ISV_01 5179 Posted May 4, 2024 (edited) Okej, ja izgleda imam zaista zanimljive probleme..elem, ne radi se o vodi u prednjim/zadnjim vratima (to se lako otpusi povlacenjem gume ispod vrata i ciscenjem drenaznih otvora) nego u vodi koju sam prvi put danas video da se pojavila. Voda curka kod srafa koji drzi korubu prednjeg levog tocka, a koji se nalazi u tik kod 'praga' auta. Taj sraf je klasican + i drzi plasticnu korubu pricvrscenu za sam auto. Nit sam prolazio kroz duboku vodu, nit je ikad bio potapan ali posle ove kise mi je cudno odakle voda tu. I ajd, ne bude meni mrsko, gledam ispod auta sta mogu da nadjem od nekih drenaznih rupa a ono...nista. imaju gumeni dihtunzi duz cele duzine sasije, blize pragovima auta i to je to. Nikakav poseban otvor nisam uspeo da vidim. I skinem ja daj jedan gumeni dihtung i opa....jedno po litre vode izadje. Probao sam da ocistim deo kod samog srafa korube al nista nisam uspeo da postignem. Ono sto me interesuje je kako je voda uspela da dodje tu ? Nikakva ostecenja, naprsnuca, korozija i slicno nije prisutna na autu, kada je skoro gledao mehanicar pa da voda tu udje. Soferka ne pusta, vode nema u delu kod vozacevih i suvozacevih nogu, u vratima, gepeku, svetlima i slicno, nema problem u odmagljivanju i bez klime zimi niti leti pri jakoj kisi, plastike/gume na krovu su tu gde trebaju da budu, antena ne pusta i nebo je uredno....jednostavno nemam ideju sta moze biti Da li postoji neki poseban drenazni kanal za opisanu lokaciju, mozda se zapusio jer nam je kisa inace puna svakojakog djubreta i peska razne granulacije, pa da probam ocistiti ? Edited May 5, 2024 by ISV_01 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26231 Posted May 5, 2024 Tu se slivaju oba kanala koji kupe vodu u resetkama ispod soferke. Otkaci samo zadnji deo korube, napravi prostor da mozes da pridjes rukom. Sigurno iza imas gomilu upresovanog djubreta i gliba, cim ti se voda zadrzava u tom delu. To obavezno ocistim ako cackam bilo sta u delu potkrila. A takodje i bar jednom u vlasnistvu skinem resetku kod brisaca i ocistim i trunje i lisce u kanalima ispod soferke i procistim same kanale. Takodje, kad god mozes, povadi lisce koje padne na resetku. Kod Brava je malo tupavo reseno i djubre se stalno skuplja u uglovima te plastike. Secam se da sam to cistio svaki cas, na Stilu recimo to nije bio slucaj. 2 1 ISV_01, nemanja84bg and silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5179 Posted May 5, 2024 1 hour ago, Ivan said: Tu se slivaju oba kanala koji kupe vodu u resetkama ispod soferke. To su oni mali budjavi otvori sa malim resetkicama koji skupljaju sve moguce od lisca ? To uvek drzim cisto. 1 hour ago, Ivan said: Otkaci samo zadnji deo korube, napravi prostor da mozes da pridjes rukom. Sigurno iza imas gomilu upresovanog djubreta i gliba, cim ti se voda zadrzava u tom delu. Takodje i bar jednom u vlasnistvu skinem resetku kod brisaca i ocistim i trunje i lisce u kanalima ispod soferke i procistim same kanale Da, korube cu jos da vidim danas i te odvode, imam tanku zicu kao za ciscenje flasa bas namenski za uske otvore i drenazne kanale (yup, Aliexpres). Pretpostavljam da cu smotati volan da bih prisao svakoj strani korube rotacijom tocka. Mislim da je to ok. Hvala puno imenjace, nadam se da necu naleteti na Loh Alibravo cudoviste iz drenaznih kanala... 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2809 Posted May 5, 2024 Dobro je dok mozes da skines tu plastiku resetku brisaca s gornje strane, najverovatnije ce tu biti lisca iglica i ko zna cega sa drveca .... kod mene ucementirano jos motorna jedinica tu ... korubi i oni srafovi su prvi koji ucementiraju od korozije prasine i svega, tu pocinje da grize uvek , al ako skidas (sto uopste nije mali posao) uvek bi bilo dobro staviti tu neki premaz kad si vec na pola puta ... kod mene srecom sve curi kad ga operem pa kontam da su drenazni kanali ispravni sto ne znaci da lisca nema kod ECU-a tamo iznad kod resetki do soferke ... muke vise oko tih kola ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5179 Posted May 5, 2024 (edited) Manje sa vozaceve strane i vise sa suvozaceve. Gornji drenazni kanal kod suvozaca potpuno prohodan, dok sam sa vozaceve strane bogami drndao jedno 10 minuta zicom bez skidanja plastike i tek onda proslo do i kroz korubu. Jedno od mesta da posetite na svom ljubimcu na 4 tocka, topla preporuka. Edited May 5, 2024 by ISV_01 1 ostoja reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ostoja 772 Posted May 5, 2024 Ima blata/zemlje za manju saksiju... Ja sam pri kupovini auta sunuo litar vode na soferku, slivalo se sa obe strane, deluje da je prohodno. Al videvsi ovu sliku, pregledacemo i to malo bolje, samo me stra' da skidam plastiku ispod brisaca da ne pukne neka zabica... 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5179 Posted May 5, 2024 Za ciscenje kanala moze i poduza ribaljka za flase, sto duza to bolja. Tad ne moras da skidas plastiku. 1 ostoja reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted June 24, 2024 Zdravo,ocistio bih preventivno te kanale i koliko sam video moze bez skidanja plastike.Gledao sam juce ali ne vidim rupu kroz koju mogu da gurnem zicu.Da li mozete da me uputite gde je tacno sa obe strane ili ima neka slika? Hvala Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5179 Posted June 24, 2024 Rupa se nalazi tik uz bocni zid krila ka vratima , gledajuci kroz sace od otvora za brisace. Sa obe strane imas. To nije rupa, vise je kao prorez. Trebace ti dugacaka i savitljiva zica, pozeljno ako ima kao za ciscenje flasa na kraju. Moja je bila dugacka oko pola metra, jako tanka i zavrsila je posao. Za oko 1h izlazim napolje pa mogu slikati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted June 24, 2024 (edited) Hvala puno,pokusacu mada nisam video iz prve,znaci prorez je te deb;jine da moze ta cetka da udje Edited June 24, 2024 by Boki Bugiboy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26231 Posted June 24, 2024 @Boki Bugiboy Ako ostavljas auto za sebe, nemas nadstresnicu/garazu, a auto je mozda uglavnom parkiran pod nekim drvecem - moj je savet da ipak skines plasticnu resetku ispod brisaca. Ocisti se svo djubre koje se tu skuplja i lepo prociste kanali. Tacno na sredini tog dela ispod soferke je i otvor za ubacivanje spoljnog vazduha, sa klapnom (ne vidi se posto je pokriven punom plastikom izmedju brisaca). Pa ako auto stoji iskljucivo napolju, tu zna poprilicno da se skuplja lisce, djubre a samim tim i vlaga. Koja ulazi u kabinu pogotovo u zimskom periodu i vlazi stakla, unosi neprijatan miris, itd... A ako samo "produvas" proreze za odvod, to preostalo djubre ce se opet nakupiti i zacepiti. Opet kazem, jedna od retkih stvari koje mi se na Bravu nisu svidjale kako su resene su upravo ti odvodi oko plastike brisaca. Non stop sam to spolja rukom cistio od djubreta i lisca koje se tu skuplja (a jos kuci imam nadstresnicu). I sve je OK dok ne prodje kroz resetku i krene da se gomila u delu ispod soferke i oko odvoda, gde je vec dosta teze dostupno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted June 24, 2024 Hvala,kako se skida plastika?Da li moraju i brisaci da se skinu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26231 Posted June 24, 2024 (edited) Da. I pazis na zabice ka soferci, a to je najbolje raditi po ovako toplom vremenu. Opet kazem, ako hoces da pi*anis i ostavljas auto za sebe. U suprotnom, zaboravi . Edited June 24, 2024 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted June 24, 2024 Svakako bih uradio,koliko srafova ima na toj plastici?I zabica ka šoferci?Da li se brisaci skidaju samo odvrtanjem srafova?Nadam se da nisam dosadan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26231 Posted June 24, 2024 @Boki Bugiboy Jedna slika, 1000 reci: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Boki Bugiboy 14 Posted June 24, 2024 Hvala na iscrpnom odgovoru Quote Share this post Link to post Share on other sites