Jump to content
Goran
Suky

Problem sa servom

Recommended Posts

Pozdrv svima. Potrebn mi je savet. Posedujem fiat punto 2005-o godište 1.2 8v. Pre godinu dana počne servo da mi se gasi u toku vožnje. Električar ga diagnostikuje i kaže da je do akumulatora. Kupim atomic 45ah, 400a. Medjutim posle par meseci opet. Danas kupim maksimus 45ah, 400a., kad ono opet.... Gde grešim? Hvala vam.

13 minutes ago, rage_man said:

Da nije mozda senzor ugla volana?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Pa. Električar je uradio diagnostku i kaže da je to zbog akumulatora..

1 minute ago, rage_man said:

Ok, javi kada utvrdis sta je.

Treba mi samo savet za akumulator. Da li sam možda kupio pogrešan?!

Pa nesto mislim da nije do akumulatora, u relativno kratkom razmaku si kupio dva i ispade da ni jedan ne valja, po mom misljenju trebao bi da potrazis drugog elektricara a ne drugi akumulator.

Proveri alternator i žicu od uzemljenja kod akumulatora

Ako bi i dalje diagnoza bila "baki vidi akumulator" - a dva puta si stavio nove, razlicite, pri tom sam prilicno siguran da si stavio neke koji su po tehnickoj specifikaciji - javlja mi se da imas neko curenje na instalaciji - koje tu i tamo prazni akumulatore (ono, da im je mirna struja veca nego sto treba), i / ili da alternator ne generise potrebnu struju, odnosno ta generisana sa alternatora ne stize ka potrosacima (od kojih je jedan i servo) - pa se servo onda verovatno pomaze strujom iz (vec ranije ispraznjenog) akumulatora.
 Izmeri napon tipa da li puni akumulator kako treba. proveri kontakte/kleme, proveri kontakt/masa/sasija (ako ima), proveri regler na alternatoru i alternator.

da,najčešće korodira na šrafu za masu sa akumulatora ili se izvuče/korodira žica za pobudu na alternatoru.Često i kućište alternatora zna pukne...

20 hours ago, rage_man said:

Ok, javi kada utvrdis sta je.

19 hours ago, rage_man said:

Pa nesto mislim da nije do akumulatora, u relativno kratkom razmaku si kupio dva i ispade da ni jedan ne valja, po mom misljenju trebao bi da potrazis drugog elektricara a ne drugi akumulator.

Evo. Probo sam danas od drugara akumulator 56ah,500a.. Vozim, popalim sve što može da se upali, ali, kada upalim klimu, tada se ugasi servo. Da li mogu malo one žice koje vode do akumulatora, naprskati wd sprejom..

@Suky nista neces dobiti sa jacim akumulatorom jer alternator ne moze nikad da ga dopuni valjano. 

I pre sam za varijantu koju spominje kolega Bouz da proveris koliko taj manji akumulator koji ne bio puni sa i bez potrosača. Bez potrošača ako je preko 14V onda je sve u redu, sa potrosacima otprilike 13.6V treba da bude. 

Meni ovo ovako opisano - i sa trecim akumulatorom zvuci dakle da je problem alternator, to jest od alternatora do akumulatora. (ono sto sam gore vec napisao).  Ne znam kako je izvedeno na konkretnom autu - proveri cetkice/regler (ako ima)(aha, evo gledam - ima).  Izmeri napon ovo sto ti je rekao drugar iznad.
 Meni ovo zvuci da alternator iz nekog razloga ne isporucuje struju potrosacima. I sad kada popalis potrosace - posto nema dovoljno struje iz generatora/alternatora - to se kompenzuje iz akumulatora, i posto ih je mnogo ima se neki pad napona, koji je toliki da servu to nije dovoljno za normalan rad. 
 Mislim pricam onako napamet, posto nit' sam autoelektricar, a i nemam shemu pred nosom pa da eventualno nekako izdumam sta bi mogao biti problem.

Na alternatoru hoće da se izvuče žica od pobude i često se dešava da pukne kućište,pa ne radi u potpunosti 

Da nije mozda senzor ugla volana?

Jel rekoh ja jos na pocetku

23 minutes ago, rage_man said:

Jel rekoh ja jos na pocetku

Da. Ali neverovatno mi je da tako odjednom se nakupi toliko stvari. Pet godin nisam imao problema i samo odjednom, servo, radio, kompjuter motora, alternator...

7 minutes ago, jevta said:

Nije to odjednom nego zapušteno održavanje

Gde zapušteno.. Redovno servisi, na šest meseci menjano ulje, sve najbolje što sam mogao da uradim, prešao 14000 za pet godina..

Moze svasta da bude, bez dijagnostike tesko i to neko ko se razume u taj model, uglavnom grupne greske su struja, instalacija kompjuter, ali mogu i komponente lose tako da pokazu, nema pravila.

Edited by nemanja84bg