Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Abarth Classiche 500 Record Monza '58

Recommended Posts

fiat restomod 03.jpg

 

Italijanska istorijska staza Autodromo di Monza je ove godine proslavila 100. godišnjicu, a Heritage odeljenje kompanije Stellantis obeležava tu priliku odavanjem počasti automobilu koji je tamo postavio brojne rekorde i doveo Abarth do slave. Slavljenički primerak nazvan Abarth Classiche 500 Record Monza '58, napravljen je u jednom primerku, a bazira se na Fiatu 500 iz 1970. godine.

 

fiat restomod 02.jpg

 

Modifikovan je na način kao da ga je ''sredio'' Abarth iz najboljih dana minulih vremena pa izgleda poput prvog Fiata 500 iz radionice slavnog Austrijanca, koji je oborio šest rekorda brzine i izdržljivosti u februaru 1958. na staroj stazi.

 

fiat restomod 01.jpg

 

Budući da je noviji automobil, donator nema naopako okrenuta vrata koja je Fiat napustio 1965. ali u svojoj magličasto zelenoj boji, s grafikom ''Fiat 500 Abarth'', maskom i značkom Abartha, tvrdim krovom umesto platnenog kao na istorijskom modelu, prilično je uverljiva replika. U unutrašnjosti, novi model ima drveni upravljač i kontrolnu ploču punu Jaeger instrumenata, plus goli pod i jedno trkačko sedište. Podizanjem zadnjeg poklopca motora pogled pada na dvocilindrični motor kojem je povećana zapremina na 595 ccm pomoću originalnog kompleta za podešavanje Abarth Classiche 595 baziranog na elementima za doradu koju je Abarth ponudio 1963. godine. To znači više od serijskih 18 KS, dakle, barem 26 KS i veću maksimalnu brzinu od 118 km/h (standardno 98 km/h), koliko je postizao original rekorder iz 1958. koji je stazom u Monci kružio neverovatnih 168 sati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...