Jump to content
Goran
vlada01

Menjac 6 brzina sa 1.4 na 1.2

Recommended Posts

Dobar dan ili Vam ga veče.

Kupio sam punta 1.4  2005god. sporinga za delove u nadi da cu prebaciti menjač i motor, ali sam odustao od toga. (Auto je kupljen havarisan).

E sad pošto mi ostaje ceo menjač, hteo sam da ga stavim na svog 1.2 8v (okrugli filter ).

Zanima me da li se neko bavio time? Da li ima iskustva? 

Trenutno je na auto od vena 5 brzina koji je kraci, ali ima predugacku petu (90km/h 3000rpm).

Verujem da može, i trebalo bi da je 'šraf na šraf' ali ne garantujem. Za fizičko poklapanje montiranja menjača pogledaj sam ili konsultuj nekog. 

A pre svega toga doooobro pogledaj prenosne odnose na net-u i razmisli da l' ti to uopšte treba i odgovara. Nije uvek 6-o stepeni menjač bolji i prijatniji za vožnju, pogotovo ako kažeš da tvoj trenutni 5-o stepeni ima "predugačku petu". Pa to je dobro... 

Ja sam lutao sa 6-o stepenim menjačima bez da gledam specifikacije prenosnih odnosa i finalnog prenosa (diferencijala) i mogu da kažem da sam grešio. 

edit: Nađoh da se prenosni odnosi ne razlikuju osim prve i diff-a. 

tvoj

https://www.cars-data.com/en/fiat-punto-1-2-active-specs/12351/tech

TRANSMISSION

1st Gear: 3,91:1

2nd Gear: 2,16:1

3rd Gear: 1,48:1

4th Gear: 1,12:1

5th Gear: 0,90:1

Reverse Gear: 3,82:1

Final Drive: 3,44:1

Rpm At 120 Km/h (theoretical): 3.350rpm

Sporting 6 speed

https://www.cars-data.com/en/fiat-punto-1-4-16v-sporting-specs/12369/tech

TRANSMISSION

1st Gear: 3,55:1

2nd Gear: 2,16:1

3rd Gear: 1,48:1

4th Gear: 1,12:1

5th Gear: 0,92:1

6th Gear: 0,77:1

Reverse Gear: 3,82:1

Final Drive: 4,07:1

Rpm At 120 Km/h (theoretical): 3.400rpm

@YUgisa   :help:

Edited by PremieRacing

Ne znam ni ja vise od tebe, znam vise o generaciji motora i menjaca pre ovih :lol: Ali jeste kao sto se vidi u toj generaciji usustini imao manje vise iste karateristike izmedju 5b i 6b u smislu obrtaja na kojima se vrti motor na otvorenom, samo sa 6 brzina moze tehnicki da postigne optimalnije ubrzanje uz vise saltanja.

S obzirom da su oba menjaca dostupna, najbolje da se premere srafovi za montazu da li su na jednakom rastojanju i da se uporede kacenja za poluosovine, problem mozda moze biti montaza alternatora jos, jer Fiat je voleo da ih pomera par mm tamo vamo iz nepoznatog razloga i onda da povecavaju i smanjuju spoljni precnik venca na zamajcu. Ali u globalu mogu da se menjaju venci izmedju zamajaca jer je unutrasnji precnik u globalu isti.

Moj je davno bio ven i nije mu isti menjac kao i na ostalim punticima, zato i ima tu predugacku petu, to jest na 90 na sat je to 3000rpm, 120 na sat mislim 4000rpm.  Zato sam smatrao da mi je 6 brzina bolja opcija ako ga već imam.

Ali koliko vidim 5 i 6 brzina su isti na kraju za auto put?

Što se tiče tebe Yugiša, baš me je to zanimalo da li ima neka glupost da su mrdali , a da je nekome poznata kao što ti kažeš za taj alternator npr.  Ideja je svakako da nekog sa otpada smaram da mi pokaže 5 brtina menjač koji je skinut.

Kako bi premerio rupe i rastojanja.

Momci šta da vam kažem sem Fala!

E izvini ne alternator, anlaser sam hteo reci. Pa nije to tako dugacka peta brzina ili u ovom slucaju i sesta, fabricki Yugo ima vrlo slicno tome, moj zeleni jer je malcice veci obim tocka moze petom na 3000 obrtaja oko 92-3km/h. Na ovom drugom ima kraci diferencijal ali sam napravio duzu petu da ima nego sto bi i fabricki imao, prakticno kao sesta brzina je dugacka tako da ce na 3000 obrtaja moci ici 110km/h :D

Evo da napišem i svoje iskustvo.

Moj 5 brzina se raspao...i bio sam prinudjen da stavim 6. Brzina i paše šraf na šraf, zvona su identična i sajle čak. Ja sam uzeo verziju sa 6 brzina bez špera,ali postoji sa stila koja ima šper i ide oko 250-300e (ono sto sam cuo po otpadika). Auto je zivlji dosta do 3 brzine, ali mnogo teze navlači maksimalnu... 110h na na nekih 2800-3000 obrtaja. Ali nema vise one "rupe" kada ubacis u 5 da sva snaga ode odjednom, sad mi se cini da je to rasporedjeno lepse izmedju 5 i 6. 

Da li vredi Upgraida? Iskreno i da i ne...ako menjaš set kvačila, i možes da dodas za taj menjac ,a stari prodas...ali skidati sve zbog ovog menjaca...nema mi mnogo smisla.