auto stoji u leru 3 sata i da izbaci poruku o pospanosti, tj. nikada nije dovoljno samo vreme tokom kojeg motor radi neprekidno.

Kod još novijih sistema, kao što reče @moron, sistem prati lice i oči vozača. Ne može da se prevari sistem ako se stave bilo koje (vid/sunce) naočare.

Da, moguće da ( kod ovih starijih automobila, bez IC kamere koja prati oči vozača ) da sistem za detekciju umora radi baš na način kako si ti rekao, kombinovanom analizom: 1) načina popuštanja i pritiskanja gasa, 2/ načina kočenja i 3/ načina korekcija pravca.
U konkretnom slučaju, ja sam prethodno vozio oko 5-6 km sa aktiviranom poluatonomnom vožnjom ( od izlaska iz Sremskih Karlovaca do pred Banstol ), pre raskrsnice sam isključuio polutonomnu vožnju, prikočio ( tu je 50 i opasna raskrsnica ) i onda je uskoro došla ona veoma blaga i jako dugačka nizbrdica ka Maradiku, gde je kolovoz na pravcu prema salašu Mali Park pun nekih gadnih novijih neravnina. Tu sam vozio možda 80-90, ali, u izbegavanju tih neravnina ( neka kola su bila ispred mene ), uz česta naizmenična dodavanja i popuštanja gasa i veoma često cik-cak, a ta kola nisam mogao da preteknem i po sadašnjem sećanju, tako sam duže vreme cimao i cimao, gasom volanom, nekada i kočnicom ... I tu negde se to aktiviralo ... Jer sam se ponašao nenormalno, kao da spavam :) 

Kod ove generacija Jarisa, čim si aktivirao tempomat ( što je moguće počev od brzine kretanja od najmanje 30 km/h ), aktivirana je "poluatonomna vožnja", odnosno istovremeno su time aktivirani:

1/ radarski tempomat i 

2/ sistem za aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake,

pa ako put ima vidljivu barem jednu uzdužnu liniju ( onu izmedju saobraćajnih traka ili onu uz rub kolovoza ), vozilo će svakovremeno samo da upravlja i da pri tome bude u sredini saobraćajne trake, a radarski tempomat će da održava zadatu brzinu (pa i da usporava ako susigneš sporije vozilo ), a po potrebi i da u saradnji sa AEBS-om da koči ako se ukaže potreba.

Naravno, dok vozilo tako samo upravlja, ruke vozača bi trebalo da su volanu i da volan vozača "oseti" ( da on rukama ipak deluje nekom silom u smislu zakretanja volana, pri čemu to po intenzitetu ne mora baš biti onakva sila koja bi bila potrebna da sisem nije aktivan ), jer ako sistem duže od 20-30 sekundi ( kako kod kojih kola ) "ne oseti" da vozač upravlja, kreću najpre vizuelna upozorenja ( recimo, narednih 10-15 sekundi ), pa onda i zvučna upozorenja još 10-ak sekundi i ako se na sve to oglušiš, sistem poluatonomne vožnje se sam deaktivira ( ali ti ostaje još neko vreme odustva funkcionalan klasičan "Line Assistant", koji bi te držao "cik-cak" unutar granica saobraćajne trake ).

Tako to radi kod Jarisa.

Kod Jazz-a koji sam imao, bilo je moguće uključiti radarski tempomat, bez da je istovremeno uključen sistem za aktivno centriranje vozila u sredinu saobraćajne trake ( i obrnuto ).

No, ni Jaris, kao ni Jazz, nisu imali funkciju običnog tempomata (da ne radi kao radarski). 

Jutros rano oprah Jareta, a predveče htedoh negde otići njime, ali - šipak :) Legla prednja leva guma. Pogledam malo pre - šraf u gazećem sloju. 

Kako na brzinu posle prebrojah u glavi, barem 10 puta sam probio gumu u Beogradu :) Ove godine već dva puta. 

viber_image_2025-08-10_22-19-29-853.jpg

viber_image_2025-08-10_22-19-30-801.png

Kakvi su vam putevi po prestonici, da tako često imate gumi defekt... Ekseri po Bgd.. pa kod nas na selu ih nema toliko...

Ima li jare rezervni, 5 ti točak? 

Okrpih jutros gumu ... 
Ne, Jare standardno nema rezervni točak. Ovaj ima, jer sam ga naknadno kupio. Ali, nisam ga montirao ovom prilikom. Skinuo sam točak sa Jareta ( ostavio ga na dizalici i nekoj drvenoj gredi ) i odneo točak CRV-om do vulkanizera ( jer ne bih da mi neko opet uništi šraf ili brezon ).

Sinoć, pre nego sam uočio da je šraf u gumi, htedoh da naduvam gumu „Toyota kompresorom“ ( jer sam hteo da vidim gde je guma probijena ), ali, nije hteo da radi. Probah ga onda na CRV-u ( radio je sasvim normalno ), tako da izgleda da mi ne na Jarisu ili otišao osigurač ili neki drugi zajeb.
Sve u svemu, da mi se ovo desilo negde van grada ( a da nemam ćopavac ), sa kitom za reparaciju ne bih mogao ništa, jer nema struje za kompresor ...

Lanac je jak koliko najslabija karika

Neka sitnica napravi zaje8, da krupna stvar ne radi

Kao osigurač za upaljač

Ili ekser u gumi

Jbg