Jump to content
Goran
ivica su

Moj novi rumunski Captur za škrtice

Recommended Posts

Cestitke i da te lepo sluzi! 

Ono sto mogu da ti napisem ovako je da se apsolutno svim kolegama pokazala odlicno u BG taksiju. Niko nije imao neke izrazene probleme cak je i trap prilicno izdrzljiv. Jedino je svima turbina stradala izmedju 80k - 100k ( ako je to uopste mana jer puno je to km) ali ima ti da se navozas do te kilometraze. Sem toga, redovni servisi i gas... 

Edited by werp690

Ovo sto kazes da je Skoda postala prevara sam i ja pomislio u skorije vreme.

Octavia 2 (2016-18god) je bila bas ozbiljan auto i njen restyle takodje. Seo sam u novun pre koji dan i bas se razocarao. Plastike na sve strane, izolacija ne postoji, utisak je ozbiljnog poluproizvoda.

Kao da su dostigli svoj vrhunac i sad samo idu na gore.

@ivica suČestitke na zujalici i nek je sa srećom.

Nakon 3.5 godine i 125000 km, i dalje sam oduševljen autom. 

Servisi nisu jeftini i za benzinsku verziju iznose oko 150€ ( ulje, filteri), svećice se menjaju na 60000 km za benzinsku verziju (30000km za TNG), vodena pumpa zna da crkne na oko 60000-90000 km, ali do 100000 si u garanciju kojoj podleže i vodena pumpa.

Turbina nije problematična po pitanju funkcionisanja, nego se pojavi zvuk klaparanja aktuatora i to se rešava ažuriranjem ECU motora.

Klima odlično funkcioniše, ali ja sam prve godine ugradio folije za sunce, što doprinosi komforni u kabini tokom leta.

Takođe, ugradio sam dodatnu zvučni izolaciju, koja dolazi do izražaja u svim režimima vožnje.

Sedišta su odlična, ali kvalitet štofa bi mogao biti malo bolji. 

Motor, menjač, trap i kočnice su sjajne tačke ovog auta, naravno sve u kombinaciji sa malom težinom. Međuubrzanja sa 1.0tce EcoG identična kao na Cromi 1.9 mjet 150ks.

PREDLAŽEM ZAMENU MOTORNOG ULJA NA NAJVIŠE 15000KM. To u ovlašćenim servisima iznosi oko 10000 rsd. 

Za sva ostala pitanja i nedoumice, slobodno me možeš kontaktirati. Moj generalni utisak je takav da će naredni auto sigurno biti ponovo nova Dačija.

@Martin

Isčitao sam i tvoju temu pre kupovine ( ili to beše kad sam već kaparisao :D )... Dosta mi je pomoglo.

Ja generalno nemam zamerki ( za sada ) na izolaciju, kao što rekoh, zvuk sa puta se prenosi samo kad je podloga baš loša, dok toga kod iole normalnog asfalta praktično nema.

Ono što bih da odradim od sitnih modifikacija, voleo bih da nađem negde aftermarket zaštitu zadnjeg praga za prtljažnik, voleo bih i nekako da obložim unutrašnjost zadnjih blatobrana ( plastika ide samo do pola ), i moooožda bih kupio one gumene podloge za policu telefona, cup holdere i sl. ( videh to negde na net-u). To je jedino što mi bode uči, da li si radio nešto od toga? Video sam da si izolovao zadnja vrata prtljažnika, mislim da to kod Sandera nije toliki problem kao kod Logana ( nema tako velikih otvorenih površina ), pa to mislim da nema potrebe da radim.

36 minutes ago, igor0511 said:

Ovo sto kazes da je Skoda postala prevara sam i ja pomislio u skorije vreme.

Octavia 2 (2016-18god) je bila bas ozbiljan auto i njen restyle takodje. Seo sam u novun pre koji dan i bas se razocarao. Plastike na sve strane, izolacija ne postoji, utisak je ozbiljnog poluproizvoda.

Kao da su dostigli svoj vrhunac i sad samo idu na gore.

Tu sam pretežno mislio na Fabiu i Scalu... ispada Škoda "povoljna" samo ako kupuješ bazni model bez normalnog fabričkog radija i atmosferskim motorom od 80ks, ako se ne varam, sve to u 21. veku i po ceni ozbiljnijih auta, enterijer ništa bolji ili kvalitetniji od Dačije.

Sa druge strane, pomenuh drugarev Superb, njegov je 2019. istina, felne su 19ke, pa možda i to utiče, ali sa sfalta se prenosi apsolutno sve, čak i plastika na kontrolnoj tabli krcka i vibrira kad je podloga lošija.

Škodini modeli pre 10ak godina su bili prilično kvalitetni, spartanski, ali kvalitetni, sada se štedi na sve strane, a cena samo raste.

Ništa protiv Škode, čak je i gotivim, čak sam je i razmatrao, ali definitivno nisu onaj BEST BUY koji su nekada bili, zapravo više uopšte nisu best buy, čini mi se da je i Renault posatao bolja kupovina, da ne spominjem da je čak i Toyota imala bolje opcije ( tokom akcije ).

Edited by ivica su

1 hour ago, Martin said:

Takođe, ugradio sam dodatnu zvučni izolaciju, koja dolazi do izražaja u svim režimima vožnje.

Možeš li neku reč o izolaciji, šta si koristio, gde nabavljao, pomaže li

Videh u tvojoj temi, Vibrofiltr. Video sam to i ranije, samo zaboravih.

1 hour ago, shuxx said:

Možeš li neku reč o izolaciji, šta si koristio, gde nabavljao, pomaže li

Imamo odgovarajucu tehnicku temu, da ne off-ujemo coveku predstavljanje tek kupljenog auta:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/51537-zvučna-izolacija-kabine/

Vreme je za mali rezime nakon pređenih nekih 2500 km i prvog dužeg puta.

Prvo, vidim da sam u prvom postu pored pogrešne zapremine motora ( treba 1.0 ), napisao i pogrešan paket opreme :D Moj je onaj jači EXPRESSION, ne essentials kako sam napisao, stvarno se nisam preterano udubljivao u oznake i ostalo :) . Na autu nije rađeno ništa sem novih tipskih patosnica i kadice gepeka. Zanimljivo je da sam u AT dobio gratis patosnice, svako bi pomislio da su tipske, međutim, univerzalne su i jako loše, čak je i pedala kvačila počela da kači gumu. Sa novima je druga priča.

Par fotki, telefonom su, još uvek se ne odlučih da napravim profesionalni fotosešn, moraju da se poklope vremenski uslovi, lokacija, da je auto čist i da mi je fotoaparat pri ruci :)

Evo već su i patosnice prljave

batch_IMG_8698.thumb.jpg.86428b847e3c748efdb0d50cd252028d.jpg batch_IMG_8714.thumb.jpg.4c820ed075da22fd34e197a8822a5492.jpg batch_IMG_8707.thumb.jpg.aaa84c636e2b2a06a241cdb639e183c3.jpg batch_IMG_8695.thumb.jpg.1360e327ab6fb71333423f99236afe14.jpg

Tu su i moje prve dileme oko modifikacija, zato i postavih prvo ove fotke. Nervira me što prag zadnjih vrata nije zaštćen, nisam našao nikakvo aftermarket rešenje sem folije, tako da još ne znam šta da radim sa tim. Velika je verovatnoća da ja to neću izgrebati, ali nikad se ne zna, možda ću ja paziti, ali ostali članovi porodice neće. Zatim tu su felne, ozbiljno se razmljišljam da uzmem alu felne za sledeću sezonu, a na ovaj set felni stavim zimske gume. Zanimljivo je da su čelične felne petokrake i ratkapne ih savršeno prekrivaju, nigde se ne vidi sama felna. Simpatično mi je što je komšija kupio 3x skuplju škodu, ima alu felne, ali i ratkapne preko njih, verovatno zbog aerodinamike :). E a od pozadi, lepo mi leži ovaj velik "dacia" logo, ali mi je naptpis Sandero ružan. Razmišljam da ga skinem, samo se bojim oštećenja laka :)

E sad vožnja. Put do Praga i Beča, ukupno cca 1500 km. U odlasku klima sve vreme uključena, bez gužvi, u povratku kiša i nenormalna gužva. Utisci u vožnji su predobri. Tamo sam vozio 9h sa dve pauze od po 15 min. Apsolutno nikakvih problema nisam imao ni sa vratom, ni sa leđima, ni sa nogama. Taj dan smo posle išli u obilazak grada pešaka 6-7h bez ikakvih problema, pošto bolova i umora od puta nije bilo. Bravo Dačia, znači sedišta su čista petica, imaju malo izraženiju lumbalnu podršku, ali izgleda da to upravo meni i treba, naslon za ruku, i onaj na vratim i onaj na sredini, odliči, ergonomija stvarno za svaku pohvalu, bar za mene ( 182 cm i skoro 100kg ).

Motor odličan, elastičan, jedino gde je malo zafalilo snage je bilo negne na autoputu u Češkoj na nekom usponu. Do tada sam imao utisak da vozim motor od bar 120ks, a onda me je podsetio da ipak to nije kad sam uzbrdo pokušao da ubrzam sa 100 na 130 :)  Ne kažem da nisam uspeo, samo je išlo nešto sporije od svega do tada. Inače buka na autoputu i tim brzinama nije velika, čak nisam siguran ni da li je uopšte lošija nego na 500l-u koji važi za izuzetno tih ( dok se ne pređe 130 ), verovatno jeste malo, ali vrlo malo. Kao što pisah na početku, primetno je glasniji samo na izuzetno lošoj podlozi kada se čuje podvozje. Prosečna potrošnja mi je misterija, bord kaže 5.7, što je super, ali moja čep metoda kaže 5.4, prvi put da bord laže sa većom potrošnjom, obično je obrnuto :) Ali uzeću ovo sa rezervom, možda sam ja negde napravio grešku oko startne pozicije. Inače njegov Eco drive kaže da nemam pojma :D Ja menjam brzine tako da motoru prija i da lepo ide, a po njemu izgleda moram da ga gušim :D 

batch_IMG_8644.thumb.jpg.645302b543779a3554714ba28261c136.jpg batch_IMG_8645.thumb.jpg.2726d94662f6241b49d4f5537dd4aad0.jpg

Još malo zanimljivih zapažanja. Koliko mi je lane assist super na autoputu, toliko na krivudavoj magistrali nervira. Nije on toliko napredan, umesto da prati krivinu, on cima levo-desno kako bi zadržao auto između traka i krene da upozorava vozača da preuzme kontrolu. Srećom pa se lako gasi ne jedno dugme. Prepoznavanje znakova fantastično funkcioniše, izgleda da su mu ubacili sve moguće tipove tabli. tako da ne mora pisati broj, može biti i naziv naselja, znak za početak naselja i sl, korisna stvar koja ne treba, ali nije loše što je tu, par puta mi je dobro došlo upozorenje kad se zaboravim da spustim brzinu. 

batch_IMG_8709.thumb.jpg.8824e7c6cd8ab290165dfc3ebd0ec52c.jpg

Poseduje Eco mod, za koji sam mislio da je čista glupost. Pali se na dugme i pamti ga i posle gašenja motora. Primetno ulenji motor, ali kad se jače pritisne papučica gasa, kao da ga instant isključi, dok vozač ponovo ne uspori malo. Evo ja ga po kradu ne gasim, ko bi rekao da će mi prijati ovaj režim, ali u kreni-stani vožnji, zaista je prijatnije, motor i turbo manje trzaju, mnogo je opšuštenija vožnja. Čim izađem na otvoren put, odmah ga gasim.

Takođe mi je zanimljivo da prikazuje i koja su tačno otvorena vrata ( umesto univerzalne ikonice ), prikazuje i ko tačno nije vezao pojas, eto sa nekim stvarima sam prijatno iznenađen :) . I još malo random fotografija:

batch_IMG_8692.thumb.jpg.1b03b2142f6b4ae7f34844c2a4bc99b8.jpg batch_IMG_8691.thumb.jpg.aed3da50c6a2969fecd5d8dc7d7af8fa.jpg batch_IMG_8696.thumb.jpg.a9b25d46d229055a4ed946855a89f6bb.jpg batch_IMG_8689.thumb.jpg.e6f438f5e376f2cfbca4f4023be19717.jpg batch_IMG_8701.thumb.jpg.10343f6bcec173bf9840df22f92b2bde.jpg batch_IMG_8700.thumb.jpg.041dc4510c6affb34f886a3ab3084902.jpg batch_IMG_8705.thumb.jpg.df2c678242ec2188610bac6424826f4a.jpg

Sve u svemu, za sada prezadovoljan :) Takođe je počeo i izgledom da mi se dopada, što u početku baš nije bio slučaj. Bio sam u fazonu "pa dobro, bitno je da je praktičan, a nije ni ružen", a sada mi se čak i dopada, navikavam se :D

Edited by ivica su

Vec vidim kolegu @shuxx kako ga merka :lol: jer ustedeti se mora! :stuart: sala naravno, za metropolu i krkljanac nista vise od toga i ne treba, a ima i mesta za dodatni teret tako da je i simpa vozilce ;)

Edited by nemanja84bg

Novo, je Novo.

Ali .. ne daju mi se tolike  pare za malo lima.

Završavaju posao i polovnjaci.

Sličan je Stepway i Note...

https://www.carsized.com/en/cars/compare/dacia-sandero-2020-5-door-hatchback-stepway-vs-nissan-note-2009-5-door-hatchback/

Važno je da bude pouzdan. Sve ostalo....

Valjano je širi Stepway.... Fina prednost za putnike 

On 4/26/2025 at 12:23 PM, ivica su said:

E a od pozadi, lepo mi leži ovaj velik "dacia" logo, ali mi je naptpis Sandero ružan. Razmišljam da ga skinem, samo se bojim oštećenja laka :)

Ne vidim dobro sa slika, u pitanju su "obicna" slova ili neki print?

Ako su standardna slova, lako se skida sa strunom za pecanje. "Isece" se lagano izmedju slova i metala, a zatim medicinskim benzinom skinu ostaci obostrano lepljive trake.

Kod starijih kola obicno treba malo i da se ispolira zbog razlike u nijansi izmedju boje koja je bila pod slovima i ostatka auta.

Kao sto rekoh, meni eksterijerom skroz simpatican autic u toj klasi. Cak mi i sedista deluju na oko bolje i profilisanije nego na Zabarima tog ranga (Tipo i sl.).

Pod uslovom da nije neki print (a deluje da mozda jeste). Posto se u zadnje vreme stedi cak i na tim slovima.

Vidim da i pojedine auto kuce imaju neku verziju tog printa (Kompresor i sl.).

@Ivan

Da, print je, samo deblji. Malo me strah da se teško skida, da je jači materijal nego na običnim nalepnicama. Mislio sam da ga dobro zagrejem fenom, pa polako da gulim i ostatke lepka skinem medicinskim alkoholom.

Kako tradicija nalaže, Dačija je prvi put bila na moru, pa da se i to upiše. Put preko Bosne do Dalmacije, tačnije Hvara ( sad već tradicionalno ).

batch_IMG_9432.thumb.jpg.f4843bf3bd1e0bf0989c9ab32e7dda52.jpg

Nemam šta da kažem, a da već do sada nisam, prezadovoljan i to je to :) Gepek izdašan, dva kofera, SUP daska u svojoj torbi, još dva ranca i po koji ceger, sve je stalo.

Mala kosilica vuče li vuče, tako natovaren, tri putnika, klima radi sve vreme, a ja uzbrdo ostavljam sve iza sebe. Moram i ovo ispričati, na jednom usponu u Bosni, gde se kolovoz širi sa posebnom trakom za preticanje sporih vozila, kolonu raznih nemačkih limuzina smo ostavili iza saba, još jedna identična Dačija i ja :lol:

batch_IMG_9728.thumb.jpg.17c338fb21778d0d7a6260213320fac6.jpg

Eh da, nova zapažanja. Kako je u Bosni bila gužva i vozilo se u kuloni, volan sam predao supruzi na jedno 100km da odmorim. Ćerka me naterala da sedim nazad... ljudi moji, kako je ta zadnja klupa udobna, mogao bih stalno tako :)Drugo zapažanje, kako pred put nisam spavao skoro ništa, prilično me savladavao umor u neko doba, a Dačija me upozori da sam umoran i da stanem da odmorim :o Kako, gde, kako je to skontala... nikad neću saznati. 

Prosečna potrošnja 5,6. Naravno nije to puno, ali verovatno bi moglo i niže kad bih mazio papučicu gasa, ali valjda treba malo i uživati u vožnji :) 

BTW skinuo sam nalepnicu Sandero sa petih vrata još onda kad sam pitao, meni lično je mnogo lepši ovako :)

6500 km, idemo dalje....

batch_IMG_0188.thumb.jpg.ed1f6f814b221f0c904cc9385d585b50.jpg batch_IMG_9434.thumb.jpg.aee1e6c0b4b64cf99d09e533a2db65ee.jpg batch_IMG_9439.thumb.jpg.0ab3e8c778c0f13bff56883e4e629e1f.jpg

2 hours ago, ivica su said:

Mala kosilica vuče li vuče, tako natovaren, tri putnika, klima radi sve vreme, a ja uzbrdo ostavljam sve iza sebe. Moram i ovo ispričati, na jednom usponu u Bosni, gde se kolovoz širi sa posebnom trakom za preticanje sporih vozila, kolonu raznih nemačkih limuzina smo ostavili iza sebe, još jedna identična Dačija i ja :lol:

Gde ima da se uzme ta Dacia, da pazarimo svi po jednu :P .

Salu na stranu, caskali smo o putu do tamo i rutama na drugoj temi - jesi li merio kolika je realna potrosnja po cepu?

2 hours ago, ivica su said:

batch_IMG_9434.thumb.jpg.aee1e6c0b4b64cf99d09e533a2db65ee.jpg

Sto mi je neobicno ovako kontra :D - posto su kod mene Hvar i Brac pozadina na slikama :) :

140820164087.thumb.jpg.7e23df51914d334b96d6444799857119.jpg

Edited by Ivan

33 minutes ago, Ivan said:

Gde ima da se uzme ta Dacia, da pazarimo svi po jednu :P .

Salu na stranu, caskali smo o putu do tamo i rutama na drugoj temi - jesi li merio kolika je realna potrosnja po cepu?

Više je tu do vozača nego do auta, većinom su to bili stranci i verovatno pokušavali da se popnu u 6. brzini, ali je svakako bilo smešno da baš dve Dačije sve pretiču :D Nije to nikakav motor za trke, ali je meni lično jako velik napredak što tako trpi teret i klimu, nisam morao da "podvijem rep" i sklonim se u kolonu kao sa prethodnim autima :) ( a i iz njih sam izvačio maksimum ).

Što se tiče čep metode, u odlasku sam proverio nakon prve dopune i poklopilo se u dl.. kada smo tamo išli, dosta sam agresivno vozio. U povratku mi je malo sumnjiv, išli smo laganije i subjektivni je osećaj da sam manje potrošio ( skala za gorivo se jedva pomerala ). Bitno je da ne laže u svoju korist, to je već dokazano, a evo već po drugi put sumnjam da prikazuje i malo više.

3 minutes ago, italiano said:

@ivica su

Sta znaci ovo na ekranu:

"Dist.without consumption 299.1km" ?

Ide na vazduh?

Meni jedino ima logike da je spuštanje niz brdo, bez gasa, ali mi cifra deluje prevelika.

Zet vozi Dustera 2021. godiste mislim ( coca cola ), tako neki 1.0 motor sa turbom rekao bih. Ono se prilicno lagano vozi, malo mi je cudan pri kretanju ( jbga skoro 15 godina vozim iskljucivo dizelcine ) ali nakon toga je iznenadjujuce agilan. Od 0km je kod njega i presao nesto preko 100k km i nikakav problem nije imao a vazi za unistitelja automobila, prethodnog Clia ( isto coca cola ) sa slicnim motorom je unistio za 80k km, pocev od trapa, amortizera pa do kvacila. Motoru mu stvarno nista nije falilo a znam da se ta mega rent vozila odrzavaju najjeftinijim delovima. Realno, sem zvuka tim motorima nista ne bih mogao zameriti. 

Odlicna je Dacia poslednjih ~10 godina, stvarno su sa razlogom medju najprodavanijim.

Edited by MiloshBg

Meni ove poslednje Stepway verzije cak i vrlo dopadljivo izgledaju spolja. Za razliku od njihovih modela iz ranijeg perioda.

Jedino sto mi bode oci je enterijer, tu se bas vidi da su zeleli da diferenciraju brend. Slicno kao kod Tipa iz "nase" grupacije, njegov enterijer od starta pa do dan danas nekako nisam mogao da "svarim".

Renault benzinci postaju jedni od retkih modernih evropskih malih turbaka, a da su na glasu i bez nekih tezih defekata (za razliku od nesrecne PSA brace).

Interesantna prica:

Edited by Ivan

Isto, prethodni Duster, kao i druga generacija Stepwaya ( pre ove ), su za svoje vreme bili ok... ništa specijalno, ali nisu bili gadni kao modeli pre 10-15 godina. Sada su već malo prevaziđeni.

Enterijera sam se i ja najviše "plašio", posle onako "šljaštećeg" enterijera u 500L-u, mislio sam da nikad neću moći da svarim ovaj bezličan i pomalo staromodan u Dačiji.

Srećom, vizuelni dojam je jedno, dok je subjektivni osećaj nešto sasvim drugo. Kada se sedne u auto, u njegove udobna sedišta, vozačka pozicijia i ergonomija perfektni, ekran blago zarotiran prema vozaču, sve je postavljeno baš tamo gde treba da bude... nakon svega toga pozitivnog, čovek se vrlo brzo navikne i oprašta taj lošiji vizuelni momenat.

Ja i dalje tvrdim da je enterijer u Fiatima lepši ( neračunajući Tipa ), ali je ovde ergonomija bolja. Zato je tu Renault, tamo su obe stavke rešene. Dok kod PSA, gledajući novi C3 i Pandu, ono deluje samo simpatično na oko, i ništa više...