Jump to content
FAS Goran
aro_kv

Fiat Nuova Bravo 1.6 MJet 105 - beli dim, sija lampica ulja

Recommended Posts

Pozdrav svima!

 

Vlasnik sam Fiat Brava 1.6 Multijet 105hp, kupljen na 221k predjenjh kilometara, odmah je odradjen set kvacila, zamajac, nakon nekih hiljadu kilometara i veliki servis, promenjeni donji nosaci motora, nosac do akumulatora, hladnjak egr ventila. 

To je bilo ukratko da se upoznate sa automobilom. U poslednje vreme se pojavio dosta problema. Navescu ih redom, nadam se da ne krsim neka pravila foruma, procitao sam dosta, otprilike sam i razumeo neke stvari i probleme. Iz Kraljeva sam, ne mogu naci majstora da se pozabavi svim problemima i resih da potrazim pomoc od vas i da dobijem neke smernice odakle krenuti. Auto je pazen, cuvan ne znam zasto me je ovako poteralo. 

 

Kada se startuje, nekih 60ak sekundi blicka lampica ulja, povremeno nenormalno pusi, a uvek se oseca tezak smrad oko auta, cak ga osetim i preko zatvorenih prozora, ne izbacuje gresku za DPF. Gorivo sipano na Mol-u (Uvek sa aditivima)

Drugi problem, na dodavanje gasa i otpustanje se cuje klik-klak najvise kada se polazi iz mesta, ponekad i preko lezeceg, imam osecaj kao da ce nesto otpasti. Nosaci motora donji su promenjeni pre mozda 3k kilometara (Akron). Pretpostavljam da treba pregledati poluosovinu?

Treci problem, menjac tesko ulazi u prvu i rikverc, u ostale lakse. Kvacilo je mekano, promenjen set pre nekih 7-8k kilometara. 

 

Volan, kada je u leru, kada se okrece u pojedinim polozajima nenormalno vibrira, promenjen nosac ispod akumulatora (Febi). Takodje i u prvoj/drugoj u nizim obrtajima zna dosta da vibrira. Poslednja stvar, kada sam se vracao sa mora, auto je poceo da vibrira, zuji, ne moze da se vozi od buke. Gume sve cetiri nove, nemaju ni godinu dana BF Goodrich, sutra idem kod trapadzije nadam se da ce uspeti makar to da mi resi. 

 

Da pomenenem i zvizdanje, nisam siguran da je problem ali u nizim obrtajima u trecoj i cetvrtoj, kao da se cuje zvizdanje i zveckanje pored standardnog zvuka motora. 

Da, i automatska klima mi je otisla, kad vec pominjem sve, ali to je standardni problem Brava. 

 

Jos jednom, izvinjavam se ako sam prekrsio neko pravilo, ali me je gomila stvari odjednom sustigla, cini mi se sto ga vise pazim, da je sve gore. 

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aro_kv

Sto se tice blinkanja lampice od ulja. Degradiralo ulje ili treba da se ponisti servisni interval.

Probaj sledece (video negde na netu, mozda da rezultata ) Das kontakt, skines sa kontakta, das opet kontakt i stisnes gas do kraja( drzis stisnutim i ne pustas) drugom nogom stisnes kocnicu sedam puta ( gas, sve vreme drzis) i nastavljas da drzis na kontaktu zajedno sa gasom jos 1 minut. Nakon toga skines sa kontakta, pustis gas i sacekas jos nekih minut i palis auto. Moze da se desi da blicne jos par puta i da se nakon toga resetuje. ( Kazem da sam video negde na netu da moze da se tako resetuje pa probaj, bar nista ne kosta) . Ako ne pomogne, negde na dijagnostiku pa neka oni ugase lampicu. 

Sto se tice tog smrada od auta i oko istog, jel miris onako na sumpor? Kao miris jaja da tako kazem. Ako je miris takav, verovatno je katalizator zapusen, a to takodje moze da ti bude i uzrok dimljenja.

Proveri letvu volana, moze biti uzrocnik tog vibriranja volana i klik klak zvuka...Klik klak zvuk moze da bude i od kugle, moze da bude i od stabilizatora( najbolja varijanta), moze manje vise od dosta delova trapa i najbolje trapadzija sve to lepo da ispregleda kada vec ides sutra do njega. ( Neka proveri i krajeve letve ) 

Tezi ulazak u brzine pod uslovom da je kvacilo dobro, moze biti do nekog od cilindra kvacila. Glavnog, pomocnog. Glavni mozes i sam da vidis u kabini kod pedale kvacila. Vidi da nije vlazan, da ne curi, da nije mokro kod nogu. Pomocni se nalazi na menjacu ( ne drzi me za rec ali trebalo bi da je tu, nisam siguran bas za Bravo) i trebalo bi da i njega mozes da vidis kada skines akumulator i limeni nosac na kom stoji) Neka me ispravi neko ko vozi Bravo ako nisam u pravu. Ako su oba dobra ili menjanja, moze biti da imas vazduha u sistemu. Sve ovo pricam kao neke smernice odakle bi ja krenuo.

Zvizdanje i zveckanje, otkud znam. Proveri creva da neko nije busno, to mi u ove sate sada jedino pada napamet. Pod uslovom da je sa turbinom sve ok. 

Edited by werp690

Share this post


Link to post
Share on other sites

@werp690

Hvala na brzom odgovoru.

Pokusacu to sa lampicom. Sto se tice tog smrada, nije miris nalik sumporu, vise je neko tesko sagorevanje koje gusi, oseca se u grlu. Naleteh na forumu negde da su mozda i neuspele DPF regeneracije. 

Bio sam kod trapadzije, proverio je njegov deo, sve je u redu. Kaze da odem kod nekoga da proverim homokineticki. I kaze da auto generalno dosta trese i da mozda treba da se promeni i onaj desni nosac motora, kod suvozackog (ne vidi se na oko da je propao, ali guma gubi elasticnost, potrosni je deo, tako da ce verovatno trebati zamena)

Provericu i taj cilindar kod kvacia to mogu sam.

Ako neko slucajno zna nekog majstora na teritoriji Kraljeva, koji bi se malo vise posvetio, neka mi slobodno pusti poruku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aro_kv

 

9 hours ago, aro_kv said:

Jos jednom, izvinjavam se ako sam prekrsio neko pravilo, ali me je gomila stvari odjednom sustigla, cini mi se sto ga vise pazim, da je sve gore. 

Ne možemo praviti svaštaru (kupusaru) od teme, tj. na jedno mesto trpati sve što nas zanima. :thumbup: 

To jeste lakše onome ko pita, ali nikome drugome nije tako lakše jer ko god ima isti auto i neki od istih problema - nikada se ovde neće snaći. Moraće da čita i postove koji nemaju veze sa konkretnim problemom dok ne dođe do dela jednog posta, ili možda svaki deseti pročitani bude o onome što ga zanima jer se sve trpa na jedno mesto.

Zato tema na kojoj smo ostaje oko dima i lampice ulja.

 

Ostalo:

Fiat Stilo JTD / Nuova Bravo MJet - čudan zvuk iz motornog prostora

Fiat Nuova Bravo 1.6 MJet 120 / 1.9 MJet 120 - teže ide u brzine

Fiat Nuova Bravo 1.6 MJet - vibracije

Fiat Nuova Bravo 1.9 MJet 150 - nekonstantno zviždanje tokom vožnje

Fiat Nuova Bravo - popravka motorića/klapni digitalne klime

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, aro_kv said:

Kada se startuje, nekih 60ak sekundi blicka lampica ulja, povremeno nenormalno pusi, a uvek se oseca tezak smrad oko auta, cak ga osetim i preko zatvorenih prozora, ne izbacuje gresku za DPF.

 

Nadji majstora koji ce prikaciti manometar i proveriti pritisak u motoru. To ti je najmerodavniji pokazatelj sta se desava sa motorom. Ako su pritisci ispod propisanih vrednosti, motor je u banani.

Pritisak hladnog dizel motora na paljenju mora biti oko 5 i vise bara, kako se motor greje tako se pritisak smanjuje. Ukoliko imas male pritiske, nemoj voziti auto, jer motor ima slabo podmazivanje i negde ne dobacuje ulje. Moze ti redom svasta stradati

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct Da, videh kako su ostale teme formirane. Nisam zeleo vise tema da otvaram, da ne "trujem" previse forum. Hvala na korisnim linkovima.

 

@srdjos Pa meni je par puta na uzbrdicama izbacio gresku "insufficient oil pressure" pa se ugasi. Ali ja sam to pridodavao losem kretanju, jer su uzbrdice bile pod velikim nagibom. Hvala na savetu, definitivno ide i to u listu stvari za proveru. 

Edited by aro_kv

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aro_kv 
 

ako je problem pritisak a jeste, obično bude problema oko ležajeva radilice, leteci i/ili aksijalni ležajevi.

Ne znam da li taj motor ima hladnjak ulja (verovatno ima). Dodatna provera je ako imas opiljaka metala u tom hladnjaku onda je to to, negde radilica a moguce i pumpa za ulje struže i opiljci su svuda u sistemu.

 

Uglavnom, nemoj dalje voziti auto, koliko god da ti treba

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@srdjos Hvala puno! Ne mogu da popravim auto godinu dana, dadoh preko 1k evra i sve je gore. Krenucu sa ovim, pa da vidim da li se to isplati i dalje popravljati. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da oživim temu, a možda i pomognem nekome.

 

Razlog dimljenja, zapušen DPF - 91%, dakle povremeno beli dim, više oblak dima i težak smrad(konstantno). Nije mi svetlela lampica za DPF, samo prvih 60 sekundi nakon startovanja, je blinkala lampica ulja (change oil). Nivo ulja u motoru je bio povišen.  Sada je očišćen, definitivno se oseti boljitak, tiši, rasterećeniji auto i pored problema s diznama.

 

Dijagnostika je takođe pokazala i dve neispravne dizne, ali je problem sa DPF-om morao prvo da se sredi, pa tek dizne. (One dolaze na red u sredu i obaveštavam o napretku).

 

Teži ulazak u prvu i rikverc, nažalost, nisu prouzrokovale sajle, niti ulje menjača (Promenio ulje + Liqui Moly MOS2 aditiv), za nijansu lakše, ali i dalje teško ulazi u brzine tako da je morao nov menjač. Imao je i luft takođe, mogao je da se drma levo desno u leru, kao prazan hod, nije ispadao iz brzina. 

Pre par hiljada kilometara zamenjen set kvačila, ali nažalost nisam imao sreće, morao i menjač. 

 

Zujanje, koje se prenosilo u kabini u toku vožnje (konstantno, nevezano za dodavanje gasa) je uzrokovao loš ležaj zadnjeg levog točka, nisam verovao da to može toliko buke i vibracije da stvara. 

 

Bilo je dosta nerviranja, poslednjih par meseci oko 1500e ulaganja u popravke, nadam se da ćemo se konačno voziti. 

Čekaju se još dizne, Ravenol kupljen da se sve podmaže kako treba i nadam se da je kvarovima konačno kraj.

 

A da, klima, zaboravih, standardna priča toplo-hladno, ali taj problem može da sačeka oporavak živaca i novčanika.:D

 

Hvala svima na pomoći!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, opet! 

Auto se lagano privodi kraju, slažu se kockice i sve je prijatniji za vožnju, puno ste mi pomogli. Još par sitnica je ostalo, a jedna od njih je i ta vibracija na volanu, koja zna baš da zasmeta mom OCD-u :lol:. Gume su nove, trap dobar, ali u određenim položajima volan nenormalno vibrira i zuji. Da li je neko imao takav problem? Čuje se sve na snimku. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...