Toka Kuzman 0 Posted March 7 Postovanje, vlasnik sam polovnog Freemont 2,0 MJT Automatic AWD modela. 2013 godiste. Imam konstantan problem sa praznjenjem akumulatora. Trenutni akumulator je promenjen u Januaru 2024, a servis u Oktobru 2022. Od kada je kupljen imam isti problem. Ako auto stoji neko vreme i nije vozen, cak i kada upali i mogu da ga vozim, posle nekoliko dana, kao sto je najnoviji slucaj, ne mogu da ga upalim. Auto koristim svakodnevno za odlazak na posao. To su kratka putovanja u trajuanju od svega 15 min. tamo i nazad. Samo leti ga koristim za duga putovanja od par hiljada kilometara. Do sada niko nije uspeo da mi objasni sta je problem i kako da ga otklonim, pa vam se obracam za savet, jer sam osim ovog problema, veoma zadovoljna kako sluzi moju porodicu. Unapred hvala Toka Dj Quote Share this post Link to post Share on other sites
horvat 6981 Posted March 7 Da li imas Blue&Me? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 903 Posted March 8 Standardan problem kod vozila koja se voze na kratkim relacijama. Svakako, proverite dve stvari, napon na polovima akumulatora kada je upaljeno vozilo. Trebalo bi da bude do 14,4 v a ne ispod 14,0 v. Sa upaljenim potrošačima (grejači stakla, sedišta, svetla, brisači...) napon ne bi trebalo da padne ispod 13,5 v. Ako je napon manji od 14 v bez upaljenih potrošača, nije dobro punjenje i akumulator se brže prazni zbog kratkih relacija. Ako je pad napona veći od 1,0 -1,5 v sa upaljenim potrošačima onda bi trebalo proveriti spojeve mase na automobilu i očistiti kontakte. Druga stvar jeste da se proveri potrošnja struje kada je vozilo ugašeno. Ugasite sve potrošače, zatvorite vrata, ugasite vozilo i ampermetar vežete redno sa akumulatorom. Struja mirovanja bi trebala da bude jako mala, sad ne znam tačno koliko ali bi trebalo da se meri u mA. Ako je sve ispravno, onda je jednostano problem vožnja na kratkim relacijama. To rešite tako što ili ne vozite automobil kratko (sa puno startovanja motora) ili na svakih par dana trebate da skinete akumulator i napunite na punjaču (možda i ne morate da skidate ako imate garažu). 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8566 Posted March 8 Freemont ima poprilično potrošača i dizel motor koji na prvom paljenju vuče dosta struje. Kolega je lepo objasnio kaoo premeriti struju, ali, kapiram da je zensko u pitanju, pitanje je dal će se snaći.Vožnja od 15 minuta teško da može da dopuni akumulator i da nadomesti stajanje, potrošače i sam start.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 4653 Posted March 8 13 hours ago, ortakov said: Druga stvar jeste da se proveri potrošnja struje kada je vozilo ugašeno. Ugasite sve potrošače, zatvorite vrata, ugasite vozilo i ampermetar vežete redno sa akumulatorom. Struja mirovanja bi trebala da bude jako mala, sad ne znam tačno koliko ali bi trebalo da se meri u mA. Veoma davno sam to merio (ima možda i 25 godina), ali, tada sam bio izmerio 30 mA (na Vitari mk1). Imala je fabrički neverovatno mali akumulator (samo 28 Ah), a dešavalo mi se povremeno da budem odsutan i po čak 2-3 sedmice, pa sam merio da bih znao da li akumulator to odustsvo može da podnese (od dodatnih potrošača sam imao alarm i još neku glupost ). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dule 021 728 Posted April 8 Na mom Freemontu kad sam ga uzeo bio je kao dobar akumulator ali je onda stajao i vise nije hteo da pali. Dopunio sam ali to nije pomoglo i bio sam vec spreman da kupim nov od 24000 din ali sam upalio jednom prilikom Freemont na kablove i onda je radio na leru neko vreme i od tada je evo proslo vise od 30 meseci i on pali besprekorno i zimi i leti. Jednom mi se desilo samo prosle godine da ujutro nije hteo da upali pa sam ga upalio na kablove i odvezao sam se u Beograd gde sam nesto radio i kad sam uvece trebao da krenem naza u NS molio sam se Bogu da upali i upalio je kako treba i od tada evo svo vreme bez problema. Quote Share this post Link to post Share on other sites