Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Azerbejdžan 2023

Recommended Posts

Ovog vikenda na red nam dolazi trka u Azerbejdzanu, koja ce biti odrzana u Sprint formatu.

 

Zvanično ime: FORMULA 1 AZERBAIJAN GRAND PRIX 2023

Lokacija: Baku Street Circuit, Baku, Azerbejdžan

Datum: 28.-30. april 2023.

 

PETAK 28. april 2023.

Prvi trening: 11:30 - 12:30

Kvalifikacije: 15:00 - 16:00

SUBOTA 29. april 2023.

Drugi trening: 11:30 - 12:30

Sprint trka: 15:30 - 16:30

NEDELJA 30. april 2023.

Trka: 13:00

 

VN-Azerbejd%C5%BEana-e1579431256634.png

 

Broj krugova:     51

Dužina staze:     6.003 km

Dužina trke:       306.049 km

Broj trka:            5

Prva trka:           2017.

 

Projekat održavanja F1 trke u Azerbejdžanu je započet pod nazivom VN Evrope koja do 2017. tri godine za redom nije bila na kalendaru F1.
Konfiguraciju staze koja je duga šest kilometara i koja se vozi u smeru suprotnom kazaljke na satu je dizajnirao Herman Tilke. Startna linija će biti uporedo sa Azadliq Trgom. Staza potom pravi petlju oko zgrade vlade i potom skreće na zapad prema Maiden Tornju. Na ovom mestu je planirano da staza ima blagi uspon nakon šega će praviti obilazak oko Starog grada. Posle ove sekcije sledi pravac od 2.2km duž Neftchilar Avennije i povratak na ciljnu liniju.

Ovo je najbrža ulična staza na svetu, a ima i drugi po dužini pravac na kalendaru, odmah nakon staze Spa Francorchamps. Krugovi na ovoj stazi u bolidima Formule 1 iznose oko 1m40s.

 

Barriers_in_Baku_for_Formula_1_Grand_Prox_2016-300x217.jpg.webp Start_backshot_Baku_2016-300x217.jpg.webp

 

Prva trka na ulicama Bakua održana je 19. juna 2016. a pobedu je odneo Nico Rosberg u Mercedesu ispred Vettela u Ferrariju i Pereza u Force Indiji.

Već naredne godine, VN Evrope ponovo nestaje sa kalendara, ali staza u Azerbejdžanu ostaje kao jedna od trka. Od tog momenta događaj nosi naziv Velika Nagrada Azerbejdžana, a kao prvi pobednik trke pod tim imenom ostaće upisan Daniel Ricciardo u Red Bullu.

 

Daniel Ricciardo i Max Verstappen

 

U naredne dve sezone je slavio Mercedes (Hamilton i Bottas po jednom), a popularnost trke je polako počela da raste među fanovima, pošto je nekoliko godina zaredom viđeno dosta akcije i preokreta.

Kao i veliki broj drugih lokacija, Baku nije bio u mogućnosti da organizuje trku u 2020. zbog situacije sa korona virusom, a na povratku 2021. je viđena još jedna izuzetno zanimljiva trka u kojoj je Perez na kraju doneo drugu pobedu za Red Bull a ulicama Bakua.

 

Baku_Circuit.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Azerbejdžan uvek lep za gledanje.

Ove godine malo drugačiji format.

Petak je isti,prvi trening i kvalifikacije za glavnu trku.

Subota nema drugog treninga već kvalifikacije za sprint trku i sprint trka

Možda sada bude malo više trkanja jer se pozicije iz sprint trke ne gledaju za nedeljnu trku.

Znači svaka trka ima posebne kvalifikacije za sebe

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvalifikacije za glavnu trku

Odlična vožnja Leklera i prva pol pozicija ove godine. Ako i povede biće teško zadržati poziciju jer je Red Bull na pravcu sa DRS om brži 10 km/h .

Aston Martin oba bolida su imala problem sa DRS zadnja krilca čas rade čas ne odatle i ova pozicija Alonsa. Hamilton jedva u Q3 a Rasel se nije čak ni plasirao u Q3 jednostavno spori su ovaj vikend.

Q1 je trajao čak 45 minuta. Prvo je izleteo De Vris pa je bila crvena zastava,nakon nastavka Gasli izleće i opet crvena zastava .

Japanac Cunoga odličan osma pozicija

Oba Meklarena u Q3

FuzyxfgWAAIlsrx.jpeg

FuztwItWwAAH4_W.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprint kvalifikacije

I u sprint kvalifikacijama Lekler najbrži iako je  napravio grešku u zadnjem pokušaju. Nema oštećenja na bolidu samo prednje krilo. Perez drugi i Max treći. Aston Martin opet problemi sa DRS iako su rekli da su popravili.

Sprint trka danas od 15-25 h

Fu3yw_-XwAAPsBz.jpeg

Fu3w7MVXgAAqGAW.jpeg

Fu3wwMnWcAIE1ZE.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprint trka

Dobro je počelo Lekler zadržava prvu poziciju Perez drugi. Rasel bolje startuje od Maxa i dolazi do gurkanja u prve 3 krivine Rasel uzima treću poziciju Max četvrti i ima oštećenje na boku. Cunoga greši udara u zid i oštećuje zadnji desni točak kasnije izlazi i vozilo bezbednosti. U restartu Lekler prvi Perez drugi a Max zauzima bolju poziciju i pretiče Rasela. Čim su dozvolili DRS Perez lako pretiče Leklera. Max ima malo oštećenje na boku bolida i ne može da pridje dovoljno Lekleru da bi ga pretekao.

Perez pobedjuje Lekler drugi i Max treći

 

Fu41v35WwAM0YwY.jpeg

Fu4y7gCXoAEOSH2.jpeg

Fu42T5wXoAEOw6r.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trka rezultat

Poveo je Lekler sa pol pozicije Max drugi i Perez treći. Izdržao je Lekler do 3 kruga i DRS a prvo gubi poziciju od Maxa zatim od Pereza. Sledećih nekoliko krugova Perez polako prilazi Maxu na pola sekunde i tada zovu Maxa u box istovremeno De Vris pravi grešku i izlazi vozilo bezbednosti. Poredak nakon promene guma prvi Perez drugi Lekler i treći Max. Nakon restarta Lekler se nije branio tako da Max lako dolazi do druge pozicije. Sainc pravi malu grešku koju Alonso koristi i dolazi do četvrte pozicije. Do kraja trke nije više bilo promena Perez povećava po malo prednost i dolazi do 3 sekunde prednosti nad Maxom i odnosi novu pobedu Max drugi i Lekler treći.Alonso četvrti odlična trka za njega možda je mogao i više ali vozi pametno ove godine ne rizikuje.

Azerbejdžan slab ove godine,nije bilo toliko akcije ali sprint trka je izvukla malo vikend

Fu9ovwCXsAAlhgM.jpeg

Fu9rL93WIAAw2qp.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drago mi je sto je Per dobio zvalavka i ne samo sto je pobedio nego ga drzao celu trku ne davavsi mu sansu ni najmanje da ga ugrozi.

Iance dosadna trka, ocekivao sam vise prekida i neizvesnosti

 

 

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brz je Perez ali pola sezone a pola klasika. Dominira Red Bull ove godine zato nije bilo ni potrebe da se mešaju danas u trci. Odlična vožnja danas Pereza treba držati Maxa van DRS a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemoze Ferari ni ove godine da parira RedBulu,iako su brzi,tu su u rangu sa Mercedesom.Aston Martin i Alonso kidaju,pa on je legenda,njemu kao da je 25,a ne 41 godina.

Ekipa Haas F1 ima super vozace,al nikako nemaju brzinu,a Alfe su se danas vukle kao prebijene macke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfe čekaju 2026 i Audi,Botas ne zainteresovan. Alonso odličan šteta što je potpisao drugi put za Meklaren i te mu godine propale a rekao je da mu je Ferari ponudio produženje ugovora vozio bi sa Fetelom. Kako je rekao za gume kod Hamiltona da su na izdisaju i tako je i bilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onog Botasa treba isterati iz Alfe i dovesti nekog iz Formule E i to pod hitno,a ni kinez nije nista bolji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Azerbejdžan je uvek bio odličan za gledanje ovo je prvi put da se ništa nije dešavalo. Samo postoji razlog što uopšte i nije bilo preticanja smanjili su DRS zonu realno kao i da je nije ni bilo. Što su to uradili ko zna ali upropastili su trku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gradske staze su uvek problematične i neizvesne. Nisu to prave trkačke staze koje imaju zone izletanja, mesta za korekcije i sl. Ovde, svaki kontakt mpže biti poguban. Marketing i zarada su primarni !

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

videcemo sta su ameri uradili sa las vegasom i majamijem ali svakako sam protivnik ulicnih trka, ja bih prvi MC izbacio jer sem tradicije ta staza nema nikakvog smisla za trkanje.

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...