Jump to content
Goran
djunis82

Naduvenko (Golf Sportsvan)

Recommended Posts

9 minutes ago, moron said:

Čestitke !!!

Lepo i praktično vozilo.

Hvala ti. ;)

Znam da ovo nije auto koji izaziva oduševljenje i razigrava teme po forumuma. :)

Jer, ja ih biram po tome da mi budu udobni, a manje po spoljašnjosti i efektu (max zahtev je da izgledaju odmereno, kad već ne mogu wow).

I eto, ovo je već treći takav koji vozim u nizu (Lybra, 308 SW, Sportsvan).

p.s. Koji je to DSG ? "Suvi" ili "mokri" ?

Pošteno da priznam: nemam pojma

Evo, poređenja dimenzija sa običnim Golf 7.

image.thumb.png.02d562056205b8f91bc2705481140f99.png

Nisam neki fan VW. Štaviše, uvek sam izbegavao.

Ali, kad sam pre 2 godine prvi put probao običnu i ovu verziju sedmice, bilo je ono "objektivno, dobro urađen auto". 

Edited by djunis82

Ma, znam ja šta je "Sportsvan" i MPV klasa uopšte :) To je uvek veća ponuda unutrašnjeg prostora u odnosu na HB sa kojim obično deli istu platformu. Kao i npr, BMW serije 1 i serija 2 Active Tourer. Isti Wb (2.670 mm) i ista platfroma, slična dužina (par cm razlike), slična razlika visine kao izmedju običnog Golfa 7 i tvog Sportsvan-a ( 12-13 cm ), a unutra u MPV mesta koliko poželiš.

I zaista mislim da si kupio fantastično i komforno porodično vozilo! Koje je uz to i kraće oko 15 cm od onog 308 SW koji si imao, pa ćeš i lakše da ga i parkiraš u nekim prilikama.

21 minutes ago, moron said:

Ma, znam ja šta je "Sportsvan" i MPV klasa uopšte :) To je uvek veća ponuda unutrašnjeg prostora u odnosu na HB sa kojim obično deli istu platformu. Kao i npr, BMW serije 1 i serija 2 Active Tourer. Isti Wb (2.670 mm) i ista platfroma, slična dužina (par cm razlike), slična razlika visine kao izmedju običnog Golfa 7 i tvog Sportsvan-a ( 12-13 cm ), a unutra u MPV mesta koliko poželiš.

I zaista mislim da si kupio fantastično i komforno porodično vozilo! Koje je uz to i kraće oko 15 cm od onog 308 SW koji si imao, pa ćeš i lakše da ga i parkiraš u nekim prilikama.

Onaj prikaz poređenja sa običnom sedmicom nije bio zbog tebe, nego je to nova poruka, automatski spojena sa prethodnom :)

Inače, baš sam bio skloniji uzimanju MPV ovaj put. Možda bih i jurio SUVove, ali mi se nije dodavalo min 2.500-3.000 za prvi prihvatljivi (npr. Kadjar). Jedini koji je ulazio u obzir cenom, a da bih ga kupio je 2008. 

Ok, on je kao gradski SUV, ali uz istu cenu kao Sportsvan, ovaj drugi je vidljivo bolji izbor, iako bi mi 2008 skroz dobro legao. 

Hečbekove sam redom izeliminisao, jer su sličnih cena kao MPV.

A od monovolumena, ovako je išla logika:

1) Touran - ne treba mi toliki auto, a i cenom već dolazi skoro do Kadjara (a, ako smo tu, onda Kadjar > Touran)

2) Scenic - tesan. Šta će čoveku tesan MPV?

3) Zafira - isto kao za Touran, ne treba mi toliki auto

4) C4 Picasso - e, to je bila glavna dilema. Meni se Picasso baš sviđa spolja (još ako je u onoj opremi sa velikim hrom detaljem spolja i 3d drugim ekranom), a i oduševljava me prostor unutra, još veći nego Sportsvan. Uz veoma sličnu ili nešto malo veću cenu, mogao sam dobiti 2019. godište, što bi bilo osetno podmlađivanje u odnosu na prethodnika (2013). Ono što je prelomilo izbor, jeste upravo ovaj konkretni primerak koji je iskočio sa malom kilometražom po ok ceni. Da nije bilo toga, uzeo bih Picassa. 

Inače, teška srca, moram priznati da sad imam razumevanje zašto se VW toliko dobro prodavao 2010ih. Objektivno, stvarno ostave dobar utisak već na prvi ulaz u auto i prvo gasiranje.

Ima jedan detalj što me malo negativno iznenadio, jer ga nisam očekivao. Drške za ruku na vratima gvaždaju/žvaću plastiku, isto kao na prethodnoj 308 (možda malo manje).

Zanimljivo da već na novom 308 (od 2014), pa i prvoj i restajl 2008, toga nema, te drške su kao iz komada stene čvrste i bez cvrčaka.

A koji su kilometri?

I ako nije previše intimno pitanje, koliko si ga platio? Ako jeste, nema veze, a tada i "izvini" :)

Baš lep auto i drago mi je da je benzinac!Svi pljuju po tom motoru a meni se baš sviđa,pa ću redovno pratiti šta pišeš

11 minutes ago, moron said:

A koji su kilometri?

I ako nije previše intimno pitanje, koliko si ga platio? Ako jeste, nema veze, a tada i "izvini" :)

103.000km i još iskočio dobrom cenom (11.900 EUR)

Just now, neshtry said:

Baš lep auto i drago mi je da je benzinac!Svi pljuju po tom motoru a meni se baš sviđa,pa ću redovno pratiti šta pišeš

I ja sam gledao šta i kako s tim TSI benzincima pošto sam im naginjao (zamalo da kupim zimus jedan ovakav, 1.2 tsi)

Neki okvirni zaključak jeste da su probleme više imale verzije 1.2 i 1.4 sa lancem, valjda. 

Kasnije verzije su vraćene na zupčasti kaiš i kao pouzdanije. 

Vidim da na PA imaju na prodaju neki taksiji od 400kkm i to snage 86ks. Ako su oni toliko izdržali, valjda će i ovaj postići nešto. 

Cestitam na kupovini! Da ti sluzi odlicno!

Sve se slazem sa tobom u vezi izbora i u vezi mana pobrojanih MPV. Da dodam da se ljudi dosta zale na udobnost Touran-a u poredjenju sa limuzinama. Npr ko je presao sa Passat-a na Touran, uglavnom se zali na udobnost na duzim putevima. 
Meni je takodje bilo presudno sto sam nasao auto sa malom Km i u odlicnom stanju, a kada sam probao kako ide Tiguan sa 1.4 tsi (moj je 160KS), onda nije bilo tesko da padne odluka. 
Koje je godiste auto? 

1 hour ago, Dale said:

Cestitam na kupovini! Da ti sluzi odlicno!

Sve se slazem sa tobom u vezi izbora i u vezi mana pobrojanih MPV. Da dodam da se ljudi dosta zale na udobnost Touran-a u poredjenju sa limuzinama. Npr ko je presao sa Passat-a na Touran, uglavnom se zali na udobnost na duzim putevima. 
Meni je takodje bilo presudno sto sam nasao auto sa malom Km i u odlicnom stanju, a kada sam probao kako ide Tiguan sa 1.4 tsi (moj je 160KS), onda nije bilo tesko da padne odluka. 
Koje je godiste auto? 

Hvala, Dale!

2017. je godište

Meni Touran nije tako delovao. Doduše, nisam ga probao na nekom putu, samo vrlo kratka vožnja, mada verujem da je takav utisak onih koji jesu.. 

Pošto su deca pred periodom intezivnijeg rasta, tj. pubertet, nisu mi trebala tri odvojena sedišta, a računam da im je ova standard klupa udobnija. 

Što se tiče ks i turbo benzina, vuče to momački. Iznenađujuće dobro, znaš već i sam. Na koliko ti se stabilizovala potrošnja?

Edited by djunis82

Uglavnom resetujem bord komp kada napunim rezervoar posto tako punim, kada dodje blizu rezerve, ja dopunim i resetujem. Mislim da je izmedju 8 i 9 neka dugorocna jer sam ili po gradu ili auto put(130Kmh tempomat). Retko vozim magistralu, a tu se bas lepo spusti potrosnja. Npr UE-CA relacija mi je uvek oko 5.5. Meni je malo losija aerodinamika i moj je 4motion, a kazu da modeli sa tim pogonom trose oko 1l vise od onih bez. 

Čestitke! Da te dobro služi. Iskreno ubacio si mi dodatnu promenljivu u razmišljanje oko zamene auta negde sledeće godine... Greota je što uz ovako finu opremu, nisu išla i tamna stakla nazad...

Kakvi su farovi?

Očekuj da te malo gnjavim u narednom periodu!

Edited by bane1321

Nisam ni primećivao ovaj golf + do sad jer mi je onaj prvi koji su izbacili bio ružan. Ovaj je sve suprotno od njega, rado bih ga posedovao jer izgleda baš super. 

Domaćine teme, srećno sa novom mašinom i puno bezbrižnih kilometara, u zdravlju ga vozio. 

16 hours ago, bane1321 said:

Čestitke! Da te dobro služi. Iskreno ubacio si mi dodatnu promenljivu u razmišljanje oko zamene auta negde sledeće godine... Greota je što uz ovako finu opremu, nisu išla i tamna stakla nazad...

Kakvi su farovi?

Očekuj da te malo gnjavim u narednom periodu!

Hvala :)

Da znaš da jeste šteta što nema fabrički zatamnjena stakla (Pežo ih je imao i baš su značila)

Auto je uvezen iz Norveške, primetio sam da ih tamo ne forsiraju toliko (ima ih, ali mi zapao ovaj bez).

Uradiću ih ja u narednih mesec dana. 

Farovi? Ovo po gradu do sada, dobri su, lepo to osvetljava. Nisam još probao po magistrali / autoputu noću, pa ne znam još. 

15 hours ago, Axic said:

Nisam ni primećivao ovaj golf + do sad jer mi je onaj prvi koji su izbacili bio ružan. Ovaj je sve suprotno od njega, rado bih ga posedovao jer izgleda baš super. 

Domaćine teme, srećno sa novom mašinom i puno bezbrižnih kilometara, u zdravlju ga vozio. 

Hvala, hvala.. :)

E, ista stvar. Golf Plus mi je bio kao neki bumbar ili pčelarski pomoćnik.

A na Sportsvan ukazao mi jedan poznanik i kad sam ga prvi put video, odmah mi upao u izbor. 

Ma gledao sam i oglase u De, veoma su retki oni sa zatamnjenim staklima.

Pitam za farove, da li su LED ili halogeni?

6 hours ago, bane1321 said:

Pitam za farove, da li su LED ili halogeni?

U opisu oglasa piše LED svetla, dnevna jesu..
Noćna, ne znam.
Far izgleda kao na ovom teget.

Plus, evo kako sija noću (blizu je bandera, zato je mutna foto)

IMG_6388.jpeg

IMG_6385.jpeg

Koliko vidim, na gornjoj slici bi trebalo da je projektorski far sa ksenon sijalicom? Za oboreno svetlo, a za dugo reflektor sa halogenkom? 

Mozes da vidis i po startovanju sijalice, da li blesne (paljenje smese ksenon gasa i formiranje Voltinog luka) pa se intenzitet smanji i lagano pojacava. Takodje, po cut-off na zidu ili najlakse po prskalicama za farove ako je sve fabricki (posto u projektor moze da ide i halogena sijalica). 

LED se lako raspoznaje uglavnom po reflektorskim segmentima fara i "nedostatku" klasicne sijalice, vec svetlost emituje na desetine usmerenih dioda. Kod dosta proizvodjaca i na samoj plastici fara bude ugraviran naziv te tehnologije. 

PS: Fotke prednjeg dela auta sa upaljenim svetlima uglavnom ne pokazuju nista, pogotovo oko kvaliteta snopa ;). Uglavnom su takve slike bile popularne kod mladje populacije, kada okace ksenone i "pohvale" se po drustvenim mrezama :)

Edited by Ivan

@Ivan

Oćeš da kažeš da smo mi matorci????B)

Definitivno ima prskalice - znači xenoni!:thumbup:

IMG_20230617_113059.thumb.jpg.d6e517ee4a79453d7d097925237a7196.jpg

:wub:

Edited by bane1321

Neka je sa srecom kupovina i da te dobro sluzi.
Od skoro sam sa Golf + cross verzija, prostran, unutra puno mesta. Zadnja klupa sa dosta mesta za noge. Dobar gepek. Odlican za otvoren put, ide ko lađa...

Ovaj cross je malo izdignut pa je fin za losije puteve ili sl..

Tvoj je mnogo bolji, noviji, jaci. Mogu samo samo da zamislim kako dobro ide.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

2 hours ago, bane1321 said:

@Ivan

Oćeš da kažeš da smo mi matorci????B)

Mladi smo kao rosa u podne :D.

11 hours ago, Ivan said:

Koliko vidim, na gornjoj slici bi trebalo da je projektorski far sa ksenon sijalicom? Za oboreno svetlo, a za dugo reflektor sa halogenkom? 

Mozes da vidis i po startovanju sijalice, da li blesne (paljenje smese ksenon gasa i formiranje Voltinog luka) pa se intenzitet smanji i lagano pojacava. Takodje, po cut-off na zidu ili najlakse po prskalicama za farove ako je sve fabricki (posto u projektor moze da ide i halogena sijalica). 

PS: Fotke prednjeg dela auta sa upaljenim svetlima uglavnom ne pokazuju nista, pogotovo oko kvaliteta snopa ;). Uglavnom su takve slike bile popularne kod mladje populacije, kada okace ksenone i "pohvale" se po drustvenim mrezama :)

Po ovome što pišeš, definitivno su sve to simptomi ksenona.

Upravo tako se i ponašaju.

Plus, Bane iskusno uočio prskalice.

Tako da je konačno rešenje asocijacije : ksenon kratka, halogen duga svetla :D

A za fotku, mislio sam da može pomoći. Verovatno bi bolje bilo iz pozicije vozača?

8 hours ago, shuxx said:

Neka je sa srecom kupovina i da te dobro sluzi.
Od skoro sam sa Golf + cross verzija, prostran, unutra puno mesta. Zadnja klupa sa dosta mesta za noge. Dobar gepek. Odlican za otvoren put, ide ko lađa...

Ovaj cross je malo izdignut pa je fin za losije puteve ili sl..

Tvoj je mnogo bolji, noviji, jaci. Mogu samo samo da zamislim kako dobro ide.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Hvala, Shuxx!

Mislim da je glavna razlika spoljni izgled, gde su kod ovog umanjili debeli C stub ubacivanjem ovog malog stakla iza zadnjih vrata i uokviravanjem hromom.

I to je to estetsko poboljšanje.

Što se tiče korisnosti i komfora, mislim da tu nema suštinske razlike.

Nisam znao da ima Cross verzija Plusa. Definitivno, izgleda bolje.

Sad sam dao google pretragu za alltrack verziju ovog. Ne znam da li je bio u prodaji ili su ovo samo renderi (znam da sam na norveškim oglasima viđao Golf karavan alltrack)

IMG_6420.jpeg

IMG_6419.jpeg

Edited by djunis82

5 hours ago, Dale said:

E, Dale, dobra vest je da sam našao adapter! :D

Bukvalno, koji minut pre nego pozovem vulkanizera koji to rešava, pretražih auto još jednom.

Zavučem ruku ispod svih sedišta, ispomeram ih. I nađem ga ispod suvozačkog.

Hvala, svakako.