neshtry 21633 Posted December 18, 2025 1 hour ago, OMP said: Valvolin se puni u krusevcu i taj se distribuira po Srbiji a i izvozi van mislim tu po balkanu samo, taj koji se puni negde drugde u evropi mislim da ne stize na nase trziste to je za zapad ali ko zna mozda i kod nas zaluta neka kolicina ali po onome sto ja znam od ljudi koji rade u valvoline u krusevcu ova je prica. Ne,šareno je ima i tog iz kruševca i tog iz inostranstva,nije samo jedne proizvodnje.Vidi se po boci i nalepnici da nije isto 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zakeralo 210 Posted December 18, 2025 1 hour ago, neshtry said: Moje zadnje iskustvo sa Valvoline sa NIS pumpe je da od tri nove nove(2.8l ide u Punto )dve su bile bez zaštitne folije i te su punjene u Kruševcu a jedna je imala foliju i ta je punjena u Francuskoj... toliko o Valvoline Iskustvo sa Šelom. U ovlašćenom po obavljenom servisu uvek kupim još litru da se nađe. Ta iz ovlašćenog je imala propisno zalepljenu foliju, jedva sam je odlepio, no bilo pa potrošeno. Svratim na Šelovu pumpu pre nekih mesec dana da kupim novu litru, skinem čep da dolijem kad ono nema folije. Mesto punjenja nepoznato. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 18, 2025 Ako nekome treba prsluk. Plaća poštarinu.. Meni koji nosim L/XL... Odlično stoji..preko dukserice Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9793 Posted December 18, 2025 Meni je Vitara 1,6 mk1 sasvim normalno trošila oko 0,5 litara ulja na 1.000 km već kad je motor imao predjenih manje od 100.000 km ( a sa dolivanjem sam počeo negde već pri predjenih oko 60.000 km ). A na auto putu, pod malo punijim gasom, trošila je i do jedan litrar na hiljadu. I to bez razlike da li sam sipao sintetiku ili polusintetiku I nisam se nervirao. Već sam samo dosipao. Sx 4x4 , 160000km na satu, atmosferac, nema dolivanja. Sad Vitara 1.4 turbo bas cemo da vidimo. Trenutno je na oko 100000km predjenih.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 23814 Posted December 18, 2025 2 hours ago, shuxx said: Ako nekome treba prsluk. Plaća poštarinu.. Meni koji nosim L/XL... Odlično stoji..preko dukserice Pa da te reklamiram na planinarenju nisi naivan koleZa Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2649 Posted December 18, 2025 5 hours ago, neshtry said: Moje zadnje iskustvo sa Valvoline sa NIS pumpe je da od tri nove nove(2.8l ide u Punto )dve su bile bez zaštitne folije i te su punjene u Kruševcu a jedna je imala foliju i ta je punjena u Francuskoj... toliko o Valvoline Ja koristim neki 5w30 za Forda i taj se "toci" u Holandiji ili Belgiji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 18, 2025 Ne bi ovo nosio na planini ni da me streljaju Nisu to moje firme. Dobih na poklon, ali nije moj fazon. Pa rekoh, možda nekome valja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 18, 2025 Pa gde crni Castrol na prsluk. To se tek ne zna ko puni a ko prodaje . Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 21633 Posted December 18, 2025 Kaže čovek kod mene na mol pumpi da Mol puni Castrol za našu geografiju Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 18, 2025 36 minutes ago, neshtry said: Kaže čovek kod mene na mol pumpi da Mol puni Castrol za našu geografiju Bilo bi odlično ako je istinito. Ali znam dosta njih koji su jedva čekali da zamene "Castrol" koji su sipali. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 28, 2025 Primećeno naprsnuće diska, pokrenuta nabavka. Kupljen TRW set, diskovi i pločice. Na oba točka je falio po jedan vijak koji priteže disk. Od ona dva koja su bila, jedan oštećen pa sam sekačem morao da ga popustim. U principu, nije bilo teško. Posle je sve išlo lagano. Lako se menjaju. A imao sam sav alat, srećom... Lidl i Parkside završavaju hobi majstorije. Vijak je 8.8 kvalitet. Pokušaću da nabavim imbuse sa upuštenom glavom. Lakše ih je naći od toreksa. Vijak je M8x1.25. standard. Nekih 10 mm navoja. Kilometraža 195380km... 3 Reacher Gilt, Milos1 and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 28, 2025 Stari diskovi su najblaže rečeno, katastrofalni. Bili su zamenu još pre par desetina hiljada, zato je i pukao jedan. I da nije pukao morali su da se menjaju. Uz nove diskove nisi dobio nove šrafove? 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2833 Posted December 28, 2025 On 12/18/2025 at 6:03 PM, zarekg said: Bilo bi odlično ako je istinito. Ali znam dosta njih koji su jedva čekali da zamene "Castrol" koji su sipali. Za ,,našu geografiju'' je šifrovana poruka koja znači lošiji kvalitet. Šaljem link rusa koji testira ulja (radi svakakve gimnastike koje su svojstvene slovenima). Preporučujem da se odgleda svih desetak minuta a, za one nestrpljive može i zadnja 3 minuta a, za one još nestrpljivije ja ću prepričati zaključak. Našao je stara ulja koja su mu nekada služila za testiranje i ponovo ih testirao i uporedio sa istim novim. Došao je do zaključka da je kod zapadnih proizvođača ulja opao kvalitet odnosno, pošto više nema zvaničnog uvoza (sancije...) i zvanične kontrole kvaliteta, sada šalju lošijeg kvaliteta ulja. Tako da onaj ko može da nabavi iz inostranstva, od proverenog dobavljača je naravno najbolja opcija 2 zarekg and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2833 Posted December 28, 2025 On 12/17/2025 at 9:47 PM, Milos1 said: Ljudi, ne plasite ga bezveze, to sto je japanac ili koreanac ne znaci da je zlatan, po pitanju pozdanosti jesu vrh, ali po pitanju potrosnje ulja mnogi imaju probleme. Znam za kie i toyote, npr auris 1,4 atmo, prepune teme o enormnim potrosnjama, pocinju posle 150-170 sa srku ulje, tipa litar na 2-3000km i vise, resenje je jedino otvaranje, prosirivanje kanala na klipovima i stavljanje debljih karika jer japanci to sve vole u knapaa pa su stavili tanke. Knjiga za tog aurisa kaze do litre na 1000km je normalno. Al tako bez intervencija ubiju posle pola miliona uz dolivanje bez problema i kvarova. Nove kie sportage, ne znam koji motor ali benzinac, isto masovno problemi sa enormnom potrosnjom ulja na malim kilometrazama i kuka se na sve strane. A to "ne trosi mi ni kap" ne postoji. Moj tjet je svukao nekih 700ml za 10K, do duse i ja sam imao dosta autoputa, bar trecinu te kilometraze. Puntisa koji je tek razradjen mi je isto tako nesto trosio, a ja sam ga vozio od 42000 do 75000 predjenih, znaci nov. Ali isto svuce samo na autoputu, mada sam ga ja drzao stalno na 140 po satu, sto je oko 130 po gps. litra na 9000 nije nista, samo teraj i proveravaj. Mozda ce sad sintetike i manje, polusintetika se na manjoj kilometrazi "razbije" pa pocne brze da je trosi. U svetu motora npr dva ista japanca, tdm850 stariji je poznati potrosac ulja, i to svi znaju i opet ga uzimaju kao dobar i pouzdan motor. Tdm 900 "ni kap". Znaci glupo je uporedjivati i dva motora istog proizvodjaca i modela, a kamoli totalno druge automobile koji sem 4 tocka nemaju nikakvih slicnosti. Kod fiata isti blok, 1.4 turbo nema problem sa potrosnjom, atmo ima. To cuveno, magicno, po balkanski "ni kap" jednostavno ne postoji, za mene je "ni kap" ako od servisa do servisa ne moram da se hvatam za flasu, a ti si bio jako blizu toga, samo 1000 ti je falilo Od 2014 do 2024 vozio Fiat 500L 1.3mjtd, kupio ga novog (na kredit) prešao sa njim 100.000km, odgovorno tvrdim ni 1mm na šipci (odnosno vizuelno nikada nisam uočio razliku) od zamene do zamene u proseku 10.000km. Sada vozim Tipa (1.6mjtd), kupio ga na proleće 2024, zamenio odmah ulje, do sledeće zamene nisam ništa dolio. I dalje kotrolišem ulje i sledeća će zamena biti s proleća (oko 10-12.000km) još ništa nisam dolio niti išta primećujem po šipci. Slažem se sa tobom da je verovatno auto put i brzina 140km/h jedan od razloga povećane potrošnje. Tempomat uvek držim na 119-125km/h i retko kada pređem te vrednosti odnosno samo da bih pretekao... 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 420 Posted December 28, 2025 I jedno i drugo su dizeli a benzinci, posebno moderniji, vise vole da popiju, posebno kad se poteraju u obrtaje... 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 28, 2025 3 hours ago, zarekg said: Stari diskovi su najblaže rečeno, katastrofalni. Bili su zamenu još pre par desetina hiljada, zato je i pukao jedan. I da nije pukao morali su da se menjaju. Uz nove diskove nisi dobio nove šrafove? Nisam dobio šrafove za disk, a dobio sam šrafove za onaj deo klešta što nosi pločice. Po čemu su katastrofalni diskovi, debljina im je u granici potrošnje, jedan je prilično ravan, a drugi ima neravnine. To što ima korozije po obodu, to nije funkcionalno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 28, 2025 (edited) Pa kolika je minimalna granica kada je disk pojeden 2 mm sa jedne strane, koliko deluje sa slike? Obično je max potrošnja 2-3 mm na celu debljinu diska. Edited December 28, 2025 by zarekg 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3580 Posted December 28, 2025 Ta prašina sa sata da se obriše ! Samo nežno, da ne izgrebeš pleksi ... 1 4 nemanja84bg, Woodoo, Kosta Smosta and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 28, 2025 (edited) Novi diskovi su 22mm, ovi su malo ispod 21mm. Tako da su u granici. Ali je korozija po obodu nabubrela pa izgleda da su puno potrošeni. 22 minutes ago, Reacher Gilt said: Ta prašina sa sata da se obriše ! Samo nežno, da ne izgrebeš pleksi ... Samo dokoni peru kola, ja bre majstorišem Nego, kako ti je 207, nešto nema komentara... Edited December 28, 2025 by shuxx 1 1 Reacher Gilt and zarekg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3580 Posted December 28, 2025 (edited) Misliš 207 ? Nedavno sam ga malo provozao, OK je. Kod vlasnice je inače, i dobro se drži zasad. Samo na jednom mestu ga zakačila, malo ... Nego mani me sa majstoriju, i nemoj da skrećeš temu ! Nisam rek'o da ga pereš, nego da obrišeš prašinu ... Edited December 28, 2025 by Reacher Gilt Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 28, 2025 (edited) Kritika na mestu, ali ne postiza se... iako je minut posla... jbg, brzo radim EDIT Edited December 28, 2025 by shuxx 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 420 Posted December 28, 2025 Pravda za @shuxx i ja sam tip osobe koja ne pipa nista dok ne zagrozi, posebno zimi, a onda kad navalim sa pranjem ostanem 40-50min na perionici, transformacija u ditejlera pravog, i tako svaki put Izmedju ga eventualno ispuskiram malo kad se ne vidi koje je boje i to je to Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 28, 2025 Bre, zaista mi estetsko stanje auta zavisi od dokonosti i lepog vremena. Lepo vreme i ja dokon, auto ko apoteka. Kada sam zauzet i loše vreme, on štrokav za medalju. Crn je, da ga sad vidite... ko Land Rover po povratku sa Dakara.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20821 Posted December 28, 2025 Za ne verovati ili.... Pošaljem AIju oznake sa tek montiranih kočionik pločica. I ona mi kaže da su stare 9 god...? Bar nešto lepo da pročitam... Taze mešavina Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8576 Posted December 28, 2025 Tolko si u obavezama da imas vreme da caskas sa ovim glupostima Evo dokaza za kolegu Soko banjca da je mogao da sredi auto od one stroke ali nije hteo Sent from my SM-A346B using Tapatalk 1 3 shuxx, Reacher Gilt, Axic and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites