Jump to content
Goran
ivica su

Moj novi rumunski Captur za škrtice

Recommended Posts

Prvo, Neka ti je sa srećom kupovina

Drugo, 500L je fantazija od auta, i ne treba ga prodavati, ako je iole OK

Treće, Baš se radujem detaljnim utiscima Dacie....i ovo što si napisao mi je puno značilo

Sedi i uživaj, novo je novo, i pišiiiiiii

Cestitam na novom mezimcu sa sus motorom :)

Da se lepo navozate i uzivate !

Mi smo dugo imali Stepway mk1 sa 1.5dci od 75ks kao sluzbeni. Koriscen kao terenski auto u bukvalnom smislu. Otisao iz firme sa oko 350k na satu od cega je bar 150-200k cistog off road terena.

Odrzavanje je bilo krajnje smesno. Istina da je to Dacia ali vrlo zilav auto u smislu karoserije i trapa, on je picio 50 km/h tamo gde sam sa L200 morao 20km/h jer je Stepway bio nizi, mnogo manje se ljuljao i bio je maltene pravo iznenadjenje u rukama pravog vozaca da izadje tamo gde niko ne bi ocekivao auto koji nema 4x4.

Najbolja je varijanta klot benzinac pa ako nekad pozelis, ugradis AC Stag plin jer je jeftiniji za odrzavanje.

Neka je sa srecom :D 

Meni je taj Stepway (mislim da su Sandero ime pojeli odavno) jako zanimnljiv i deluje bas korektno za te pare. Ja sam zenu nagovarao da uzme, ali nije bilo opcija i onda dodje Mini 10 god star koji kosta kao pola tog Stepwaya sto ne opravdava bas.

Inace, ono sto mi je prezanimnljivo na njima je kako se sine krova okrenu pa imas nosace kad ti trebaju, bas deluje kao jako praktican auto. I totalno su mi kul gradski dzipovi sa ok gepekom i prostorom koji su oko 4m duzine.

Vozih se davno u Sanderu I, Taxi, bili na planinarenju, pa nas vozio do staze. Vozi po onim lošim putevima i ne obazire se. Pitam ga za održavanje, on se hvali kako su mu fabrički amortizeri na 400 000km.

To su bila odlična kola. Jednostavna i siromašna sa opremom. Ali prosta i za teranje.

Sadašnji Stepway, odlično izgleda. A cenim da je i unutra dobro odrađen.

SVE si uradio kako treba  :thumbsup:  i ja ti od srca čestitam. Da vas dugo i lepo služi pa da ga zameniš opet za nešto za šta si rekao "nikad"    :D   :P

Ah taj jbn Džejms Bond...   :wallbash:

Nego, izgleda na ovoj slici kao da ima 20" točkove   :blink:

11 hours ago, ivica su said:

.

IMG_8063.thumb.jpg.e7ca8dc6077a050d79a06111f709c841.jpg

E neka si prelomio u Rešo tabor :D 

Cestitam Ivice, uzdravlju te sluzio, da mu samo menjas ulje i dolivas gorivo :clover::cheers:

A kad ga malo razradis, i da se vidimo da mi pokazes makinu. :) 

11 hours ago, ivica su said:

Dacia Stepway, 0.9 TCE

Ja sam mislio da je to sad "po novom" 1.0 tce? Onaj sto na benzin ima 90 ks (kao i 0.9tce pre njega), a na plin (ako se kupi takav) ima 100 ks? 

@ivica su

pridruzujem se cestitkama, lepim zeljama, sirim pozitivnu energiju...:D.

Mislio sam da ce biti Duster al ajd, i ovo je dobro.

Motor je 1.0 tce 90 ili 100ks na gas.

0.9 je stari motor iz prethodnih generacija.

0.9 je mislim dvocilindraš a 1.0 je trocilindraš... možda se varam...

Najprodavaniji novi automobil u EU, nije to bezveze... britanski mediji ga baš vole,a dobro ih muče na testovima 

Edited by neshtry

U pravu ste svi, 1.0 je u pitanju, to mi se omaklo, eto, ne znam ni šta sam kupio :D Inače sam na testu probao i verziju sa plinom i navodnih 100ks, ja apsolutno nisam video nikakvu razliku, ne znam da li je tih 100ks više neki marketing. Mada mi i ovih 90ks deluje nerealno, deluje kao da ima više. Opet, možda je to subjektivni osećaj jer sam prešao sa atmosferca na ovo, ali ja bih ruku u vatru stavio da stotku dohvatim bar 20% brže ( na papiru je 1s razlike, 12 vs 13 :D ), do 50 km/h da i ne spominjem, tu najviše pokazuje superiornost u odnosu na Fiatov 1.4 atmo koji je imao kratku prvu i tu se već dosta izgubi pri ubrzanju. Potrošnja za sada 7l, videćemo da li će ići dole kad se razradi, ima momenata kada na bordu pokazuje trenutnu potrošnju od 2,5-3l, što mi deluje nerealno :)

Praktičnost zaboravih da spomenem, gepek je prostran, veoma blizu "golf" klase ( čak širi i dublji nego na 500l, ali niži ), tu su razne kukica za kačenje, pa i taj krovni nosač, koji super izgleda, ali ga verovatno neću koristiti :) . Ostava po vratima koliko hoćeš, 3 cup holdera, velika ostava za 2 telefona, apple car play i android auto, ozvučenje odlično. Preglednost je dobra, mesta na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno. Auto pripada B segmentu, ali je ( provereno ) prostraniji i praktičniji od Corse ili C3 ili 208, mnogo je bliži njihovim cross izvedbama, tako da ima dosta prednosti u odnosu na konkurenciju, a za praktično istu cenu. Istina, ovo više nije jeftino, ulazi i u teritoriju GM ZS-a ili Cherry 4 pro, ali iskreno, prelomio je motor, nekako mi deluje kao sigurnija i bolja opcija od kineskih atmosferaca, ali videćemo :) 

3 hours ago, PremieRacing said:

SVE si uradio kako treba  :thumbsup:  i ja ti od srca čestitam. Da vas dugo i lepo služi pa da ga zameniš opet za nešto za šta si rekao "nikad"    :D   :P

Ah taj jbn Džejms Bond...   :wallbash:

Nego, izgleda na ovoj slici kao da ima 20" točkove   :blink:

Optička varka :) 16ke su, ali crne felne, crne gume i crni blatobrani, pa deluje veće... a ima nešto i do distorzije, ovo je širokougaona kamera na telefonu, pa je izdužen donji deo fotografije... ali i to kad se stavi po strani, i uživo izgleda veće. Nego nisu alu felne ako je nekoga uspelo da zavara :D  ali izgleda odlično, kao da jesu ( čelična felna nije vidljiva, jako je dobro upavovano ).

1 minute ago, shuxx said:

Koja je razlika u ceni benzinski / TNG motor

700e ako se ne varam, umalo da uzmem i to, ne zato što mi treba plin, nego zbog boje koja je bila na lageru :D  Malo ja prelazim da bi mi se to isplatilo.

Nije toliko skupo. Meni je za atmo motor 450+ atest 100eur

Samo je bio običaj da servis dere za cenu servisiranja. Ono filteri i kontrola min 50eur. ... Ako ne i više

Mada sada su cene TNGa u plafon, pa i nije poželjan, za malu uštedu....

Da, mislim da je servis u ovlašćenom prilično veći za TNG verziju.

Nego kad smo već kod toga, hladan tuš kod novog auta, kasko + servis u ovlašćenom, znači sledeće godine u ovo vreme, registracija + kasko + servis - za te pare sam se može otići na jedno lepo porodično putovanje :wacko: To su stavke na koje sam skroz zaboravio kad sam ušao u kupovinu, ali sad šta je, tu je, stisnućemo se nekako.

registracija ti je najmanja stavka, sumnjam da je više od 200eur, ali mali servis je verovatno još toliko, a kasko... to nije u mojoj sferi

4 hours ago, ivica su said:

ali sad šta je, tu je, stisnućemo se nekako

Ili sto kaze stara mudrost, auto ne sme da trpi zbog porodice :D .

Da se i ja pridruzim cestitkama, novo je novo. Meni je Stepway skroz simpatican autic, eksterijer pogotovo (za razliku recimo od Logan sedana, koji mi je bio totalni dizajnerski promasaj).

Na nekim stvarima se pristedelo (enterijer, detalji opreme, izolacije) ali to je neminovna posledica i cene i distanciranja u odnosu na krovni brend kod vecine proizvodjaca.

Motori solidni, poprilicno robusni automobili, tako da je u pitanju skroz racionalna kupovina za nase uslove.

A i sto neko rece - pa u celoj Evropi je to bio NAJPRODAVANIJI nov model i to u vise navrata. Tako da bih licno izbacio te dve zadnje reci iz tvog naslova ;) . Dacia je donekle krenula slicnim putem kao i Skoda u pocetku (koja je dosla do toga da u pojedinim segmentima prodaje vise od maticnog brenda). A i bar na ovom forumu nema "sektasa", snobova i robova brendova (da bi se spr*ao na svoj racun). Nego uzivajte u novom autu, zelim vam puno bezbednih kilometara!

Sa novim turbo motorima koji smesno trose u odnosu na matore atmosferce, ko prelazi neku prosecnu "srpsku" kilometrazu i ima bar neki normalan udeo otvorenog puta u strukturi kilometraze - mislim da nema poente ni razmisljati o TNG. Pogotovo uzimajuci u obzir i njegovu cenu kod nas, zaje*anciju sa atestima, dodatne servise... Tako da je sve to daleko od one nekadasnje isplativosti (posto sam i sam vozio TNG tamo negde pre cetvt veka). A i ima ona stara, na benzin se vozi, itd... :) 

19 hours ago, ivica su said:

Dakle, nakon punih 10 godina, izlazim iz Fiat tabora

To se zalis ili zakljucujes :D ? Trend koji je masovan zadnjih nekoliko godina, a tek ce biti prilikom kupovine novih ili par godina starih vozila. Naravno da vecinom ostajemo ovde radi druzenja, ali videcemo ko poslednji gasi svetlo sa nekim Fiat ili Lancia modelom :( .

Edited by Ivan

@Ivan

Moraće forum da menja ime B) Definitivno nemam nameru da se aktiviram na Dacia ili Reno forumu, mislim da je Fiat-Lancia i dalje najbolja zajednica na našim prostorima.

E sad, da li mi je žao Fiata, pa jeste, ja volim Fiat kao brend. Uvek mi je bio nekako "iskren", dobijaš dobar dizajn i soludnu pouzdanost, dobru motorizaciju, ali nikad nije bio premium brend, niti je to pokušavao... bukvalno iskren, šta platiš, to dobijaš. Rekao bih da je Dacia danas to što je FIAT bio ne tako davno ( a sada je praktično ugašen ), dok je Škoda postala "folirant" jer su i dalje budžet brend, ali se prave da nisu i prodaju ti aute na jeftinijim platformama po ceni onih redovnih.

Takođe mala digresija, zapao mi za oko i novi C3, tj. brat blizanac nove Pande i Jeep Avengera, mala je razlika u ceni, ali posle kratkog istraživanja, zakjučio  sam da je ovo ipak sigurnija kupovina. Stellantis baš nekako ide u pogrešnom pravcu.

2 hours ago, ivica su said:

Stellantis baš nekako ide u pogrešnom pravcu.

Stellantis generalno je tek posebna prica sto se svega tice (platforme, motorizacije, preklapanje modela i jos gore brendova koji teoretski gadjaju isti segment trzista, tipa Lancia/DS i sl.). Sem Peugeota, prsavela, za mene NAZALOST uglavnom skup luzera ove tranzicije i brendova vecinom u nestajanju. 

1 hour ago, italiano said:

Ex-Fiat-Lancia-forum :whistle:

eFLCS, taman u skladu sa modernim trendovima. 

Edited by Ivan