endbringer 12 Posted May 19 Pozdrav narode,Da li neko zna ili još bolje, da li je merio i kolika bi trebalo da bude kompresija motora 1.6 multijet 88kw? Hvala Sent from my MI 9 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 548 Posted May 19 Sta si, tj koliko si izmerio? Quote Share this post Link to post Share on other sites
endbringer 12 Posted May 19 21 bar na sva 4 cilindra...Našao sam info da je za 1.6 tdi sa istim kompresionim odnosom od 16,5:1 preko 30 bara, tj da je ok između 25 i 30. Da li neko zna za priču da problem može da prave i bregaste, naime, imaju "košuljicu" sa bregovima preko vratila koja može da se zaokrene za određeni ugao i da ne zatvara adekvatno ventile, iako je motor uzupčen?! Na sajtu https://workshop-manuals.com/audi/a1/power_unit/4-cylinder_tdi_engine_(1.6_ltr._4-valve_common_rail)_mechanics/engine_cylinder_head_valve_gear/cylinder_head/checking_compression/ Nalaze se neke zanimljive info za 1.6 tdi i opsegom kompresije. Compression pressure barWhen new 25.0 … 31.0Wear limit 19.0Maximum difference between cylinders 5.0 Sent from my MI 9 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markoni Bg 72 Posted May 19 Nije to ni slican motor , skroz drugaciji sto si gledao i nemoj da uzimas to za reper , ali mislim da se neko javiti konkretno da ti kaze kolika kompresija treba da bude na 1.6 multijet motoru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 548 Posted May 19 Pobogu, ne mozes uporedjivati ta dva motora. Kolika god da je, ne sme biti velikih odstupanja izmedju clindara. Ako recimo imas problem sa losim paljenjem, verujem da je najmanji problem do kompresije, sem ako ti nije kuvao pa dihtung pusta ili je iskrivio glavu ali onda problem nece biti samo u paljenju. Radio sam u ovlascenom fiat servisu i rasturali smo 1.6 motore ali nikada zbog takvog problema. Rasturani su zbog ibertura ili pucanja kaisa a bogami bilo je primeraka sa vise od 400k km na satu ali nikada! zbog same potrosenosti motora. Ne crkavaju ti motori olako. Losiji su od starih 1.9 ali su i dalje i vise nego odlicni. 2 Reacher Gilt and MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
endbringer 12 Posted May 19 Zar ne bi trebalo, s obzirom da je ista zapremina, isti kompresioni odnos i dimenzije, da daju isti ili bar sličnu vrednost kompresije? https://www.ultimatespecs.com/car-comparator/74694,110236,65135/Fiat-Tipo-2016-vs-Skoda-Rapid-2017-vs-Skoda-Rapid.html Koliko može da bude razlika u merenju hladan vs zagrejan na 80 stepeni? Sent from my MI 9 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
endbringer 12 Posted May 19 Pobogu, ne mozes uporedjivati ta dva motora. Kolika god da je, ne sme biti velikih odstupanja izmedju clindara. Ako recimo imas problem sa losim paljenjem, verujem da je najmanji problem do kompresije, sem ako ti nije kuvao pa dihtung pusta ili je iskrivio glavu ali onda problem nece biti samo u paljenju. Radio sam u ovlascenom fiat servisu i rasturali smo 1.6 motore ali nikada zbog takvog problema. Rasturani su zbog ibertura ili pucanja kaisa a bogami bilo je primeraka sa vise od 400k km na satu ali nikada! zbog same potrosenosti motora. Ne crkavaju ti motori olako. Losiji su od starih 1.9 ali su i dalje i vise nego odlicni.Da li si se sreo sa problem na bregastim - navodno "košuljica" oko vratila se rotira malo i samim tim nema dobar tajming? Sent from my MI 9 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Goran Zemun 435 Posted May 19 7 hours ago, endbringer said: Pozdrav narode, Da li neko zna ili još bolje, da li je merio i kolika bi trebalo da bude kompresija motora 1.6 multijet 88kw? Hvala Sent from my MI 9 using Tapatalk Ipak ne mogu da verujem.... 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 548 Posted May 19 5 hours ago, endbringer said: Da li si se sreo sa problem na bregastim - navodno "košuljica" oko vratila se rotira malo i samim tim nema dobar tajming? Sent from my MI 9 using Tapatalk Nikada. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 548 Posted May 20 On 5/19/2023 at 3:22 PM, endbringer said: Zar ne bi trebalo, s obzirom da je ista zapremina, isti kompresioni odnos i dimenzije, da daju isti ili bar sličnu vrednost kompresije? Sent from my MI 9 using Tapatalk Moze i ne mora biti. Quote Share this post Link to post Share on other sites