Axic 22139 Posted June 25, 2023 Usudio se da ovaj poduhvat uradim sam jer su zvucnici "proprdeli" pa da vidim u kakvom su stanju. Sva 4 naravno propala pa će sutra ići na reparaciju dok ne naleti neki fabrički BOSE ili neki kvalitetniji aftermarket. Od alata inbus, srafciger i bušilica sa burgijom. Proces je koliko sam video skoro pa isti kao i kod Brava. Prvo pozicije gde se srafovi nalaze. Ova gornja 4 su inbus donja dva pri dnu obični krstasti. A sad redom sta od plastika skidati da bi se prislo onim gornjim srafovima. 1. Iza kvake taj prvi šraf 2. Plastika iza rukohvata, ovde ima 2 srafa za vozačev i suvozačev tapacir, kod zadnjih je samo jedan. 3. Gumeni pokrivač na rukohvatu, tu je samo jedan inbus šraf 4. Preostala 2 krstasta šrafa na dnu tapacira. Onda ide lagano srafcigerom natezanje da se tapacir odvoji od vrata, drze ga nekoliko plastičnih tipli. Stanje zvučnika moze da se proveri samo skidanjem mrežice sa tapacira ali ako će se skidati zvučnik onda mora ceo tapacir skinuti. Obzirom da su italijani takvi pa su zvucnike popnitnama lepo pričvrstili, ne gine busenje svih 16 da bi se isti skinuli i zamenili. Ostaje samo da se zamene zvučnici, nadju odgovarajuci srafovi umesto nitni ( ko hoće verovatno može opet da stavi popnitne, ja neću sigurno). Javljam utiske kakav će biti zvuk posle zamene ali verujem barem duplo bolji. 5 ChobbyNS, knezevic76, darkman14 and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1116 Posted June 26, 2023 I meni je pre par godina "proprdeo" zvučnik u vozačevim vratima, pa sam menjao oba prednja. Još stavim Ground Zero, dobra serija ali dvosistemci. Blago je reći da sam se razočarao jačinom zvuka. Stari su bili glasniji, međutim posle finijeg podešavanja i Ground Zero su se solidno čuli ali ni prići starima. Nemam pojma što, tako sam ostavio i hteo sam kasnije da sve opet skidam da vidim šta sam loše uradio ali me mrzelo i na kraju sam auto dao burazeru a on nema nikakve zamerke pa sam ostavio tako. Čuju se oni ali kao da se 30% slabije čuju od originala. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 22139 Posted June 26, 2023 @TheWickerMan bitno je i koliko su oma fabricki zvucnici a koliko zamenski da ne bi crklo pojacalo i da li moze ako je fabrički radio da "gura" taj zvuk na drugim zvucnicima kako treba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20648 Posted June 26, 2023 Ovo je moglo i u DIY podforum, videcu da prebacimo. Hvala svakako. 1 Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1116 Posted June 26, 2023 @Axicmislim da sam to ispoštovao, sad ću da vidim da li imam narudžbinu još uvek da vidim koliko oma su bili. 4 Oma su bili. 1 Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 22139 Posted June 26, 2023 Da dopunim još kojom slikom sad kad su završeni radovi. Srafovi umesto onih pop nitni se uklapaju bez greske, glava je za kljuc 10, samo se lepo zategne i fiksirani čvrsto. A sto se tice zvuka sad je to ono pravo, Bass +3 Treble +5 i fabricki radio fino to gura. 3 Nikola031, darkman14 and TheWickerMan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ostoja 769 Posted March 4, 2024 (edited) On 6/26/2023 at 8:38 AM, TheWickerMan said: I meni je pre par godina "proprdeo" zvučnik u vozačevim vratima, pa sam menjao oba prednja. Još stavim Ground Zero, dobra serija ali dvosistemci. Blago je reći da sam se razočarao jačinom zvuka. Stari su bili glasniji, međutim posle finijeg podešavanja i Ground Zero su se solidno čuli ali ni prići starima. Nemam pojma što, tako sam ostavio i hteo sam kasnije da sve opet skidam da vidim šta sam loše uradio ali me mrzelo i na kraju sam auto dao burazeru a on nema nikakve zamerke pa sam ostavio tako. Čuju se oni ali kao da se 30% slabije čuju od originala. Nije sve u Watt-ima, bitna je i efikasnost (koliko od upumpanih W zapravo postaje zvuk i uglavnom je ispod 1%), odnosno osetljivost (koliko je zvucnik glasan u dB kad mu se dovede odredjen broj W). Papirni su obicno u prednosti oko efikasnosti posto su veoma lagane membrane, a i penasta vesanja isto pomazu u efikasnosti (zbog te pene svi kad tad moramo da ih zamenimo jer se ne trpi sa vlagom). Kad ti to sad zamenis sa polipropilen/kevlar membranom sa gumenim vesanjem taj zvucnik ce uglavnom da ide dublje (tj da ima bolji bas), ali ima manju efikasnost zbog teze membrane i "kruceg" vesanja. Ukoliko to kacis na neko krsteno pojacalo (tipa 4x100W pravih) onda si na k o nj u. Ako ostajes na fabrickoj muzici onda moras da "otpanjis" malo vise da bi se isto culo kao sa starim prdavcima. Nivo zvuka se iskazuje u decibelima i zvuk 10dB jaci od nekog drugog mi percipiramo kao DUPLO jaci zvuk. Kod zvucnika povecanje nivoa od 10dB je jednako desetrostrukom povecanju snage, a 3dB dvostrukom povecanju snage... Dakle, snaga potrebna za glasniji zvuk ne ide linearno nego eksponencijalno (10W za 10dB, 100W za 20dB, 1000W za 30dB). Sto znaci da kad vi dignete +3dB na ekvilajzeru vi ustvari gurate duplo vise snage na taj opseg. 6dB je 4 puta vise snage, itd. Da se vratimo sad na pocetak: zvucnik koji ima osetljivost 92dB/W/m ce na pojacalu od 1W proizvoditi istu kolicinu zvuka kao neki 82db/W sa 10W. Sad ako neko pita pa sta, HeadUnit mi ima 30W... sta je 10W, to moze i moja baba? Ajmo dalje: Zvucnik koji ima 92db/W ce sa 20W proizvoditi 105dB zvucnog pristiska (ozbiljno glasna muzika)... a onom od 82db/W/m je potrebno... 10 PUTA vise ,tj 200W. Eto sad problema bez pojacala... I sad skroz srecni sto znate foru krenete da citate specifikacije u potrazi za najefikasnijim zvucnikom i... naletite na trulu foru proizvodjaca gde ne specificiraju po kom standardu su merili (ako poredite sa "kucnim" zvucnicima). U principu se meri na 1W snage, ali postoji i standard da se meri pri 2.83V. Sta je razlika izmedju ova dva? Razlika je sto 2.83V jeste tacno 1W, ali za zvucnik od 8 Oma, koji se ne koriste u kolima (bar ne u poslednjih 30 godina)... za zvucnik od 4 Oma signal od 2.83V zapravo generise 2W snage, odnosno kradu vam u startu 3dB efikasnosti na merenju. Ima i fora sa merenjem u quarter space (u autu jer ce se tu i koristiti), ali da ne ulazimo u detlalje i tu mogu da vam maznu jos 3dB, tj ukupno 6dB. U principu racunajte 3-6dB vam ode na razlicitu metodologiju merenja... Zasto onda svi ne prave papirne membrane kad je to tako super? Zato sto je papir krhak i basa se necete naslusati, deformise se membrana. Protiv toga se onda borite debljom membranom (koja postaje teza) i da bi dobili bas ekstenziju, gubite efikasnost. Potom morate da stavite i malo tvrdje vesanje da kontrolise tu tezinu pa i tu gubite efikasnost. Onda prosto napravite zvucnik od nekog materijala koji je vodootporan i ne propada jer ga popreko pogledate (i izgubite jos malo efikasnosti) i koji lepo izgleda (reljefi tekstura, chuda mooda)... U principu pogledajte nekad zvucnike na koncertima, uglavnom su tretirani papir sa harmonikastim vesanjem, jer da bi napravili 120dB na koncertu treba vam 1000W za 90dB osetljive zvucnike i samo 100W za 100dB osetljive zvucnike. Ovi razlgasni su tu uglavnom oko 98+dB. Ali za bas nisu nesto, zato se i dovlace oni bas binovi da dopune sta fali... I tako. Siguran sam da ima dosta strucnijih na ovu temu, ja sam postavio osnove pa ako zele da se nadovezuju, ja bih bio zahvalan. Edited March 4, 2024 by ostoja 3 1 Mijailović P., nemanja84bg, TheWickerMan and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ostoja 769 Posted March 12, 2024 (edited) Evo primera proizvodjaca koji daje grafikone frekventnog odziva. Pise da je radjeno na 2V input signalu, sto, obzirom da je zvucnik od 4 oma znaci na 1W (kako i treba). Bravo. Za mnoge (i izvikane) brendove ne mozete naci ove informacije, samo sture o dimenzijama i snazi i hvalospeve o specijalnim materijalima od kojih su napravljeni. Opet bravo. Sad krece tamna strana meseca, tj budzenje specifikacija u cilju bolje prodaje: Ove zvucnike deklarisu kao 91dB, sto je suludo jer 91dB "dohvata" samo 200-350Hz, u uskom opsegu oko 800Hz i tamo izmedju 7-9kHz. Realno je ovde prosek nekih 88dB uzimajuci u obzir "doline" (i to pozamasne) u frekventnom odzivu, jer se gleda prosek a ne najvisa tacka. A razlika izmedju 91dB i 88dB je... dupla u potrebnim Watt-ima. Opet, na 1-2W to nema nekog smisla, ali kako pojavacate itekako ima, pogotovo ako ste ograniceni na fabricki uredjaj bez zasebnog pojacala. Takodje, deklarisu 36Hz-26Khz kao koristan opseg zvucnika. Kod kucnih zvucnika se uzima +-3dB jer je to kao jedva (ali!) cujna razlika u odzivu. Ovde ako bi uzeli +-3dB, zvucnik je ok u rasponu 80-900Hz a nije u specifikaciji sve do visokih iznad 7kHz. Ajmo onda da pogledamo -8dB (jos jedan od standarda), tu je vec povelika cujna razlika (skoro duplo slabiji zvuk), ali da prikazemo zvucnike u boljem svetlu: ovako je odziv 55Hz-28Khz. Na 36Hz koliko prozvodjac deklarise je odziv na -18dB a to je vec ogromna razlika (percipira se kao skoro cetiri puta slabiji zvuk)... A ovo je, inace, primer malo boljeg para zvucnika. Ne nekih ultra skupih, ali nisu ni samo dno ponude. Edited March 12, 2024 by ostoja Quote Share this post Link to post Share on other sites