Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Mogu I da ti zalepe dodatnu kaznu ako te otkriju, obzirom da je zabranjen zakonom ne samo kod nas vec i sire. E sad, imas dosta reklama po netu, na KP prodaju, cak I sajt imaju, a da li ih drugi koriste...ne znam.

Imas i sa Alija sa dvojnom funkcijom - DVR + radar detektor.

Kazne te mozda nece spasiti jer on 'detektuje', ne vrsi blokiranje ocitavanje brzine od strane radara (jammer), pa to mahom zavisi i od pozicije radara i od tvoje reakcije nakon detekcije.

Sa druge strane...po nekom lokalnom putu ti mos gaziti do besvesti al gde god da mrdnes na otvoreno, tu ti je AP i merenje prosecne brzine. Za stacionarne kamere sa radarom ne znam ima li poente posedovati takav uredjaj, a takvih imas dosta u inostranstvu (npr ITA) gde je dovoljno da imas upaljen Google maps ili Garmin navigaciju koja te obavestava o lokaciji tih kamera. U GR takodje.

Da, mislim da ako imaš radar detektor u kolima, da ga "boduju" sa 6 kaznenih bodova.

Ja sam ga imao, neka dva modela, ovaj poslednji mi je još u garaži negde u fioci.

Koristio sam ih godinama. Ali, moj je utisak bio da on zapravo u odnosu na savremene radare ima funkciju samo da te nešto ranije (par sekundi ranije) obavesti da te radar već snimio i da ćeš biti zaustavljen. Drugim rečima, neke realne koristi nema (za savremene radare). Moje iskustvo. Mada znam da su se neki kleli u njega.

kapirao sam da moze da me obavesti da na brzka usporim i spasim se kazne
Valjda ima dovoljno vremena da ga sakrijem pre nego sto stanem pred pandure

Da, mislim da ako imaš radar detektor u kolima, da ga "boduju" sa 6 kaznenih bodova.
Ja sam ga imao, neka dva modela, ovaj poslednji mi je još u garaži negde u fioci.
Koristio sam ih godinama. Ali, moj je utisak bio da on zapravo u odnosu na savremene radare ima funkciju samo da te nešto ranije (par sekundi ranije) obavesti da te radar već snimio i da ćeš biti zaustavljen. Drugim rečima, neke realne koristi nema (za savremene radare). Moje iskustvo. Mada znam da su se neki kleli u njega.
Ne znam konkretno za detektor ali za ometac ide neka sankcija dobra. Detektor je dobra stvar ako ce zapistati kada otkrije da si na nisanu pa da naglo usporis :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Radar detektor moze da te spasi samo ako imas neku raskrsnicu ili sporedni put izmedju tebe i mesta gdr je patrola, pa da "klisnes".

Inace sluzi samo kao "masi se budjelara i namazi guzove dobro" indikator.

Ok znaci kroz Srbiju ne mogu da jurcam zbog merenja prosecne brzine (mada mi nkada niti jedna jedina kazna nije stigla). Kroz SMakedoniju klasika ko i svake godine 20e pandurima, e sad jebe me Grcka i zato sam se i raspitivao za detektor , mada opet ni na 150  me Grci nisu zaustavljali

16 hours ago, clockwork_orange said:

kapirao sam da moze da me obavesti da na brzka usporim i spasim se kazne
Valjda ima dovoljno vremena da ga sakrijem pre nego sto stanem pred pandure

Problem sa klasičnim radar detektorima su bile i lažne indikacije, jer on, kada ne treba, reaguje na "sve živo i mrtvo", pa vrlo često imaš lažne uzbune. A na laser radar koji u tom trenuku nije aktivan (u smislu da je baš naciljao na tebe i već "okinuo") neće uopšte reagovati. Neće zapištati. A kada te laser radar već naciljao i "okinuo", tada je već "gotovo". Hoće tebi detektor zapištati čim ga je prvi put pogodio laserski snop, ali, čak i da odmah počneš divljački da kočiš (tj. sa zakašnjenjem od 1-2 sekunda), ne verujem u teorijsku mogućnost da ne budeš očitan u nekom prekoračenju.

Ti radar detektori su bili aktuelni tamo pre 15-20 godina, kada su se tek pojavili. Bukvalno se ne secam kada sam zadnji put cuo da ih je neko pomenuo ili ih koristi.

Pogotovo sto je sada gomila varijacija na temu kako ce te upecati :) (merenje ukupne prosecne brzine, merenje po sekcijama, kamere svuda, presretaci,...).

Tako da licno vozim opustenije, po gradu uglavnom po PS, na otvorenom u opsegu za koji mi nije problem da platim prekoracenje i jos bitnije da ne popijem kaznene bodove.

Daaaavno koliko se sećam pročitao sam da su radar detektori dozvoljeni u većini zemalja (ne znam kod nas) a ometači  su svuda zabranjeni i kazne su visoke.

U današnje vreme sa napretkom tehnologije je mislim besmisleno imati detektor. Dok se odreaguje i stisne kočnica , kamera napravi kolekciju slika za dobar album.

Fiksne saobraćajne kamere su sve jeftinije i za kratko vreme će ih biti na svakoj banderi. Zasede sa radarima na stalku ili u civilnom autu  su polako prošlost na zapadu a i kod nas se drže trendova. Jedina prednost mobilnih kamera je instant punjenje budžeta  smanjivanjem tolerancije na nulu.

Posted (edited)

Samo dzemer te vadi stim sto sam gledao i skontao da su 90% njih sarena laza bio je parkland ili tako nesto koji je jedini sljakao ostalo price za malu decu, sad ne znam kakvo je stanje (verujem da ima novijih boljih) ali to je otprilike to, mislim da i dalje ne sljakaju na fiksnim radar citacima kao sto su oni sa kamerom automatizovani na velikim ulicama (noviji kamera radar sistem) , rade po principu x, k i r zracima stim sto danas sigurno ima i drugih frekventnih opsega pa treba istraziti, sto se radara tice cobra je bila najbolja, drugar je imao i citala je sve , znake, prelaze, bukvalno svasta nesto tako da moj glas ide za kobru. Radar detektor sluzi da upozori vozaca o statusu i uskovima na zadatoj deonici ne vidim razlog da budu zabranjeni ali tako je kod nas i to e to...

Edited by nemanja84bg

Da ali koliko se sećam tada na uređaju ispisuje neki  kod greške koji znači da je radar ometan .  Kada to vide onda potraga za ometačem u autu. 

Kao što rekoh davno me je interesovala ta  tematika  pa je sada možda drugačije ali ne bitno.

Cobra je najpoznatija e sad ne znam kako je sa fiksnim radarima, da li slika  ako je uređaj ometan ili ne slika?

Ne znam šta je u zadnjem zakonu o saobraćaju ali do sada su radar detektori bili zabranjeni zakonom.

Što se tiče toga da će kamera biti sve više po ulicama... nisam siguran. Do poslednjeg zakona trećina para od kazni je išla opštini gde je napravljen prekršaj a pošto to nisu male pare, opštine su radile video nadzore a policija koristila.

Sada, po poslednjem zakonu pare više ne idu opštini nego policiji a policija raspisuje neke konkurse na koje se javljaju opštine da bi kao dobile deo para. Već znam da neke opštine neće više da plaćaju održavanje jer im se nikakav novac ne vraća tako da videćemo šta će biti u praksi...

Kad smo kod radara, kad se izadje sa autoputa u Malom Pozerevcu posle jedno dva  km ima neki stub sa leve strane, tu stoji neka kamera vec par godina, ima i ona elekronska tabla,ispisivala 80 km/h. Sad je izgleda dodata jos nesto ili je aktiviran radar. Dobih juce pismo, dana 10.06. oko 16h ste vozili 101km a dozvoljena brzina na putu je 80, bla, bla i ako platim u roku par dana 5000 inace je 10000.  :)

Tako ko vozi tuda nek pripazi.

Ne znam iz kog razloga ali nikada nisam dobio kaznu za brzinu u srbiji a znao sam lepo da jurcam po autoputevima recimo da Beograd Presevo ne spustam ispod 150
Ni u Grckoj me nisu nikada hvatali a isti stil voznje imam
Jedino me SMakedonci redovno zaustavljaju srecom MiK resava brzo problem cak sam to poceo da racunam u budzet za putovanja
Kao sto znate oni menjaju mesta i vesto se kriju pa me uvek iznenade

Ne isplati se zezati sa posedovanjem i koriščenjem radar detektora.

Kažnjivo je i jedno i drugo. Sad proguglah.

Korišćenje "vredi" zbirno oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje tri meseca, 6 kaznenih bodova i kaznu u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznu zatvora u trajanju do 30 dana.

@Zvezdo zavisi kako na kom, na standardnom Prolaser 3 nece ispisati gresku valjda zato sto je bas za njega i napravljen ali to je verujem bajata tehnologija i ne koristi se vise, sto ne znaci da danas nisu napravili jace verzije jednih i drugih uredjaja ... i to je jedna od onih suvisnih tehnologija koja moze da sljaka i ne - nema garancija, u vecini slucajeva ne kolko sam gledao i nije vredno rizika kupovine. Radar detektor je odlicna stvarcica, imam jos uvek jedan stari ali nisam probao da li radi "Uniden" dobar proizvodjac, vidim da danas izbacuju i dzemere tako da ocigledno da je ta tehnologija zazivela u normalnim civilizacijama ;)

5 hours ago, moron said:

Ne isplati se zezati sa posedovanjem i koriščenjem radar detektora.

Kažnjivo je i jedno i drugo. Sad proguglah.

Korišćenje "vredi" zbirno oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje tri meseca, 6 kaznenih bodova i kaznu u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznu zatvora u trajanju do 30 dana.

Vise se isplati voziti cirke

Posted (edited)

Vidi, ja imam fizicki radar detektor u kolima. I laser i klasican radar i stacionarnu kutiju radar, nasilna voznja radar (ima ugradjen senzor kao za udese po defaultu podesen na osetljivo). Ponekad ga koristim, ne uvek.

Iskreno, nisam nikad dobio kaznu niti mi je pomogao da ista izbegnem ali zahvaljujuci postojanju preinstaliranih senzora i podesavanjima, povremeno udjem u, najdalje, verbalno negodovanje jerbo vozim. Brzo se zavrsi ista i notifikacija ode u snooze mod.

Ah, moja draga zena....

Edited by ISV_01

Posted (edited)

Tako treba :pirate: Ja da ima gde da ga steknem treskao bih ga non stop :D ko pravi drumski patroldzija :wub:

@Mijailović P. znas onaj film bad liutenant al prvi deo sa harvi kajtelom , e bas taj bi bio :D

bad-lieutenant.jpg

Edited by nemanja84bg

Džabe sva ta "ometanja radara" kad prošle nedelje između Meljaka i Barajeva stoni radar zabeležio 112 kazni za smenu. Sad više ne zaustavljaju nego postave radar, oni sednu u auto 10m dalje i taman pomisliš "Dobro je, nije me snimio" kad ono međutim. 

Kazne će verovatno stići krajem ove ili sledeće godine, kao što je i mom kolegi za autoput i prosečnu brzinu skoro stiglo iz 2023. 

Prosto se pridrzavas ogranicenja i nemas potrebu ni za kakvim radar detektorima itd... Zar je to toliko tesko, makar na mestima gde policija cesto stoji. 

Nije lako baš uvek poštovati ograničenja. Jezivo je to povremeno. Da ne kažem koliko se meni od toga prispava. Kao da sam popio neki "lekić" za uspavljivanje.