Arsen123 3 Posted January 4 Pozdrav ekipo, ima li neko ideju gdebih mogao naći prednju oprugu amortizera. Ima je po katalozima 1.4, benzin, 70kw, ali problem je što se ne uklapa po kataloškom broju "51943937". Pretpostavljam jer ovaj moj ima panoramu pa je nešto teža karoserija da idu druge opruge. Jel imao neko iskustva, sa ugradnjom? Kakve su preporuke ako bih uzeo standardnu ponudu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Drasko bgd 150 Posted January 4 Menjaj opruge u paru,pogledaj kakve su šolje,ako su potrošene menjaj i njih da ne moraš posle ponovo da rasklapaš,ima sve u Šapcu ili kod Željka u Omoljici,telefone imaš na oglasima! 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsen123 3 Posted January 4 Nije problem njih menjati u paru, samo ne znam da li smem uzeti neke koje imaju drugačiji kataloški broj, ali isto su za Fiat 500L 1.4 benzin. Hvala na pomoći. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20194 Posted January 4 Proveri i u ePer sta kaze fabrika. Po svom VIN pokupis SN opruga i proveris Compatibility listu (generalno se proveri da li neki deo odgovara sa neke druge motorizacije ili cak drugog modela). Ako nemas pristup, lako mogu da ti provere i u bilo kom ovlascenom. Tamo mozes i da pazaris OEM varijantu, samo su naravno cene jace u odnosu na opcije koje kolega pominje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsen123 3 Posted January 4 E ovako ispada da je problem, jer moj fiat ima panoramo, pa je oslananje drugačije verovatno zbog dodatne tezine. Nasao sam taj kataloski broj koji mi treba, ali izgleda da ga u Srbiji nema, jedino da jurim preko ovlascenih servisa. Svaka ideja i pomoc bi mi dobro dosla. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20194 Posted January 5 10 hours ago, Arsen123 said: ali izgleda da ga u Srbiji nema, jedino da jurim preko ovlascenih servisa. Pa sta su ovlasceni nego u Srbiji ? Iznad ti upravo napisah da probas i preko njih, nista te ne kosta da pokupis informaciju. Za svaki slucaj im daj VIN, da ti i oni provere SN opruge. Moguce da postoji i neka revizija, tj. novija verzija koja ispravlja neku konstrukcionu gresku, sa novijim SN. Reci ce ti vec oni sve, a i da nema na stanju ceka se do 2 nedelje. Jedini minus je sto je cena jaca, mada ponekad i oni iznenade, a kod nekih imamo i klupski popust. Quote Share this post Link to post Share on other sites
100ka 1 Posted January 5 @Arsen123 Kad nabaviš oprugu/opruge molim te napiši šta si na kraju uradio, baš me zanima, pošto i moj ima panoramu pa da znam za ne daj bože. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsen123 3 Posted January 6 Zvao sam autolend, original je 22k, kao poršea da vozim. Po njihovom katologu je zamenska LESJOFORS LS4026254, ona je oko 7k, mada kad nju trazim, njen OEM broj odgovara za 0.9 sa panoramom. 0.9 je teža nekih 15kg, ne verujem da bi se oni presli i preporučili nju, ako ne odgovara. Ipak cu na kraju da se odlučim LS4026254, pa kako bude. Javljam sta sam uradio. Bas sam se neprijatno iznenadio sa ovim. Jedan od razgloga zasto sam isao na FIAT i to atmosferac, je zbog cene odrzavanja, ali evo kako to ide. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 640 Posted January 6 @Arsen123 Kakve veze ima sto imas panoramu? Znaci ako ti je auto malo tezi jer na primer stavis krovni kofer, ili umesto 2 putnika ti povezes 4, menjaces opruge??? 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1074 Posted January 6 Ima veze što ima panoramu, tako i moja Giulietta ima drugačije opruge od one bez panorame, drugi je OEM broj i npr. kod Giuliette je panorama model niži 10ak mm. 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 640 Posted January 6 Ako je model nizi ima i drugacije vesanje, i to razumem ali on pominje dodatnu tezinu koja je neznatna. Onda neka uzme od Fiata Doblo 1 1 moron and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1074 Posted January 6 Otkud znam, italijani su to, ko zna šta su mutili Verujem kad bi stavio opruge od normalnog modela da bi se samo malo podigla ali ko zna... 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsen123 3 Posted January 6 46 minutes ago, italiano said: @Arsen123 Kakve veze ima sto imas panoramu? Znaci ako ti je auto malo tezi jer na primer stavis krovni kofer, ili umesto 2 putnika ti povezes 4, menjaces opruge??? Nemam pojma, drugačiji je OEM broj, verovatno je drugačije nešto na oslananju. Idem sa ovim, pa cemo videti. 27 minutes ago, TheWickerMan said: Ima veze što ima panoramu, tako i moja Giulietta ima drugačije opruge od one bez panorame, drugi je OEM broj i npr. kod Giuliette je panorama model niži 10ak mm. Veruj da sam i to razmisljao, da uzmem od običnog, sta moze da bude drugačije, malo nizi da bude i to je to. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 4437 Posted January 7 Znam da je panoramski 1,6 MJ imao po COC-u 1.533 kg (ja ga imao). Nije neka pomoć sigurno (pošto je ovde reč o prednjim oprugama i drugi je sistem vešanja), ali, veoma davno sam na jedno sedan vozilo (pozadi) stavio OEM opruge za karavan verziju, Postao je pozadi malo tvrdji i malo viši, a kada bh ga natovario "do vrha", više ne bi "legao" kao u fabričkom izdanju. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Srdjan011 17 Posted January 13 Na koliko km si dosao da menjas opruge, i kako se manifestuje kada opruge dodju za zamenu? Javi svakako o ishodu cele price kad sve bude reseno.Sent from my iPhone using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14208 Posted January 14 raspitaj se malo, pogledaj ima li nekih jetijijih da ti odgovaraju, zameni u paru, i samo cepaj...mislim 22 000 za oprugu... ja za Z10 dadoh 2000 pre 2 god...sad dal je oriđinal ili ne, radi brate Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsen123 3 Posted Sunday at 05:54 PM On 1/13/2025 at 12:31 PM, Srdjan011 said: Na koliko km si dosao da menjas opruge, i kako se manifestuje kada opruge dodju za zamenu? Javi svakako o ishodu cele price kad sve bude reseno. Sent from my iPhone using Tapatalk Meni je ova pukla na 240k, čulo se kad motam u levo, pa sam odvezao do majstora. Uzeo sam onu zamensku, bez problema je uklopljena, tako da znate da može ona da se montira, ne mora iz originala. Prešao sam možda hiljadu kilometara posle zamene. 1 Srdjan011 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1591 Posted Sunday at 06:22 PM Nadam se da si opruge zamenio u paru, a ne samo jednu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsen123 3 Posted Sunday at 06:34 PM Naravno... Samo ne znam sto su mi neki govorili da može da se zameni samo jedna opruga? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1591 Posted Sunday at 08:23 PM Sve moze, tako isto moze i jedna guma, samo zupcasti kais a spanere i rolere ostaviti... sve moze, pitanje je sta "ti" hoces i da li ces raditi kako treba ili ne. Quote Share this post Link to post Share on other sites