Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Brazil 2022

Recommended Posts

Pretposlednja trka sezone, vozi se na jednoj od najlepsih old-school staza koja krivuda prateci prirodnu konfiguraciju izmedju jezera (po cemu je i dobila ime Interlagos).

Takodje je karakteristicna i po tome sto je jedna od retkih na kojoj se vozi levi krug. Sto je, uz neravan asfalt, jos jedan od napora za vozace. Postavljene su 2 DRS zone.

Checo ce braniti drugu poziciju u plasmanu vozaca, Russel i Hamilton cetvrtu i petu. Mercedes u finisu sezone dise za vrat Scuderiji i stigao je na -40 poena u borbi za vicesampionsku titulu.

Takodje je ovo i poslednji vikend u "sprint" formatu. Tako da nas kvalifikacije cekaju vec u petak uvece, sprint trka u subotu, a glavna trka u nedelju uvece.

 

Zvanično ime: FORMULA 1 HEINEKEN GRANDE PRÊMIO DE SAO PAULO 2022

Lokacija: Autodromo Jose Carlos Pace Interlagos, Sao Paulo, Brazil

Datum: 11.-13. novembar 2022.

 

Petak 11.11.2022.

Prvi trening: 16:30 -17:30

Kvalifikacije: 20:00 – 21:30

Subota 12.11.2022.

Drugi trening: 16:30 – 17:30

Sprint: 20:30 – 21:30

Nedelja 13.11.2022.

Trka: 19:00

 

VN-Sao-Paula.png.webp

 

Broj krugova:       71

Dužina staze:       4.309 km

Dužina trke:         305.909 km

Broj trka:              48

Prva trka:             1973.

Najviše pobeda:  Alain Prost - 6

                            McLaren - 12

 

Prvi Brazilski GP održan je 1972. godine, ali nije bio deo kalendara F1. Od 1973. se računa kao trka u okviru šampionata Formule 1, a od 1990.  se redovno  održava na stazi Hose carlos Pace u Interlagosu. Tokom 80-ih se trka održavala na stazi u Rio de Žaneiru na stazi koja nosi ime Nelson Piquet.

 

Emerson Fittipaldi Nigel Mansell

 

Staza u Interlagosu dala je neke od najzanimljivijih trka u skorijoj istoriji F1, a važi za jednu od najzahtevinijh staza u kalendaru zajedno sa Spa Francorshampom.  Staza je izgradjena 1940. godine, a prvi naziv staze bio je “Interlagos” ili “izmedju jezera”, jer je staza napravljena izmedju dva velika jezera Guarapiranga i Billings, koja su snabdevala obližnje gradove strujom i vodom. 1986. menja ime iz Autódromo de Interlagos u Jose Carlos Pace, brazilskog F1 vozača koji je poginuo u avionskoj nesreći 1977.

 

Staza Jose Carlos Pace

 

Staza je jedna od retkih u kalendaru koja se vozi u smeru suprotnom od kazaljke na satu. 1990. dužina staze je smanjena sa 7.823 m na 4.397 m tako da bi mogla da bude u okvirima FIA-inih pravila u to vreme. Kao posledica skraćivanja staze, izgubljeno je 3 duga pravca i 3 brze krivine. Na staroj stazi bolidi su mogli da voze punim gasom i više od 20 sec, ali je zbog toga i smatrana veoma opasnom (iako je na njoj bio samo jedan udes sa fatalnim ishodom). Staza se posle 1990. malo menjala, tako da je zadržala mesta na kojima se može voziti i preko 320 km/h, ali i široka područija na koje se može izletati, a ne završiti trku.

 

Interlagos_-_reta_-_panoramio-300x217.jpg.webp Start_2012_brazil_GP-300x217.jpg.webp

 

Vozači vole ovu stazu i iz razloga što nije napravljena na ravnom terenu, već prati prirodne uspone i padove terena, tako da zahteva više i od vozača i od motora. Površina staze je jako neravna, pa su trke veoma teške i iscrpljujuće za vozače, a da stavri budu još teže, krug koji se vozi suprotno kretanju kazaljke na satu opterećuje vozače G-silama sa leve strane iako su trenirani da trpe sile sa desne strane.

Najuspešniji od vozača na stazi Jose Carlos Pace je Alain Prost sa 6 pobeda, dok je Michael Schumacher drugi sa 4 pobede. Od timova najviše uspeha ima McLaren 11, drugi je Ferrari sa 10, Williams je treći sa 6, Brabham ima 3, dok Benneton i Renault imaju po 2 pobede.

Trka nije održana 2020. zbog koronavirusa, a za 2021. je preimenovana u Velku Nagradu Sao Paola.

 

Brazil_Circuit.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprint kvalifikacije

Dobra trka danas. Prvi put ove godine greška Red Bull a sa gumama. Svaka čast Raselu za pobedu mada spor Mercedes na pravcu. Perez sa DRS om 342 km/h a Rasel i Hamilton 323 km/h, Red Bull i bez DRS lagano može da pretiče dok Mercedes teško da može vodeće timove da napadne bez DRS a. Magnusen na kraju 1 bod. Ferari Sainc nesto da je i uradio ali Lekler bas spor.

Rikardo,Džo i Hamilton pod istragom nesto zbog starta

FhY5n26XwAIaKVq.jpeg

FhY5FULWAAEmFOM.jpeg

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bice odlicna trka sutra, Max ce kao besan da kidise na Mercedese. 

Magnusen nije mogao vise, Mik se malo oprao posle kvalifikacije. 

Ostaje nam da vidimo da li ce Merc sutra da iskuka pobedu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma sta moze merc protiv RB  sa ovim razlikama u brzini, Max se ladno branio od Rasela danas na zutim gumama a na crvenim ga verovatno ne bi Rasel ni video, merc jedva u drs da ga sustize a preticanje je na rizik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konacno dodje i ta pobeda i to dvostruka, verujem da smo svi ocekivali da merc pobedi na bar jednoj trci ove sezone, bili su odlicni celog vikenda, jbg Max da nije napravio biiip sa Hamiltonom pitanje sta bi bilo ali verujem da bi merc opet imao 1-2 samo pitanje u kom rasporedu, Rasel odlicno vozio mada vodio je celu trku i nije mu bilo tesko da stigne do pobede, takodje pitanje sta bi bilo da je ham isao na 1 pit, mislim da je mogao, pogotovo ako bi bio SC kao sto je bio ali to je sad šbbkbb, nije bila losa trka, dosta preticanja i razmena pozicija definitivno ovakve staze nam trebaju verujem da ce i sledeca trka biti zanimljiva. Kad bi merc mogao da otme ferariju 2. mesto u generali to bi bilo top

 

 

a smrda ostaje smrda i u duelu sa Ham po ko zna koji put isto biiip pravi i ovo na kraju trke, ccc i to posle svega sto je Perez cinio za njega, svaka cast onima koji ga gotive i navijaju za njega ali covek je ljiga kako god okrenes, nek je najbolji vozac ali ostalo je 0

 

https://www.facebook.com/watch/?v=1271238426761077

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast za Rasela držao je bez problema Hamiltona sa istim gumama iznad DRS a. Red Bull i pored najveće brzine nije funkcionisao dobro u krivinama. Ferari opet spor, kvalifikacioni krug i nekako ali trka nikako. Od letnje sezone kako su pravila promenjena da bi se usporio Red Bull najviše su usporili Ferari,od te promene gume kod Ferari a ne funkcionišu u trci.Koja glupost da Hamilton bude vozač dana. Uglavnom trka je bila zanimljiva na sledećoj trci opet će sve biti po starom mislim na Red Bull a za Ferari neznaju ni oni sami šta će biti 

FheDvzxXgAAWfN0.jpeg

Fhd-fbYXkAULPh6.jpeg

FheFcINWIAEjzQ-.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postao je veći cigan od cigana,odvratan je

Ma Ferari je i dobar kako je moglo da bude,posle kontakta Leklera i Norisa,mogao je Lekler da zavrsi trku,al je do kraja odlicno vozio.Sainc je isto solidno vozio

Al Mercedes je bas brz,dosta su se popravili u odnosu na pocetak sezone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...