Jump to content
Goran
Cile012

Lancia, čudan problem sa klimom

Recommended Posts

Evo zašto čudan:

Automatska digitalna klima, lancia musa, po ovoj vrućini, na LO (najnižem setovanju) a na slabijim višim podešavanjima temeprature još lošije se ponaša. Kad uključim klimu, hladi odlično 5 minuta i zatim 5 minuta duva topliji vazduh.

E sad , obe brzine ventilatora hladnjaka rade, gas proveren, pritisak proveren, preventivno zamenjen presostat, na dijagnostici svi parametri ok,  ali se ipak ovako ponaša i dalje. Nikako ne možemo naći razlog. Kompresor se  ne isključuje pa da mogu da tražim tu problem tj klima je pod pritiskom i kad je ta varijanta sa toplijim vazduhom?!

Senzor temperature kabine pokazuje normalnu temperaturu (realnu). Čak i senzori izduva (levi i desni) pokazuju realne vrednosti.

U nastavku pokušaja da rešim problem, zamenio sam i kondezator klime jer je stari bio u stanju raspada. Ali i dalje mućak. Ako ima neko neki predlog, rado bih poslušao. Klima i dalje malo hladi malo ne hladi. 

Ima li neki način da se proveri da li klapne rade kako treba? Ili neki način da se resetuju, kalibriraju? Unapred hvala

56 minutes ago, Cile012 said:

Ima li neki način da se proveri da li klapne rade kako treba? Ili neki način da se resetuju, kalibriraju?

Dijagnostika.

Trebalo bi (kao i za druge modele) da mozes da ispitas sve aktuatore, da li reaguju, za koliko stepeni/koraka se pomeraju na zadate pozicije, itd.

Postoji naravno i kalibracija putem dijagnostike. Na Bravu/Stilu koliko se secam je mogla da se uradi i rucno (cini mi se da su se duze drzali dumici Auto+Mono u onim potenciometrima).

I dalje imam navedeni problem i ne bih zamerio ako neko ima konstruktivan predlog

Rezime:

Primetio sam da se AC isključuje nakon nekoliko minuta hladjenja.

Količina gasa I pritisak provereni.

Prvo sam zamenio prekidač za pritisak (linearni presostat), bez promene.

Drugo, primetio sam da se druga brzina ventilatora ne uključuje uvek kada je klima uključena i zamenio reostat ventilatora.

Treće, kondenzator je bio sav u fronclama, pa sam ga zamenio, zajedno sa sušačem.

Četvrto, proverene klapne u ventilacionom otvoru i sve klapne duvaju kako treba, gde treba i puštaju hladan ili topao vazduh kako treba, a prilikom provere, ponovo proverenih gas i pritisak, na 42oC temp  spolja, nizak pritisak je bio 3 i 16 na visokom pritisku, u leru, I klima je radila ok (duvala hladno)

Na 3000 RPM visoki pritisak je bio na 21, a nizak oko 6 i nakon nekoliko sekundi na 3000 RPM, klima prestaje da duva hladno, pa nakon nekoliko minuta ponovo počinje da duva hladno. Zatim nakon još nekoliko minuta ponovo prestaje sa hladnim vazduhom. Pa opet, hladno, ne hladno se dešava još nekoliko puta i nakon toga duva bez hladjenja tj više klima ne radi uopšte, tj klima radi ali se kompresor ne uključuje.

U fazama kada prestane da duva hladno, kompresor i druga brzina ventilacije se isključuju.

Hvala još jednom.

Reostat na hladnjaku ti je odgovoran za prvu brzinu. Druga brzina mora da se upali kad je motor na radnoj temperaturi i stoji u mestu, vrlo često se pali u gradskoj vožnji, skoro pa stalno radi druga brzina na ovim vrućinama. U vožnji na otvorenom se prirodno hladi i retko pali drugu brzinu.
Dakle, proveri dal ti radi druga brzina kad stoji u mestu, jer ona jedino može da ohladi hladnjak klime kako treba. Prva brzina ne može na ovim vrućinama.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Das kontakt i izvuces dzek iz reostata, mora odmah da upali drugu brzinu... Zastita da bi se ohladio auto ako kojim slucajem crkne reostat. 

6 minutes ago, werp690 said:

Das kontakt i izvuces dzek iz reostata, mora odmah da upali drugu brzinu... Zastita da bi se ohladio auto ako kojim slucajem crkne reostat. 

Evo sad palih auto. Kad ga upalim ne vrti ventilator, kad upalim klimu upali ga sporije, a posle nekog vremena zavrti ventilator još

brže

Mozda ne razlikujes prvu i drugu brzinu, nije tesko pomesati. Slobodno izvuci dzek iz reostata na kontaktu, nista se nece desiti sem sto ce upaliti drugu brzinu ako radi. Skines sa kontakta, vratis dzek. ( ima kao dva spojena dzeka ona, slobodno probaj) 

Edited by werp690

Slobodno probaj al gledaj na skalu temperature na tabli za svaki slučaj, ako krene preko pola, onda , a ne bi trebalo, onda nešto nije u redu u vezi paljenja druge brzine

Just now, knezevic76 said:

Slobodno probaj al gledaj na skalu temperature na tabli za svaki slučaj, ako krene preko pola, onda , a ne bi trebalo, onda nešto nije u redu u vezi paljenja druge brzine

Hvala na savetima ali nije do toga sigurno. Kada upali jaču brzinu čak se temp na satu pomeri na dole za milimetar-dva

Druže toliko sam načina probao da je to prosto neverovatno. I auto i full auto i ova temperatura i ona temperatura i skroz ručno na najniže i da duva ovamo, i onamo, i uvek cvc.

Znaci potpuno iskljuceno dugme auto. Ukljcena samo recirkulacija ili nista i u autu konstantni frizider vec 4 ta godina.

Dok kada je upaljen AUTO. Pali, gasi kopresor, te mlako, te hladno. Iskreno nisam ni gledao sta je jer kada je iskljucen auto mod, hladi besprekorno, frizider bez prestanka. Pa mi palo na pamet da nije slucajno i kod tebe slican "problem" , a jako glupa stavka koja moze i da ne padne na pamet. Zato sam te to pitao.

Ukljucih se u temu kod ventilatora i reostata, pa reko da pomognem kako da probas to.

Sada me bas intresuje da se ukljuci neko ko se vise razume u klime ( a sigurno ce jos neekome nekada zatrebati informacija ) i da potvrdi da je ovo normalni pritisak na toj temperaturi napolju ( 40+c ) meni kao laiku 21 bar deluje mnogo. 

Na 3000 RPM visoki pritisak je bio na 21, a nizak oko 6 i nakon nekoliko sekundi na 3000 RPM, klima prestaje da duva hladno

Ma naravno, hvala u svakom slučaju. Svaki savet je dobrodošao. Malopre sam vozio po lokalu, vodio računa da ne predjem 2500RPM, podešeno na LO (manuelno na najniže) i opet posle 15 do 20 min upaljenog auta prestaje da hladi . Jedna od varijanti o kojima razmišljami jeste da kupim drugi panel sa komandama klime.... Možda tu bude bilo sreće.. a što se tiče pritiska, sve te ideje su mi se muvale po glavi. Ali preostat je zamenjen novim a čini mi se po specifikacijama treba da isključi tek  na  29 pritisku.pan widget

Ne znam....Meni i dalje pritisak od 21 bar na crvenoj strani deluje previsok ( laicki ) jer nisam majstor za klime. Valjda ce se javiti neko ko sa sigurnoscu moze da kaze da je toliki pritisak ok ili nije ok. 

Edited by werp690

ja sam davno doduse na astri g imao cudnih problema sa klimom sve sam probao ali da ne duzim problem je bio u motornom kompjuteru koji kad je promenjem klima je radila kako treba, godinu dana kasnije isti problem se pojavio i tada je kompjuter servisiran a auto otisao na dobos

Evo kako rezonujem...

Pokušaću da ga vozim i da kontrolišem preko dijagnostike da li se smrzava isparivač dok vozim i kad se klima isključi (dok je u servisu isparivač je prijavljivao normalne vrednosti) ukoliko ne valja, menjam prvo ekdpanzioni ventil. Ako je sve u redu menjam panel klime (ovaj sa komandama unutar auta). Više nisam siguran šta dalje.

Možda kompresor ili eto sad možda i komp motora...

Da dam epilog mom problemu, možda nekom zatreba.

Zamenio sam danas ekspanzioni ventil i napokon, posle 1.5h testiranja, mogu da tvrdim da je problem rešen.

I još jedna informacija. Ekspanzioni ventil za lanciu, i još dva tri modela fiata, košta preko 5000 din. Za fiat stilo 01-07, košta 1650 din a po dimenzijama i specifikacijama je identičan .Hvala svima koji su se potrudili da savetima pomognu.