La_shin 14 Posted March 30 Pozdrav svima, vec duze vreme citam svaki post koji ima na ovom forumu o Evo 1.4 Turbo, i konacno sam skupio hrabrost da predstavim svoj auto i postavim odredjena pitanja. Fiat Evo je uvezen iz Svajcarske u decembru 2024. godine sa nesto vise od 169 hiljada km na satu. Pre kupovine je proveren na CarVertical i sve je bilo u redu sto se tice izvestaja, a posto je auto bio u odlicnom stanju odlucio sam se da ga kupim. Prva ideja je bila Evo Abarth ali posto imamo dvoje dece zena i ja smo se slozili da je Evo 1.4 turbo sa 4/5 vrata savrsen kompromis. Pored toga auto je stvarno lepo ocuvan, uz njega sam dobio i dva seta novih guma, letnje na farbickim felnama 17” i zimske na celicnim felnama 16”. Auto nije imao kuku, sto mi je bilo jako bitno, ali pored toga je imao dve “mane” - umesto rezervnog tocka ima onaj set za reparaciju sa kompresorom i nema tempomat, ali posto svakako tempomat nisam koristio ni na jednom autu do sada jer nemam tu naviku, to mi nije bilo mnogo strasno. Nisam siguran sada ali mislim da na plocici sa sifrom boje pise da mu je fabricka boja Grigio Campovolo, ona cudno siva boja, ali moguce da sam pomesao, to cu ponovo proveriti kada se setim gde mu stoji uopste ta plocica/nalepnica. Na ePer sam proverio multiair jedinicu, i ako sam dobro razumeo, stara jedinica (55236341) je zamenjena novom 55228221 2011. godine. Na autu nakon kupovine je uradjen mali servis, ali pored toga zeleo sam sve lepo da proverim jer se cuo neki cudan zvuk kada je hladan i na 1.500rpm, kao neko grebanje (podseca na ventilator koji zakacinje kuciste), kada se auto zagreje, to grebanje nestaje. Pored malog servisa odradili smo proveru menjaca, radilice, seta kvacila, trapova, kompijutera i nakon toga zamenili set kvacila jer je lamela bila losija i usb ne radi, ali to mi sada nije primarno. Posto majstor nije mogao nigde da nadje MultiAir filter, ja sam preuzeo tu odgovornost na sebe, pa smo zamenu odlozili kada budemo radili veliki servis. Ako nekome znaci MultiAir filter moze da se nadje u Mladenovcu u Auto Delovi Šipa, narucuju iz inostranstva i kosta 3.500rsd, samo se ceka par dana da stigne. Za sada nemam neke slike auta, ali oko nekoga bude zanimalo rado cu ih napraviti. Bitan mi je taj cudan zvuk, majstor mi nije nesto delovao kredibilno za resavanje tog zvuka jer se prvo pravio da ga ne cuje a posto sam bio uporan rekao mi je da je to sigurno neki lim u loncu auspuha koji se tako cuje dok se ne zagreje. Ta prica mi ne pije vodu jer vibraciju osecam blago kada stavim ruku na menjac, ali kada se otvori hauba deluje kao da ne dopire iz samog motora nego negde pored. Ako neko ima iskustva, bio bih i vise nego zahvalan na pomoci. 6 silenci, Nikola031, neshtry and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2773 Posted March 30 pozdrav i srecno sa autom i prestavi ga i postavi neku sliku i dobrodošao Quote Share this post Link to post Share on other sites
boole 42 Posted March 30 (edited) 2 hours ago, La_shin said: neki cudan zvuk kada je hladan i na 1.500rpm, kao neko grebanje (podseca na ventilator koji zakacinje kuciste), kada se auto zagreje, to grebanje nestaje. Isto se desavalo na jednom Bravu MA kojeg sam gledao da kupim, cim se ugrejao osovinica se vise nije cula. Edited March 30 by boole 2 La_shin and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted March 30 3 hours ago, silenci said: pozdrav i srecno sa autom i prestavi ga i postavi neku sliku i dobrodošao Hvala puno, potrudicu se da dam sto vise informacija 2 hours ago, boole said: Isto se desavalo na jednom Bravu MA kojeg sam gledao da kupim, cim se ugrejao osovinica se vise nije cula. Neizmerno vam hvala na odgovoru, moram priznati da je zvuk veoma slican, na snimku je malo ostriji ako se mogu tako izraziti ali verujem da je upravo ovo uzrok. Da li mi mozete reci, da li postoji mogucnost remonta ili se taj deo kupuje nov? 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
boole 42 Posted March 30 Nazalost ne poznajem dovoljno materiju da bih mogao dati savet sta raditi u ovoj situaciji. Ne tvrdim da je kvar bas ovo sto sam spomenuo, to bi trebao da proceni neko ko se razume, ali identicna stvar mi se desila pri pregledu auta a zvuk je nestao u probnoj voznji pre nego sto je dostigao radnu temperaturu. 2 La_shin and neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted March 31 Pretrazio sam na internetu koliko kosta nov, i video sam da se cene krecu izmedju 150 i 250 eura, tako da se nadam da je moguc remont, naravno ako se ispostavi da je problem upravo Wastegate Actuator. Pored ovoga, zaboravio sam da pomenem jos jedan moguc problem. Idem iz perspektive da se ne razumem jer mi je ovo prvi benzinac u zivotu, ali nekako mi skala za temperaturu mnogo "seta". Lepo dodje na radnu temperaturu, skala stoji na sredini, ali kada ga na primer tada vozim u trecoj ili cetvrtoj na 4.000rpm skala spadne za crtu do dve, ne naglo ali lagano padne, i kada smanjim obrtaje i promenim brzinu, recimo treca na 2.500rpm skala se vrati na sredinu, i kada stojim na parkingu ventilator se pali i gasi, radi minut ili dva - ugasi se na minut dva - upali se ponovo na minut dva. Ventilator cak to nekada radi kada auto i nije zagrejan, vec sam se vozio, ostavio ga na parkingu na pola sata dok obavim kupovinu, i kada sam ga upalio ponovo dok sam pricao na telefon na parkingu primetio sam da to radi, a temperatura na primer nije na sredini. Da li je to znak da termostat sluti na novi, jer sem toga nista mi ne pada na pamet. Auto lepo radi, lepo vuce, odlicno se ponasa na putu i nema nekih sada velikih kvarova da se tako izrazim, sem ovih da kazem srednjih ili malih koje sada treba resiti da bi auto bio kako treba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 23629 Posted March 31 @La_shin Kao prvo, pozdrav i dobrodoslica na FLCS forum. Tema je prebacena u odgovarajuci podforum za predstavljanje automobila clanova. Da krenem redom, sa par sugestija, posto sam se 5 godina slatko navozao sa MA Turbo motorom, samo u restyle Bravo Sportu gde je verzija od 140 KS, dodatno sa malo boljim obrtnim. 14 hours ago, La_shin said: Bitan mi je taj cudan zvuk, majstor mi nije nesto delovao kredibilno za resavanje tog zvuka jer se prvo pravio da ga ne cuje a posto sam bio uporan rekao mi je da je to sigurno neki lim u loncu auspuha Sto se tice metalnog zvuka pri pustanju gasa, pogotovo ako je na Evu Garrett turbina kao na Bravu (tamo je bila GT1238), moguce su dve opcije. Ako je turbo u pitanju naravno: - banalni problem - da samo osovina aktuatora Wastegate ventila treba da se dotegne i dosteluje; - skuplji problem - da zbog velike toplote i godina eksploatacije, sama osovinica ventila u izduvnom delu kucista turbine glavi. To moze da se resi ili reparacijom u nekom turbo servisu ili zamenom tog izduvnog dela polovnim (koji se redje tako prodaje a i opet je macka u dzaku) ili novo kao najskuplja opcija; Pisali smo upravo o ovome i na temi u Nuova Bravo tehnickom podforumu, pa slobodno pogledaj: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/77773-fiat-nuova-bravo-14-multiair-grub-zvuk-menjača-udarac-prilikom-ubacivanja-u-brzinu/&do=findComment&comment=1465702 14 hours ago, La_shin said: Na ePer sam proverio multiair jedinicu, i ako sam dobro razumeo, stara jedinica (55236341) je zamenjena novom 55228221 2011. godine. Posto majstor nije mogao nigde da nadje MultiAir filter, ja sam preuzeo tu odgovornost na sebe, pa smo zamenu odlozili kada budemo radili veliki servis. Ako nekome znaci MultiAir filter moze da se nadje u Mladenovcu u Auto Delovi Šipa, narucuju iz inostranstva i kosta 3.500rsd, samo se ceka par dana da stigne. Eper ti izbacuje sta je na autu doslo fabricki. A ja ti savetujem da pogledas koja je revizija konkretno na autu, hologram sa SN se nalazi sa zadnje strane ka pozarnom zidu, izmedju 1. i 2. konektora MA razvoda. Pisao sam vec detaljno i kacio slike pre nekoliko godina: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41516-fiat-grande-punto-saveti-iskustva-pre-kupovine/&do=findComment&comment=1526038 Sto se tice bilo kog dela, pa i MA filtera, bez problema moze uvek da se naruci kod ovlascenih (Kole, Kompresor, Stojanov, Autogarant, Nikom,...). Majstori dunsteri obicno traze u prvoj radnji iza coska i kazu da nema . 14 hours ago, La_shin said: ali pored toga je imao dve “mane” - umesto rezervnog tocka ima onaj set za reparaciju sa kompresorom i nema tempomat, ali posto svakako tempomat nisam koristio ni na jednom autu do sada jer nemam tu naviku, to mi nije bilo mnogo strasno. Nisam siguran sada ali mislim da na plocici sa sifrom boje pise da mu je fabricka boja Grigio Campovolo, ona cudno siva boja, ali moguce da sam pomesao, to cu ponovo proveriti kada se setim gde mu stoji uopste ta plocica/nalepnica. Rezervni tocak+alat mozes da nadjes po otpadima, imas i ovde na forumu temu. Pa prelistaj zadnjih par strana sa aktuelnim kontaktima: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/5602-fiatlanciaalfa-romeo-otpadi/ Ako ti ne treba, set za reparaciju sa kompresorom stavis na oglase i jos i zaradis (ti fabricki kompresori su za 3 klase bolje od ovih Kineza po radnjama). Identicno sam uradio i na svom bivsem Bravu. Sto se tempomata tice, identican pristup , ne koristim ih na bilo kom autu (ni obicne ni adaptivne/radarske). Ako se odlucis za ugradnju, takodje na forumu imas temu, jedino sto je na Grandeu to trunku skuplji sport jer se menja ceo ablender (posto je rucica tempomata u okviru njega, ako hoces OEM izgled naravno a ne budzevinu): https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/36072-ugradnja-tempomata-u-puntostilamultiplunouva-bravoalfa-147alfa-156/ Variranje temperature uvek prvo mirise na termostat. Sta god da te zanima, slobodno pisi, ima nas ovde entuzijasta, a i par vrlo ljubaznih momaka takodje sa MA Punticima koje i licno znam @Nikola031 @frostysrb @Flipnjača. Ne znam kakav je status sa nedeljnim druzenjima kod Intera posto nisam bio od jesenas, isprati najave pa navrati. Da te autic lepo sluzi, puno bezbednih kilometara. 2 Reacher Gilt and La_shin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted March 31 8 hours ago, Ivan said: Kao prvo, pozdrav i dobrodoslica na FLCS forum. Tema je prebacena u odgovarajuci podforum za predstavljanje automobila clanova. Prvo da se zahvalim za toplu dobrodoslicu pa sve ostalo, redno sto bi se reklo. 8 hours ago, Ivan said: - banalni problem - da samo osovina aktuatora Wastegate ventila treba da se dotegne i dosteluje; - skuplji problem - da zbog velike toplote i godina eksploatacije, sama osovinica ventila u izduvnom delu kucista turbine glavi. To moze da se resi ili reparacijom u nekom turbo servisu ili zamenom tog izduvnog dela polovnim (koji se redje tako prodaje a i opet je macka u dzaku) ili novo kao najskuplja opcija; Procitao sam ceo podforum sto ste mi poslali, i nakon toga malo pretrazio net, moze kostati kao od 35 do 250 eura zavisi od samog stanja turbine. Sto se same turbine tice nisam siguran da li je Garrett, mozda ne znam da koristim ePer kako treba, verujem da u sustini jos nisam shvatio te neke stvari, pokazuje mi OE broj (71724563) ali na netu ne mogu da pronadjem proizvodjaca turbine. Turbo i termostat cu ostaviti za maj, kada sam svakako planirao da mu odradim veliki servis i da zamenim MA filter, plocice kocnica i da pregledam ostale stvari u kakvom su stanju. Videcu ovih dana koja je MA jedinica na njemu, hvala za savet kako to da proverim, pa cu se javiti sa novim informacijama. Moj glavni problem je sto od kada sam se preselio od alata imam samo jedan srafciger i onda i kada zelim nesto sam da proverim, nemam kako, cak mislim da ne mogu ni masku motora da skinem bez gedore, nisam siguran, moracu i to da proverim. 8 hours ago, Ivan said: Ako ti ne treba, set za reparaciju sa kompresorom stavis na oglase i jos i zaradis (ti fabricki kompresori su za 3 klase bolje od ovih Kineza po radnjama). Identicno sam uradio i na svom bivsem Bravu. Iskreno ovo je dobra ideja, jer taj set je i dalje uvijen u onu foliju, znaci nikada nije ni otvaran uopste niti koriscen. Navikao sam na auto bez rezervnog tocka jer dok sam imao BMW jedinicu, taj auto nije imao nista u gepeku, a pored toga hvala bogu do sada nikad nisam imao situaciju da mi je zatrebala, mada osecam se sigurnije kada je imam svakako. 8 hours ago, Ivan said: Sta god da te zanima, slobodno pisi, ima nas ovde entuzijasta, a i par vrlo ljubaznih momaka takodje sa MA Punticima koje i licno znam @Nikola031 @frostysrb @Flipnjača. Ne znam kakav je status sa nedeljnim druzenjima kod Intera posto nisam bio od jesenas, isprati najave pa navrati. Da te autic lepo sluzi, puno bezbednih kilometara. Potrudicu se da ne budem dosadan, ali sa druge strane zeljan sam znanja, ovo ne samo da mi je prvi fiat, nego prvi italijan a i prvi benzinac, tako da i ono sto sam znao vise ne znam. Nisam siguran za te sastanke nedeljom, jer bas sam van tog auto sveta, bar sam bio, ali kako vreme prolazi sve vise mi se javljala zelja da imam neki "hobi", i kako to obicno bude, padne auto sa nema koji je da guta dzep postepeno, ali nadam se ne previse. Imam neke lude ideje da mi ovo bude kao mini projekat od auta, da uklopim lepo i korisno i da ne bude budzen nesto strasno, nego onako, elegantno za dusu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4317 Posted March 31 Variranje temperature je do termostata, isto se meni desavalo zimus na istom istom autu samo nije MA, zamenom termostata kazaljka ostaje zakucana na polovini skale kako god vozio ne mrda. 1 La_shin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikola031 1075 Posted March 31 Dobrodosao na forum, i da vozis auto u zdravlju i veselju! Multiair filter je jedno sito koje mozes i da ocistis ukoliko nije fizicki ostecen. Sto se tice nalepnice sa bojom, ona stoji sa unutrasnje strane haube na vrhu, desno od kuke koja je zabravljuje. Kad stignes slobodno okaci slike auta, i sta god da treba, pitaj slobodno 1 La_shin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted April 1 16 hours ago, OMP said: Variranje temperature je do termostata, isto se meni desavalo zimus na istom istom autu samo nije MA, zamenom termostata kazaljka ostaje zakucana na polovini skale kako god vozio ne mrda. Da li smem da odlozim to sa turbom za maj? Ne moze na primer da napravi neki veliki problem ako ga zena do tada vozi do posla i nazad svaki drugi dan, na relaciji od 7 kilometara? 16 hours ago, Nikola031 said: Dobrodosao na forum, i da vozis auto u zdravlju i veselju! Multiair filter je jedno sito koje mozes i da ocistis ukoliko nije fizicki ostecen. Sto se tice nalepnice sa bojom, ona stoji sa unutrasnje strane haube na vrhu, desno od kuke koja je zabravljuje. Kad stignes slobodno okaci slike auta, i sta god da treba, pitaj slobodno Hvala hvala Razmisljao sam prvo da ga ocistim, ali kada sam pogledao ovde na forumu u kakvom su stanju bili njihovi, crni kao noc, odlucio sam da je nabolje da ga zamenim jer verovatno to niko nije radio. Na malom servisu sam mu zamenio sve tecnosti, ulje menjaca, kociono ulje i antifriz cak, da bih bio siguran da je sve uradjeno kako treba. Sada samo razmisljam da li su ovi problemi "deciji" i cesto se desavaju - mislim na aktuator turbine, termostat i usb sto ne radi (verovatno uz to blue&me), ili sam ipak izabrao lose negovan auto. Slike kacim kada ga operem ovih dana jer vise ga zena vozi nego ja, koristi ga do posla, veliki je ljubitelj ovog modela, cak smo ga kupili zbog njenog nagovaranja. Da, zena mi je petrol head, odlican vozac i ima osecaja za automobile, cisto da ne bude cudno sto je cesce kod nje nego kod mene. Ja od posla ne stizem da mu se posvetim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 23629 Posted April 1 (edited) 56 minutes ago, La_shin said: Da li smem da odlozim to sa turbom za maj? Zavisi sta je u pitanju. Mozda bude i banalno, cisto dotezanje i stelovanje spoljne sipkice Wastegate aktuatora. Ja sam odmah po kupovini resavao problem na Garrett 1238, sa osovinom Wastegate ventila u izduvnom delu koja je glavila u nekom opsegu, uz metalni zvuk (posto nas Goran u servisu nije uspeo nista ovom prvom metodom). Dok sam sacekao termin u TS Uzice, otisao do tamo, vozio sam auto sigurno par stotina km bez ikakvih problema. Jedino sto je posle intervencije bila bas primetna razlika u snazi pogotovo u nizim obrtajima . U Sport modu kao da sam seo u drugi auto. Opet je vrlo nezahvalno bilo sta savetovati ovako virtuelno i bez gledanja uzivo, a da mozda nisi ni sam siguran da je bas turbo u problemu. Svakako da je uvek bolje bilo sta uraditi preventivno ili bar na vreme, ne cekajuci dodatne posledice. Termostat je stvar koja crkava vremenom, pogotovo ako je na autu jos uvek fabricki, nemas sta da razmisljas. A i nije neki trosak, "Vernet" za MultiAir sam placao bese nepunih 40 EUR (a medju skupljim je). Mada i on se pokazao upitnog kvaliteta, jer je kod iduceg vlasnika posle nekog vremena poceo da "vrda" oko radne temperature. Mozda bih sada gledao "Behr" (kao svojevremeno za Stildzu), kada mi je trebao nije ga bilo u ponudi. Pojedini su menjali samo ulozak od par stotina kinti, imas i celu temu koju sam otvorio: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/84822-nuova-bravo-14-multiair-turbo-t-jet-termostat/ USB ti je samo port Blue&Me sistema (koji je opet preko Mini ISO konektora i CAN magistrala vezan za radio sistem). Sa cim konkretno imas problem u vezi BM? 56 minutes ago, La_shin said: Da, zena mi je petrol head, odlican vozac i ima osecaja za automobile @knezevic76 Ti li si ? Edited April 1 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted April 1 12 minutes ago, Ivan said: Zavisi sta je u pitanju. Mozda bude i banalno, cisto dotezanje i stelovanje spoljne sipkice Wastegate aktuatora. Ja sam odmah po kupovini resavao problem na Garrett 1238, sa osovinom Wastegate ventila u izduvnom delu koja je glavila u nekom opsegu, uz metalni zvuk (posto nas Goran u servisu nije uspeo nista ovom prvom metodom). Dok sam sacekao termin u TS Uzice, otisao do tamo, vozio sam auto sigurno par stotina km bez ikakvih problema. Jedino sto je posle intervencije bila bas primetna razlika u snazi pogotovo u nizim obrtajima . U Sport modu kao da sam seo u drugi auto. Znaci mozda bih mogao to sam ali nije preporucljivo Jos jedna stvar koju sam primetio juce je da kada prebacujem iz vece u manju brzinu i zelim da dodam obrtaje zbog lakseg prebacivanja, nekada auto to ne uradi, imam lag izmedju gazenja papucice i reakcije turbine, tako da je tu negde problem. Na kakve promene tacno mislis? Moracu da nadjem ovde nekog kvalitetnijeg majstora u Resniku ili Rakovici, ima neki Toma koji radi samo Fiate valjda, pa cu pokusati da ugrabim termin, rekli su mi ovi koji ga znaju da je tezak kao covek, uvek nadrndan i nadmen, ali da je mastorcina, to svi potrvdjuju. 17 minutes ago, Ivan said: USB ti je samo port Blue&Me sistema (koji je opet preko Mini ISO konektora i CAN magistrala vezan za radio sistem). Sa cim konkretno imas problem u vezi BM? Nisam jos stigao da proverim da li B&M funkcionise kako treba, ali kada sam stavio usb uopste ga ne registruje, kao da nista nisam uradio, mada kada sam pogledao usb ulaz, deluje mi oksidirano, ima cudnu plavo-zelenkastu boju, kao na klemi akumulatora kada se nakupi, ako me razumes. Moguce je da je neko nesto prosuo po njemu nekada. 20 minutes ago, Ivan said: @knezevic76 Ti li si ? I njegova zena je poznavalac? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 23629 Posted April 1 I vise od toga, velemajstor i cuveni Alfista . Po tvom opisu, deluje da je ipak problem sa turbom, pogotovo ako ima taj metalni zvuk na pustanju gasa. Za USB reprodukciju, proveri da li ti je ukljucena AutoPlay opcija? Ako vec nisi probao, ubaci USB pa promeni Source. Pogledaj imas li na Blue&Me centrali (u kaseti ispred suvozaca) jos neki dodatni USB port, neke verzije centrala su ga imale. Pa probaj i tu da utaknes flesku. Cisto da znas da Blue&Me nije predvidjen za punjenje bilo kakvih uredjaja preko USB slota. Kao i da ne podrzava A2DP protokol (BT sluzi samo za handsfree telefoniranje, nema mogucnosti strimovanja muzike). Ako to pokusavas. U slucaju problema, moze da se pokusa i sa hard resetom BM centrale ili putem Proxy Alignment dijagnostikom. 1 La_shin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9282 Posted April 1 Nema potrebe za dodavanje gasa , tj međugasa, pri šaltanju u nižu brzinu na turbacima, pogotovi što vuku iz nižih obrtaja, barem bi trebalo.kad je turbo ispravan.Ja za tim nisam imao potrebu nikad, pa čak ni pri vrlo oštoroj vožnji jer taj motor bi trebao da puni dobro kad god je preko 2000 obrtaja pa je "međugas" samo maltretiranje motora.Kod atmoaferaca je druga priča, tu se međugasom motor drzi u konstantnim obrtajima gde se isporučuje največa obrtna silu i pri šaltanjem u nižu sa međugasom izbegava se gubljenje snage. Na japancu sam tako šaltao da obrtaji ne padnu ispod 3500-4000 obrtaja i punio do blokade.Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 La_shin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted April 1 On 3/31/2025 at 9:50 PM, Nikola031 said: Sto se tice nalepnice sa bojom, ona stoji sa unutrasnje strane haube na vrhu, desno od kuke koja je zabravljuje. Bio si u pravu, upravo je na tom mestu bila, ne znam kako sam saboravio da se tu nalazi. Ipak sam pogresio naziv boje kada sam rekao da je Grigio Campovolo. Rekao sam zeni da sutra ide autobusom na posao, da bih ja mogao da operem auto i da opalim nekoliko slika, jer drugacije nije moguce 9 hours ago, Ivan said: Za USB reprodukciju, proveri da li ti je ukljucena AutoPlay opcija? Ako vec nisi probao, ubaci USB pa promeni Source. Ovo cu takodje sutra proveriti, jer kada sam ubacio USB nije nista moglo da se ukljuci sa njega, cak kao da ga ne registruje koje god dugme da pritisnem, pa cu da se pozabavim sa tim. 8 hours ago, knezevic76 said: Nema potrebe za dodavanje gasa , tj međugasa, pri šaltanju u nižu brzinu na turbacima, pogotovi što vuku iz nižih obrtaja, barem bi trebalo.kad je turbo ispravan. Ja za tim nisam imao potrebu nikad, pa čak ni pri vrlo oštoroj vožnji jer taj motor bi trebao da puni dobro kad god je preko 2000 obrtaja pa je "međugas" samo maltretiranje motora. Kod atmoaferaca je druga priča, tu se međugasom motor drzi u konstantnim obrtajima gde se isporučuje največa obrtna silu i pri šaltanjem u nižu sa međugasom izbegava se gubljenje snage. Na japancu sam tako šaltao da obrtaji ne padnu ispod 3500-4000 obrtaja i punio do blokade. Sent from my SM-S926B using Tapatalk Vidis to je detalj koji mi je zapao za oko kasno, pri saltanju brzo padnu obrtaji, ne nesto preterano pa sam refleksno to radio da ne bi bilo trzaja iz vece brzine u manju kada je neophodno da prebacim. 1 Nikola031 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1388 Posted April 2 USB obavezno u FAT32 formatiraj i ne bi valjalo da je veći od 32 Gb. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikola031 1075 Posted April 2 (edited) @La_shin Ista boja kao na mom Puntu Edited April 2 by Ivan Skinut nepotreban citat, dodat tag Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted April 2 On 4/1/2025 at 3:58 PM, Ivan said: I vise od toga, velemajstor i cuveni Alfista . Po tvom opisu, deluje da je ipak problem sa turbom, pogotovo ako ima taj metalni zvuk na pustanju gasa. Za USB reprodukciju, proveri da li ti je ukljucena AutoPlay opcija? Ako vec nisi probao, ubaci USB pa promeni Source. Pogledaj imas li na Blue&Me centrali (u kaseti ispred suvozaca) jos neki dodatni USB port, neke verzije centrala su ga imale. Pa probaj i tu da utaknes flesku. Cisto da znas da Blue&Me nije predvidjen za punjenje bilo kakvih uredjaja preko USB slota. Kao i da ne podrzava A2DP protokol (BT sluzi samo za handsfree telefoniranje, nema mogucnosti strimovanja muzike). Ako to pokusavas. U slucaju problema, moze da se pokusa i sa hard resetom BM centrale ili putem Proxy Alignment dijagnostikom. Baš sam pritisnuo onu Windows ikonicu na volanu i sada neće da se prebaci ni na šta drugo i piše da izabrani jezik ni u funkciji. Ne mogu ni da ugasim niti da prebacim na radio uopste. Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted May 8 Nije me bilo neko vreme ali evo me sa novim problemom. Na autu je uradjen veliki i mali servis, proverena turbina ali je ipak zvuk dolazio iz menjaca, no nesto novo je pocelo da se desava. Bila je magla i vozio sam 50km u drugoj brzini na 2.5000-3000 obrtaja i iskocila je check engine lampica, kada sam dosao kod majstora izbacilo je gresku P1064 cyl 4 UniAir aktuacijski elektro ventil, ali je nakon toga sam auto ugasio. Sve je radilo normlano, nista se nije culo, i nakon 10 dana je ponovo upalio check engine i poceo je auto lose da radi nekoliko sekundi i onda je nastavio da radi normalno. Moj MultiAir na autu je - 55272426 E sada sta mi je ciniti, procitao sam sve sto moze da se procita i vidim da mi ne gine nova MA jedinica. E sada pitanja koja imam su: 1. Ima li negde da se kupi ispod 150 hiljada nova? 2. Majstor mi rekao da kupim polovnu jer on nikada ne bi kupio to jer je preskupo? 3. Imate li vi neku ideju? Na autu je majstor zamenio sada svecice i obrisao gresku, vozio ga sat vremena skoro i rekao je da sve radi normalno i da nista sada ne pokazuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9282 Posted May 8 Polovna je mačka u dzaku, remontovana isto. Moraš kod nekoga ko ih remontuje da ti kaže dal može remont ili ne. Ako je solenoid, nema popravke.Zezate sad povremeno, uskoro će sve češće.Na žalost, auto sa MA se kupuje samo od proverenih ljudi i sa poznatom istorijom.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted May 14 On 5/8/2025 at 4:30 PM, knezevic76 said: Ako je solenoid, nema popravke. Zezate sad povremeno, uskoro će sve češće. Da pokazalo je da je selenoid zakazao na momenat. Svecice jesu bile lose, zapekle, i kako kaze majstor sigurno nisu menjane 50 hiljada a mozda i vise. Za sada sve radi normalno, cak mi se cini da motor mirnije radi i da je startniji malo, bolje reaguje. Nadam se da je bila trenutna bolest koja se resila, mada pocecu da stekam novac, pa ako dodje taj dan, da mogu da zamenim to. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4317 Posted May 14 Nema tu mnogo radost kad pocne da zeza MA, krenuce sve cesce, skupljaj pare i menjaj, nema tu reparacija i polovnih varijanti samo nova i miran si ali realno skupo je i neisplativo za taj auto al sta ces ili prodas sad odmah auto dok je iole dobar ili ulozis u novu MA Quote Share this post Link to post Share on other sites
La_shin 14 Posted May 14 Najsmešnije je iliti najtužnije da sam ga tek kupio a i zavoleo. Ne želim da nekom drugom pravim zlo tako što ću da ga "uvalim". Odvajaću novac malo po malo pa ću da ga sredim kompletno, i onda bar tako sredjenog da ga čuvam i odrzavam. Ne volim da menjam automobile, teško se odlučujem na prodaju. 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4317 Posted May 15 9 hours ago, La_shin said: Ne volim da menjam automobile, teško se odlučujem na prodaju. onda nemas dilemu sta da radis, sredis i uzivas Quote Share this post Link to post Share on other sites