Jump to content
Goran
neshaoct

Koliko košta putovanje kolima do mora?

Recommended Posts

seat konmari 01.jpg

Građani Srbije najčešće letuju u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori, a Tunis se ove godine ponovo našao među popularnim destinacijama. Kada je reč o bližim letovalištima, mnogi i dalje na put kreću sopstvenim vozilom. Iako putovanje automobilom može da traje duže, i u nekim situacijama ispadne skuplje, takođe pruža veću fleksibilnost i nezavisnost. Putnici mogu sami da isplaniraju svoje rute i prilagode putovanje svojim potrebama i preferencijama. Tu je i više prostora za prtljag, u odnosu na putovanje avionom ili autobusom.

Kada je reč o troškovima, glavne stavke u budžetu za putovanje kolima su gorivo i putarine. Zato nije loše znati unapred kako se kreću cene na benzinskim pumpama i koliko će vas koštati korišćenje auto-puteva. Naravno, uvek se treba informisati i neposredno pred polazak na put, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja. Mali je broj turista koji će se na letovanje u Tursku uputiti automobilom, ali oni hrabri biće nagrađeni povoljnijim cenama goriva. Trenutno su benzin i dizel najjeftiniji upravo u Turskoj, a u okruženju su cene najniže u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Najskuplje gorivo je u Italiji, Grčkoj i Albaniji.

235274-gorivo cene.jpg

Putarine u Srbiji skuplje od 1. aprila

U Srbiji je od 1. aprila na snazi novi cenovnik putarina i one su skuplje za 50 do 200 dinara, u zavisnosti od deonice auto-puta, a za one koji koriste elektronsku naplatu (ENP) omogućeno je i šest odsto popusta. Ako se uputite u Grčku značiće vam informacija da putarina za putničke automobile od Beograda do Preševa košta 1.690 dinara, od Novog Sada je cena 1.960 dinara, a od Niša oko 700 dinara.

U Crnoj Gori se putarina naplaćuje na dve deonice auto-puta: Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozine košta 2.5 evra, a putnička vozila na deonici Meljine-Trebinje plaćaju tri evra. Prošle godine pušteno je 40 kilometara auto-puta kroz Crnu Goru.

Putarina kroz Severnu Makedoniju nije se menjala u odnosu na 2022. godinu i plaća se na pet naplatnih rampi, gde na prvih četiri iznosi 1.5 evro, a na poslednjoj 2 evra.

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored auto-puta tu je i naknada za tunel Učka, kao i za most do ostvra Krk. Detaljne informacije o putarinama u Hrvatskoj mogu se naći na zvaničnom sajtu Hrvatskog autokluba.

Ako se uzme da je prosečna potrošnja automobila na 100 kilometara od pet do sedam litara, okvirno se može izračunati da je za gorivo na ovoj relaciji potrebno izdvojiti oko 10 evra. Naravno, sve zavisi od vrste vozila, ali i stila vožnje, broja putnika i količine prtljaga. Uz sve navedene parametre, putovanje do mora koštaće vas okvirno (u jednom smeru):

• Beograd - Rovinj (640 km): 65 evra gorivo, 35 evra putarina.
  • Beograd - Herceg Novi (540 km): 55 evra gorivo, 10 evra putarina.
  • Beograd - Halkidiki (700 km), 65 evra gorivo, 25 evra putarina.

preuzeto sa - Auto Blog

Ja ne mogu da verujem da odlazak kolima min 2 putnika moze da bude skuplje od nekog drugog vida prevoza. Ako se uzmu u obzir svi troskovi. Nije fer da se uzme samo cena avionske karte npr. Jer treba doci do aerodroma, kao i od aerodroma do smestaja. Takodje i tokom letovanja obici okolinu.
Auto je povoljan, i veoma prilagodljiv. Prtljag mozes da natrpas. Da stanes gde zelis. Da odes kolima na drugu plazu. Da obidjes okolinu. Tako da, samo autom.

Osim ako nije bas daleko.

Ima i troskova amortizacije koje retko ko racuna evo ja cu ove sezone napraviti preko 3000km do Peloponeza i nazad i to je u malom servisu oko 50e velikom oko 30-40e u gumama 30-40e
To su troskovi koji su lako merljivi a ima ih jos, trose se amortizeri lezajevi kvacilo turbina.... sve se to sabira u trosak

Amortizaciju imas i ovde kad vozis mozda i vecu akanjem kola po gradu nego kad putujes auto putem, glupo je racnati amortizaciju auta u trosak putovanja za odmor i uzivanje, to ima smisla kad vozis svoj privatni auto kao sluzbeni pa te firma salje negde ali ako bi sve racunali i kad idemo na odmor onda verovatno niko ne bi ni isao kad se preracuna koliko bi ga to realno kostalo :)

Primera radi za svako letovanje ti treba nesto da dokupis da li od garderobe, kozmetike, lekova, ko ima malu decu i vise toga, itd. pa hrana koju ces poneti bar za usput, pa kad saberes sta si sve na moru pipio, pojeo i potrosio bolje da ne znam koliko me sve to realno i kosta :)

Edited by OMP

16 hours ago, neshaoct said:

U Crnoj Gori se putarina naplaćuje na dve deonice auto-puta: Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozine košta 2.5 evra, a putnička vozila na deonici Meljine-Trebinje plaćaju tri evra.

Putarina od HN do granice sa Republikom Srpskom je ukinuta pre 2 godine.

5 hours ago, clockwork_orange said:
Ima i troskova amortizacije koje retko ko racuna evo ja cu ove sezone napraviti preko 3000km do Peloponeza i nazad i to je u malom servisu oko 50e velikom oko 30-40e u gumama 30-40e
To su troskovi koji su lako merljivi a ima ih jos, trose se amortizeri lezajevi kvacilo turbina.... sve se to sabira u trosak

Dodaj cenu registracije i tehnickog servisa, za 15 dana .... 1/24 deo

Slazem se da amortizaciju uvek imas ali ipak mislim da mora da se racuna u trosak putovanja svakako se racuna trosak goriva pa je red i da se drugi troskovi uracunaju. U poredjenju cena aviona i automobila mora da bude uracunata amortizacija kao sto u avio prevoz treba da budu uracunati i transferi do i od aerodroma i dodatni prtljag

Generalno ja ne racunam koliko cu da potrosim na odmoru ipak je to zasluzeni odmor na kom hocu da uzivam i da se odmorim a ne da kalkulisem. Bitno mi je da mi je auto ispravan da mi je krevet dovoljno dugacak i da bude lepo vreme

Troskovi guma su najmanji na letovanju, jedno je voznja u gradskim uslovima, dge se puno habaju. A drugo voznja od 500 do 1500 km, autoputem i magistralnim putem. Min kocenja . Konstantna brzina.

Meni gume traju vise od 60 k km, jer je 90% van gradska voznja.