PremieRacing 5726 Posted February 8, 2023 (edited) Iznenada... Bez ikakvog razmišljanja i planiranja. Bez ikakve ljubavi prema modelu i bez ideje da to posedujem. Video oglas 27. januara, otišao da pogledam auto 29. januara, kaparisao, i 02. februara ga preuzeo. Osnov za ovu budalaštinu mi je dugogodišnja želja da posedujem jedan pravi oldtimer. Naravno da su želje i snovi pucali visoko i bili neostvarivi, ali to je valjda i suština. Ko ne sanjari nikada ni na javi neće uraditi ovako nešto...nepromišljeno Snovi su bili Manta, X1/9, GT, Audi 100, SLC... Svašta nešto dostupno pre 20ak+ godina kad me je savršeno boleo K da se angažujem, a danas potpuno nedostižno bez oooozbiljnih finansija. ideja vodilja je takođe bila da kupim auto mog godišta koji mi se sviđa. Ovaj je za'ebo i mene. I to za dosta Da ne tupim više, daj da predstavim ciglu serije 200. Volvo 200 je nastao kao naslednik serije 100 (logično) a nasledile su ga serije 700 i 800 (manje logično). Prva oznaka 2 je dakle model, druga oznaka 4 ili 6 je broj cilindara pogonskog agregata, a poslednja 2, 4 ili 5 je broj vrata karoserije. 2 za kupe, 4 za limo i 5 za pravu ciglu tj. karavan. O modelu neću puno da prepisujem pošto je net pun info ali ću napomenuti da je upravo serija 200 napravila reputaciju kakvu Volvo ima poslednjih pola veka. Proizvodila se nepunih 20 godina u kontinuitetu i napravljeno je bezmalo 3 miliona kom. Moj primerak je 244 sa samog početka proizvodnje, dakle benzinski četvorocilindraš zapremine 2100ccm sa 4vr iz 1974god. Sledeće godine puni 50 i za rođendan u maju mora da bude besprekoran Motor je neuništiv i popularno nazvan 'red block' zato što je iz proizvodnje izlazio ofarban u jarko crveno. Iz gepeka se ne može u kabinu. To tih godina nije bilo moderno. Al' zato karavan, koji je i meni sada interesantniji, pozadi ima pravi bračni krevet kad se spuste sedišta. Možda i najpopularnija karoserijska izvedba, dok je kupe sa 2vr bio i ostao ekstravagantan. Ideja je da se ne bavim restauracijom zato što mi se čista fabrika ne sviđa iako je većini takav najvredniji, već da probam neki blagi restomod kako i piše u naslovu teme. Dakle da unapredim sve što želim i mislim da treba, pretežno oko izgleda enterijera i eksterijera. Motor je dobar, servis i dalja eksploatacija su dovoljne za početak. Za dalje, ko zna... Sad par fotki, onako hronološki: Edited February 8, 2023 by PremieRacing 24 1 IDzO, neshtry, Lufti and 22 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 2701 Posted February 8, 2023 (edited) 25 minutes ago, PremieRacing said: Snovi su bili X1/9, Ima jedan u KŠ maltene ne mora nista da se dira, ja sa 190 sam jedva seo u njega i jedva izasao i ne bih mogao da ga vozim sem u nuzdi, mozda uz neke modifikacije tipa bas mali volan i bas niska i mrsava sedista ali opet da provozam ali ne i da vozim i uzivam tako da moji snovi u vezi tog auta padaju u vodu. A npr nisam mislio da cu moci lepo da se smestim u stari fiat 500 a usao bez problema i mogao bih komotno da ga vozim i na duze Edited February 8, 2023 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16634 Posted February 8, 2023 (edited) Mi smo imali takve karavane u hitnoj pomoći,kada sam bio klinac…eno na lokalnom otpadu očerupana školjka tog ambulanog,koja ne može da istrune sigurno 30-35 godina… Hoću da kažem da ti je izbor odličan,ja bih ,za sebe ,pre izabrao DS ili w123/124 ,ali baš volim što je volvo 240 Svaka čast! Edited February 8, 2023 by neshtry 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
francuz69 1004 Posted February 8, 2023 (edited) Dobra cigla, bash. Deluje da je jako ocuvana. Par puta u klinackim danima su mi se ukrstili putevi sa ovim autom. Prvi put kad se ortak odselio iz starog kraja u Visnjicu, a njegov cale kupio isti ovakav samo krem. Kako smo ga potpisivali po onom Visnjickom makadamu, sve je trpeo. Neunistiv auto. Drugi put sa njegovim mladjim bratom 244. Imao jedan drugar, ostao mu od caleta, bio ko casa. Nisam video tog coveka 20 godina ali se secam da ga je dugo terao i da je uvek pricao da ce ga voziti ceo zivot. Uglavnom, ima ono sto mnogo volim kod automobila, a to je osobenost, licnost. Ne lici ni na sta drugo na putu i kad ga vidis sa kilometra, tacno znas nepogresivo sta je u pitanju. + Volvo... shvedski celik i cela ta prica... sjajno. Edited February 8, 2023 by francuz69 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 2701 Posted February 8, 2023 karavani kod nas su mahom korisceni kao saniteti i pogrebna vozila (mahom ti saniteti pretvarani u pogrebne), zato sam uvek i mrzeo taj auto kao i 123ku karavan Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 13176 Posted February 8, 2023 Ja taj Volvo pamtim po tome što mi se kao detetu njegov volan, uz onaj sa W123 najviše sviđao.Sent from my SM-G770F using Tapatalk 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5726 Posted February 9, 2023 (edited) 'Prokletstvo' je počelo da deluje, počeo sam da ih primećujem mada je ovakvog teško ne primetiti...: Navodno filmska zvezda, gledaćemo ga u nekom domaćem ostvarenju. Edited February 9, 2023 by PremieRacing 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
totti 13176 Posted February 9, 2023 Jedan moj drugar je prodao svoju Škodu filmadžijama za potrebe scene dizanja auta u vazduh Sent from my SM-G770F using Tapatalk 2 3 Quadrifoglio Verde, PremieRacing, Woodoo and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 2701 Posted February 10, 2023 (edited) ovakvog belog je imao drugar tamo krajem 90ih i pocetkom 2000, 2.5 td, vozio sam ga vise puta i ovako i na otvorenom, prava ladja, 5. brzina se saltala na dugme, ful oprema, koza, klima, lamperija, siber a drugar u srednjoj vozio 780 bertone ne secam se jos neki sem tog dal sam video kod nas uzivo, to je bio lep auto Edited February 10, 2023 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5726 Posted February 10, 2023 2 hours ago, OMP said: ...a drugar u srednjoj vozio 780 bertone ne secam se jos neki sem tog dal sam video kod nas uzivo, to je bio lep auto Evo ti ga drugar Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 2701 Posted February 10, 2023 Auto je bio svetlo plave boje (rekao bih kao i ovaj sa klipa) i vozio ga je 98. kad smo mahom svi i polozili za auto pa onda mislim da sam ga vidjao i posle bombardovanja neko vreme onda smo svi krenuli na faks i ne znam dalje ali auto posle nisam vidjao, mislim da je i on studirao u BG a to je u stvari bio drugar mog dobrog drugara Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5726 Posted February 10, 2023 Ma sprdam se, ovaj klip je svež par dana a ti spomenuo 780 Bertone pa se poklopilo... Nego, sad vidim da u predstavljanju nisam pomenuo najbitnije, sada moj auto je godinama bio u vlasništvu pravog gospodina, komandanta Žandarmerije (sada u penziji) koji je u isto vreme posedovao 5 komada ! Jedan svoj i po jedan za svako dete. Ovaj crveni je vozila ćerka Pre nekoliko godina je čak izašao članak u novinama o tom gospodinu i njegovim Volvoima, ja znam da sam čitao ali ne mogu sad da nađem na net-u ništa... Mora da je bilo samo u štampanom izdanju nekog domaćeg auto časopisa. Tada mi ni na kraj pameti nije bilo da ću kupiti taj auto. Apsolutno me nije privlačio, ni malo. Al' što bi neki tamo englez rekao - nikad ne reci nikad. 1 horvat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5726 Posted February 11, 2023 Mislite da je previše, ili može da prođe 2 1 nemanja84bg, Nikola 1.6 and nstyner reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 1805 Posted February 11, 2023 Mnogo bato , malo manje mozda oko 2 cm u radijusu ili tako nesto.. malo da ima lufta za damping i pun levi - desni , ali bice zanimljivo ispratiti projekat Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1263 Posted February 11, 2023 3 hours ago, PremieRacing said: Mislite da je previše, ili može da prođe Hm, ja ne bih isao na neke velike tockove. Dobro spustanje i neki lepi stariji tocak i bombona! 2 Mijailović P. and PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5726 Posted February 13, 2023 Da, da, definitivno...ovo sam morao da probam reda radi kad već Amfibija i Cigla imaju isti promer rupa za šrafove. I stvarno je pre-pre veliko. Idem sada sa idejom 15-16 pa koji mi se točak dopadne, a dve varijante izgleda su u opciji: 1. neka 'žbičana' felna da ima hromirani falc i zlatno srce, guma osrednje visine (ne balonka, ne niskoprofilna) i/ili 2. širena čeličara i guma sa belim zidom. 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16634 Posted February 13, 2023 Opcija 2 ,širena čeličara i whitewall 2 Smireni and PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 2701 Posted February 13, 2023 alu varijanta kao ETCC volvo, nije mi taj auto za white wall gume to je pre za amazona varijanta 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16634 Posted February 13, 2023 @OMP ma kao lutka je 2 PremieRacing and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
igor0511 3059 Posted February 13, 2023 Neka je sa srecom projekat Uvek si imao super ukus za kola i izvlacio odlicne primerke. Mnogo mi je zao sto ne kupismo onaj Sei Abarth od tebe pre oko godinu dana, ali zeni se nije dopao na slikama pa je morao Mini da dodje. Bas se radujem da vidim kako ce Volvo da izgleda posle sredjivanja., 2 PremieRacing and MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 2701 Posted February 13, 2023 (edited) 2 hours ago, neshtry said: @OMP ma kao lutka je obzirom da kolega hoce da radi auto u restomod fazonu onda white wall bas i nema smisla, mozda za klasican izgled auta ali opet meni licno se ne svidja kako stoji na tom autu Edited February 13, 2023 by OMP 3 PremieRacing, MiloshBg and nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bingodalton 779 Posted February 13, 2023 Ima primera da to dobro ispadne, a ne nuzno skupo. Inace, sve me vise podseca na Volgu kad su okrugli farovi 2 neshtry and PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 1263 Posted February 13, 2023 8 hours ago, OMP said: alu varijanta kao ETCC volvo, nije mi taj auto za white wall gume to je pre za amazona varijanta Kao sto kolega OMP kaze. Amin! Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 16634 Posted February 13, 2023 Sa whitewall i jeste restomod vi više gravitirate ka trkalici,ali mator je za to…Da izgleda kao trkalica,a da nije,to mi malko bezveze 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 1805 Posted February 13, 2023 (edited) 4 hours ago, Bingodalton said: Ima primera da to dobro ispadne, a ne nuzno skupo. Inace, sve me vise podseca na Volgu kad su okrugli farovi Vidite ovaj dole sivi u dnu, bio je isti ovakav na oglasima , sabac ili loznica nije cak ni bio skup a stanje mu je bilo perfekcija .... boja mu je bila ona tamno plava ili tako nesto a iste ovakve crne neke kao felnice .... bas je dobar primerak kad sam mu zagledao slike, tabla sve, super je e sad ne znam jel jos uvek aktivan, inace ima neki senator u solidnom stanju koji nije skup pa za ljubitelje da se igraju eto dojava ukoliko nije izvetrio Edited February 13, 2023 by nemanja84bg Quote Share this post Link to post Share on other sites