Jump to content
FAS Goran
nessastilo

Panda 100hp amortizeri problem

Recommended Posts

Pozdrav svima, nisam ovde dolazio odavno, ali i dalje Fiat u srcu. 

Naime poslednje 3 godine vozim ovu ljutu makinu i zaista sam prezadovoljan (presao skoro 50k). Medjutim, amortizeri su dotrajali, prednji desni procureo. Vozim originalne 15ice felne sa 195/50/15 gume ali ovi lezeci policajci po gradu cine opasan atack i auto je presao 240k pa je jednom i moralo promeniti :)

Imam majstora servisera koji mi godinama odrzava automobile, Fiat, Alfa (to uglavnom vozim) i lik to dobro radi, familijarni je mehanicar. Oterao sam mu auto da mi zameni amortizere i u planu su bili Monroe gas-reflex. Tu nastaju problemi ...

Novi amortizeri su naruceni po broju sasije i vinu, ali su duzi nekih 5-7cm pa opruga landara. Na amortizerima za koje moj majstor kaze da su fabricki nemoguce je procitati bilo kakvu oznaku. Naruceni amortizeri su vraceni a krenulo se sa idejom punjenja i reparacije, medjutim...

meni se ta ideja generalno ne dopada, auto je dobar, kvalitetan, sve je u fulu i ipak bi voleo novo resenje, osim ako vi nemate bas nekog ko bi mi ulio poverenje i uradio reparaciju uz odredjenu garanciju itd.

Pitanje za sve vas i pomoc koju trazim je, imate li neku oznaku (vi koji vozite isti ovaj auto), znate li tacne dimenzije amortizera ili slicno po fabrickim dimenzijama i gde bi mogao da kupim iste originalne ili nekog drugog brenda NOVE amortizere (ovo sam  pokusao i trazio kod nas po netu ali bezuspesno) ?

Hvala puno, neSSa :)

Evo i fotkice od pre neko vece:

viber_image_2024-10-28_17-10-24-458.jpg

2 hours ago, nessastilo said:

Pitanje za sve vas i pomoc koju trazim je, imate li neku oznaku (vi koji vozite isti ovaj auto)

Uneses svoj VIN u ePer i dobices SN originalnog fabrickog amortizera sa kojim je izasao iz fabrike. Dalje, ukoliko postoje, u Replacements listi i SN novijih revizija tog dela. 

I taj SN koristi kao referencu za dalju pretragu. 

OEM deo uvek mozes da kupis kod ovlascenih. Jedino ako ga nemaju na stanju, ceka se cca 2 nedelje da stigne. I cena je najcesce primetno jaca. 

Apropo nosaca opruge - opste je poznato da na aftermarketima neretko znaju da budu na nejednakoj visini u odnosu na OEM.

PS: Posto vidim u nick-u, setices se i sam da je svojevremeno prilicno Stila bilo propeto kao jarac na zamenskim KYB amortima.

Edited by Ivan

Takve amortizere neces naci. Samo OE amortizer.

Ako pak stvarno zelis da ti auto ostane na toj visini i izgleda tako a da nije OE, onda Bilstein B6 amortizeri i ili Eibach pro kitE90-30-007-02-22 a to ti je blizu 1000e za komplet od 4 amortizera i 4 opruge. 

B6 prednji amortizeri su ti oko 130-140e po komadu plus zadnja dva oko 150e za oba. 

55 minutes ago, Ivan said:

Uneses svoj VIN u ePer i dobices SN originalnog fabrickog amortizera sa kojim je izasao iz fabrike. Dalje, ukoliko postoje, u Replacements listi i SN novijih revizija tog dela. 

I taj SN koristi kao referencu za dalju pretragu. 

OEM deo uvek mozes da kupis kod ovlascenih. Jedino ako ga nemaju na stanju, ceka se cca 2 nedelje da stigne. I cena je najcesce primetno jaca. 

Apropo nosaca opruge - opste je poznato da na aftermarketima neretko znaju da budu na nejednakoj visini u odnosu na OEM.

PS: Posto vidim u nick-u, setices se i sam da je svojevremeno prilicno Stila bilo propeto kao jarac na zamenskim KYB amortima.

20 minutes ago, MiloshBg said:

Takve amortizere neces naci. Samo OE amortizer.

Ako pak stvarno zelis da ti auto ostane na toj visini i izgleda tako a da nije OE, onda Bilstein B6 amortizeri i ili Eibach pro kitE90-30-007-02-22 a to ti je blizu 1000e za komplet od 4 amortizera i 4 opruge. 

B6 prednji amortizeri su ti oko 130-140e po komadu plus zadnja dva oko 150e za oba. 

Hvala na brzim odgovorima. Da vozio sam Stilera citavih 7 godina kada je to bio mlad auto pa sam i sam menjao amortizere mada sam isao na Monroe i svasta se tu budzilo. Nisam se nesto preterano bavio autima kasnije jer ono porodica, posao itd, Alfa 159 u originalu sve bez budzenja. Medjutim grad i veliki auto ne idu, odatle i ovaj malisan.

Znaci ovako sledi stvar:

1. OEM tj fabrika pa da probam preko Delta automobili i nadam se da ce auto ostati takav kako jeste ili barem malo visi

2. Neki drugi brend a da probam da nadjem po dimenzijama ovih postojecih, jer ovi Monroe koji su stigli definitivno to nisu iako su trazeni po serijskom broju

3. Skinem svoj amortizer, odem u prodavnicu gde ima Monro ili drugih amortizera i direktno uporedimo, ako se ne slaze jurnjava dalje a za tu jurnjavu bi mi trebao jedan polovan iz originala, ako neko slucajno ima jedan viska ili zna gde ima polovan, molim vas pisite ovde jer auto mi treba

4. odnesem i verujem ljudima koji repariraju amortizere, Bobo iz Smedereva to vise ne radi, ostaje Goran iz Batajnice gde mi ne prija da ostavljam auto nekoliko dana jer tako mi je receno a ni Batajnica mi nije preko puta.

5. sta bude bice, ovako vozim do daljnjeg, ne lupaju niti ista slicno, ali je jedan procureo, mada ne u fullu

Bas sam za vikend vozio ovaj auto, super mi se dopao!

Pls nemoj tvrdo puniti amortizere :D 

Evo recimo sta kaze KYB katalog: 

image.thumb.png.ba32c36e7959cdda8cb77464f0392163.png

A evo Bilstein katalog sta kaze: 

image.thumb.png.fb9b0b6adcf6ba2244354338666ff242.png

Mislim da bi dopustili u prodavnici da porucis, pa da tamo na licu mesta uporedis dimenzije sa svojim starim fabrickim i ako nisu iste, prosto ne kupis i to je to... 

Proveri i u ovlascenom cene, ja sam za Renaulta uzeo OEM jer nisu bili skupi jako, a kad su mi stigli, video sam da na njima pise KYB :D 

Edited by horvat

@horvat ovi KYB su pravi za 100hp Pandu ali nisam siguran da ce ih tek tako kod nas naci. Intercars ih nema na stanju?!

Sumnjam da ih iko u Srbiji ima jer su samo za taj 1 model. Mozes probati kod Poljaka preko Allegra, pa da juris za transport, tamo ih ima. 

Edited by MiloshBg

33 minutes ago, nessastilo said:

1. OEM tj fabrika pa da probam preko Delta automobili

Ti si jos u vremenu dok smo vozili Stildze koji su se jos uvek pravili :) .

Danas mozes da probas kod Koleta, u Kompresoru, Pivasevicu, Autogarantu, Stojanovu, Nikomu...

Delta a ni Bogunovic vec duze vremena nisu vise u mrezi ovlascenih.

Kod nekih od gore navedenih smo imali i klupski popust.

40 minutes ago, horvat said:

Bas sam za vikend vozio ovaj auto, super mi se dopao!

Pls nemoj tvrdo puniti amortizere :D 

Evo recimo sta kaze KYB katalog: 

image.thumb.png.ba32c36e7959cdda8cb77464f0392163.png

A evo Bilstein katalog sta kaze: 

image.thumb.png.fb9b0b6adcf6ba2244354338666ff242.png

Mislim da bi dopustili u prodavnici da porucis, pa da tamo na licu mesta uporedis dimenzije sa svojim starim fabrickim i ako nisu iste, prosto ne kupis i to je to... 

Proveri i u ovlascenom cene, ja sam za Renaulta uzeo OEM jer nisu bili skupi jako, a kad su mi stigli, video sam da na njima pise KYB :D 

10 minutes ago, MiloshBg said:

@horvat ovi KYB su pravi za 100hp Pandu ali nisam siguran da ce ih tek tako kod nas naci. Intercars ih nema na stanju?!

Sumnjam da ih iko u Srbiji ima jer su samo za taj 1 model. Mozes probati kod Poljaka preko Allegra, pa da juris za transport, tamo ih ima. 

9 minutes ago, Ivan said:

Ti si jos u vremenu dok smo vozili Stildze koji su se jos uvek pravili :) .

Danas mozes da probas kod Koleta, u Kompresoru, Pivasevicu, Autogarantu, Stojanovu, Nikomu...

Delta a ni Bogunovic vec duze vremena nisu vise u mrezi ovlascenih.

Kod nekih od gore navedenih smo imali i klupski popust.

Hvala vam momci na odgovoru, da malko me vreme pregazilo :)

Vase smernice mi dosta znace, sve mi je jasnije odakle da krenem i kako da probam da resim!

Probaj da se raspitas i za KYB i za OEM kod Anuša, on je ovlašćen isto, ali imaju zanimljive kanale nabavke za aftermarket, tako da možda mogu i KYB da nabave.

https://www.annus.rs/kontakt

Bolje zovi telefonom nego da pišeš mail, Darko Mesaroš je osoba za kontakt.

12 minutes ago, horvat said:

Probaj da se raspitas kod Anuša

Ali kako je @horvat , poucen prethodnim diskusijama, iskusno ukljucio latinicu na pravom mestu :lol: .

Edited by Ivan

Da li je izvodljivo skratiti te monroe amortizere na visinu starih, mislim znam da mogu da se krate kao nekad na jugicima kad su kratili ili sabijali opruge pa morali i stablo amorta da krate da se sve to upasuje ali da je tih 5-7cm izvodljivo skratiti, da nije mnogo???? Ako je moguce ja bih pre isao na tu opciju nego da repariram stare.