Jump to content
FAS Goran
infectedspecimen

Fiat Grande Punto - problem sa zadnjim parking senzorima

Recommended Posts

Pozdrav ljudi, nov sam ovde, vec dugo iz pozadine citam forum.

Naime skoro sam kupio fiat grande punto 1.9 jtd sport (2006god), pa imam neko pitanje vezano za parking senzore. Auto ima pun paket opreme, ali bilo nam je malo cudno sto nema parking senzore, pa smo ih kupili. Kada smo skinuli branik da bi ih ugradili videli smo da su mu fabricki parking senzori zalepljeni izolir trakom za onu šinu iza branika. Auto je očigledno udaran, i očigledno nije probušen zamenski branik da bi namestili senzore. Mi smo senzore pregledali, videli da svi rade kako valja, skinuli ih sa konektora, izbusili branik i zalepili ih na mesto. Tu se javlja problem, senzori piste neprekidno kada se ubaci u rikverc. Procitao sam negde da kada se senzori skinu sa konektora mora da se radi neka vrsta kalibracije preko kompa za dijagnostiku, ali nisam siguran, ne mogu da nadjem ispravne podatke nigde. Pišite ako vam trebaju još neki podaci. Hvala unapred svima na odgovorima. 

 

 

Edited by neshaoct
prebačeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@infectedspecimen

 

Mislim da bez povezivanja na dijagnostiku nećeš moći ništa da uradiš.

Činjenica da je auto imao fabričke senzore koji nisu radili, ali istovremeno nisu ni prijavljivali grešku (video bi je kad si kupovao auto i/ili u svim danima posle). To može samo da znači da je neko čačnuo podešavanja preko dijagnostike i ugasio senzore kako ne bi greška sijala. Ne postoji drugi način da su oni fabrički ugrađeni, ne rade i da ne sija greška za njih iako nisu radili.

Plus, oni rade tako što sitno vibriraju... i kad je na njima led, sneg ili slično pište isto tako stalno. Možda te rupe niste lepo izbušili i parking senzori nemaju mesta da rade (da sitno vibriraju) i zato se ponašaju kao kad stvarno ne mogu da rade (kad zalede ili je sneg preko njih). Te rupe treba da se probuše na označenim mestima na braniku (ta mesta bi trebala da budu označena sa unutrašnje strane branika).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru. Senzori su bili tako ulepljeni da nisu pistali dok ih nisam razlepio, i tada sam svaki ponaosob, a i sve zajedno proverio i radili su sasvim normalno, u zavisnosti od daljine predmeta menjala se brzina pistanja senzora. Problem je nastao kada sam ja raskacio senzore sa konektora da bi ih ubacio u novoizbusene rupe u braniku. Od tada senzori kada ubacim u rikverc piste bez pauze. Nisam siguran da li se razumemo, ali senzori nisu pistali dok su bili ispod branika samo zbog izolir trake. Auto je bio ubacen u rikverc sve vreme, cim sam skinuo traku poceli su da piste normalno, kao sto bi i trebalo. Naknadno sam raskacio parking senzore, i tek onda se pojavila greska na tabli, pre toga se nije pojavljivala. Nije mi jasno kako nisu pistali dok su bili ulepljeni i zasto su normalno radili kada sam ih razlepio, a cim sam ih raskacio sa kompjutera kao da su pobrljavili. Znam da su oznake za rupe sa unutrasnje strane, tu smo i busili, mozda smo pogresili sto smo ih zalepili, pa ne mogu da vibriraju kako kazes?

 

 

Edited by infectedspecimen
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne ostaje ništa drugo do kačenja na dijagnostiku ili eventualno skidanje kleme sa akumulatora kako bi se resetovali.

Naravno, pod uslovom da je sve povezano po propisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Mijailović P. said:

Pa ne ostaje ništa drugo do kačenja na dijagnostiku ili eventualno skidanje kleme sa akumulatora kako bi se resetovali.

Naravno, pod uslovom da je sve povezano po propisu.

Ma da, trebalo bi da je sve povezano kako treba, kazem radilo je sve. 2 senzora su imala one gumice za montiranje a dva nisu, ja nisam znao da mogu da se nabave te gumice, pa sam ih kao mentol zalepio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...