Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Nisam nasao sa 5 rupa. Iskreno, meni se svidja kako je sad ispalo. Posto felne imaju crne segmente, fino se uklopio crni poklopac, a lopovima sigurno nije zanimljiv. Hvala svakako na predlogu.

Posto je auto u produzenoj garanciji, zvao sam Stojanov da se raspitam oko ugradnje plina, vidim da se i oni reklamiraju. Ispada da se gubi garancija, pa sad vazem sta da cinim. Da nisam uzeo produzenu garanciju, ugradio bih tng, ovako ne znam sta da radim.

Da si odmah ugradio / izbrao TNG, do sad bi ti se isplatio. Ipak je 32K km fina cifra

Odlican je500L. Uzivaj

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Znam to, al ne gubi mi se sad ova produzena garancija…

Ako nista drugo, posto mi auto izuzetno odgovara i planiram da ga zadrzim dugo, mozda za koju godinu padne tng. Za sad, gutacemo benzin.

9 litara benzina, 32000km, to ti je 9x184x320=529920 din, tj 4490 eura.

9x1.2=10.8l plina, nek je 11. 11x91.4x320=321728 din tj 2727eura. Ali ljudi zaboravljaju da auto trosi benzin, i to dosta ako su ti kratke voznje pa si retko iznad 40C rashpadne tecnoati, pa dodaj i to, 1x184x320=58880 din, tj 499 eura. I cenu dobre ugradnje i atesta oko 650 eura, nek je 700. I dve zamene filtera plina 40e.

4490-(2727+499+700+40)=4490-3966=524e. Malo?

Uzmi sad to isto na 100000km:

9x184x1000=1656000 din, tj 14034 eura za benzin.

11x91.4x1000=1005000 din, tj 8520 eura. Na ovo dodajemo potrosnju benzina 1x184x1000=184000 din, tj 1560 eura. Dodaj i 700 eura ugradnja i atest, jos 100 eura za filtere plina, jos 60 eura za reatest i dva seta svecica vise 40 eura (umesto na 30000, menjas na 20000). Eventualno 150 eura servis isparivaca i zamena dizni.

14034-(8520+1560+700+100+60+40+150)=14034-11130=2904 eura.

Sta najvise jede ustedu? To sto imas pali-gasi i hladjenje auta izmedju, pa ti benzin pojede ustedu. Iz iskustva ti pricam.

Onda kupi nesto hardkor od 6000 kubika, V12 :)

Edited by ostoja

@ostoja veoma lepa matematika, mada mislim da si potrošnju benzina podigao više nego što treba, 0,5-0,7 je sasvim ok. Ipak je 20 k km godišnje fina cifra, a brzo se auto zagreje do 40C.  Leti veoma brzo, zimi teže.

Sama zamena filtera se može raditi DIY, a oni su veoma jeftini. I lako se menjaju. Ako je vlasnik majstoričav... Moja preporuka je AC Stag sistem, gde može da se skine sa neta program za podešavanje sistema, pa može vlasnik sam povremeno da provarava, i neke male korekcije pravi. Inače svaki odlazak kodmajstora je 30-40eur.

Nije isti auto, ni sistem, ali ja sam na Z10 stavio AC sistem, kupio po 4 filtera gasne i tečne faze za oko 500din par, i zadnjh 80 000 km, auto nije video majstora. Sve se redovno održava, i dobro radi.

Benzin je za one koji malo prelaze, dizel je blesavo poskupeo, državi trebaju pare... a 85% vozila je na dizelu. TNG i CNG su za ekonomičnu vožnju.

Matematika je sa Stila 1.6 sa ispravnim termostatom vozenim godinama po novobeogradskim guzvama, adaptirana na @Bogi021 potrosnju benzina.

Leti brzo prebaci, zimi srkne benzina ohoho. Problem je 2-3 potpuna hladjenja motora u toku dana, a sporo se greje dok u leru cekas u koloni.

Da parafraziram sta sam odgovorio kumu kad je pitao za plin pre 15 godina: "Kume, neces ti nista manje para da trosis nego sad na benzin, nego ces mnogo vise da se vozis za isti trosak".

Znam ja matematiku voznje auta na plin. Pre 500l sam 7 godina vozio Astru G 1.6 na plin i nikad nikakav problem. Meni ugradnju plina sad stopira gubitak produzene garancije na auto. Tacnije, kazu da se gubi garancija na sve, boju i lim, ne samo na motor i elektroniku. A to mi se ne radi.

Sve znam druze. U mom slucaju, ne vredi mi gubitak garancije tih 400-500 evra godisnje ustede (kad otplatim ugradnju tng uredjaja).

Kupio sam gumenu kadicu za gepek, bas je dobra. Ima rub oko 2cm. Takodje, uzete su i gumene patosnice, takodje sa rubom. Svidja mi se sto je patosnica za zadnji red izjedna, pokriven je i centralni tunel. Ove stvari sam uzeo cim sam kupio auto, da sacuvam tepih kola koliko je to moguce.

On 10/22/2023 at 9:51 AM, Bogi021 said:

...kazu da se gubi garancija na sve, boju i lim, ne samo na motor i elektroniku.

Ne može baš da bude tako... mislim da te samo plaše i/ili ti nisu dobro objasnili. 

Mogu da ti uskrate garanciju na sve one delove koji se diraju, menjaju, seku, prepravljaju. Nikako ne mogu da ti uskrate garanciju na lim i boju krova, haube, vrata kad to nije dirano. Mogu na krilo ili branik ako se proseče za točiono mesto za tng. Mogu na instalaciju koja se prepravlja da bi se tng sistem povezao, ali na sve... Malo morgen!

Oće li tako i garanciju na stakla i/ili oblogu volana da ti uskrate ako ugradiš tng?!? Goveda bezobrazna...

Mogu oni da pričaju šta hoće i da zauzimaju defanzivan stav kakav hoće, ali ne mogu to da odbrane ako rešiš da se natežeš sa njima. Samo je pitanje da l' ti to treba i da l' ti to hoćeš da radiš. Predpostavljam da nećeš, pa sačekaj da prođe garancija koju si platio ali im sledeći put kad odeš u servis svakako stavi do znanja da nisi progutao njihovu  kulovsku praznu priču bez pokrića...

Realno, tako je kako kazes. Ali cackaju elektro instalaciju, seku nesto limarije, rade oko motora... Puno delova koji mogu (ne kazem da sigurno hoce) da pocnu da zez.ju, a posle ce oni da se ograde, jer je ubacen tng. Teracu ga ovako do isteka garancije, a onda ubaciti tng, al ne kod njih. Imam odlicnog majstora u Subotici. Tamo mi je i u Astri ugradjen tng, nikad nikakav problem.

On 10/20/2023 at 9:38 AM, Bogi021 said:

Nisam nasao sa 5 rupa.

te fabricke skines i stavis u gepek a kad ga budes prodavao, vratis ih nazad, islikas auto i posle toga ih opet skines. Na Limanu maznjavaju samo tako, od 2014-e godine

Iskreno, ne pada mi na pamet da kupujem druge originale. Vecina je na oglasima ukradena, a da uzimam iz prodavnice i jos skuplje platim, pa ih vozam u gepeku, ne vidim poentu. Jednog dana kad se bude prodavao, sumnjam da ce taj nedostatak drasticno obarati cenu auta.

Ne kazem da je malo, ali auto je u produzenoj garanciji i nije mi strasno sad dati 4-5k vise ovlascenom servisu i zadrzati garanciju, nego lokalnom majstoru i izgubiti garanciju. Jednom godisnje, prezivecu.

4-5k se danas potrosi u prodavnici dok trepnes…