Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Posted (edited)
13 hours ago, Misha87 said:

Drugar mi je rekao da se njemu na Fiatu aktivira ako bas jako drzi kocnicu na uzbrdici, pa je onda pusti, ali nisam bas previse testirao

Uz duzno postovanje, ali nema to ama bas nikakve veze ;) .

Recimo na Nuova Bravu, da bi se aktivirao Hill Holder, bilo je potrebno da bude zadovoljeno sve ovo ispod (ako je u pitanju uzbrdica):

- nagib veci ili jednak 5%

- pritisnute pedale kvacila i kocnice

- menjac u leru ili bilo kojoj brzini sem rikverca

Za nibrdicu naravno sve isto, sem sto menjac treba da bude u rikvercu.

Proveri u praksi ili u specifikacijama za Puntica - ali s obzirom da je Fiat, trebalo bi verovatno da sve to bude isto. A to pricam, jer mi recimo na DS ocigledno ne vazi prva stavka za toliki nagib.

Stanem vec pred dvoriste da otvorim kapiju, minimalni nagib i penjanje na trotoar - i ako iz zezanja pustim kocnicu, vidim da drzi tih par sekundi (a Bravac se na istom mestu momentalno vracao unazad). Tako da najbolje proveri, ako imas ESP i sve je ispravno, mora da radi.

Edited by Ivan

Bas cu ga testirati u narednim danima kad budem imao prilike, do sad se nije ukljucivao, a nisam imao nikakve greske na automobilu. Probacu bas jednom na uzbrdici da pustim kocnicu da vidim da li ce da se aktivira ili ne. Jedini put kad sam imao gresku za HilHolder, bilo je nedavno kad je otisao lezaj alternatora, pa je pred praznjenje akumulatora izbacio da je HH unavailable. Kao sto rekoh, nisam imao nikakve greske, a kako je funkcija koju svakako ne zelim, nisam se preterano opterecivao sa tim, cak sam i mislio da je mozda iskljucena kroz dijagnostiku, ali sumnjam da je to moguce.

56 minutes ago, Misha87 said:

Probacu bas jednom na uzbrdici da pustim kocnicu

Dobar uspon + pritisnute istovremeno papucice kocnice i kvacila + menjac u prvoj brzini.

Kada se pusti kocnica da bi se krenulo uzbrdo, tada bi Hill Holder morao 2-3 sekunde da zadrzi auto, da ne krene unazad. I na taj nacin olaksa pravljenje "vage".

Neko spomenu da ako se ne pritisne jače kočnica da onda ne aktivira HH i kod mene je tako. Jeste da je robotizovani automatik ali kad pritisnem blago kočnicu pa bilo da sam uzbrdica/nizbrdica ne zadrži auto već krene. 

A kad se pritisne jače na pedali kao da ima neki klik koji tad aktivira HH. 

3 hours ago, Axic said:

Neko spomenu da ako se ne pritisne jače kočnica da onda ne aktivira HH i kod mene je tako. Jeste da je robotizovani automatik ali kad pritisnem blago kočnicu pa bilo da sam uzbrdica/nizbrdica ne zadrži auto već krene. 

A kad se pritisne jače na pedali kao da ima neki klik koji tad aktivira HH. 

Da, ovo je meni drugar spomenuo da je bilo kod njega na Puntu, bas kad smo pricali o tome kako ja nisam primetio da mi se aktivira HH, a nije izbacivao greske. Pokusacu svakako da testiram u narednom periodu da vidim da li se aktivira u nekim specificnim situacijama, ili pri specificnim pokretima, ali dok automobil radi dobro, HH mi je najmanja briga :).

Voleli ga ili ne Hil se vise ne prijavljuje :) Popodne sam se malo provozao do S. Mitrovice i ne pali vise lampicu tako da racunam da je to bila neka "bubica" :)