Jump to content
Goran

Recommended Posts

Jutros mali test maks brzine na Musoliniju, do 140 dođe lagano pa mu treba vremena do 150. Fabrika kaže maks 170. Rrqlno, i to mu je mnogo, al mora malo da se razradi.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Ahah, postavio sam post u pogrešnoj temi :)
Što se osećaja tiče, totalno druga priča, nije nisak, ne razmišljam o rupama , šahtama, ivičnjacima. Nema divljanja, visoko sedenje, komotno, udobno. Lak za manevrisanje.

Naravno da je ovaj motor u Musi anemičan u odnosu na Brava i da fali taj adrenalinski momenat, peglanje po krivinama, snaga pri preticanju itd, naravno na otvorenom je Bravo daleko ispred Muse.
A opet, navikao sam se na Musu, praktičan, udoban, jeftin za održavanje, ne umara u vožnji zbog pozicije sedenja i debelih udobnih sedišta. Taj A stub je jedino malo problematičan.
A da ne zaboravimo i registrqciju od celih 18000 dinara ;)

Pre desetak dana upali chek, zuto, odem do servisa ocitaju neku elektriku lambade sonde, protokomer i onaj jedan grejac sto ne radi. Poniste greske i kazu vozi malo pa videcemo. Juce ponovo upali, odvezem ga, pregledaju i protokomer. Zamenim ga, neki Facet stavili, icini mi se da bolje vuce, kao da je startniji, ili mi se samo cini :) Cena 9300 deo i 4000 ruke.

Rekoh im da sledece nedelje idem na more, pregledali auto i nadjose svasta ;) Kugle, plocice, dal neko rame, lezaj neki tocka. Zakazao za sredu, rece mi da ce biti 40000 din,. Ne pitah dal sa sve delovima :) Sad razmisljam, plocice su menjane u martu 2023, presao sam nekih dvadeset tri, cetiri hiljade, to mi nesto brzo propale. Pri tome ne kocim cesto, hajde ono u spicu po gradu, al tu idem 10km/h. Mislim da nisam tri cetiri puta nesto naglo zakocio za svo ovo vreme.

Al dobro, da sredim to pred put, bolje ovde nego negde u Hrvatskoj :)

Od skora je poceo da bruji a za lupkanje sta znam, lagano predjem preko policajca nesto nisam cuo lupkanje. Plocice nisam ni gledao ne verujem da bi izmisljali.

Davno nisam isao kod majstora, radim skoro sve sam. Jel stvarno sve toliko poskupelo ili ja nisam u toku, 4000din zamena MAF. a? 

Kugla, lezaj i plocice 40.000? Jeste sa delovima nemoj da se sekiras. Meni deluje i sa njima preskupo ali opet kazem davno nisam isao kod majstora pa vise razmisljam naglas da li to stvarno toliko kosta ili sam ja izgubio kompas? 

Jbm li ga... Dal mi rece da je 4000 dijagnostika, zamena i pregled gde su nasli ovo sto  je za zamenu. Veliki je servis verovatno bi bilo jeftinije naci nekog majstora koji ima garazu al gde naci takvog jos da ume i da hoce da radi :) Pisao sam vec, u Bogunovicu mi trazili  za zamenu vrata gepeka, samo ruke, 150 evra,. Ovde mi uzeli 50 evra, i to mi se cini previse ali...

Davno nisam isao kod majstora, radim skoro sve sam. Jel stvarno sve toliko poskupelo ili ja nisam u toku, 4000din zamena MAF. a? 
Kugla, lezaj i plocice 40.000? Jeste sa delovima nemoj da se sekiras. Meni deluje i sa njima preskupo ali opet kazem davno nisam isao kod majstora pa vise razmisljam naglas da li to stvarno toliko kosta ili sam ja izgubio kompas? 
Pre mesec dana kod mene u kraju šišanje kod.frizera bilo 700 sad 1000-1200din, a penzosima sa 350 na 700.
Tako da sve je poskupelo, nerealno.

10 hours ago, werp690 said:

Jel stvarno sve toliko poskupelo ili ja nisam u toku, 4000din zamena MAF. a? 

4000 je malo punija kesa u Idei/maxiju, redovna kupovina + nešto voća i povrća :)

i oni ljudi moraju da jedu

@cityAko ti nije radio maf, onda je pravio neku default smešu, sad pravi onako kako treba, dozira vazduh i gorivo koliko treba. Sad bolje vuče ali i dalje uči tvoj stil vožnje 

22 minutes ago, darkman14 said:

4000 je malo punija kesa u Idei/maxiju, redovna kupovina + nešto voća i povrća :)

i oni ljudi moraju da jedu

Jasno je meni sve ali i dalje mislim da je to previse. Sustinski je to jedan dzek i dva srafa( ako je samo ulozak), eventualno neka selna. 

Maks 30 minuta posla, a nije ni toliko ( verovatno pola od toga ) ..... Da im nije mnogo hrane?    

5 hours ago, knezevic76 said:

Tako da sve je poskupelo, nerealno.

Izvukao sam iz konteksta ali se sustinski ne menja poenta. Nerealno.

Edited by werp690

@werp690 evo ovako da bude zanimljivo

file_00000000b4e8620a93596a4df7e17335_(1).thumb.png.e9ddbbb3ffc8203616120dab660713a7.png

Poenta je da iza čoveka stoje godine iskustva i da se to naplaćuje a ne odvrtanje i zavrtanje šrafova. 

Bez dijagnostike i znanja čitanja iste, kolega ne bi sam mogao da reši problem. Na dijagnostici se vidi kad je maf crkao. 

Strip je chatgpt generisao, ali ima cela priča na netu

Razumem ja godine iskustva, znanja, masine alati, porezi , doprinosi, inspekcije, lokali itd ali i pored svega toga po mom misljenju je previse 4000 dinara za zamenu MAF.a..... Ostatak mi je jos "jaci" za ruke od bar 200e, bice da sam ja zapravo izgubio pojam o cenovniku majstora jer dugo ne idem kod istih.  

Kad se setim samo za BMW da se zameni relej grejača, skine se šuška pleh i relej se drži na dva šrafa. 4000 ruke pre 5 godina.
Ne čudi me više ništa. Dopuna klime sa 2500 prošle godine na 4000 ove i to sa starim tipom freona.

Radni sat je tipa od 30 eur naviše. 

Bilo nekad zamena ulja i filtera džabe ako kupiš u radnji koja sarađuje sa servisom ili ako servis ima radnju u sklopu istog. 

Slažem se da je previše ali mogu ti podeliti i neka svoja iskustva sa servisima koji izdaju fiskalni. 

On 6/28/2025 at 3:04 AM, city said:

Al dobro, da sredim to pred put, bolje ovde nego negde u Hrvatskoj :)

Niki, kada stignes, javi se pa da idemo negde u zezanje :stuart::

IMG_20250701_220911.thumb.jpg.7d102b0bc50f369e91b0ca8bde387165.jpg

Kako je krenulo, pre cemo se organizovati ovde nego na nekom FLCS druzenju :D

Krecem u ponedeljak uvece, samo da se ne probudimo ko Nikola :)

Zavrsen auto,. Viljuske, plocice, neke textar, stabilizator, glavcina zadnjeg tocka, prednji lezaj 28000 dinara. Ruke 12000.

Juce krenem za Mladenovac i na izlazu iz Bg, posle Lastine garaze na onoj uzbrdici upali mi lampicu temperature, kazaljka ode do kraja i vrati se odmah na polovinu, ugasi lampicu. Posle stotinak metara ponovo isto. Bio sam pred onom pumpom, svratim na nju, pogledam skoro potpuno prazna posuda za antifriz, na spoju creva i posude izlazi po malo pare, sve suvo.  Crevo celo, selna kao stegnuta, Tu neki majstori, bazdare aparate za tocenje goriva, pitam da pogleda da stegne necim selnu, covek dodje, proba i kaze da je stegnuta, ne bi stezao vise da ne pukne nesto. Sipam dva litra antifriza, plavog jer je on vec bio razredjen, on mi rece da nisam trebao da mesam sa crvenim koji sam imao al svakako cu ici kod majstora sutra. Upalim auto, radi normalno, nema pare da izlazi. Malo ga turiram kad ono negde na spoju creva i posude tanak, tanak mlaz, tanji od igle bije u haubu. Pozovem ponovo tog coveka on cackao i kaze pukla plastika koja ulazi u crevo :( Kupim jos dva litra da dosipam uz put i krenem kuci. Ko za baksuz nemam izolir trake u autu, ne znam ni kad sam je i zasto izvadio :) nadjem samo onu lepljivu  sa jedne strane a na drugoj onaj cicak, njome ucvrstim patosnice i malo obmotam taj spoj da mi bas ne prska po motoru. Dodjem kuci uz put kontrolisuci novo izgubio je oko 1cm od maksimuma. Sutra cu do servisa.

Opet, sreca da se desilo sad, planirao da sutra, prekosutra odem par dana negde da se malo opustim, dal Subotica, Zagreb ili Madjarska... Valjda cu uspeti da to zamenim sutra.