IDzO 2414 Posted July 7, 2023 Konačno su se, donekle namestile životne kockice, pa je došlo vreme da se kupi novi polovni auto. Porodično nismo planirali da se kupovina otegne, ali druge životne stvari su bile prioritetnije. Ukratko, imao sam Opel Zafiru 2.0, 2004. god. i kada su počeli problemi sa motorom, menjačem itd. otišla je u ruke kupcu koji je bio raspoložen da ulaže u nju i da je samostalno popravlja. U periodu potrage vozili smo otac i ja njegovu Opel Astru ali sam 2020. god. imao udes koji je dokrajčio Astru. Prodajemo je, jer je popravka bila veća od vrednosti auta. Kao “izvinjenje” ocu, kupujem mu Opel Merivu A, koju smo do neki dan delili. Nisam je ovde predstavljao, jer “nije moja”. Dok se Meri vozikala u dve porodice, planirala se kupovina sopstvenog vozila ali uvek je nešto drugo bilo prioritetnije. Sada, kada su kockice donekle na mestu, okrenuli smo se kupovini. Gledao sam svašta. Od Fiata (Bravo, Chroma, EVO), VW-a (Polo, G5, G6, P6, P7), Citroena (C3P, C4, C4P), Škode (Fabia, Rapid, Octavia) do Forda (Fiesta, Focus, Mondeo). Ponuda je šarenolika, a tu podrazumevam cene, opremu, održavanje i uslove kupovine/garancije. Kao što i sami znate, vreme kupovine nije baš najbolje, ali potreba za sopstvenim porodičnim vozilom je presudila u korist kupovine. Posle gledanja bezbroj oglasa i preduvanih cena za vozila na kojima se vidi da su “umorna” od stotina hiljada kilometara, odluka je pala da se uzme auto koji će biti što mlađi koji će imati što više opreme koja će vožnju učiniti udobnijom. Kocka je bačena i pala je odluka da se uzme Ford Fokus karavan. Auto je 2012. godište. Uvežen je 31.05.2023. godine iz Holandije, a kupljen je u sredu ove nedelje. Focus Pocus Preparatus ima dizel motor 1.6 sa 105 ks (77kW) sa šestostepenim manuelnim menjačem. Na satu je 193.257km i navodno je redovno održavan. Od opreme ima: tempomat, multi funkc. volan, grejanje prednjih sedišta, grejanje šoferke, čitanje znakova, line assist, BT za mob. tel., senzor mrtvog ugla, elektro sklopive retrovizore, dnevna LED svetla, svetla koja se aktiviraju prilikom skretanja, maglenke, samonivelišuće prednje farove, ambijentalno osvetljenje u kabini, parking senzore napred i nazad, parking pilot, kožna sedišta, alu felne 16”, keyless startovanje…Verujem da ima još svašta nešto što nisam naveo. Potrošnja goriva: ne znam. Testiram ga ovih dana ali pravo testiranje će biti posle servisiranja. Zakazao sam kompletan pregled i servisiranje vozila (mali+veliki servis+ostalo šta se utvrdi da je za zamenu) kod poznatog Subotičkog majstora za Fordove. Na placu sam sa prodavcem utvrdio da grejanje sedišta ne funkcioniše najbolje i po dogovoru prodavac će snositi trošak popravke. Ostalo radi kako treba (tako mi se čini), ali prave informacije o stanju ću imati nakon pregleda i servisa. Plan mi je da nakon sređivanja prioritetnih stvari uradim sledeće: 1. Da kupim čelične felne za zimu, 2. Da kupim zimske gume (ne znam da li je bolje uzeti “all season” pa onda ne moram uzimati čelične felne) 3. Ugradim kameru (parking i onu napred za vožnju) 4. Zamenim alu felne za lepše - mada ni ove nisu loše i zavisi koje ću neplanske troškove imati 5. Uzeti letnje gume za novu sezonu (ne znam da li je bolje uzeti “all season” pa onda ne moram imati letnji i zimski set) To bi bilo to za uvod. Slike kačim u narednoj poruci. 19 Decak Iz Vode, moron, Mijailović P. and 16 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4459 Posted July 7, 2023 Sto se tice all season guma, tu moras sam prelomiti... Ekonomski i prakticno, mnogo puta sazvakana tema na vec popularnom podforumu. Apropo kamere, mislis na DVR prednja+ zadnja ili posebno zadnja za parking i aktivna DVR napred? Ako je u pitanju DVR, moj savet je bolje ugradi parking senzore pozadi i kupi dvr kombinovani nego kameru pozadi posebno za parking. U zdravlje da te sluzi, ja sam svojevremeno pitao coveka u vezi novog focusa 1.0 ecoboost motorom u connected opremi (2022g)...presao 5k, jako zadovoljan, a pre je imao Zetec 1.6 atmosferac benzin. Mislim da ga je platio 24k, kaze Ford odlican auto koji razbija nedoumice pa se nadam da je tako i kod tebe 3 shuxx, IDzO and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8130 Posted July 7, 2023 Cestitkte, lep primerak! Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока 1 IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
alfini0507 1880 Posted July 7, 2023 LepoSent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk 1 IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 13180 Posted July 8, 2023 Focus trojka topina od auta, baš kvalitetno urađenSent from my SM-G998B using Tapatalk 2 IDzO and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 18418 Posted July 8, 2023 Cestitkte, lep primerak! Želim ti mirne i srećne km u njemu 1 IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
djunis82 218 Posted July 8, 2023 Čestitam! Kod izbora prošlog auta, nisam razmatrao Fokus karavan (ta generacija), sve dok nisam seo u njega. I promenio mišljenje nabolje. Pozitivno iznenađen koliko auto dobro deluje. Ali, na kraju izbor pao na 308 i zbog razloga za konkretni primerak. 1 IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14479 Posted July 9, 2023 Srecna kupovina. Puno kilometara.Prijatelj je promenio vec 3 Ford Focusa karavan. Kupuje oko 4 god star, vozi 4god i u krug, zadnji mu je 2017god. Odlicno ga sluze. Ne menja marku. Isti servis i redovno odrzavanje. Puno prelazi oko 40 K km godisnje.Sent from my SM-A536B using Tapatalk 1 IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2414 Posted July 9, 2023 Hvala lepo svima! @ISV_01 Što se tiče kamera i vrtsta, iskren da budem još nisam ništa gledao, razmišljao niti čitao. Drug iz srednje škole radi kao auto električar i sa njim ću se posavetovati oko svega. Svakako će on ugrađivati pa neka izabere najbolje rešenje. Imam prednje i zadnje parking senzore pa olakšava parkiranje (mali je gepek prozor i slabo se vidi kroz njega). Mali+veliki servis+kompletno pretresanje svega imam za dve nedelje pa ću videti koliko će to novaca biti. Ako preostane za druge stvari rešavaću kamere i felne. Felne koje mi se sviđaju su: 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Semi 107 Posted July 9, 2023 Odlican izbor, vrlo kvalitetan i pouzdan auto. Ja sam 2-3 godine vozio mk3, 1.6, ali od 95 konja, ima tu negde i teme i bio sam prezadovoljan. Doduse, hecbek varijanta. Koliko se secam, jednina stvar od ulaganja za to vreme jeste hidro nosac motora koji je tada bio oko 5-6.000 i koji je neverovatno eliminisao vibracije i akumulator. Auto sam kupio sa oko 125.000km. Jedina, da kazem mana, jeste slabija preglednost zbog sirokih stubova i malog stakla pozadi, ali sam parking senzorima to resio. Licno mislim da je kamera, pored senzora koje vec imas i nepotrebna. I jos dva saveta za pocetak - veliki servis Ford propisuje na 180.000km, a ti si tu negde, tako da ako nisi 100% siguran oko servisiranja, valjalo bi i odraditi. I druga stvar je da ako planiras nove felne, ove 16-ice ostavi za zimu, a ako su letnje gume uskoro za zamenu, onda bar idi na 17-ice. Ni felne ni gume u toj varijanti nisu nista posebno skuplje, a Fokusovi blatobrani su toliko da je greota ne popuniti ih 3 shuxx, IDzO and Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2414 Posted July 24, 2023 Danas odrađen veliki servis, mali servis, zamenjen je akumulator, prednje i zadnje pločice, sve tečnosti, kompletno pregledan auto…(račun je u nastavku poruke). Cena sa materijalom i rukama: 855€ Kilometraža: 194.200 Od redovnog ulaganja je ostala popravka prekidača grejanja prednjih sedišta. Moram ići kod drugog majstora za ovu intervenciju. 2 1 1 shuxx, Ivan, moron and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8130 Posted July 24, 2023 Koliko bre usluga rada ovde ima, za svaki sraf posebno? Radis v.servis i sve pored toga i naplati ti 4500din za ruke za mali servis!?Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока 6 Ivan-Topola, shuxx, Smireni and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20275 Posted July 24, 2023 Izuzetno kvalitetno surenje , cak i za BG pojmove... Sa nevericom iscitah spisak, ako je u pitanju neki neovlasceni servis. Da ne nabrajam stavke pojedinacno, neke su cak i duplo skuplje. Aj' sve to, platis da je kvalitet... Ali za ove pare da nekome stavis maltene najjeftinije kamenjare od Metelli plocica i napred i pozadi - to mi stvarno ne ide u glavu . 2 MS PK and IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2414 Posted July 25, 2023 Nije zvaničan servis u pitanju. Takva tura ovog puta. Sledeći servis možda odradim u ovlašćenom Fordovom serivsu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14479 Posted July 25, 2023 Prijatelj ima već treći Ford Focus, koje održava u ovom servisu. Veoma zadovoljan. Fordov servis se nalazi u Pinosavi RSD ford https://rsdford.com/ Toliko od mene 1 IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
IDzO 2414 Posted July 25, 2023 Ja nisam iz BG pa mi je organizovanje servisa van SU igranka (npr.: ako auto mora da ostane dan-dva na popravci). Imam još par majstora koji su u opticaju pa ću videti kakve će biti cene na sledećem servisu. 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14479 Posted July 25, 2023 Da, kasno videh, da si iz SU...Ali nekome mozda bude od koristiPozzSent from my SM-A536B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20275 Posted July 25, 2023 (edited) 1 hour ago, IDzO said: pa ću videti kakve će biti cene na sledećem servisu. Nadam se da se ne dozivljava drugacije nego kao drugarsko caskanje . Menjacko ulje sa zamenom 5.100 din. Pretpostavljam da ide malo jace od 1.5l, cena kvalitetnog je tu oko 10-15 EUR/l. Zamene obicno gratis uz veliki servis, ako ne dodjes samo za to. Ako je aditiv za menjac u pitanju 4.500 din - tubica kvalitetnog Liqui Moly sa MOS2 je oko 10 EUR, idu 2 tubice na 1l menjackog ulja... Znaci isto tu oko 20 EUR. Ovih 19.000 din pretpostavljam da je za akumulator - ne znam kakav da si uzeo EFB (za vozila sa Stop&Start), neka je i od 70Ah, cak ni Exide nije blizu te cifre. A ovo su sve cene da ti odes i kupis kao fizicko lice. Zamena prednjih i zadnjih plocica 7.600 din. Naplacen mali servis 4.500 din (ovde je oko 3.000) uz veliki, a to se obicno podrazumeva u ceni velikog ako se rade zajedno. I oci mi bas bodu odabrane Metelli plocice. Ovo ostalo je OK, standardno set za zupcenje i PK spaneri INA, PK kais Dayco, poljski Filtroni koje dosta njih stavlja (mada uvek sam pre za UFI, Knecht, Mann, ako vec mogu da biram). PS: Nije za poredjenje ni benzin i dizel koji je skuplji za odrzavanje, ali koliko je sve otislo uvis posle Corone (asociralo me gledajuci spisak, posto sam radio maltene sve identicno)... Kada sam kupio bivseg MultiAir Sporta pre neku godinu: veliki+mali servis, komplet zadnje kocnice (diskovi i plocice) uz zamenu kocione tecnosti, zamena menjackog ulja, sredjivanje sitnica, naravno sa rukama - kod naseg Gorana me je izaslo oko 290 EUR. Da si na to dodao neki dobar EFB akumulator za S&S, recimo oko 120 EUR, cifra bi izasla na 4 glave i opet bi bila vise nego duplo manja. Sacuvaj Boze koliko je sve otislo gore, da ne kazem u q*** . Kada uporedis sa ostalim, delovi su jos i sa korektnim cenama (mada opet je pitanje koji rang kvaliteta stize kod nas), koliko je poskupeo rad. Edited July 25, 2023 by Ivan 2 1 shuxx, MS PK and shell reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8130 Posted July 25, 2023 Auto je na dizalici, moras da budes ispod auta da bi odvio remenicu radilice, usput ispruzis ruku i odvijes cep od kartera i to naplatis 4500din pored ovolikog posla koji je covek radio kod tebe! I jos ako si mu nabavljao delove, uzeo si debeli rabat! Pa bratee..Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока 7 shell, Dash, Ivan and 4 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14479 Posted July 25, 2023 Kad smo kod rabata.Skoro komsija popravljao auto. Delovi oko 40 000. Ruke nista. Kaze majstor da ima rabat na delove. Tako da po ceni maloprodajnoj za delove, dobijas i ruke. Potpuno logicno. Jer je rabat oko 20%. Sent from my SM-A536B using Tapatalk 1 djunis82 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1627 Posted July 25, 2023 Pre par meseci je bila polemika u viber grupi udruzenja servisera, da se usaglase tj svi isto naplacuju rad za mali servis ( zamenu ulja i filtera ) oko 4-5k din! Sto je najgore velika vecina je bila saglasna a mala kolicina se bunila... Jer realno to su prevelike pare za taj posao. Drugar mehanicar i koji ima prijavljen servis ih je napusio i rekao da nisu normalni jer iako je cena zivota porasla, da nisu i plate porasle... On se drzi "starih" cena, 2-3k din za rad u zavisnosti jel benzin ili dizel tj da li menja filter goriva ili ne jer i pored toga sto uzme 2-3k din za ruke, ako je vozilo novije tj skuplje, cesto mu ostane jos toliko od rabata. Bezobrazni i alavi su svi postali i uzimaju ozbiljne cifre za monterski posao. Za neku generalnu ili nesto ozbiljnije majstor se ne moze naci a i ti koji se nadju tj koji znaju posao, nece da rade jer se ne isplati... 6 Ivan-Topola, djunis82, moron and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20275 Posted July 25, 2023 (edited) Sve si lepo rekao... @shuxx Dobro, ne treba sad ni da cepidlacimo , svakako da ljudi trebaju da zarade. I sve drugo je otislo uvis. Ali neke stavke mi bas bodu oci, pre svega odnosom prema musteriji (bar ako ti je stalo da je zadrzis za stalno). Cak mi je i za "BG shvatanja" preterano, gde nisu retki oni koji razmisljaju da ce svakako doci neko novi na šišanje. Edited July 25, 2023 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
shell 54 Posted July 25, 2023 Pojedini majstori su bas postali bezobrazni sa cenama. Eto covek pre par dana napisao da mu majstor za mali servis u Surcinu trazio 500 dinara, a ovaj 4500 i to uz veliki jos... U Euromediku pregled lekara opste prakse je 2500 dinara 2 MS PK and silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8130 Posted July 25, 2023 Takav nam je mentalitet generalno..Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 14479 Posted July 25, 2023 Će ode ova prepiska u drugu temu ..osećam Ali, jos pre 10 god, mi je majstor u Valjevu servisirao auto, mali servis, i nije me kostao ni dinara vise nego da sam sam kupio delove, ulje.Lepo mi je rekao da ima rabat na delove, a da ulje uzima na bure od 200L, i da tu ima odlicnu cenu.Nisam nikad imao problem, a bar 10 servisa sam uradio kod njega.Sent from my SM-A536B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites