Jump to content
Goran
TheWickerMan

2022. Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 ks Bianco

Recommended Posts

13 hours ago, TheWickerMan said:

Slažem se, baš je bio čudan trip, sve mi se činilo da neću da stignem da ukočim :)

Ja godinu dana kasnije imam isti osecaj sa SUV vs kola do 1.2t tezine

Bole, cestitam, bas izgleda dobro. Oprema je vrhunska, sedista su boli glava!

Sto se kocenja tice, Stelvio i nije toliko masivan, tu je oko 1750kg, diskovi su slicnih precnika i napred i pozadi, napred je cetvoroklipni Brembo. Stvar je navike i kao sto neko rece brake-by-wire sistema.

Koliko cesto koristis saltarice? :)

Hvala brate. Šalterice? Svaki dan :)

Na Giulietti sam ih naknadno ugradio ( zamenio volan i ukodirao ), navikao sam na njih da spuštam brzinu pre kočenja. I kad se malo potera ( nov auto, moram malo ) odlične su

HK nije loš ali... Kad sam gledao jednog Velocea bez HK, zatekne se tu vlasnik autokuće i potegnemo temu dodataka u Stelviu ( da mi doda šalterice, adaptivni tempomat, pozadi difuzor od novog modela itd ) i kažem mu šteta što auto nema HarmanKardon. Kaže mi on da ga masovno vade iz Giulie i Stelvia i stavljaju Ground Zero. Kaže da je to uradio na minimum 60 komada. Kaže da nema zvuk tu dubinu basa i da se ljudi nasovno žale. Mislio sam da malo preteruje jer hoće da mi proda auto.

Kada sam probao HK preko DAB radija, zvuk je odličan, bas radi dobro, stvarno super. Međutim, kako sam preko BTa povezao Spotify/YT music, totalno razočarenje <_< zvuk je toliko siromašan i loš da nemam reči. Probam preko Android Auta ( bežično i kablom ), isti slučaj. Kao da prebaci 80% zvuka na prednje zvučnike i ugasi bas. Zvuči kao kineski radio od 5€.

Posle malo guglanja vidim da dosta ljudi ima taj problem, i na Stelvio forumu nađem uputstvo i kako setovati zvuk od lika koji je inžinjer za zvuk. Fora je prebaciti zvuk malo više na zadnje zvučnike.

I evo sad, mogu reći da sam zadovoljan kako zvuči, ali i nivo ozvučenja ispod HK je sasvim dobar i dovoljan. ( U prevodu, ako kupuješ nov auto, HK nije vredan doplate )

Nisam imao priliku da nesto detaljnije uporedjujem - ali cuo sam vec par identicnih prica vezanih za Harman u drugim brendovima.

Da li smo postali previse razmazeni ili ima istine...

Veruj mi da se nismo razmazili nego pokušavaju da nam prodaju ime. Kolega na drugom forumu sa BMWom i HK ozvučenjem je isto primetio ali u mnogo manjoj meri je izraženo. Mislim da je do procesora zvuka u HKu koji služi da delizvuk na zvučnike

Nepopularno misljenje, ali meni je identican dojam za opcioni Bose u Alfi 159/Breri i Giulietti. S tim da se ja nisam bavio finim podesavanjem, ali sam poslusao, i nije mi delovalo vredno doplate nikakve. Ok, ovako u polovnjaku ako dodje, dobro je doslo, ali u kontekstu nekog doplacivanja ili pakovanja naknadnog - ne bih to radio.

Edited by horvat

7 hours ago, TheWickerMan said:

Međutim, kako sam preko BTa povezao Spotify/YT music, totalno razočarenje <_< zvuk je toliko siromašan i loš da nemam reči. Probam preko Android Auta ( bežično i kablom ), isti slučaj. Kao da prebaci 80% zvuka na prednje zvučnike i ugasi bas. Zvuči kao kineski radio od 5€.

BT prenos zvuka se ne moze (bar ne kod ovih nizih proizvodjaca) porediti kao sa direktnim prenosom poput USB/CD, pogotovu ako je CD/MP3 sa sadrzajem originalnog studio zvuka ili boljim.

Ljudima je lakse pustati mjuzu na BT ili android/apple play ali zaista postoji razlika u kvalitetu prenesenog snimka. To si i skontao kada si preko istog pustio muziku a i kada si koristio direktan prenos sa USBa, pa onda kao jao lose ozvucenje ovo ono...

@horvatbukvalno tako, nije vredno nadogradnje. Ako ima ima, ako nema, bolje uložiti u neki aftermarket sistem. 

@ISV_01problem je što slot za CD nemam, jedino šta bih možda mogao da probam je USB i na njega da nabacim FLAC ali ne znam da li ga plejer podržava. Onda mi je izbor muzike ograničen, ne mogu svašta da puštam. Svakako sam podesio i sad je kvalitet korektan

20 hours ago, TheWickerMan said:

Hvala brate. Šalterice? Svaki dan :)

Na Giulietti sam ih naknadno ugradio ( zamenio volan i ukodirao ), navikao sam na njih da spuštam brzinu pre kočenja. I kad se malo potera ( nov auto, moram malo ) odlične su

Zato i pitam :)

Na prethodnom autu i nisam tako cesto, sad cim se otvori put - D i manual.

Uzivancija.

Edited by Semi

Brake by wire je cudan i ne bas precizan posebno na kocenju i zaustavljanju, ali dobro navikne se covek na sve :)

Kakva ti je unutrasnjost, je l krcka cajger? :D

Cajger? Ne krcka, što? :D nije valjda da tebi krcka 

Nešto mi ponekad škripne pozadi, ali to kad malo brže siđem sa ivičnjaka, jbg 21" gume na 2.8 bara, nije ni čudo :)

Ne znam za Stelvia ali to je "poznata" stvar bar na Djulijama. Mada, vozio sam onog crvenog Stelvia iz Kompresora (na oglasima je) njemu na dodir krcka ubija, u voznji isto malo za to kratko sto sam vozio :D

Resavali su to na restyle, navodno su resili mada i dalje su se ljudi zalili :D Na kraju sam isao u Kompresor da mi to srede. Sou sa Italijanima :D

Edited by dekirs

Ja to nisam primetio kod mene, mada i ne diram nesto cajgere da ne pocne da se cuje. :D

Zato ona plastika sto ide preko tunela je kriminalna. Verujem da je to na restyle verziji znacajno bolje odradjeno.

Ako misliš na plastiku iza menjača, meni je to sve u karbonu i nema da mrdne ništa. :D Jeste kod restylea sve dosta kvalitetnije odrađeno, to mi je rekao i drugar koji ima restyle pa sam na njegov savet na kraju samo restyle i jurio, nisam hteo prvu seriju.

Deki, ništa nije to čudno za Italijane, kraljevi su da zajebu sitnice, zato ih i volimo :D Znači, da očekujem i to da može da se desi ...

Ako je za utehu recimo pandan Djuliji, A5 isto god (2018) sa manje km, cuje se unutra, malo vrata, malo oko table, nije tiho kao sto bi ljudi ocekivali :D Ja sam zadovljan, restyle je sigurno bolji i ususkaniji ali i ovo je na odlicnom nivou, ne bih mnogo razlikovao od Nemaca :) 

46 minutes ago, TheWickerMan said:

Ako misliš na plastiku iza menjača, meni je to sve u karbonu i nema da mrdne ništa. :D Jeste kod restylea sve dosta kvalitetnije odrađeno, to mi je rekao i drugar koji ima restyle pa sam na njegov savet na kraju samo restyle i jurio, nisam hteo prvu seriju.

Deki, ništa nije to čudno za Italijane, kraljevi su da zajebu sitnice, zato ih i volimo :D Znači, da očekujem i to da može da se desi ...

Bas na to mislim. :-)... Jurio sam restyle, ali je glavni uslov bio da bude benzin, tako da mi se nije vise cekalo. 
Za neke 2 godine cu da pojurim my23 i to je to od cistih sus motora, kako je krenulo i kod Zabara.

22 hours ago, TheWickerMan said:

FLAC ali ne znam da li ga plejer podržava.

Mp3, wmp, aac, audio fajl, nista spektakularno od formata, neki iole rasprostranjeni normalni formati, svaki iole normalan sistem u autu ce da podrzi, posebno taj novije generacije.

Evo I iz Stelvio knjige/ uputstva za podrzane formate, str mislim da je str 4-5.

Screenshot_20250328-144437_WPS Office.jpg

On 3/27/2025 at 3:43 PM, TheWickerMan said:

...problem je što slot za CD nemam, jedino šta bih možda mogao da probam je USB i na njega da nabacim FLAC ali ne znam da li ga plejer podržava. Onda mi je izbor muzike ograničen, ne mogu svašta da puštam. Svakako sam podesio i sad je kvalitet korektan

Android-auto preko kabla, a onda pustiš YouTube Music (posebna app, nije youtube app).

Realno, ne postoji pesma koje tu nema, sve je podeljeno po ''moods & genres'' (barem 30 grupa). Možeš i podcaste da slušaš tako ako te neki zanima, ili neki radio.

Možeš i da skineš pesme koje želiš pa da ih tako slušaš, ili da napraviš svoje liste (ne moraju biti javne), a možeš pogledati neku od ko zna koliko lista koju su drugi ljudi pravili i ostavili je da bude javna, pa slušaš taj izbor pesama ako se slaže sa tvojim. :thumbup: 

Imaš tada full grafiku sa app na ekranu infotainmenta, možeš da ga podeliš npr. da navi bude otprilike na 75% površine ekrana, a onda sa desne strane da imaš jedan ili dva dodatna manja ekrana sa svojim sadržajem. Ne zaboravi da fon bude pojačan na max kako bi imao punu jačinu zvuka u autu. :cool:

Fon ne može da se isprazni jer ionako stoji na punjaču, kabl se ne vidi jer ima poseban prorez ka USB-a u naslonu za ruke.