Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
koca

Menjac sa 6 brzina za Fiat Punto 1.3 multijet

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Zanima me da li postoji menjac sa 6 brzina za Fiat Punto sa 1.3 multijet motorom ili se moze ugraditi sesti stepen na postojecem? Problem je sto mislim da se motor vrti na previsokim obrtajima u petom stepenu prenosa(nekih 3300 rpm) na brzini od oko 130km/h, a verujem da ima vise nego dovoljno snage za sesti stepen. Takodje, ako postoji, zanima me gde bih mogao da ga nabavim i koje probleme bih mogao da ocekujem ako zamenim postojeci menjac sa 5 brzina?

Edited by koca

Iskusniji mogu da kazu nesto vise, ja bi samo napomenuo da je to malo slozenije nego sto mislis da samo ubacis menjac sa 6 brzina. Najverovatnije imas GP sa 75 ks, koji ima turbo sa fiksnom geometrijom, dok taj sa 6 brzina ima turbo sa varijabilnom geometrijom, sto moze da zahteva i drugi turbo. Ti imas set za fiksnim zamajcem, dok taj sa 6 brzina ima varijabilni. Mislim da se ne isplati takva operacija.

A imaš i opciju da "produžiš" postojeći menjač ubacivanjem drugog zupčanika. Ima o tome na forumu negde ako se sećam to je radio neki majstor iz Sr Mitrovice. Potraži na forumu mislim da se je o tome pričalo uz predstavljanje nekog seićenta .

Ja bih pre uradio to ako bas nesto treba :)

Mastao sam nekada davno o promeni menjaca na kolima i cak i u 100% kompatibilnim setapima ne postoji nikakva isplativost da uradis to u poredjenju samo da kupis auto sa 6 brzina.

A i da budemo realni ne menja to mnogo. Ja sam jedva cekao kola sa 6 brzina, pa posle sa 7. Sad sednem u Minija sa 5 brzina i opet mi je ok na autoputu jer je to jednom u nikad :D 

Zamisljao sam kako ce kola da mi trose 4l na autoputu samo da dobiju tu 6. brzinu i onda ispade da je Leon trosio identicno kao Stilo ili zanemarljivo manje.

Nije pitanje potrosnje vec osecaja u kabini prilikom voznje. Motor na visokim obrtajima jednostavno pravi previse buke. Takodje, ne mislim da je dobro za motor voziti ga na taj nacin, pa cesto vozim i dosta sporije (mada, ne mora da znaci). Svakako, na osnovu vasih odgovora mogu da zakljucim da takva izmena nije jednostavna ni isplativa. Hvala na odgovorima.