Jump to content
Goran
stojan 89

Problem startovanja motora

Recommended Posts

Posted (edited)

Pozdrav. Imam problem koji ne mogu da resim vec 4 godine. U pitanju je fiat stilo 1.6 benzin. 2002. Mislio sam da je do akumulatora ili alnasera ali vise ni sam ne znam u cemu je problem. Kada se auto zagreje, odnosno dostigne radnu temperaturu i uglavnom kada ventilator hladnjaka radi, auto nece da zavergla. Odnosno nema snagu da zavergla i ponasa se kao da je prazan akumulator. Nov akumulator kupljen pre 7 dana. Alnaser kompletno remontovan.  Alternator puni na 14.2 v. Cak i pojacana masa na akumulatoru i opet isto. Molim za pomoc. Na displeju ne prikazuje nikakvu gresku. Cak i kad uspem da ga upalim na tabli pise Check OK. Sto je retkost na stilu. Molim za pomoc. 

Edited by stojan 89

Za početak uređajem izmeriti pad napona i jačinu struje u takvoj prilici.

Eliminisati eventualni problem sa lošim kontaktima i releima.

Ako je to sve dobro onda problem potražiti u sklopovima motora. Majstori će znati.

Proveri masu i sa akumulatora i na alternatoru i anlaseru, hoće da korodira

3 hours ago, neshtry said:

Proveri masu i sa akumulatora i na alternatoru i anlaseru, hoće da korodira

To je prvo uradio elektricar kada mi je remontovao alnaser. U servisu su mi ugradili nov akumulator. Tako da u njihov rad ne sumnjam. Kleme su stegnute i ociscene pre toga. Jedino sumnjam na one releje sto su u kutiji pored akumulatora. To se desava samo kada je motor zagrejan i kada se ukljuci ventilator hladnjaka. 

5 hours ago, Mijailović P. said:

Za početak uređajem izmeriti pad napona i jačinu struje u takvoj prilici.

Eliminisati eventualni problem sa lošim kontaktima i releima.

Ako je to sve dobro onda problem potražiti u sklopovima motora. Majstori će znati.

Samo treba uloviti taj trenutak. Inace 100 puta zavergla normalno a 101 put zezne. 

7 hours ago, stojan 89 said:

Kada se auto zagreje, odnosno dostigne radnu temperaturu i uglavnom kada ventilator hladnjaka radi, auto nece da zavergla.

Ukazuje da je problem negde u osiguračkoj kutiji.

Ne treba da startuje ventilator pre startovanja motora i kada je vreo.

Na kraju, ako je verzija od 76kw, zna i comp da brljavi.

6 minutes ago, Mijailović P. said:

Ukazuje da je problem negde u osiguračkoj kutiji.

Ne treba da startuje ventilator pre startovanja motora i kada je vreo.

Na kraju, ako je verzija od 76kw, zna i comp da brljavi.

Da. To je verzija od 76 kw. Za comp. nisam iznenadjen. Ovo mi je treci po redu koji menjam. Ovaj je ispitan na drugom stilu i radi super. Tako da bi njega iskljucio ali nikad nisi nacisto sa compom. Ispitacu to kod elektricara pa javljam ako resim problem. Hvala na savetu