Jump to content
Goran
Milos1

Fiat bravo 1.4 t-jet 120ks

Recommended Posts

Pa ako tako gledas, gora varijanta su ovi kao na mom sivom, sportu, plasticni koji su samo usrafljeni pa verovatno i propustaju i zadrzavaju jos vise. Guma je samolepljiva, kad lepo legne ne bi trebalo da propusta nista, ali videcu vec kako ce da ispadne. Na kraju krajeva, nije to golf pa da su na svakom ili radjeni ili treba da se rade, nema fiat problem s korozijom :D

Moji pragovi su ponegde ogrebani. Ili ću ih zamazati. Ili ovo kupiti. Pitanje je koliko im je boja postojana. Moji su crni.

Tebi posto je crn note najlakse je uraditi zastitu crnu, body 950 u spreju i prefarbas lepo, posle udaris neku crnu boju u spreju ionako se nece primecivati nista jer je donja zona, kod crne boje najlakse to uraditi bez mnogo muka i majstora, radio sam vise puta i super ispalo

Sivom bravu tacno pred put CA-SD leva strana sama ode na grejanje, celim putem sam vozio nagnut na desnu stranu... 39.5C je cak bilo u nekim trenucima, na leru se nije ugasila nijednom, sve s te strane dobro ali brate vrucinaaa, zatvorim levu, pustim desnu, opet sam stigao na destinaciju bez znoja, ali zahvaljujuci navaljenom polozaju, ohhh kako sam lezeran i moderan bejbe B) A koliko unazad je sve radilo kad se ne pojacava preko pola, i jebiga... nije trebalo da menjam filter, sad se podeoci malo smanjili izgleda kad je propusnost veca :D Rasturam to sutra- preksutra samo da blokiram na hladjenju dok jos nisam umr'o a posle cu lagano motoricima svim da izmenjam potenciometre, vidim sta fali mehanizmima itd... to moze i do jeseni da priceka...

E sto se crvenog tice, zbog njega sam sad sipao rakijcu i otvorio pivo... nisu dobre vesti, gore je nego sto sam mislio... naime krenuli da ga kupusamo, i ono sto je trebalo da uradim odmah, ali odmah, je da poskidam sve svecice... ali pretpostavka je majka svih zajeba... tad smo ga na brzinu slozili, po simptomima je sve vuklo na gumice, ali u stvari samo 4. cilindar ima neku muku. I to su znali i oni koji su ga kupusali pre mene...

Jbg kad je auto u jednom gradu, ja 150km dalje, pa pripremaj sve unapred a ispadne dzabe... svejedno, dihtung bregastih ce trebati ako se skida glava svakako, gumice cemo takodje da stavimo nove naravno, tako da nije dzabe kupljeno nego je problem sto nije samo to problem...

Bobine suve, to je okej:

20250625_205549_1400x1050.thumb.jpg.2ea8daacebce046b2d7dd99fa5bdff01.jpg

Prva je svecica 4. cilindra, a nijedna nije iridijumska, ima li potrebe da ista dalje pisem?

20250625_205954_1400x1050.thumb.jpg.4d54c10d8d25517c67a10ba8e1b0614c.jpg

Sve su bosch, samo je crno pace... pa crno i denso, 4. cilindra naravno...

20250625_210325_1400x1050.thumb.jpg.9098139a6977df30ef158d171b2033e6.jpg  20250625_210341_1400x1050.thumb.jpg.4589036df0c86f38c03730702231a656.jpg

E sad, misterija je to kako bre na iberu auto koji pozadi dimi kao nenormalan duva samo vazduh i nema ni mrvicu dima ni kad se kamera uperi sa blicom direkt u iber bez PCV-a, auto sa 245K, a moj sa 196K primetno vise dimi(a nit trosi pozadi nit na meracu)? Znaci da kompresiona dihtuje dobro, da je pukao klip pokazalo bi se u vidu manje kompresije valjda majku mu, ne bi radio auto kao fen, nesto bi se ispoljilo valjda... a da su gumice, pa nema sanse da se samo na 4. potrose u toj meri da tako kupaju cilindar, a da na ostalim bude sve suvo ko barut, u istim uslovima ipak rade sve gumice i u istom ulju se kupaju...

Aj od muke da probamo malo ekstremniju metodu ispiranja, odemo po 2l friske nafte, sipamo u flasu od nekog novog ELF 10w40 ulja koje je preteklo, i sipamo posle jos 1l istog ulja, promuckam, istocim staro, i sipam tu mesavinu...

Dobio sam retku smesu, nalik jako masnoj nafti... sve da bude podmazano ali da rastvara naslage... lampicu ulja gasi istog momenta kad sastavi, radi super, samo dimiiiii bas kao lud, sad smo pobegli 3m od vrata garaze i cekali 15-ak min dok on broji, a onda je poceo polako da po koji takt prekine, i krene da trokira... pogeldam kroz onaj dim, svetli check engine, e konacnooo...

naravno, 4. cilindar missfire(inace smo tu garavu i mokru od ulja namerno stavili na 3. a suvu od 3. na 4. i desilo se to da je garava krenula prirodno da beli i samocisti se, a 4. biva okupana naftom).

Screenshot_20250625_224428.thumb.jpg.b033dfd9fc4f910043d8de1c681d47b1.jpg

Znaci check engine i taj missfire je upalio tek sa 1:2 ulje/nafta u korist nafte, sto je i logicno, tako retko mnogo lakse prolazi pored toga sto je falicno pa ne moze da sagori u toj meri, a sa uljem se borio lakse i radio odlicno.

Ostala je ta nafta u njemu, rekao sam caletu da ga sutra pali na svakih sat vremena na samo 2min, da sto manje radi sa takvim "uljem" a da ipak redovno sve promucka, i svuda stigne sveza nafta i posle u mirovanju radi svoje. To je eto ono sto nista ne kosta da se proba pre otvaranja, u nadi da je zapekla uljna samo na tom cetvrtom(mala sansa al ajd), svakako i ako ne bude do toga lakse ce biti za rad sa ispranim motorom koji nema 3mm naslaga svuda. A karter ce se onda svakako oprati, kao i sito pumpe itd...

Ajd recite sta vi mislite da je, znaci auto radi super, vuce super, isto kao i moj koji je ispravan(valjda jeste kad navlaci do specifikacije :D ), na iberu nema dima(valjda bi imao da je cilindar izrisovan, ili da je pukao klip, onda ne bi imao ni kompresije i morao bi da brljavi a check engine je, ponavljam, izbacio tek sa naftom a vozen je mesec dana povremeno po gradu i nista, prede kao fen bez lampica), bas nisam pametan, ali po svemu sudeci morace glava dole pa da vidimo sta dalje... a pogledao sam danas iz kanala, trebalo bi da je karter cokolada skinuti, samo deo izduvne grane dole i slobodan je... najvise posla je gore skinuti turbinu, usis, milion creva, zavucenih srafova al jbg, sto se mora nije tesko... 

Eto, mislio sam da sam uboo dzek pot, ali ipak je ispalo da je gore nego sto je izgledalo... prvo sam mislio da je turbina 99% al sjeba me onaj 1, onda da su gumice, sad je ipak mora operacija srca, al sta ces... opet bolje ovakva kocka nego u mocartu i max betu :D Ne koleba me samo to sto je i dalje jeftiniji za 1100e od najjeftinijeg u oglasima, a do sad je ulozeno samo 2000din za desnu korugu koja je bila polomljena pa smo uzeli polovnu ko novu :D Ostalo sve uz pomoc stapa i kanapa, i to je cilj, da se sredi za minimum minimuma para dok se ne pokaze i dokaze, a onda cemo sve picikato, da ne zalimo :D 

Bonus fotka: pronadji brava na slici :D

Untitled.thumb.png.83de6ca2c81ab4aed181aa332c6be6a6.png

Edited by Milos1

Pa obicno kad odu ventili onda nema kompresije i ne radi taj cilindar, a ne pusta ulje... ovaj radi dobro... svakako, proverio sam, kompresija izvrsna, na tom 4. cak i najbolja(verovatno zato sto je mokar pa bolje dihtuje), na njemu 13,5 bara, ostala 3 13 ravno.

Od 1. ka 4.

20250626_144155_001.thumb.jpg.9b4b71e8b2009ce29a9d07e07ca9a4cf.jpg  20250626_144119_001.thumb.jpg.26538834771da4c115d5e563940b6730.jpg  20250626_144042_001.thumb.jpg.856ed592f2b48ade51ad69320af16f05.jpg  20250626_143948_001.thumb.jpg.aa4892dc691ad34ad123af441ca44cd2.jpg

Eto kakvu kompresiju ima auto od 250K, nov... ali je ovde u pitanju neka havarija, nije pomoglo ispiranje, isto je... 

Svakako nije ni odmoglo, ovo je istocena nafta...

20250626_150138.thumb.jpg.a5ed35e6e06fd3dad3f989a0ddf2305f.jpg

Eto nadao sam se da je samo zalepila neka uljna, al pre ce biti da je pukla, ne znam sta drugo... ili je dihtung probio pa pusta ulje u kompresioni prostor, pukla glava, svasta je moguce... mora glava dole od ponedeljka pa polako...

Edited by Milos1

Nego, pomoc, sta da radim sa klapnom za toplo/hladno kod vozaca? Vidim uz pomoc telefona gde je, ali to jedva uspem da dodirnem srafcigerom uz opasnu gimnastiku, da je pomerim, fiksiram, nema teorije... sta je sledece, da secem lim? Jel uspeo neko samo da blokira na hladjenju bez daljeg kupusanja?

Inace od recirkulacije je otisla verovatno osovinica, slobodno se klapna krece(to je ono plop kad promeni zvuk na vecoj brzini ventilatora, ode na recirkulaciju), njega cu da blokiram na recirkulaciji i to ce biti to za hladjenje, na grejanju ce cirkulacija biti prst otvoren prozor i dovidjenja...

Onda otisao je za duva/ne duva levo(isto slobodan zupcanik, kad okrecem zatvara/otvara duvanje samo na levoj strani), radi samo desni toplo/hladno i onaj srednji(noge/grudi koji se video i kroz multimediju), ostala 3 su otisla. Od recirkulacije mi ajde nije ni bitan, ovaj sto je duva/ne duva samo levo takodje, nikad ga necu ni sredjivati nego samo blokirati na maximumu, jer mu ne vidim svrhu(jedino ima smisla ako su podesene razlicite temperature kod vozaca i suvozaca, sto ja nikad necu koristiti, jacinu duvanja stelujem ventilatorom), ali ovaj najzajebaniji mixer toplo/hladno i najbitniji me zeza, ne mogu mu nista, a umrecu po ovoj vrucini...

Uspeo da skinem dzek sa motorica i pridjem srsfcigerom, gurnuo polugicu na dole i radi sad hladjenje... nisam uspeo nikako da ga privezem, sad ne prebacuje na grejanje ni na maximumu koliko sam probao, ali necu vracati plastike jos uvek, bolje bez plastika nego da umirem na 40 ako slucajno opet ode na grejanje... neverovatno koliko je nepristupacan... onaj iznad je od soferke ipak, i on je otisao, stavio sam ga u zatvoren polozaj, ne treba mi sad defroster, da ne razbacujem gore hladan vazduh... a recirkulacija je blindirana direktno na klapni ispod brisaca uz pomoc vezica i sajbnica, bez busenja...

20250626_231839.thumb.jpg.58f5c2de7f7e6b9b1d8b0c0982df632a.jpg  20250626_232131.thumb.jpg.5847ea5326d55c31a077df766f639e62.jpg

Taman usput to i ocistio posle malo, bilo je puno lisca... 

Nego, nel on ovo ima neke senzore, ako se napune vodom da upali gresku da ne bi islo u kabinu ili sta su ovi cancici na plavoj zici?

Edited by Milos1

2 hours ago, Milos1 said:

a recirkulacija je blindirana direktno na klapni ispod brisaca uz pomoc vezica i sajbnica, bez busenja

5 hours ago, Milos1 said:

njega cu da blokiram na recirkulaciji i to ce biti to za hladjenje, na grejanju ce cirkulacija biti prst otvoren prozor i dovidjenja...

Licno mislim da ti ta ideja sa zatvaranjem klapne za recirkulaciju nije bas pametno resenje. Na taj nacin potpuno blokiras ulaz svezeg vazduha u kabinu, sto moze da bude prilicno nezgodno, pogotovo kada je vise od jednog coveka u kabini. Takodje, cim se temperatura malo spusti, imaces problem sa vlagom u autu i magljenjem, a sigurno neces voziti sa stalno otvorenim prozorom. Pogotovo kada je napolju kisa, vlaga ili minus.

Cak ces i u bilo kom fabrickom uputstvu pronaci da se recirkulacija aktivira samo na kratko - npr. prilikom pocetka hladjenja (radi brzeg efekta i nakon toga se odmah otvara), prilikom prolaska kroz neki dim ili zagadjenje na putu, itd.

Ako vec blokiras, mislim da ti je pametnije da blokiras u otvorenom polozaju - na taj nacin pokrivas 99% situacija u voznji. 

Vidim uz pomoc telefona gde je, ali to jedva uspem da dodirnem srafcigerom uz opasnu gimnastiku, da je pomerim, fiksiram, nema teorije... sta je sledece, da secem lim?

Imas par resenja na onoj opstoj temi o digitalnoj klimi za Stilo i Nuova Bravo. Vidjao sam i da ljudi seku lim preko vozackog miksera, neki rasture pola auta da bi skinuli tu armaturu, a navodno su neki skidali i taj motoric bez ikakvog kupusanja. Kako je to moguce, pojma nemam, a to mi je rekao i Stefan kod Zmaja koji je davno radio te klime. Pristup na Nuova Bravu je dosta zeznutiji nego na Stilu.

Onda otisao je za duva/ne duva levo(isto slobodan zupcanik, kad okrecem zatvara/otvara duvanje samo na levoj strani), radi samo desni toplo/hladno i onaj srednji(noge/grudi koji se video i kroz multimediju), ostala 3 su otisla. Od recirkulacije mi ajde nije ni bitan, ovaj sto je duva/ne duva samo levo takodje, nikad ga necu ni sredjivati nego samo blokirati na maximumu, jer mu ne vidim svrhu(jedino ima smisla ako su podesene razlicite temperature kod vozaca i suvozaca, sto ja nikad necu koristiti, jacinu duvanja stelujem ventilatorom), ali ovaj najzajebaniji mixer toplo/hladno i najbitniji me zeza, ne mogu mu nista, a umrecu po ovoj vrucini...

Nemas odvojeno duva/ne duva za levo i desno.

Vec ti ranije napisah za sta je svaki od 5 motorica i kako radi kada je ispravno.

Sto se temperature tice, posto je klima dvozonska imas dva miksera - jedan sa vozacke i jedan sa suvozacke strane. Taj sa suvozacke je i jedini aktuator sa te strane.

Sa vozacke strane gledajuci od sedista ka motornom prostoru okacena su 3 aktuatora - prvi je vozacki mikser toplo/hladno, drugi je razdelnik grudi/noge (zajednicki za vozaca i suvozaca) i treci je defroster (duvanje na soferku).

Dok je u dubini table zasebno aktuator recirkulacije.

Edited by Ivan

Dadaa, citao sam vec al sve nekako ofrlje, pa malo pobrkao loncice, jer kad sam cackao taj za soferku leva strana je prestala da duva(moguce da je bezao samo vazduh gore ili se nesto tako namestilo), ali meni i dalje nije jasno kako to uopste brljavi jer se definitivno desava da jedna strana duva a druga ne, nije samo toplo hladno, i desavalo se da tako baguje otkad je auto kod mene. A za to i nema motoric, jedino ako klapna toplo/hladno ostane u nekom srednjem polozaju ako je to ikako moguce, ne znam...

Desni npr radi sad lepo, vidi se da ide kad menjam temperaturu do kraja i gore, dole, medjupolozaji, sve, ali se desavalo da i to zabaguje pa da hladi na grejanju i greje na hladjenju, ili zaglupi ili potenciometar i u njemu ume ponekad da zeza. Desavalo mi se i da desna npr greje ali ne duva(po tom sto se malo provuce se vidi da je vruc vazduh), a leva duva, nosi sve, ali hladno pa nisam imao uopste grejanje. Verovatno nadje neki polozaj da nije ni tamo ni ovamo, nemam pojma...

Sto se recirkulacije tice, za hladnije dane si u stvari u pravu, ne secam se da sam je zimi ikad i koristio, ali leti je bas neophodna.

Kad je bas toplo napolju kao sto je sad bilo po 38C klima ne moze ni da postigne da ohladi bez nje, a i da postigne trebalo bi da je sa njom i manja potrosnja goriva(ne mislim na to da gasi kompresor nego se i sama klima manje muci kad postigne i kad je manja razlika izmedju ulaznog i izlaz og vazduha, tj. kad se manje odvlaci isparivscu). To se vidi kod onih koji mogu da mere potrosnju u leru(l/h), pa tako kad se tek upali klima, ode potrosnja na cak 2l/h i vise, posle padne na tipa 1,5- 1,6, a i vidi se znatna razlika u potrosnji izmedju spoljnih 28 i 38 npr. A meni je brzo rashladjivanje bas i najbitnije. I posle joj svakako nije isto da li uvlaci vazduh od 40 ili 25C.

Za otvoren polozaj inace i ne mora da se blokira jer se stalno sama vraca u isti, a nekad se zatvori samo na vecoj vrzini ventilatora(ono plooop sto se cuje), ali sam je sinoc bas zato i blokirao, prvo je nasumicno bila zatvorena predvece na 31-2C, i imao sam 6-7C na oba izduva(proveravao sam dal su jednaki, tj. dal je sve ok), onda odem posle na 28C jos kasnije da se provozam, ali se ona vrstima na otvoreno, nece da spusti ispod 11-12 i osetno je toplije u kolima. Vratim se, blokiram, i opet stsre temperature... a na vecoj spoljnoj su razlike sigurno jos vece.

Ali poslusacu te i cim stignu prvi hladniji dani skidam blokadu :D

A mozda dotle i dam nekome da mi odradi sve, ili bar ova dva bez recirkulacije(zbog skidanja table), ja imam i neki problem sa nogom, sad vec prelazi u hronican, sa ligamentima u butini i kolenu i boli me samo u neprirodnim polozajima, onda su mi ti polozaji koji zahtevaju te klapne bas bolni i nezgodni, lakse mi je ceo dan u kanalu nego 10min ispod table...

A bar znam koji sad sigurno ne rade, 3 od 5. Dobar je desni mixer, i onaj grudi/noge, a nije soferka, levi mixer i recirkulacija. 

Svakako hvala ti puno, prelistao sam ja te teme al su mi ove klapne tako bile zbunjujuce, to sto nekad duva nekad ne duva, pa nikako da mu nadjem foru a ovo juce je bilo panicno resavanje klimatizacije samo da radi, da ne sedim vise iskrivljen na desnu stranu da bih se malo oladio, pa pisao nakon lezanja ispod njega ne razmisljajuci uopste :D

Nema na cemu. Zbunjujuce ti je, jer su klapne raskacene od aktuatora, pa svaka neispravna "landara" i vodi svoju politiku :) . Dovoljno je samo da promenis intenzitet duvanja ventilatora i eto zurke.

Napisao sam ti kako sve to treba da radi kada je full ispravno, a lako moze da se proveri i dijagnostikom (sta koja otvara, broj koraka ili stepeni otvaranja, itd.). Najcesci problem bude potenciometar u motoricu, koji ne daje ispravnu informaciju o polozaju. Motoric nastavlja da bez prestanka gura klapnu i kada ona stigne u krajnji polozaj. A veza puca na projektovano najslabijem mestu - plasticnoj vezi izmedju motorica i klapne. Banalna stvar, glupost, jeftin deo za zamenu - ali zesca zaje*ancija za pristup, sto je i najveci problem u celoj prici.

Stefan kod Zmaja mi je navodno rekao da sve sem recirkulacije menja bez skidanja i secenja bilo cega. Na mom bivsem Bravu je sve radilo bez greske 5 godina i vec sam bio ubedjen da su to malo doterali u restyle verziji. Ali je i meni neposredno pred prodaju otisla ta plasticna veza za aktuator grudi/noge. I vec sam napravio kod drugara na 3D stampacu i spremao se da se sam bakcem sa tim cim otopli. Ali mi je krajem februara te godine istrcao DS5 bukvalno kakav sam trazio i uleteh u kupoprodaju.

Tako da mi i dalje nije jasno kako je taj Stefan menjao bez kupusanja, mozda je fakir :) . A vidim da ga je pre jedno 2 godine par ljudi kontaktiralo i da nisu mogli da ga "nahvataju", tako da nemam neke svezije informacije.

Tacno tako, imam osecaj kao da klima ima 20 motorica i 50 programa, pa svaki put neka druga kombinacija ovde duva/tamo ne duva, ovde toplo/tamo hladno :D 

Prebacio mi je jednom na grejanje na punoj brzini ventilatora nakon prelaza na ulazu na most, ali sad odmah srafciger, telefon kao ogledalo, stari filter kabine pod koleno da ne zulja, i vratio rutinski za sekund :D Ipak moram kako znam i umem da provucem neku zicu, vezicu, nesto... a bas ne nezgodno i skuceno... da uvezem to i vratim plastike, ali ugalvnom kad je na poziciji stvarno ladi kao blesav, odmah pocinje, brzo ohladi, duva ledeno, i sve napred kako mi i treba kad udjem u usijan auto da sto pre povratim dusu :D Zadovoljan, al sad je prioritet crvendac a ove sporedne stvari me ne tangiraju mnogo samo kad rade svoj posao pa kako bilo, vise volim mehaniku da prckam :D

20250630_210339.thumb.jpg.1d0cc7c2986d1b6adfe0aa9ad2699b12.jpg  20250630_210355.thumb.jpg.01476726d67fedda15eccd95fc1b013f.jpg

Krenulo kupusanje... dosta pregorelog ulja koje nafta nije ni takla, al sta je tacno problem na 4. videcemo verovatno sutra...

Slucajno vidim kad je, verovatno poslednji put, radjen veliki servis... 2016e 159, sad ima 255K, to je znaci oko 11K godisnje, sto se uklapa u neki prosek, trebalo bi da je kilometraza prava... 

20250630_203928.thumb.jpg.25e520cf5841ff7526dcfd030aa2c75a.jpg

100k km nije nista strasno za kvalitetne delove obzirom da se OEM delovi menjaju na 120, kod nekih motora i na vise km, ne znam odakle je uvezen auto ali preko se veliki servisi rade mahom na 100-120k to se samo kod nas prepolovi interval sto zbog eventualnog loseg kvaliteta delova sto zbog uvrezenog misljenja u narodu da treba na 60k. Dobro sad 10 godina jeste dosta ako taj interval gledamo ali sama km nije.

Baš tako, mene pojedinci nerviraju sa ono, obavezno veliki na 60 k km, bre od kad je to pravilo. I što bi bilo pravilo. Kada sam kupio Z10, tek što je bio urađen vel servis, 70 k km sam prešao, i opet su delovi bili sasvim ok.

Kod nas u Srbiji je oduvek bila prica 60k km. Ne znam zasto se cudis, nije to nista novo.

Ko je plasirao tu pricu i treba li ili ne, na vlasniku je da odluci. 

Znam bar 10 ljudi kojima je pukao kaiš i napravio havariju, što se mene tiče 60-80 000 je OK za zamenski kaiš ;) Pogotovu na jeftinim starim autima gde veliki servis košta ko pun rezervoar.

Edited by stex_pb

Ko je čitao kod mene u temi o Bravu kad sam radio veliki servis, video je na šta liči zupčasti na 60000km i zamenjen u renovirano servisu, da ne govorimo da je pumpa procurela nešto ranije. Svakako, do kvaliteta delova je.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Jeste, cilindar je nov nov nov, na koju foru- ne znam, to je misterija. U nastavku sve...

Sto se zupcastog tice, dizginemo zbog zupcastog :D Evo slika, kao nov, nigde nije ispucao, vodena je utegnuta, spaner ne zuji vec se utegnuto krece i odmah zaustavlja... videcemo koji cemo da vracamo, onaj od mog ili ostavljamo ovaj dok ne probamo sve i ne pokaze se malo, pa je posle najmanji problem da ga pocastimo i za jedno popodne odradimo veliki servis... 

20250701_164546_1400x1050.thumb.jpg.b097b05cbac722650e94d8a2190f3c5a.jpg  20250701_164554_1400x1050.thumb.jpg.1d2277ac62e056d5a2decd171376a8da.jpg

Oko turbine i usisa najvise posla, milion nepristupacnih srafova, creva, kablova... ma kad se do glave dodje onda je ladovina, 10min posla... ehhh opet smo se setili una, kaze cale u nekom trenutku "ma ajde bre, koji ludak natrpao ovolika creva, ima bre da bacim ovo i da kupim opet una, da se vozim ko covek... ni sa jednim se nisam sladje vozio" :D Sto je ovde 3 sata oko usisa tamo je dva srafa i karburator dole :lol:

Al ajd, reseno to sve, glava konacno dole...

20250701_163246_1400x1050.thumb.jpg.903fa9b2f2195e13e07ea9b9fefd0ef5.jpg  20250701_185755_1400x1050.thumb.jpg.2f8c34a7f82dfae14a8d50c9c2f35795.jpg  20250701_185759_1400x1050.thumb.jpg.ae557a56da0e384264268cc7db0ae032.jpg  20250701_185814_1400x1050.thumb.jpg.5d45c4d06b33ee25eda6595f98fca64d.jpg

Naravno, svi su tip top, samo taj 4. nauljen i zakoksan nacisto.

Skinem odmah ventile na njemu, gumice su tvrde kao kamen, plasticne, a i vidi se kolika je rupa na novoj gumici, kolika na staroj... izduvni ventili puni koksa, a usisni plivaju u ulju, bas imaju film, e sad dal to potice odozdo ili se slivalo pored gumica ne znam... u svakom slucaju, moguce da je tu bila i kombinacija, malo klip, malo gumice...

20250701_191026_1400x1050.thumb.jpg.79548300285ee56aeaab0d412efeb7a0.jpg  20250701_191039_1400x1050.thumb.jpg.c3da4f483b96b1316cf8ad135308e53e.jpg  20250701_191258_1400x1050.thumb.jpg.3d5dcdc9892407fde4a965dee488a32c.jpg  20250701_191913_1400x1050.thumb.jpg.bdada5151214c19217ebf0be86884d49.jpg 20250701_211942_1400x1050.thumb.jpg.17f8a4da21e1c14856bb3c5489c25804.jpg 20250701_194627_1400x1050.thumb.jpg.58277727617939462f3de88ea167f051.jpg

E sad, da bismo skinuli sporan klip mora karter dole, znaci ne moze vise podglavljivanje odozdo nego moramo da pravimo podupirace, kad nemam nesto ovog tipa:

Untitled.thumb.png.be34b4a445e45dbbb722a3e18420652d.png

Cale developer, ja tester... verzija 1.0, nemere to 'vako, krivi nam se sipka :D

20250701_193935_1400x1050.thumb.jpg.ece041040a865417b5fd20df5e43384e.jpg

v1.1 Beta, radiii :D

20250701_200237_1400x1050.thumb.jpg.2c726e290a688a0db8104c4371c47775.jpg 

E onda je karter malo resio da me zaki... poodvijao sam sve, i ona dva velika srafa prema menjacu, i odlepio se silikon ali on nece pa nece ovamo desno kod menjaca da izadje... mucio se, cimao, natezao cekicima srafcigerima... pogledam posle slike kartera na netu, vidim ima tu nesto izmedju srafova sumnjivo... skinuo sam i onaj lim, vidim ni on nece da sidje, vrti se tu oko toga sumnjivog:

20250701_212529_1400x1050.thumb.jpg.875958c8f4547e8ce9e13ebe92fc0991.jpg

E pa sve sam po spisku konstruktoru, onda popio pivo i uzeo brusilicu u ruke :D

20250701_212932_1400x1050.thumb.jpg.735191d865b95de305fa00b5f2189443.jpg

Reseno... naravno, video sam da to nije ni blizu prostora sa uljem vec ovamo sa tim nosacima, tako da ne utice apsolutno ni na sta... ne mogu ja 5 sati da se vrtim oko tebe, paz da ti mozda i menjac ne skinem zbog toga...

20250701_213534_1400x1050.thumb.jpg.6d4acecd7060d97fe09a717e90ad431b.jpg

Pogled odozdu, sve deluje pristojno, sem sto ima malo naslaga, kao i na glavi, ocekivano...

20250701_213739_1400x1050.thumb.jpg.2eae3ddc51ade820f3963dedd9cf3e0c.jpg  20250701_213743_1400x1050.thumb.jpg.02a6b20d66784dae5d8e12e2c18cf7f8.jpg  20250701_213749_1400x1050.thumb.jpg.b5331f6a65d3bc35c5940522eb753ef1.jpg  20250701_213734_1400x1050.thumb.jpg.322e92e28bd02d0eea164acd6bda5e57.jpg

Sito cisto, sve je tu kako treba... leteci lezaj ima samo tragove rada ali je u odlicnom stanju, nema tragove drljanja i sl, nije probio onaj prvi sloj...

20250701_215225_1400x1050.thumb.jpg.8220db4eb5482cba878edce5ee3ad962.jpg

I onda, konacno gremlin, klip... kako je ovo na njemu nastalo, da mi neko objasni. Znaci na glavi nema tragova udaranja, na celu klipa ama nijednog. Na cilindru nista(ispod je video, a opipavao sam i noktima, gledao lampom, nista, vide se tragovi honovanja, tek razradjen). Samo na klipu te oderotine, i prva kompresiona zapinje(a druge dve, uljna i brisajuca nisu zapekle okej su, u uljnoj ima takodje malo koksa ali slobodno se okrece, sve je to normalno).

20250701_215312_1400x1050.thumb.jpg.a43d140fb1a6e961e4693ebaa92fe543.jpg  20250701_215319_1400x1050.thumb.jpg.f904e33b8f10e3727b3e31f4ca718d67.jpg  20250701_223206_1400x1050.thumb.jpg.dc3385a8e51629215eefba8bf9f11a92.jpg  20250701_223211_1400x1050.thumb.jpg.e26936479421e2fd4a0db61ec0ce9ecd.jpg  

Ove slike su trebale gore, posle skidanja glave, ali nek budu ovde uz klip posto je on tema. Naravno, prva 3 suva, ali taj 4. ne da je valzan, nego ima lokvu ulja unutra. A to nije moglo da se popne iz kartera gore kad je ugasen motor, moglo je samo pored gumica da se nacedi, i objasnajva ono sto je najvise dimio na paljenju.

20250701_185355_1400x1050.thumb.jpg.b04205c93a2cb3b6395cd7adfde99f6d.jpg  20250701_185424_1400x1050.thumb.jpg.6bf7b1647b7f7642ed77b77b45d8fd20.jpg  20250701_215000_1400x1050.jpg

Obrisan, cilindar se sjaji, kao da je sad radjen:

20250701_185538_1400x1050.thumb.jpg.4be104bb75b7f346a28ae8f07113c708.jpg  20250701_185542_1400x1050.thumb.jpg.bd4cf21c80867679117a719abc50ebd2.jpg

Znaci bas misterija, pomislio sam prvo da je nesto upalo, da je uvukao kroz usis nekad ranije, ali ostao bi valjda neki trag na klipu ili glavi. Da je bilo nekog pregrevanja, pa ja sam ih dosta otvorio na 2 tocka s takvim posledicama i nikad cilindri nisu bili u ovakvom stanju a klip tako unakazen. Ne znam sta da mislim, u svakom slucaju, sutra cemo videti sta nam se najvise isplati, da nabavljamo klip i ostale delove, glavu da damo da se poravna pa da se pakuje, i valjda ce to biti to. Defektaza uspostavljena konacno, e sad sta je prethodilo ovome ne znam. 

Evo i video cilindra, iz svih uglova:

Edited by Milos1