Jump to content
Goran
Đurađ

Fiat Grande Panda (elektrik iz Kragujevca)

Recommended Posts

Ma, ne brine mene životni vek SUS motora ni najmaje, nego sam pitao koji je projektovani životni vek pogonskog elektromotora ( pa i ove Pande ). U onoj nedavnoj TV emisiji REVIJE SAT Plus ( koja je radjena u saradnji sa EV Clinic iz Zagreba ), onaj "majstor" je pomenuo crkavanje elektromotora kao jednu od češćih vrsta pojava u namenskoj eksploataciji EV-a, a kilometraže pri kojima se to dešavalo ( a koje je on pominjao ) su meni delovale smešne. Suviše male - u odnosu na SUS.

Realno je 500L uz subvencije kostao tako. Samo je pitanje da li ce biti razlike u izradi za kupce uz subvenciju i onih modela za izvoz ili ce biti razlika u opremi. Znamo kako je prolazio zoromobil (Z10) tj da je bio losiji od puntica iz Italije ali je svakako nalazio put do kupaca. U odnosu na tadasnjeg popularnog i omasovljenog Yuga, dosta ljudi je kupilo Z10.

Svakako, za ovu cenu, vredelo bi razmotriti hibrid varijantu.

5 hours ago, Dzimbo said:

Ja bih pak kupio dizela polovnog za 20k, a ostalih 40k ulozio u nekretninu. :P

Ja bih svih 60k ulozio u nekretninu a auto uzeo iz ren-a-car pa od izdavanja pokrio mesečnu ratu tog auta i bolelo bi me uvo za svaku ogrebotinu, udarac, servise i nove gume. Sipaš gorivo, voziš i ne sekiraš se. 

2000€ vrhunsko letovanje jednom godišnje ili i dva puta (za jednu osobu, a i Pandu ili taj EV od 60k vozi jedna osoba uglavnom), dakle jedno 30-60 letovanja spakovano u 4-5 metera klot lima na baterije kojem treba da robuješ.

Evo sad u Tunisu gde god sam se okrenuo EV . Ne mogu da grešim dušu, Ima jedna Tesla u posedu ambasade. Ah da, EV će se razvijati i prodavati samo u razvijenim zemljama, ukinuće SUS motore i proizvodnju naftnih derivata za iste i jedno 50% planete minimum neće imati prevozno sredstvo zvano automobil.

O delovima planete gde su većinske temperature tokom godine 40+ stepeni ili 20- stepeni , za njih je EV kao Bogom dan.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

1 hour ago, Axic said:

Ja bih svih 60k ulozio u nekretninu a auto uzeo iz ren-a-car pa od izdavanja pokrio mesečnu ratu tog auta i bolelo bi me uvo za svaku ogrebotinu, udarac, servise i nove gume. Sipaš gorivo, voziš i ne sekiraš se. 

Formula ima ozbiljne nedostatke.

Korišćenjem rent-a-car-a,ne plaćaš ratu,nego najam vozila.Koliko god da platiš,sve si bacio u mutni Dunav,auto nikada neće biti tvoj,kao kada bi plaćao ratu kredita.

Sa kreditom,bacaš samo deo u Dunav,kamatu banci,auto na kraju svih krajeva,ostaje tvoj.

Naučite jednom šta je TCO,pobogu.

Inače izdavanje nekretnina je konstanta,365 dana u godini,pomnoženo sa 100 godina.Nema troškova,ulaganja,poreza,praznog hoda,nema?????

Sipanje goriva,to je tek šlag na tortu:D,u zemlji gde je struja najjeftinija a gorivo najskuplje.

Edited by xenon

2 hours ago, xenon said:

Sa kreditom,bacaš samo deo u Dunav,kamatu banci,auto na kraju svih krajeva,ostaje tvoj.

Ne zelim da auto bude moj nego da budem samo njegov korisnik koji će nasuti gorivo i voziti se. 

Neću da bankama plaćam bilo kakve rate, da se kod njih zadužujem, samo mesečno održavanje računa od 350 dinara dobijaju od mene. Struja mi je dovoljna za kućne potrebe, kosačicu na vikendici. Ko je ima  viška i zna da je proizvede neka je proda drzavi. 

2 hours ago, knezevic76 said:

Evo sad u Tunisu gde god sam se okrenuo EV emoji1.png.

Pa šta kažu, imaju preterano sunca pa solarnih panela pored puteva mali milion, nikad ne ostaju bez baterije u nedođiji. Oh wait, bice da im ipak fali puteva i infrastrukture iako imaju sunčanih dana da im većina zavidi. 

Edited by Axic

2 hours ago, xenon said:

Formula ima ozbiljne nedostatke

Tvoja formula ima nedostatke. Dugorocni rent vozila je u ekspanziji i maltene sve ozbiljne firme se sve vise odlucuju za taj vid koriscenja vozila. Cak i one manje ozbiljne.

Fizicka lica takodje sve vise razmatraju rentiranje pre posedovanja. Sa danasnjim cenama lakse je prodati auto ako se komunicira rata, kupca to vise zanima, danas ima posao, sutra nema, promeni firmu, promene se primanja, fleksibilnost je mnogo veca.

Naravno.Rent je dobar za firme,ali nije za pojedinca,odnosno jeste,ako taj pojedinac,prelazi malo kilometara ,i njemu nije isplativo posedovanje automobila.Posedovanje automobila nije moranje,niti obaveza.

Javni punjači biće povezani na solarne panele, naplaćivanje punjenja,biće promenjeno sa utrošenog vremena,na utrošene kilovate,o tome sam pisao,eto biće nešto od toga.

https://www.b92.net/biz/srbija/vesti/42539/mgsi-uveliko-razvija-mrezu-e-punjaca/vest

Edited by xenon

1 hour ago, igor0511 said:

Mene zanima gde vi nalazite nekretnine od 40k i vrhunska letovanja za porodicu od 2k 

Nekretnina gde oces, dal plac, apartman ili deo stana, svakako pametnija kupovima od EV-a, a vrhunsko letovanje je subjektivna stvar. :)

Kolega vozi Geely, pa sad mora letovanje od 10k eura, inace dodju kinezi i odnesu auto. :P

7 minutes ago, Dzimbo said:

Kolega vozi Geely, pa sad mora letovanje od 10k

Nije pogledao npr. Kušadasi u septembru za 565€ po osobi allinclusive nego hoće da uvali bulju na Kubu pa da ih tamo proziva zasto ne voze Geely i da  lobira za kineze :lol: 

@igor0511živeo Linux :secret:

Edited by Axic

Sad u grckoj sam video dosta tesli stranih tablica, ja ne znam gde ih oni pune, na sitoniji ne videh da ima punjaca a hoteli ili gazde kuca cisto sumnjam da im daju struju???

23 minutes ago, OMP said:

ja ne znam gde ih oni pune, na sitoniji ne videh da ima punjaca

Nisi gledao emisiju gde su uradili swap i stavili golemi americki sus motor i odvezli Teslu na zamenu ulja :lol:

Mozda su bas takve Tesle tamo...ili vuku sus generator na prikolici :)

12 hours ago, Dzimbo said:

Nekretnina gde oces, dal plac, apartman ili deo stana, svakako pametnija kupovima od EV-a, a vrhunsko letovanje je subjektivna stvar. :)

Kolega vozi Geely, pa sad mora letovanje od 10k eura, inace dodju kinezi i odnesu auto. :P

Plac da :D Apartmani i stanovi bas tesko rekao bih iole blizu BG ili neke planine.

Sto se letovanja tice nisam mislio na Kubu, Maldive i slicno. Cak i Grcka kolima da se ustedi za porodicu izadje blizu 2000e u sezoni, ali druga tema :D 

U Grckoj apartman za dvoje na Tasosu  u sezoni moze da se nadje za 50ak evrica dnevno, put kolima ne izadje vise od 400e i za trosak ostane 1100 evrica
Moj tast svake godine ide sam na Tasos u junu i septembru po 20 dana smestaj i prevoz placa oko 300e da ide sa nekim placao bi 400e verovatno za 20 dana

Ta Amerika koja je sada resila da cuva naftu posto je nafta strateska sirovina pogotovo u slucaju rata je prva pogurala zelenu agendu i razvijanje EV automobila
Nije tesko ubediti te amerikance u nesto te oni poletese i pokupavase EV samo da budu baje u komsiluku da svi vide kako oni vode racuna o ekologiji i kako cuvaju svoju zemlju za potomke. Tu naravno prednjaci Kalifornija kao najbogatija i najobrazovanija drzava Amerike pa sad posle 10ak godina od elektrifikacije 50% vlasnika EV zeli da se vrati na SUS automobile osnovni razlozi su nedovoljan broj punjaca, skupo punjenje, skupo odrzavanje, veliki pad vrednosti EV vozila
PA kad Amerikancima koji zaradjuju malo vise od nas je skupo da voze EV sta mi tu ima da trazimo , dok se ne usavrse i dokazu baterije tesko da ce u Srbiji da zazivi EV da ne spominjemo cene odrzavanja i punjenja
Kada u drzavi u kojoj 50% naroda pljuje po ulici i baca djubre kroz prozor bilo kola ili stana ne mozete da ocekujete da ce i najmanje da ih pogodi sto ima auto dimi ili sto je izvadio dpf ili egr

U to ime sad ce litijum da nam vade ne bi li napravali nacionalni auto ne bi li Kragujevac postao najveca fabrika na Balkanu automobila koje ce retko ko dobrovoljno da kupi i 95% ce da ode u izvoz. Ta radna mesta koja ce da se otvore u rudniku bice samo za najnize pozicije a tih ljudi odavno nema u Srbiji nego ce opet da uvoze Pakistance

Preterah i promasih

Da li je tačno, da je plata radnika u Stelantis fabrici 63.000,00 dinara,kako javno u prilogu ispod, kaže bivši predsednik sindikata?

Ako je tačno,onda je to bruka i sramota, da u srcu evrope,još postoje robovlasnici,pa ovde treba uvesti subvenciju za te mučene radnike,a ne za one koji kupuju vozilo. 

Edited by xenon

39 minutes ago, clockwork_orange said:

U Grckoj apartman za dvoje na Tasosu  u sezoni moze da se nadje za 50ak evrica dnevno, put kolima ne izadje vise od 400e i za trosak ostane 1100 evrica
Moj tast svake godine ide sam na Tasos u junu i septembru po 20 dana smestaj i prevoz placa oko 300e da ide sa nekim placao bi 400e verovatno za 20 dana

Mozda nekad, Grcka je ove godine poskupela za vise od 50%.

Smestaj u kom sam prosle godine letovao za 500e ove godine za isti period kosta 850e. 

Cene hrane u restoranima su minimum Beogradske a znamo koliko je i tu sve otislo na gore.. Pice, konkretno pivo u restoradnu/kaficu nemas ispod 3,5e i to malo flasirano. Veliko toceno industrijsko je od 5,5e pa na gore, kraft od 7 pa na vise i to su cene sa Halkidikija. 

PS. to sto nase agencije nude za te pare su smestaji koji 15 i vise godina nisu okreceni a kamo li renovirani.

Zato avionom Tunis, Egipat, Turska za iste pare.....ili čak manje i zo allinclusive....taman da se grci, crnogorci resetuju sa cenama. Eno juče gledah kako kukakju u CG da im je za 8% opao broj turista zvanično, nezvanično još više a hoće vlada da im još podigne namete pa će oni morati da dignu još cene.
Lepa je i CG, i Grčka i Hrvatska itd al preteraše.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

1 hour ago, clockwork_orange said:

Ta Amerika koja je sada resila da cuva naftu posto je nafta strateska sirovina pogotovo u slucaju rata je prva pogurala zelenu agendu i razvijanje EV automobila
Nije tesko ubediti te amerikance u nesto te oni poletese i pokupavase EV samo da budu baje u komsiluku da svi vide kako oni vode racuna o ekologiji i kako cuvaju svoju zemlju za potomke. Tu naravno prednjaci Kalifornija kao najbogatija i najobrazovanija drzava Amerike pa sad posle 10ak godina od elektrifikacije 50% vlasnika EV zeli da se vrati na SUS automobile osnovni razlozi su nedovoljan broj punjaca, skupo punjenje, skupo odrzavanje, veliki pad vrednosti EV vozila
PA kad Amerikancima koji zaradjuju malo vise od nas je skupo da voze EV sta mi tu ima da trazimo , dok se ne usavrse i dokazu baterije tesko da ce u Srbiji da zazivi EV da ne spominjemo cene odrzavanja i punjenja
Kada u drzavi u kojoj 50% naroda pljuje po ulici i baca djubre kroz prozor bilo kola ili stana ne mozete da ocekujete da ce i najmanje da ih pogodi sto ima auto dimi ili sto je izvadio dpf ili egr

U to ime sad ce litijum da nam vade ne bi li napravali nacionalni auto ne bi li Kragujevac postao najveca fabrika na Balkanu automobila koje ce retko ko dobrovoljno da kupi i 95% ce da ode u izvoz. Ta radna mesta koja ce da se otvore u rudniku bice samo za najnize pozicije a tih ljudi odavno nema u Srbiji nego ce opet da uvoze Pakistance

Preterah i promasih

Nisu Ameri ništa,EU je zbog klime,Ameri samo prate EU