Jump to content
Goran
IDzO

Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus

Recommended Posts

Kolega @MiloshBg a kako drzi onaj ventilic rashladne tecnosti, mislim vodurine g12 oznake? :D jel to drzi vodu a? :lol: Jel smanjio varijaciju izmedju 95  i 195 celzijusa? :lol:

Edited by nemanja84bg

Pa o onom termostaticu iz one vase teme o impozantnom fordicu ? Jel drzi pritisak ili curka i ostavlja trag, mada nije daleko od puza i on isto ostavlja :lol:

nece uzbrdo a? :D 

Edited by nemanja84bg

Radi kako radi, nov originalan je kupljen i ceka. Inace, nista ne curi, nit je curelo, auspuh cist bez garezi, dpf regeneracije na oko 600-800km, cisto kao info da ti spomenem.

Lekici ili sta god, ozbiljno te lose radi! Imam drugara koji se godinama skidao sa trave i laksih opijata, mogu te povezati da ti pokusamo pomoci dok je jos vreme. Mada morao bih ga pitati pre toga je li raspolozen za rad sa drogosima.

Evo i slicica da pustis koju balicu, doduse slika iz daljine.. 

IMG_20260213_162516.jpg

Edited by MiloshBg

Lepa masinica, kad vidim ovu sliku dakle nista bez garaze , prodje perac ulice i caooo dzaba ste krecili ... jbg ja sam alergican na prljavstinu pa malo malo glancam da to bude kako treba ;)  Eh da me radi verovatno bih bio senilan ovako sam perfektno ostar kako u procesoru tako i memoriji sto se da iz prilozenog posta, ali nisam znao da nece uzbrdo nesto ... :P Zato vi necete na rejsing haha :P Ali ima jedna dobra najbolja recenica u 3 reci, spakujte rezervni sa strane a sebi kazete lepo "moze to jos" :D 

Edited by nemanja84bg

Primetio sam da u leru auto vibrira i da se čuje neki zvuk prilikom gašenja, pa sam se iz tog razloga posavetovao sa majstorom u vezi plivajućeg zamajca i seta kvačila.

Za sada nema 100% potvrde da je otišao plivajući (možda je načet) ali sam radi svoje radoznalosti tražio cenu kompletnog seta sa uslugama rada.

LUK: set kvačila, lamela, hidraulični cilindar i plivajući zamajac: 56.500,00 RSD

Ulje u menjaču: između 5 i 6.000,00 RSD

Ruke: 20.000,00 RSD

U navedene cene nisu uračunati neki neplanski radovi i delovi koji se mogu piaviti prilikom rada na zameni.

Ne znam kakve su cene u odnosu na druge majstore i proizvođače delova, ali ovo je svakako ozbiljan izdatak.

Edited by IDzO

Što bi reko Piroćanac u onom vicu sa IPhone.... Nadam se da je kičma :rolleyes:

P. S. Nadam se da  nije plivajući

1 minute ago, shuxx said:

Nadam se da  nije plivajući

Ako jeste, onda ga moram menjati kako bi auto bio spreman za vožnju gde god bude trebalo, a ako nije onda još bolje.

Mada kako je krenula 2026. godina, više od 100% sam ubeđen da je plivajući, samo je pitanje kada će jače pokazivati simptome.<_<

Da, iako nisam dizelaš, kažu da su vibracije u leru simptom plivajućeg. 

Kakav je u vožnji?

Proveri prvo remenice, alternatora i radilice. Isti su simptomi, tj.dobijes vibracije, lupi i zapisti kada se gasi...

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

6 minutes ago, shuxx said:

Kakav je u vožnji?

Prilikom ubrzavanja nema proklizavanja lamele (ako sam se dobro izrazio) u smislu da diže obrtaje, a da ne prima gas.

Pre neki dan u Promenadi NS (prilikom traženja parking mesta) sam išao na gornje nivoe (na onim uzbrdicama u prvoj brzini) i tada je počela da se oseti plastika (kao da se topi) i od tada su krenule vibracije. Iz tog razloga majstor misli da počinje problem sa plivajučim i setom kvačila.

Nemoj da misli, njemu je najlakse da zameni set, ali sta onda ako i dalje bude tog zvuka? Bacio si gomilu para bespotrebno..
Kao sto je naveo kolega, vibracije i zvukove kao da se motor raspada hoce remenica radilice da proizvodi.

Zamajac kad propadne, najlakse se cuje ( zveci i zvecka ) pri paljenju i gasenju i tu su takodje prisutne i vibracije. Pokusaj na recimo ~2.500 obrtaja u drugoj da pustas i stiskas gas, kao da ga seckas i obrati paznju kako se ponasa, da li su prisutna cimanja tj luftovi kao da su nosaci motora losi, ne znam kako da ti objasnim...naravno i da li ima nekog zvuka pri tome. 

Probaj gasenje i paljenje auta bez pritiskanja kvacila,pa posle sa pritisnutim kvacilo.Vidi ima li razlike  i ako ima kolika je?

Takodje probaj krenut bez dodavanja gasa iz mesta,pa presaltaj u drugu brzinu sve bez dodavanja gasa uz lagano pustanje kvacila,pa treca brzina. Trebalo bi sve to da odradi bez vibracija. 

On 2/17/2026 at 11:07 PM, MiloshBg said:

2.500 obrtaja u drugoj da pustas i stiskas gas, kao da ga seckas i obrati paznju kako se ponasa, da li su prisutna cimanja tj luftovi kao da su nosaci motora losi

Ovde nisam ništa primetio (cimanja, vibracije…).

On 2/18/2026 at 3:10 AM, danijel55 said:

Probaj gasenje i paljenje auta bez pritiskanja kvacila,pa posle sa pritisnutim kvacilo.Vidi ima li razlike  i ako ima kolika je?

Nažalost startovanje auta je moguće samo uz stisnuto kvačilo.

Prilikom gašenja ima razlike u vibracijama kada se gasi sa stisnutim kvačilom i to primetno (ne znam kako da objasnim kolika je razlika) s’ tim da kada sam stajao napolju čuje se blago zveckanje prilikom gašenja.

On 2/18/2026 at 3:10 AM, danijel55 said:

probaj krenut bez dodavanja gasa iz mesta,pa presaltaj u drugu brzinu sve bez dodavanja gasa uz lagano pustanje kvacila,pa treca brzina. Trebalo bi sve to da odradi bez vibracija. 

Probao sam i kada je hladan auto i kada je dostigao radnu temperaturu. U oba slučaja se davi i trza k’o lud kada se prebaci u treću, jer nema gasa.

Prva krene bez velikih trzavica, druga dok ga kontrolišem kvačilom nema trzaja, kada pustim davi se jer nema dovoljno gasa.

On 10/12/2023 at 9:42 PM, IDzO said:

@MiloshBg, to je baš skupo. Ali sa druge strane je i noviji auto.

Ovaj deo + dopuna antifriza + ruke = 12.700,00 RSD

Na starom delu je curelo na obeleženom delu. Ni ovaj novi deo ne izgleda nešto obećavajuće (mom laičkom oku) ali videćemo kako će se ponašati u praksi.

97969BA8-529B-4077-94D4-F13BBDD04E4E.thumb.jpeg.c291f2c8b846b01f14ff93c40ab5c9e3.jpeg

Opet je pukao ovaj termostat i nivo rashladne tečnosti u boci se značajno počeo smanjivati. Poslednji put je zamenjen u oktobru 2023. godine. Tada novi, ugrađeni je sada pukao (ili se razišao) na fabričkom spoju na donjem delu slike.

Sada je cena termostata 4.600,00 RSD.

IMG_7810.thumb.jpeg.4044e22bdb29072b27a895a1e7054df1.jpeg

Danas su, pored gore navedenog termostata, zamenjeni plivajući zamajac sa setom kvačila, hidraulični cilindar, lamela i ulje u menjaču.

Prema rečima majstora, lamela je skroz izgorela, a plivajući se skroz razdrmao i zato je lupao.

Slike:

IMG_7809.thumb.jpeg.0d099f353c700aeeae4928283afc951b.jpeg IMG_7806.thumb.jpeg.1eb690978863b7700f1ee09b0d2c5048.jpeg IMG_7805.thumb.jpeg.6e28948ff87d72cbe82d756224fe9aa4.jpegIMG_7812.thumb.gif.be6aed1489bf435a932907261df9c478.gif

Cena delova je vidljiva dole na računu, a ukupan iznos koji sam platio za sve je 86.000,00 RSD.

Kilomerraža: 223.835km

IMG_7811.thumb.jpeg.85f63202d647f534833378e546269edd.jpeg

Od čega pukne termostat, mada kada vidim da je od plastike....

Svakako nema opterećenja osim priključka za crevo

5 minutes ago, shuxx said:

Od čega pukne termostat

Ovaj poslednji je pukao na nekom fabričkom spoju. Kao da se razišla plastika.

Kaže mi majstor da najverovatnije puca zbog krute/loše plastike i zbog vibracija koje proizvodi dizel motor.

Ima li kvalitetniji. Pa nije termostat napravljen da stoji na stalaži, nego da bude na motoru. I da radi 100 000 km.

5 minutes ago, shuxx said:

Ima li kvalitetniji.

Iskreno da ti kažem ne znam. Nisam ga pitao šta je u ponudi. Ugradio je ovaj pa ćemo videti kako će biti. 

2 hours ago, shuxx said:

Ima li kvalitetniji. Pa nije termostat napravljen da stoji na stalaži, nego da bude na motoru. I da radi 100 000 km.

Čitao sam da je sa plastičnim termostatom ( čime se telo sastoji od dve polutke, medjusobno samo zavarene ) godinama muku mučio i Renoov motor 1,33 TCE ( samo se odjednom u vožnji razdvoje te dve plastične polutke i dodje do naglog gubitka rashladne tečnosti i sve ode u 3PM ) i da su kod tog motora tek nedavno prešli na plastično kučište termostata iz jednog dela.

Ja kapiram da se štedi, ali svaki taj deo treba da izdrži 100k km, i da ne napravi havariju svojim kvarom. Da prsne u vožnji i da motor ostane bez vode, to je katastrofa. Da barem uvedu redovnu zamenu na 80/100 k km

Termostati su pocwli da pucaju od kad su poceli da ih prave od plastike.
Kod renoa, kao sto rece kolega, ostavljao na sred puta i izazivao havariju na motoru.
Kod Tipa pusta na plasticnoj luli.....

Sent from my SM-S926B using Tapatalk