TheWickerMan 1446 Posted March 23, 2025 Odakle da počnem? Jedno veče odmaram i kažem sebi: A što ti ne bi promenio auto? I tako kreće sve. Nikad brže nisam kupio auto, za 20 dana sve gotovo. Mislim, ostajem veran Alfi, znači Stelvio ili Giulia. Benzin, panorama, do 100k km mora, ostalo može a i ne mora. Giulia nema neki izbor sa panoramom, a Stelvia nisam nikad vozio. Posle prve vožnje i pogledanog auta, Giulia ispada iz kombinacije, samo Stelvio ostaje u opticaju. Veloce oprema mi postaje primarna, Lusso mi je nekako njah. Pogledam jedan primerak, svidi mi se, pre restylea. Posle konsultacije sa @DukeNS ( kome se i ovde zahvaljujem na pomoći i što me nije oterao u pm kad sam ga smarao :mrgreen: )odlučujem da podignem budžet i da gledam samo restyle modele, znači 08\2020 i novije. Posle jednog zamalo kaparisanog Velocea ( falile su šalterice na volanu i adaptivni tempomat koje bih dobio naknadno ugrađene ), odlučim da pogledam jedan Lusso u Minhenu, čisto radi reda. Pošto sam otišao kao i uvek na slepo, bez da nazovem, poljubim vrata jer plac ne radi subotom. Pogledam da nema nešto u okolini i ispostavi se da se veče pre toga pojavio ovaj. Nisam ljubitelj bele boje, ali rekoh, hajde da odem da ga vidim da se ne bih kajao kasnije. I na prvi pogled se zaljubim. Odradim probnu vožnju, i spustim malo cenu, i kažem javiću se u ponedeljak. Krenem kući, i posle 50 km skontam da nemam šta da čekam, okrenem se i vratim i potpišem ugovor. Smorio sam, znam. Sad malo o Stelviu. Proizveden i isporučen u maju 2022.godine, ima još skoro godinu ipo fabričke garancije, odrađen "veliki"servis na 70k (kaiševi), na 95k komplet nove kočnice itd. Jedan vlasnik, arhitekta, auto vožen 98% vremena na autoputu, otišao u penziju, vratio ovaj i uzeo novog Velocea. Estrema nivo opreme, ekskluzivno za MY22, rađen u saradnji sa Alfa Romeo Orlen F1 timom, u principu je Quadrifoglio model samo što nema 2.9 V6 biturbo. Od stvari koje a izdvajaju od ostalih Stelvia je aktivno ogibljenje, mehanički šper diferencijal, ful karbon paket spolja i unutra, 21" felne,Harman Kardon ozvučenje itd...u principu, od opreme fale Webasto i grejanje zadnjih sedišta i možda još neka sitnica. Prvi utisci su odlični, vozi se kao hečbek, jedino gde se oseti da ima skoro 2 tone je kočenje, gde je potrebno manje navikavanje.Ležanje je fenomenalno, upravljanje precizno... Napisaću utiske u narednih par dana, dok se malo slegnu ali mislim da ču biti jako zadovoljan. https://www.youtube.com/shorts/eMkB6D3x4yA Malo slika enterijera. 27 igor0511, neshaoct, horvat and 24 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2648 Posted March 23, 2025 Bolencee, neka je sa srecom, uzivaj pa da ga zamenis boljim ako postoji uopste nesto bolje, sem qv mozda! 2 TheWickerMan and igor0511 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted March 23, 2025 Bruka lepota, možda bi u drugoj boji bio ... ali odličan primerak Uživaj i za nas sa jeftinijim ulaznicama 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1529 Posted March 23, 2025 Baš tako ! Uživaj i za nas! 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 919 Posted March 23, 2025 Odlican!Jos kakav prenos za benzinca!U zdravlju i uzivanju da ga vozite! 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 21633 Posted March 23, 2025 (edited) prelep! da se navozaš u sreći i zdravlju i zamenio ga purosangve Edited March 23, 2025 by neshtry 2 MiloshBg and TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5121 Posted March 23, 2025 Bolesno dobro izgleda. Kratko i jasno. 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3580 Posted March 24, 2025 9 hours ago, shuxx said: možda bi u drugoj boji bio ... Ne slušaj @shuxxa, savršen je belcha! Inače niisam ljubimac suv koncepta, al' dobro, kod tebe barem neće služiti kao gracki auto, za do lindu, ili za razvoženje klinaca do škole ... U zdravlju da vas služi nuova bella tecnica! 2 TheWickerMan and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted March 24, 2025 (edited) Hvala svima Nije mi beli uopšte bio u planu, ali bila je to ljubav na prvi pogled. Još u karbon paketu, stvarno izgleda moćno @Reacher Gilt Stelvio se uopšte ne vozi kao SUV, to me je i privuklo da ne gledam Giuliu. A imam službeni auto koji ću da drndam tokom nedelje, Stevica je auto za vikend i put za Srbiju Edited March 24, 2025 by TheWickerMan 4 Reacher Gilt, skile86, shuxx and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 7063 Posted March 24, 2025 Jako lepa oprema, felne, enterijer, sve top, a naravno i agregat Sve cestitke i da se nauzivas Mislim da nisam vidjao do sada ove felne, bas mu dobro stoje. 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4671 Posted March 24, 2025 Dobra, nisam fan bele boje ali lepo joj cuci i nisam ih vidjao u beloj do sad, enterijer odlican bas po mom ukusu 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted March 24, 2025 @horvatfelne su fabričke i jako mi se sviđaju iako su tamne. Našao sam još jedan set novih za zimski set ( pošto nemam ) ali cena im je uf plus mislim da mi je mnogo da vozim 21" zimi tako da ću juriti neke fabričke 20" za zimu 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25475 Posted March 24, 2025 (edited) Svaka cast Bole, prava masina u poplavi onih "drugih". Mislim da si se zestoko ogresio za inicijalni stav o boji - bela mi odlicno cuci, pogotovo u kontrastu sa tamnim detaljima eksterijera (panorama, tamna stakla, poklopci retrovizora, felne). Plus je Stelvio vrlo redak u toj varijanti, sto mi je jos jedan plus. Od stvari koje vidim da niko ne pominje - sedista su mi recimo vrh, a oprema, motorizacija, sta reci. Sem da te lepo sluzi i da uzivas! PS: Krčkam kao i uvek lagano i dosta ranije, pa u rangu cena Japanaca koje prvenstveno gledam opusteno upadaju i 2.2 Giulie traktorke. I to cak kao jeftinije, pa me interesuje sledece kao nekog ko nije neki ljubitelj ni sedana ni SUV. Sta su kriterijumi kada kazes da Giulia tako opusteno "otpada" u konkurenciji sa Stelviom? Edited March 24, 2025 by Ivan 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milutinac 6332 Posted March 24, 2025 Auuuuuuuu kakva sprava! 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted March 24, 2025 @Ivan da počnem ovako, ako je neko (bio) protivnik SUVova, to sam bio ja. Giuliu sam prvi put vozio na promociji u AK Kole davne 2017.godine i baš nekako u martu. Bio je to dizel sa 210ks i mogu da ti kažem da sam bio prijatno iznenađen osim mestom za noge pozadi ali nisam se vozio pozadi pa mi nije smetalo. Od tad sam je možda par puta vozio i uvek je bila dobra priča gde mi se svidela dinamika vožnje. Kada sam počeo da gledam novi auto, i Giulia i Stelvio su bili u opticaju. Panorama je morala, benzin i ispod 100k km. Ali nekako su Giulie bile lošije opremljenije, kod jedne je falio adaptivni tempomat, druga je imala neka obična sedišta. Do tog trenutka Stelvia nisam vozio ali sam kontao da se vozi lepo kao i Giulia. Posle prve vožnje Stelvia ( Veloce model ) odlučio aam da samo Stelvio dolazi u obzir jer mi se jako svidela dinamika vožnje. Položaj za volanom, ležanje u krivini, sve je izgledalo kao da sam u malo većem hečbeku a ne u "džipu" od 2 tone ( Verujem da je tako i kod tebe u DS5, plus je DS5 verujem lakši od Stelvia). Da ponovim, jedino gde se primeti da je auto težak jeste kočenje ali je to samo stvar navike. Kod mene su komplet kočnice nove, mada relativno malih dimenzija ( napred 330mm, pozadi 320mm ) ali koče odlično. Ovako opremljene Giulie su bile 3-4-5 hiljada evra skuplje, što je još jedan razlog da se odlučim za Stelvia. Da sumiram, Giuliji ništa ne fali, šta više je odličan auto ali jednostavno Stelvio mi je više legao i mogao sam nađem bolji primerak. Nije ona otpala što ne valja Moj ti je savet ( ako već nisi ), provozaj je, ali onako kako treba i bićeš zadovoljan. 3 1 Decak Iz Vode, Ivan, silenci and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3711 Posted March 24, 2025 Odlican izbor Ne videh dugo ovakvu automobilcinu. U zdravlju da te sluzi! 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25475 Posted March 24, 2025 Jasno, mislio sam da si imao neke zesce zamerke da Giulia tako lako "otpadne" iz price. Vozikao sam je vec vise puta, doduse samo automatike, hvala na utiscima. 4 minutes ago, TheWickerMan said: Položaj za volanom, ležanje u krivini, sve je izgledalo kao da sam u malo većem hečbeku a ne u "džipu" od 2 tone ( Verujem da je tako i kod tebe u DS5, plus je DS5 verujem lakši od Stelvia). Sto se dinamike voznje tice, iskreno bi greh bio da se Alfa sa Giorgio platformom, pogonom pozadi, MultiLinkom uopste stavlja u istu recenicu sa maltene MPV sa spustenim krovom . Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted March 24, 2025 Kad smo i već kod toga, mislim da je ovaj ZF8 automatik odličan izbor. Lepo šalta, odlično je usklađen sa kompletnim sistemom i u kombinaciji sa šaltericama iza volana daje vožnji jedan baš lep šmek. Volim ja manuelce ali malo me zeza i godina proizvodnje tako da mi je automatik bio prvenstveni izbor ( u Stelviu doduše j jedini, pošto nema manuelca uopšte ). Svakako imam manuelca za vikend vožnje ( nije još završen ali ni ne žurim ). Taj DS5 se meni jako sviđa ali nikakva ponuda benzinaca i prednji pogon su me odvratili. Ali jeste jaako lep auto 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
silenci 2829 Posted March 24, 2025 Bravo,cestitam na novom auto,izgleda brutalno Stelvio,sjajan je,mogu misliti kako to ide na autobahnu,280 konja,au Al mislim da ti je djulijeta i daje u srcu 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 6315 Posted March 25, 2025 Baš, baš, baš pun pogodak Meni je bela top topova! Da te služi u zdravlju i puuuuuno lepih i bezbrižnih km. 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
skile86 615 Posted March 25, 2025 Ovo za kocnice, mislim da ima veze sa brake by wire sistemom koji korise Djulija i Stelvio. Jeste malo trip dok se ne naviknes. :-) Inace, bas lep i napucan primerak. Sto rece imenjak, bas mu je lepa kombinacija boja. 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted March 25, 2025 Slažem se, baš je bio čudan trip, sve mi se činilo da neću da stignem da ukočim Evo 5 dana i 500 km kasnije, sve je u redu, koči odlično i na vreme 1 skile86 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5696 Posted March 26, 2025 Čestitke i ovde ! 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2648 Posted March 26, 2025 12 hours ago, TheWickerMan said: Slažem se, baš je bio čudan trip, sve mi se činilo da neću da stignem da ukočim Evo 5 dana i 500 km kasnije, sve je u redu, koči odlično i na vreme Nista ne koci kao 156 1 TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted March 26, 2025 Meni i Giulietta sa malim Brembom od 305 koči odlično, mislim koči i Stelvio ali treba se navići Quote Share this post Link to post Share on other sites