Jump to content
Goran
shuxx

Nissan Note by Shuxx

Recommended Posts

Ma ja ne brinem o litri ulja, više sa nestrpljenjem očekujem neki put, tj autoput, koji će demantovati ili potvrditi 5w40 vs 10w40, tj sintetiku protiv polusintetike

@Reacher Gilt    tako suptilno me upoirediš sa ženom, da je to čudo :D

Ljudi, ajde što lažete sebe ali nemojte da lažete druge. Nije normalno da motor troši mnogo ulja na auto putu. Posebno ne pola litra na 500 ili 2000 km. Ako troši toliko koliko troši, nešto ne valja, motor ili ulje, ili oba. 

2 minutes ago, zarekg said:

Ljudi, ajde što lažete sebe ali nemojte da lažete druge. Nije normalno da motor troši mnogo ulja na auto putu. Posebno ne pola litra na 500 ili 2000 km. Ako troši toliko koliko troši, nešto ne valja, motor ili ulje, ili oba. 

Saglasan, možda ima deo do samog ulja, kvaliteta, sintetika protiv polusintetike, ali ima i do toga da vozimo izvožene polovnjake, sa XXX km u motorima, i ko zna kakvim održavanjem.

Pre 15 god sam kupio polovnjak 6 god star, 83000km, sa filterom 8ulja koji se raspao pri prvoj zameni. I posle mi neko kaže Ovlašćeni servis / itd...

Naravno da ima do kvaliteta ulja a još više do krševa koje (najčešće) vozimo. Meni nikada ni jedan motor nije potrošio više od 1-2 mm na šipci na 1500-2000 km auto puta na min 3500 obrtaja a vrlo često i 4000 i više. Ali to su bili ili novi motori od prvog dana kod mene ili kupljeni polovni u odličnom stanju i perfektno održavani. 

Ljudi, ne plasite ga bezveze, to sto je japanac ili koreanac ne znaci da je zlatan, po pitanju pozdanosti jesu vrh, ali po pitanju potrosnje ulja mnogi imaju probleme. Znam za kie i toyote, npr auris 1,4 atmo, prepune teme o enormnim potrosnjama, pocinju posle 150-170 sa srku ulje, tipa litar na 2-3000km i vise, resenje je jedino otvaranje, prosirivanje kanala na klipovima i stavljanje debljih karika jer japanci to sve vole u knapaa pa su stavili tanke. Knjiga za tog aurisa kaze do litre na 1000km je normalno. Al tako bez intervencija ubiju posle pola miliona uz dolivanje bez problema i kvarova.

Nove kie sportage, ne znam koji motor ali benzinac, isto masovno problemi sa enormnom potrosnjom ulja na malim kilometrazama i kuka se na sve strane.

A to "ne trosi mi ni kap" ne postoji.

Moj tjet je svukao nekih 700ml za 10K, do duse i ja sam imao dosta autoputa, bar trecinu te kilometraze. Puntisa koji je tek razradjen mi je isto tako nesto trosio, a ja sam ga vozio od 42000 do 75000 predjenih, znaci nov. Ali isto svuce samo na autoputu, mada sam ga ja drzao stalno na 140 po satu, sto je oko 130 po gps.

litra na 9000 nije nista, samo teraj i proveravaj. Mozda ce sad sintetike i manje, polusintetika se na manjoj kilometrazi  "razbije" pa pocne brze da je trosi.

U svetu motora npr dva ista japanca, tdm850 stariji je poznati potrosac ulja, i to svi znaju i opet ga uzimaju kao dobar i pouzdan motor. Tdm 900 "ni kap". Znaci glupo je uporedjivati i dva motora istog proizvodjaca i modela, a kamoli totalno druge automobile koji sem 4 tocka nemaju nikakvih slicnosti.

Kod fiata isti blok, 1.4 turbo nema problem sa potrosnjom, atmo ima.

To cuveno, magicno, po balkanski "ni kap" jednostavno ne postoji, za mene je "ni kap" ako od servisa do servisa ne moram da se hvatam za flasu, a ti si bio jako blizu toga, samo 1000 ti je falilo :D

Da si vozio kola koja od zamene do zamene na 10000 km "padnu" par mm na šipci ne bi tako pričao. Nego velika većina ljudi vozi motore u poluraspadu ili se sad hvata za nove modele koji od reda imaju očajne motore. Naravno ima i onih koji su pravljeni da troše ulje a i kod nekog od njih kada im uradiš generalnu odjednom promene tu "fabričku" osobinu pa više ne troše ulje. 

Sad u kući imam Kiu 1.4 16 V 100 konja, 2008. ili 2009. koja ne troši ulje. Do Grčke i nazad 130-140, ne vidiš na šipci da je nešto potrošila. 

Edited by zarekg

35 minutes ago, zarekg said:

Pazi ovako, ne lažem ja ni sebe ni druge, samo iznosim činjenice.

Ima mnogo faktora koji utiču na potrošnju ulja, zavisi naravno i od stanja motora, kvaliteta ulja, režima vožnje ...

A ima jednostavno i takvih motora koji troše više ulja po difoltu, i kao novi.

To što se potrefilo da oni koje si ti vozio ne troše je super, ali to je lično tvoje iskustvo, i ne nužno univerzalno pravilo.

Ni meni ni jedan auto do sada nije imao povećanu potrošnju ulja, ali naravno da ima i takvih.

Recimo, ovaj naš dreš je kod nas već skoro 13 godina, uzeli smo ga sa nešto preko 100K pređenih, i troši ga od početka. Jednostavno je takav.

Edited by Reacher Gilt

Nije to samo moje iskustvo. Znam za mnogo ljudi kojima motori ne troše ulje ali znam i one druge.

Svi su kukali na Opel 1.4 i 1.6 benzince da su tako "napravljeni" i da troše ulje i da je to normalno da vučeš kantu sa sobom i dolivaš svaki čas. Onda uradiš generalnu na tom motoru i ne gledaš ulje 10000. 

Imao sam novu Fabiu 1.4 16V 100 konja koja je kao "poznata" da troši ulje i crkne na 150000. Niti je trošila niti je crkla na 250000 i posle toga nije trošila. Ali uvek sipano dobro ulje i uvek menjano na 10000 km. Za razliku od onih koje su crkavale na 150000.

Problem je što mi ne održavamo kola kako treba. Sada verujemo u gluposti da se ulje menja na 30000 km pa i ako ne verujemo kupimo auto koji je vozio neko ko je verovao i posle 4-5 takvih "zamena" kreće igranka. Do pre 10-15 godina su motori bili motori, ove sada kosačice su napravljene da izdrže garanciju a za potrošnju ulja ih baš briga. Pet zamena na 30000 km će da izdrži, posle toga kako se kome zalomi. 

ako je litra na 9000 km, ne sikiraj se mnogo, to je dobro

moja Honda sabije litru ulja na 3-4 iljade km

Meni je gore navedena potrosnja od 700ml bila sa najobicnijom nisotec sintetkikom, 5w40, predvidjena za turbo motore. Ali sam tek uzeo auto, odusevljavao se sa duplo vise konja, navlacio ga stalno, a vise od pola kilometraze je predjeno na otvorenom, od toga bar trecina samo autoputevi gde sam ga navlacio i do panja, odusevljavao se kako ubrzava do 180 svaki cas itd... sad kad sam se smirio i vozim ga normalno, kao i punta nekad, verujem da ce i manje :D Ne znam kakav je total, za nisotec kako citam nema problema sa potrosnjom niko, neki kazu da im je cak manje trosio nego shell. Ja sam sasvim zadovoljan koliko je potrosio s obzirom da znam da sam ga fino izmaltretirao, uzeo sam ga misleci da vozim samo 2-3000 cisto da isperem motor, pa sam ipak isterao ceo interval i resio da ostanem na njemu :D Stvarno nije zbog para, 1000-1500din na 10K mi ama bas nista ne znsci u zivotu, al ako se nesto pokaze dobro jednostavno ne treba menjati. Nema ni sad kad je temperatura u minusu nikakvih cudnih zvukova na prvom paljenju, ne cuju se hidropodizaci, nista, radi isto kao na +30.

Mana mu je jedino sto se pravi kod nas, nema vise preprodavaca nego prva ruka, nema transporta, uvoza, carine itd pa je samim tim jeftinije od konkurencije, a to ne valja, odmah se stvara averzija prema njemu :D 

Znam da je sigurno original, da mi nece neko uvaliti falsh, ili original trece klase po punoj ceni, kakvi delovi se cesto salju za nase trziste... ovako znam da sigurno ispunjava bar neki minimalni standard.

Verujem da kad bi malo poradili na marketingu i stavili cenu od bar 4000 za kanticu 4l, da bi im prodaja cak i skocila :D

Edited by Milos1

17 hours ago, shuxx said:

Najviše je pao nivo ulja pri 4 putovanja autoputem, pk bg ns itd

Kako si imao srca da ga voziš na 3.000 obrtaja :cry: znas da je i potrosnja tad poveća ali izgleda ne samo goriva :ermm:

@Milos1

Gde ga kupuješ, koja je cena. Košija mi radi na Nisovoj pumpi. Ali reče da imaju samo litaraka pakovanja Castrol, Mobil, Valvoline i Nisotec.

3 minutes ago, MS PK said:

Dzaba cekas to putovanje za Ng, neces primetiti nista :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Daj bože. To mi treba ...

To sam i ja primetio,moj auto najbolje radi na Nisotec i Mol ulje,mada već tri zadnja puta šipak Valvoline allclimate 10w40 u Punto 

16 minutes ago, shuxx said:

@Milos1

Gde ga kupuješ, koja je cena. Košija mi radi na Nisovoj pumpi. Ali reče da imaju samo litaraka pakovanja Castrol, Mobil, Valvoline i Nisotec.

Daj bože. To mi treba ...

Pa na nisu, samo nema ga svuda, tacnije retko gde ga ima, polusintetike 10w-40 maltene svuda a ovog redje.

npr u SDu ga nigde nisam nasao, u Cacku ga ima samo na jednoj pumpi(na kruznom putu, vrh avenije ako neko odavde bude citao), u KGu na onoj na izlazu iz grada prema kraljevu itd... kantica 4l 2600-700din, bukvalno dzabe.

Total je smece! Sipaj neko drugo ulje. 
A ako je trosio kako ti kazes polu sintetiku, sintetiku ce jos vise. 
+1
Ovde sintetikom tesko da ce dobiti benefit na smanjenju potrosnje al hoce na nekim drugim stvarima.
Licno izbegavam polemike oko kvaliteta ulja i ko ce sta da sipa, meni licno se desavalo da promenim proizvodjaca a ista gradacija i da potrosnja ulja vidljivo opadne.
Ako motor trosi gušće ulje, trosice ga uvek samo pitanje koliko.
Isto tako price o tome u kojim rezimima motor treba, a u kojim ne, da trosi ulje su poprilicno individualne i zavisi koliko je vec istroseno ulje u motoru.
Lično mi se pokazalo da ni jedan dizel u mom vlasnistvu nije trazio dolivanje ulja izmedju servisa, ustvari, retko da se i videlo na sipci da su trosili ulje.
Benzinci su dosad trosili do pola litre izmedju zamena. Samo jedan, Mraea 1.6 sa 350000km na satu je trosio vise od litar ulja izmedju zamena.

mislim da smo vec polemisali na ovoj temi oko zamene ulja kad je radjena prethodna zamena ulja.
Eto, mozda sam ja ekstrem i u polovnjak star 20.godina sam sipao ulje od 1600 din/litar, iz prostog razloga da vidim na kraju servisnog intervala dal ce ga auto trositi, ako ga trosi onda mi je svejedno koje ce sledece ulje biti na zameni, tj koji brend i svakako bi onda sipao jeftinije, ali ne i najjeftinije.
Prethodni benzinac je dobijao ulje od 1200din/lit jer je tako nasledjen i pokazalo se da nije potrebno dolivanje izmedju servisa. A opet za nekih 7 godina eksploatacije tog auta sto kod mene sto kod prethodnog vlasnika presao je dosta kilometara auto puta u cugu, kao npr BG-tuurska i nazad pa mu potrosnja ulja bila identicna od zamene do zamene, max pola litra.

PS sve u svemu, kao sto neko rece, sve i da potrosi litar dva ulja na 10000km, i to bude neka konstanta, rezervni litar u gepek i ne misliš. Nit je auto nov, nit treba oko toga lupati glavu.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

2 hours ago, neshtry said:

To sam i ja primetio,moj auto najbolje radi na Nisotec i Mol ulje,mada već tri zadnja puta šipak Valvoline allclimate 10w40 u Punto 

Valvoline se toci u Belgiji ili Holandiji cini mi se. Svakako je kvalitetno ulje. 

Febi ulja su vam takodje vrhunska. Motorna su Rowe a menjacka su Fuchs.

Moje zadnje iskustvo sa Valvoline sa NIS pumpe je da od tri nove nove(2.8l ide u Punto )dve su bile bez zaštitne folije i te su punjene u Kruševcu a jedna je imala foliju i ta je punjena u Francuskoj... toliko o Valvoline 

Edited by neshtry

Meni je Vitara 1,6 mk1 sasvim normalno trošila oko 0,5 litara ulja na 1.000 km već kad je motor imao predjenih manje od 100.000 km ( a sa dolivanjem sam počeo negde već pri predjenih oko 60.000 km ).

A na auto putu, pod malo punijim gasom, trošila je i do jedan litrar na hiljadu. I to bez razlike da li sam sipao sintetiku ili polusintetiku

I nisam se nervirao. Već sam samo dosipao. 

I ne treba se nervirati, sta je problem povremeno doliti ulje, pa neces valjda otvarati motor i raditi generalku zbog toga, ko to ne zeli neka menja auto ili otvara motor, prosto. 

Valvolin se puni u krusevcu i taj se distribuira po Srbiji a i izvozi van mislim tu po balkanu samo, taj koji se puni negde drugde u evropi mislim da ne stize na nase trziste to je za zapad ali ko zna mozda i kod nas zaluta neka kolicina ali po onome sto ja znam od ljudi koji rade u valvoline u krusevcu ova je prica.

Edited by OMP