Jump to content
Goran

Recommended Posts

Tektiom je dobra firma. Ali ja u pk nađoh malo povoljniju cenu... 

Ne bi trebale da imaju ovu koroziju. I da uđe voda. Ona bi isparila brzo. Vreo je motor

Posted (edited)
43 minutes ago, Milos1 said:

Iste svecice sam i ja kod sebe zatekao, FPT ngk, to su u sustini fiat original. E sad bih voleo da znam ako npr porucim originalne svecice u ovlascenom servisu, da li je moguce dobiti takve?

https://www.ebay.co.uk/itm/125009472577

U prodaji ih ima, ali kod nas nisam po lokalnim prodavnicama nigde nasao ni zamenske a ne te. NGK i ako kupis u bilo kojoj radnji, dobijas cistu NGK sa klasicnom kodnom oznakom, a ne tim fabrickim serijskim brojem.

Moj je stigao iz svice tako da kod nas definitivno nisu ni menjane, a nisu verovatno ni kod tebe. Ako je neko tamo menjao po knjizi, u ovlascenom... ne znam, moguce je... 

Mada po kolicini korozije nije iskljuceno ni da su prva ugradnja, obicne ljudi teraju po 100K bez vecih anomalija, a to je iridijum koji bi trebalo da je trostruko izdrzljiviji :) 

kako nema zamenske?? 

https://mass.rs/93311?search=ikr

mozda nema po lokalnim radnjama ali ih ima na netu i kod veleprodaja, nij ih tesko naci samo mene brine sto pisu za NKG da ima kineza...za punta sam narucio preko drugara gde on nabavlja delove, ne secam se koja bese firma .

Nema veze sto pise fpt jer pise i ngk, bitna je oznaka IKR e sad fabricki je isala F8 koja se vise ne pravi i nema je u prodaji, mozda negde neka stara zaliha, ne znam sto su je zamenili sa J8 ali nebitno isto je

@shuxx

Ma to je malo korozije, sretao sam to na dosta kola, svakako to nije bitno, bitno je kakvi su elektroda i pipak a oni su dobri

Edited by OMP

Ma nisam nasao u radnjama po celom SD-u, moglo je da se poruci, ima i na netu.

Znam da nema veze, nego mene interesuje da po tome provalim da li su ove nase fabricke ili su pak i te FPT u stvari vec menjane, ali u ovlascenom nekad ranije... mada skorije svakako nisu :)

A da, original ngk svecice i motul ulje su uvek lutrija pri kupovini... ima falseva(uzasno losa varijanta jer iridijum uopste nije iridijum vec materijal kao kod obicnih, a tanja je elektroda pa traju jos krace od klasicnih), a ima i original kineza(to je okej prica, ali kod njih i pise made in china, i opet kad se pod mikroskopom uporede sa made in japan vidi se losija zavrsna obrada iz aviona). Ima i made in france itd, na motorima sam ih se nakupovao i izmenjao brdo sa svih regiona :D

Ma daleko od toga da to malo korozije znači nešto loše. Samo mi je čudno. Ja do sad ne videh oksidaciju na svećicama. Pogotovo što su one površinski zaptićene. Kao niklovane ili sl.

Da nije auto dugo stajao?

Menjaj i cepaj samo gassss

Ovo oko oznake, kao i mnogo što šta na forumu.... Previše se opterećujemo.... 

Kad sam kupio Note, i spremam se za servis, a još pratim oglase. U Pančevu se prodaje isti ko moj. Zvrcnem ga i kao interesujem se za auto. A tip mi kaže da je pronenio sve bombine na oko 160 000 km. Pitam zašto, rano je to. A on mi odgovori da nikad nisu menjane svećice. Jesu iridijumske, jes max vek oko 120 000 km. Al bratko, proneni ih na 80/100 k km.... Ali on nije...

Zato je pronenio 4 bombine po 5000 din. Umesto da zameni 4 svećice po 1500 din.

To oko brendiranih svećica, kao kod ulja. Ja bi lično stavio nešto manje poznato. Ali da je original. Nego NGK kopiju ..npr....

Posted (edited)
1 hour ago, shuxx said:

Ja sam koristio Brisk silver, srebrne, preporuka za zamenu 30 k km.

Preporuka za T-Jet i MultiAir motore je iridijumska svecica. Po fabrici zamena na 20.000 km, komentarisali smo vec XY puta opravdanost, pa da se ne ponavljamo.

A ako vec dajem malo vise, svakako bih isao na fabricki preporucenu NGK, vec je napisano da je to konkretno IKR9J8 (serija iza IKR9F8, koja se moze procitati u uputstvima za starije modele).

1 hour ago, OMP said:

Ma menjacu ih svakako nije upitno dal cu da ih menjam, volim da zamenim kad je kod mene auto i to mu je dok ga vozim

Licno bih zamenio cim stignem, s obzirom na stanje vizuelno deluje da dugo nisu menjane.

Sto ti kazes, odradis dok je kod tebe i miran si. To mi je dilema kao kada kupe polovnjak kome treba da se odradi veliki servis. Znaju da ce da zadrze auto par godina, a rizikuju i teraju "jos godinu" i tako u krug. Svakako ces dati pare dok je tebe, pa sta onda rizikujes par godina, a prodaces ga iducem vlasniku sa nedavno uradjenim velikim servisom :D .

Edited by Ivan

@shuxx

Osim NGk i Denso nisam vidjao da ima drugih a zamenskih koje su pandan fabrickim NGK a i svi koji menjaju stavljaju ili denso ili nkg sto sam nasao po netu i po forumima, valjda da ima nesto bolje ili povoljnije stavljali bi i to.

Moj auto nije dugo stajao, vozen do dana kupovine, tacnije cekao sam mesec dana vlasnicu dok joj ne stigne novi auto da bih preuzeo alfu, ubila je finu km dok je auto bio kod nje zadnjih par godina.

@Ivan

Ma zamenicu ih samo da vidim gde da ih porucim a da budem siguran u originalnost, to me *ebe.

@Milos1

Ma nema ih po radnjama na stanju, gledao sam i ja kod mene jos za punta kad sam menjao, moraju da se porucuju e sad dal preko neta ili ces preko nekog majstora i njihovih dobavljaca to je stvar izbora.

Kontaktirao sam jednog drugara mehanicara, moze on da mi nabavi tamo gde nabavlja delove mislim da mi rece isto nesto tu oko 1900din

@Ivan

ako ti nije teško

zašto iridijumska koja baš dugo traje, cirka 50-100 k km, je za preporuku da se menja na 20 k km.......... baš malo, a 15e kom

30k km pise u knjizi za punta a mislim i za alfu ali svakako je malo i totalno glupavo, ne treba ni preterivati sa 100k km ali 60 je sasvim ok da se zameni, manje svakako mislim da je nepotrebno ako sve radi kako treba.

Planovi održavanja za razne brendove različito tretiraju vek trajanja iridijum svećica. Ne znam koje su razlike izmedju tih pojedinačnih verzija iridijum svećica, ali, zavisno od brenda, interval zamene zna biti 30, 60, 90, ali i 120 kkm. 

Posted (edited)

Pa verovatno da se ograde, na turbaku su vece temperature sagorevanja, osetljiviji je na visokim obrtajima na losije sagorevanje i sl. pa je verovatno na vecim pritiscima i opterecenjima veca sansa da stara svecica prebaci varnicu tamo gde ne treba.

Eto, za 1,4 atmosfera 90ks je, ako se ne varam, 60K interval zamene i bese i ne ide iridijum(za ovo nisam siguran, nek me ispravi neko ako gresim), a za tjet 30 sa iridijumom(nidje veze), a to bi trebalo da je ista podloga. Pa ne vrti se on na 16K obrtaja kao neki motocikli pa da kazes da je i opravdana zamena na malom servisnom intervalu(npr za moju yamahu fzr 600 knjiga kaze 12K samo, u praksi su te svecice opet kao nove i mogu u najmanju ruku duplo. Ali japanac nije znao da li ce se taj motor vrteti stalno do panja za sta je i konstruisan R ili ce sluziti i za normalno krstarenje).

Tako da se slazem da je i za tjet interval od 60K sasvim okej, fabrika to pise samo da se ogradi od eventualnih bagova usled velikih opterecenja na duze staze koje taj motor inace moze da izdrzi, a ne zna se kome ce pasti u ruke.

Mislim da su sa tim preterali da bi se ogradili od eventualnih problema u garantnom roku, dok su s druge strane sa uljem totalno u**ali sa intervalom od 30K(sto pak ne pravi problem na krace staze, ali najvise utice na dugovecnost motora, i da on potraje i posle garancije jos koju godinu), zbog raznih ekoloskih normi itd... sio mi ga djuro :D

Edited by Milos1

Ako je 60k, onda su one poprilično povoljne. Jer dati oko 60e, za 20 k km... skupa rabota, ali na 60... bude po jeftino, u klasi Brisk silver za TNG

Od fiatovih motora samo tjet nosi iridijum ostali klasicne koliko ja znam, svraraticu do kit-a ovih dana, tu mi je blizu da vidim jel imaju ove ngk to mu dodje oko 1600din kom sto je bas dobra cena

Posted (edited)

Svecice ipak cekaju do nove godine, ponudio se Bole Wickerman da mi donese OEM (FPT NGK) iz nemacke kad bude dolazio, kao sto su i sad kod mene a koje kostaju isto kao i kod nas ove koje sam pomnjao, 60e komplet tako da bolje da to uzmem 

Edited by OMP

58 minutes ago, OMP said:

Svecice ipak cekaju do nove godine, ponudio se Bole Wickerman da mi donese OEM (FPT NGK) iz nemacke kad bude dolazio, kao sto su i sad kod mene a koje kostaju isto kao i kod nas ove koje sam pomnjao, 60e komplet tako da bolje da to uzmem 

E to je mene interesovalo, znaci nabavljaju se te oem preko odakle su nam automobili najnormalnije, tako da najverovatnije jesu menjane, samo je pitanje kad...

21 hours ago, shuxx said:

pa to je odlična kombinacija, mogao bi kolega da razvije uvozni biznis     :D

samo izadje vest u Kuriru "Na Batrovcima presecen sverc svecica, u Alfi nadjeno 50 paketa"

1 hour ago, darkman14 said:

samo izadje vest u Kuriru "Na Batrovcima presecen sverc svecica, u Alfi nadjeno 50 paketa"

Bruka i sramota, još za Alfu ...;-)

Zamenjene svecice, uzeo sam ih ipak ovde , hvala kolegi @Milutinac koji ih je nabavio i poslao a takodje hvala i @TheWickerMan koji se ponudio sa ih nabavi u namackoj ali kako volim sto pre da resim nesto sto sam naumio  a obzirom da je milutinac nasao po povoljnoj ceni i proverenog kvaliteta resio sam da zavrsim to odmah.

Jedna bobina je braonskaste boje, ne znam razlog, primetih i skoro kad sam skidao, kao neka oksidacija ali ne moze da se ocisti

IMG-3327912df6040b01f80a94947923fb17-V.jpg

IMG_20251025_115951.jpg

IMG_20251025_121628.jpg

IMG_20251025_121854.jpg

IMG_20251025_121906.jpg

Yuasa akumulator, Wurth rukavice.. sve kako treba!!