Jump to content
Goran

Recommended Posts

@BGDelta

Kao prvo, pozdrav i dobrodoslica na FLCS forum.

Lep primerak na oko, restyle verzija... Ako te posluzi da u vlasnistvu ne budes imao problema sa MA jedinicom (pogotovo ako je vec montirana neka od novijih revizija iste) - sigurno ces se slatko i povoljno navozati.

Zelim ti puno bezbednih kilometara i da te Delta lepo sluzi.

Pozdrav Ivane, hvala na dobrodošlici. Za sad sam prezadovoljan kako performansama, tako i cenom održavanja. Preventivno sam zamenio filter MultiAir jedinice, nisam hteo da ga čistim itd. Nije ni skup s obzirom da se menja na svakih 60.000km... nadam se da uz veoma dobro održavanje ne bi trebalo da bude problema...

Vozio sam taj motor u malo laksem Bravo Sportu skoro 5 godina (tamo je imao i dodatni Sport mode, podigne obrtni za 30 Njutna, reskiji odziv na gas, gasenje servo asistencije)...

I slatko i jeftino se navozao, zato i kazem.

A koliko god se trudio, trebace ti i mala doza srece (revizija MA, kako je prethodno auto odrzavan i eksploatisan). Ako vec nisi, jedino sto jos mozes da uradis je cisto da proveris koja je revizija jedinice na autu.

I naravno nadalje redovno odrzavanje, uz kvalitetno ulje. Ako je kilometraza zaista takva, plus ako je neka novija revizija MA - velika je verovatnoca da ce te zaobici neki skuplji problemi u vlasnistvu.

Pravio sam kompletnu listu, ali jos davno kada sam kupio svoj MultiAir. Tada je zadnja "vidljiva" revizija bila 55257643, iz oktobra 2013. (uglavnom vozila 2014+).

Ako natrcis na nesto novije, mozemo da proverimo u nekom novijem ePer. Evo ispod citata posta:

On 11/28/2019 at 9:19 PM, Ivan said:

Evo jos jedna caka za proveru verzije MA jedinice, ako ne uspe elektronski preko ovlascenih. Slikao sam kod sebe, pa da ti "prodam" foru :) .

Ako ti dozvole da malo kupusas, skines plasticni poklopac motora i malo mrdnes kabliranje MA razvoda. Sa zadnje strane jedinice, izmedju prvog i drugog konektora MA razvoda (gledajuci sa suvozacke strane) pomeris crni, plasticni jezicak i ispod njega imas FPT-ov hologram. Pored ostalog, imas ugraviran i serijski broj jedinice, preko koga mozes da vidis koja je od tri revizije u pitanju. Evo pozicije holograma i serijskog broja jedinice kod mene: 55257643, tj. poslednja revizija s kraja 2013. sa kojom ne bi trebalo da bude problema (menjao vlasnik auto kuce 2015., poklapa se sa elektronskom dokumentacijom kod ovlascenih):

281120196879.thumb.jpg.861f66086aa51f32ee63782c60efaa66.jpg

A stvari sa revizijama stoje ovako:

- najproblematicnije MA jedinice su sa samog pocetka produkcije i prvih verzija iz 2010. godine, SN: 55228221

Untitled4.thumb.png.4709ea2f4443eedfc6f58f52194751c1.png

- prva revizija je bila u martu 2011., SN: 55236341

Untitled2.thumb.png.7af8d3eb3681f07985a568cf04f84bd5.png

- druga revizija od koje maltene da nema problema je u prethodnom postu pomenuta iz oktobra 2012., uglavnom vozila 2013+, SN: 55249566

Untitled1.thumb.png.61aba20b562640bb42b97fdcfbb02c59.png

- i poslednja revizija iz oktobra 2013, uglavnom vozila 2014+, SN: 55257643

Untitled.thumb.png.b3b1cfcbcc820b89fb34a10ba57c6e2b.png

Tako i prakticno mozes da vidis sta je na autu, pozeljno je da bude jedna od poslednje dve revizije jedinice. Takodje mozes u ePer da uneses VIN auta i vidis sa kojom je originalno isao i da li je menjano. Trazis u CRANKCASE AND CYLINDERS HEAD->DISTRIBUTION->CRANKSHAFT AND GEAR TIMING SYSTEM .

A mož' da bidne i kako reče Vanje ;)

9 hours ago, Ivan said:

pogotovo ako je vec montirana neka od novijih revizija iste

Ali kako god bilo, Delta je k'o pucka, u zdravlju da je pohabate ! :cheers: 

Edited by Reacher Gilt

19 minutes ago, BGDelta said:

Moguće

7 hours ago, Ivan said:

skines plasticni poklopac motora i malo mrdnes kabliranje MA razvoda. Sa zadnje strane jedinice, izmedju prvog i drugog konektora MA razvoda (gledajuci sa suvozacke strane) pomeris crni, plasticni jezicak i ispod njega imas FPT-ov hologram. Pored ostalog, imas ugraviran i serijski broj jedinice, preko koga mozes da vidis koja je od tri revizije u pitanju.

I razrešiš dilemu za minut. ;)

Mislim, da l' je fabrička MA, ili je menjana naknadno ...

Čestitke, lepa Delta!!

Što se tiče MA jedinice, ako je auto iz uvoza, velike su šanse da je već menjana. Ali najbolje je proveriti.

MA jedinici odgovaraju visoki obrtaji, ako voziš pretežno gradsku vožnju, povremeno zavrti motor van grada i smanjićeš mogućnost problema. Kod mene je MA trenutno na 160k km i za sad sve okej, MA filter menjan jednom na 95k km. Doduše, imao sam svaki dan dosta autoputa, i volim da je poteram dobro tako da to dosta znači.

Hvala drug, ako MA jedinici prijaju obrtaji, onda sigurno neću imati problema...:lol:

Odlicna Delta,ovo je san snova,pogotovu sa ovim sjajnim motorom,Samo redovno odrzavanje sa uljem koje fabrika preporucuje i neces imati problema.Djulijeta jeste sjajan auto,al meni je delta boji auto 

U zdravlju i sreci da ga vozis i voleo bi da provozam deltu sa ovim MA  motorom

haha taman ga covek prestavio i mi nahvalismo deltu,kad ono prodaje se,al misim da nebi trebao da ga prodaje,greota

22 hours ago, Dzimbo said:

Da te lepo sluzi Delta!

Btw je l je prodajes ili prodavac nije skinuo a oglasa?

Screenshot_2025-01-14-21-47-56-279_com.infostud.android_pa.thumb.jpg.a6367e9e1fc6c5aae88d24fe47db9a19.jpg

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/25381931/lancia-delta-14-multiair

Iste slike i na oglasu i na forumu :D Verovatno došle od prodavca uz auto

Ako cemo iskreno.Slike na oglasu su očajne.

Sta je teško napraviti par dobrih fotki spolja iz svih uglova i enterijer.

Drugari oglas sam stavio samo na kratko da zametnem trag... lepša polovina me prisiljava da prodam jedan od svojih automobila... imam ih trenutno 3 a ne rastaje mi se ni od jednog...Deltu ne bi dao ni za 7000 jer ovakvu više neću naći...:lol: pored nje vozim Giuliettu Qv i Bmw e30... Uspeo sam da kupim mir što se tiče voznog parka bar za izvesno vreme...

Screenshot_20250116_092456_Gallery.thumb.jpg.d516a2e7df7e7148c40debf8fc7a7190.jpgScreenshot_20250116_092343_Gallery.thumb.jpg.6d7f8e33f83a6ff213b264c29fbcd9dc.jpg