Jump to content
FAS Goran
Despo

Alfa Romeo Giulietta - promena volana

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Hteo bih da zamenim volan tako da dobijem komande na volanu, da li je potrebno nesto doraditi ili je tipa plug and play ako uzmem volan sa komandama?

 

Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi da zavisi i od vrste špulne koja je fabrički na volanu. E sad, jedino ako je kod žabara sve isto...

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može da se desi da ti treba špulna i da se poveže na ECU. Ja sam menjao volan na Giulietti, ali ja sam imao komande na volanu ali nisam imao šalterice za menjač pošto je meni automatik. Po zameni sam samo uradio Proxy Alignment u MESu i sve radi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze lako da se proveri da li je spulna odgovarajuca i da li ima potrebno ozicenje do Body Compa.

Pre 10-15 godina smo to ugradjivali na Stilo, ali je kod njega sistem bio komplikovaniji. U samom volanu je imao centralnu elektroniku (cela velika stampana ploca, za MF komande i Selespeed menjac). Pa je taj U-Node volana bio ceo novi cvor (uredjaj) na CAN mrezi. Tj. trebalo je na spulnu dovuci linije CAN A i CAN B magistrala, kao i dodatnih +12V sa kontakta:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/46448-stilo-naknadna-ugradnja-mf-sa-dugmićima-volana/

 

Dok je na Grandeu, Bravu, Delti, a mislim i Giuietti sistem dosta "gluplji", tj. uprosceniji. MF dugmici su samo gomila otpornika (nema centralne elektronike u volanu). Nemam semu za Giuliettu, ali evo kako to izgleda npr. na Bravu: linije 15 i 27 sa Body Compa su direktno vezane za spulnu.

A spulna treba da ima masu na pinu 2 i vezu sa Body Compom na pinovima 3 i 4. Tako da se na osnovu toga lako moze proveriti postoji li fabricko ozicenje do spulne za MF komande. A na osnovu slika sa neta, deluje mi da su volani Brava i Giuiette isti, tj. da nema nikakve dodatne elektronike kao ranije na Stilu (D047 je spulna, M001 Body Comp):

 

198000278.thumb.png.717a40d908104cf7fd855d503f9c4794.png

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muka naterala, druze moj :) . A pocelo je bas od identicne tematike kao sto je naslov ovog topica. Kada su pre vise od 16-17 godina, na Stilu, MF volani bili toliko retki, koliko su sada retki ovi bez MF komandi na Bravu/Delti/Giulietti.

Bukvalno niko nije hteo da se bakce sa naknadnom ugradnjom po servisima ili kod ovlascenih, sa mladim, prodajno aktuelnim i tada jos uvek nepoznatim modelom. Ako bi uopste i za prilicne novce uspeo da nabavis novi volan i spulnu. Nekako sam jos u to vreme uspeo da dodjem do tadasnjeg "bogatstva" i fabricke Biblije u vidu eLearn - i od tada krece moja zanimacija i igranje... Pa smo nastavili sa tempomatima, ConnectNav i svim ostalim dzidzama koje su se par godina iza toga ugradjivale zmureci. Bilo nekad gomila interesovanja za gomilu stvari, sa godinama samo smanjujem :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...