shuxx 20812 Posted December 17, 2025 Pre nekih 9000 km sam menjao ulje. Nisam dolivao i za tih 9000 km je potrošio od max do min. 10W 40. Pretpostavka je da ga je TNG spalio na par vožnji autoputa itd. Upravo sam sipao 5W40, pa ću pratiti šta se dešava. Mali servis odrađen na oko 195000 km Na magnetnom čepu je bilo taloga, ne opiljaka. Kada sam prethodni put menjao, sipao sam 4 L. I nivo je bio na max. Ovaj put nije, bar ono malo što ga sačekah. Proveriću kasnije. Sada je nekih 5 mm ispod max linije. Brzinski ugradih i odmaralište za levu nogu. Nije baš nešto ali... Umesto gumenih patosnica, stavio sam onu protivkliznu gumu. Koja je extra pokrila veću površinu od one koju imaju patosnice. 3 mm debljine. Puno blata se unosi, vlaga, itd. Filt vazduha zamenjen iako je ono...na pola puta, ali... Neka diše punim plućima... Ovo je stiropor koji je bio pod levom nogom. Sramota da stavljaju materijal koji se lako lomi, runi, kao oslonac za nogu. @Ivan Da taj gornji, horizontalni, on me interesuje. Moji su napukli i matirali. Nije mi hića, ali bih menjao ako nađem na ok stanje, i cenu... 1 Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25475 Posted December 17, 2025 OK, pozajmljujem od komsije, deluje dobro sacuvan . Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4671 Posted December 17, 2025 Potrosio ti litar ulja za 9k km nije bas malo ali obzirom da je 10w40 mozda i nije cudno ne znam sad oko plina i potrosnje ulja koje su relacije. Jbt al si montirao ovaj footrest zar nije moglo bar bez ovog holsrafa ovako ubodenog mada i sam footrest nije adekvatnog oblika za tvoj auto Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 1 minute ago, OMP said: Potrosio ti litar ulja za 9k km nije bas malo ali obzirom da je 10w40 mozda i nije cudno ne znam sad oko plina i potrosnje ulja koje su relacije. Jbt al si montirao ovaj footrest zar nije moglo bar bez ovog holsrafa ovako ubodenog mada i sam footrest nije adekvatnog oblika za tvoj auto Napolju +2C, sat vremena se majem oko kola. Uđe zima u koske... Najviše je pao nivo ulja pri 4 putovanja autoputem, pk bg ns itd Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2648 Posted December 17, 2025 To je za generalnu. 6 Ivan, moron, Axic and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 2 minutes ago, MiloshBg said: To je za generalnu. Pu pu daleko bilo 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5696 Posted December 17, 2025 24 minutes ago, shuxx said: Najviše je pao nivo ulja pri 4 putovanja autoputem, pk bg ns itd To je normalno 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 Naravno da je normalno. A videću kako će se sintetika ponašati u tim režimima vožnje. Nadam se da će manje trošiti. Mada, moje brzine na autoputu su "smešne", jer vozim na oko 115 kmh po brzinometru. Što je max 110 kmh realno. A to zaista ne bi trebalo da je opterećenje za motor i ulje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25475 Posted December 17, 2025 46 minutes ago, MiloshBg said: To je za generalnu. Bolje za sa Hisara u 'ladnu Toplicu . 4 shuxx, Axic, Reacher Gilt and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 Hisar gledam svakodnevno. A Tolica mi na 50m.... 1 alfini0507 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4671 Posted December 17, 2025 Nema veze sto vozis 115 na ap obrtaji su konstantni, verovatno tu oko 3000 i tad trosi vise ulja nego kad ga vozis po lokalu i u razlicitim rasponima obrtaja. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9791 Posted December 17, 2025 Litar za 9000km nije strašno uopšte, jedino sto je gusce, isprati sa 5w-40 sta će se desiti.Dal se vozi na plin ili ne , nema veze, povecana potrosnja ulja na AP pri oko 3000 obrtaja nije bas normalna. To sto smo navikli da neki atmosferci fiatovi trose ne znaci da i japanci treba da trose.Ako cemo po tome, moj je trebao ostati bez ulja poodavno.Sent from my SM-S926B using Tapatalk 2 shuxx and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4671 Posted December 17, 2025 (edited) Naravno da ima veze potrosnja ulja sa obrtajima i sasvim je normalno da auto trosi vise ulja pri konstantnim obrtajima kao i pri svakom opterecenju motora, vozis 3 sata na 3000rpm pa mora da ga potrosi vise nego kad ga vozis lagano u gradu Edited December 17, 2025 by OMP 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 Znaću uskoro. Olo N godine idemo na autoput. Test izdržljivosti sintetike protiv polusintetike. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9791 Posted December 17, 2025 Naravno da ima veze potrosnja ulja sa obrtajima i sasvim je normalno da auto trosi vise ulja pri konstantnim obrtajima kao i pri svakom opterecenju motora, vozis 3 sata na 3000rpm pa mora da ga potrosi vise nego kad ga vozis lagano u graduKao sto rekoh, moj je onda trebao ostati bez ulja poodavno po tvojoj racunici.1.4 atmo 3500-4500 obrtaja na AP , ulje nije mrdnulo, da ne navodim relacije. Al posto je sveze zamenjeno, mozda jos uvek ne trosi.Ako će na 3000 obrtaja da trosi onda tu nije nesto kako treba. Naravno da trose neki motori ulje na duzim relacijama, al pri 115, 120km/h mi nije normalno da trosi. Moje misljenje i moje iskustvo.Sent from my SM-S926B using Tapatalk 2 zarekg and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 Baš tako. Nadam se da je do ulja... 1 knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9791 Posted December 17, 2025 Ima tu jos jedna bitna stvar, sem gradacije ulja, brend, tj kvalitet istog.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4671 Posted December 17, 2025 (edited) Nece to da se odrazi na jednu turu od tipa 200-500km ali na 4 putovanja na relacijama koje je naveo a to je u zbiru bar 2000km mora da se odrazi na sipci e sad koliko to zavisi i od drugih faktora a pre svega samog ulja i stanja motora, isti slucaj je i kod mene na svim automobilima koje sam vozio do sad bilo benz, bilo dizel, ne mogu da kazem koliko ja potrosnja ali svakako svuce nesto sa meraca posle takvih relacija i voznji na "visim" a konstantnim obrtajima dok u gradu mogu da vozim 2 meseca da ne mrdne. Edited December 17, 2025 by OMP 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 17, 2025 Na auto putu potroši malo ulja posebno kada posle dosta gradske vožnje izađeš na auto put jer sagori vlagu koja se kondendzovala u ulju. Inače ko stalno vozi auto putem ne troši mnogo ulja ako je motor dobar i ne tera ga u visoke obrtaje. Za motore sa gasom ide ACEA C3 ulje a ne klasično A3/B4. Nije (baš) zakon ali je (naj)bolje. I to se naširoko objašnjavalo po raznim forumima. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4671 Posted December 17, 2025 (edited) NIje tu sad bitna kolicina potrosnje ulja to je od slucaja do slucaja i kao sto rekoh zavisno od vise faktora ali prosto mora da potrosi vise ulja kad se vozi u obrtajima konstantno nego po lokalu i tu nema dileme i naravno sto je ulje duze u motoru vise se trosi jer gubi svoja svojstva zato kod mnogih i nema potrosnje u prvih npr. 5-6k km pa krene tamo pre zamenu Edited December 17, 2025 by OMP 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 8 minutes ago, knezevic76 said: Ima tu jos jedna bitna stvar, sem gradacije ulja, brend, tj kvalitet istog. Sent from my SM-S926B using Tapatalk Total u oba slučaja, i 10w40, i 5w40 Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2648 Posted December 17, 2025 Total je smece. 1 2 Axic, Reacher Gilt and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20812 Posted December 17, 2025 E jbg, ako je Total smeće... Kad god sam išao autoputem odmah sam primetio pad nivoa ulja. Jer se u ta dva dana pređe cca 700 km. I vidi se pad nivoa . U normalnim uslovima, toliko pređem mesečno.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 17, 2025 2 hours ago, MiloshBg said: Total je smece. Totalna glupost. Osim ako nisi kupio neko đubre na kome piše Total. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Reacher Gilt 3580 Posted December 17, 2025 (edited) 8 hours ago, shuxx said: Pre nekih 9000 km sam menjao ulje. Rekao bih da u tom zecu leži grm. 5 hours ago, OMP said: Nema veze sto vozis 115 na ap obrtaji su konstantni, verovatno tu oko 3000 i tad trosi vise ulja nego kad ga vozis po lokalu i u razlicitim rasponima obrtaja. Kao i u ovome. 4 hours ago, MiloshBg said: Total je smece. A ima malo i do ovoga. 4 hours ago, knezevic76 said: Ako će na 3000 obrtaja da trosi onda tu nije nesto kako treba. Naravno da trose neki motori ulje na duzim relacijama, al pri 115, 120km/h mi nije normalno da trosi. Moje misljenje i moje iskustvo. Upravo tako. Količina ulja koju motor potroši pri vožnji na auto putu zavisi od mnogo faktora. Ovaj kevin dreš je benzinac sličnih "performansi" kao i taj tvoj kombe, takođe je prešao oko 200K, i kad ga ja vozim potroši mi ~ pola litre ulja do BG i nazad, tj. na 500Km. Kad ga tera žena, na istoj relaciji potroši ga duplo manje jer ona vozi normalno, tj. sporije. Pri njenih 115-120 motor se vrti na ~2500 obrtaja, a pri mojih 140+ km/h je već na ~3500+, pa je i logično da troši primetno više ulja (i goriva). Obzirom da ti voziš sličnim tempom (namerno nisam rekao kao moja žena ), i potrošnja ulja je takva kakva je (mala). Dakle, čantra od litre u gepek, i teraj tog Notesa. Edited December 17, 2025 by Reacher Gilt 2 ISV_01 and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites