Jump to content
FAS Goran
Strasni JA

Alfa Romeo Giulietta 1.4 TJet 120 GPL

Recommended Posts

@Sem

Ma kakva te izvinjenja i smaranja spopadaju!?

Bez tih tehničkih detalja ne bi ništa naučili. Samo iznisite te pikanterije, pa ko se snađe. ;)

A da li ti je palo na pamet da pređeš u naš tabor, pa da se i sam igraš sa DNA? :D

Edited by Strasni JA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav društvo:welcome:

Juče sam sa Đulijeticom proslavio 113. rođendan Alfa Romea :fun:

Pošto smo na Lefkadi već 7 dana, odlučio sam da joj protegnem noge i raširim nozdrve, naravno u "D" modu :thumbsup: po planinskim putevima i odemo na zapadnu obalu ostrva (plaža Porto Kaciki) okrenuti ka Italiji i fabrici u Milanu, da napravimo par fotki, rođendanu u čast :)

Tom prilikom sam zalepio slidže za dva velika jubileja, 100 godina čuvene deteline i 60 godina Auto Delte legendarnog sportskog odeljenja Alfe.

Koga bude interesovalo, kad se vratim sa odmora, uporediću potrošnju plina na mojoj Đulietici (120 ks) i na Đulieti mog sina (1,4 MA 170 ks) na benzinu, sa kojom sam bio prošle godine na istoj ruti.

Pozdrav svima do sledećeg pisanija :welcome:

 

IMG-76c983c2993008bb7f2e5860a223d3dc-V.jpg

IMG-c9e23469eff0eddd28022c7c046e0824-V.jpg

IMG-d8131a8c0e228fb29c66d71a02d3cb85-V.jpg

IMG_20230624_190458.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima  :welcome:
Kao što sam obećao, iznosim potrošnju sa godišnjeg odmora po Grčkoj do Lefkade.
I prošle i ove godine išlo se istom rutom na istu destinaciju, sa skoro istom pređenom kilometražom. Sa tim što se prošle godine bilo sa 1,4 MA na benzinu, a ove godine sa 1,4 TB na plinu.
U jednom smeru ima tačno 947 km.
Od kuće magistralom do autoputa 80 km.
Do silaska sa autoputa u Grčkoj 786 km.
Do smeštaja, magistralom 81 km.
Znači ukupno u oba smera je 1894 km.
Magistrale Grčke i naše 322 km.
Autoputa 1572 km.
Ovo je isto za oba vozila.
E sad, sa MA Gulietom prošle godine, prešlo se po ostrvu još 591 km.
A sa TB Giulietom ove godine, prešlo se po ostrvu još 434 km.
   MA je prešla ukupno 2485 km. potrošila je ukupno 149 litara isključivo 98-100 oktanskog benzina. Uvek je punjena do čepa. Prosek potrošnje je 6L/100km, a bord komp je pokazivao 5,8L.
6L/100km x 190 din/L = 1140 din/100km
   TB je ukupno prešla 2328 km na gasu, takođe punjena do čepa. Potrošeno je 187 litara gasa. Prosek potrošnje je 8L/100km, a bord komp je pokazivao 7L.
8L/100km x 95 din/L = 760 din/100km
Zajedničko za oba vozila je još bilo da su u odlasku vožena noću bez uključene klime, a u povratku vožena danju sa konstatnom uključenim klima uređajem. Na ostrvu je uglavnom za vožnju danju koriśćena klima, a noću manje. Zajedničko je takođe i vožnja po ograničenjima, bez nekog preteranog forsiranja, ili gnavljenja. Trudio sam se da oba auta vozim koliko toliko približno jednako, da bi podaci iole bili relevantniji i uporedniji.
Iz navedenog jasno se vidi koliko se uštedi na vožnju LPG-a. U ovom slučaju malo više od 3€ na 100km. Puta koliko ko prelazi godišnje i dobije se fina svotica love. U mom slučaju 15-tak hiljada km godišnje, znači 400-500 evrića! Naravno treba imati u vidu da se leti manje troši benzina, pre prebacuje na plin, zimi mnogo više benzina, pa onda treba uračunati i koliko vožnje se provede u gradu na stani kreni, gasi..., Za razliku od otvorenog puta... itd.
U ove podatke treba uvesti i to da MA jedinica troši oko 15-25% manje benzina, ako se ne varam, od TB motora. Ispravite me ako grešim. Pitanje je koliko bi MA trośio plina? To iskustvo nemam da podelim, ako neko ima eto neka doda. :)
Ako su nekom interesantani ovi podaci za poređenje u tom bolje, a ako nisu, izvinjavam se na smetnji :sleeping:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad na sve dodaš cenu TNGa u MKD, koja je oko 50din, tj upola od 95din... i nadam se bar 2 točenja,u oba smera po jedan, ušteda u novcu je sigurno još veća.

 

Izbor pogonskog goriva je u godišnjoj kilometraži i željama samog vlasnika.

Manja kilometraža, do 10-15000km, samo benzin, veća već može na TNG ili Dizel, naravno ko ima CNG u blizini... vredi preći na CNG.

 

ALI, ako neko baš preferira BMB ili Dizel,kupuju ljudi dizel i za par hiljada km god.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka ti cast za detaljnu statistiku potrosnje oba auta , pravo poredjenje .Smatram isto tako da do 10-tak hiljada godisnje samo cist benzinac dolazi u obzir iz dosta razloga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kad sam u mog T-Jeta 150ks koji je poznat po gutanju goriva ugradio plin progledao sam iako ne prelazim preko 15k km godisnje. Prosto cim cakne multiventil meni su 3-4 eura ostala u dzepu tako da kupovina auta sa vec ugradjenim plinom je zakon. Naravno znam i ja ljude koji kupuju dizel za par hiljada km godisnje i od kuce do posla (4km) u oba pravca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam baš detaljno izveo statistiku, ovo je uprošćena varijanta...:D

Detaljnije bi bilo da sam prilikom svakog tankovanja goriva, navodio prosečnu potrošnju za datu kilometražu i opisivao trenutno pređenu rutu. Mislim da bi sa tim smorio sve živo :lol:

Idealno bi bilo da su se dva automobila vozila jedan iza drugog i da prođu kroz identične situacije u saobraćaju (zastoje, ograničenja, čekanje na granicama, identične brzine...). E to bi bio posao za nekog profesionalnog analitičara :rtfm:

Po meni još veća ideala bi bila da su oba auta bila približno identično natovarena  i sa identičnim motorima. Tipa recimo oba TB-a, jedan na benzin, drugi na gas ili oba MA takođe, gas i na benz. A zamislite i pervezije da se ubaci neki dizel 1,6, ili 2,0.... Auuu odmah bi bili kod Alvirovića :rofl:

 

Što se tiče izbora pogonskog goriva, sve je do pojedinca, ko šta voli, navike, preporuke... Lično znam ljude kojima je apsolutno ne bitno šta sipaju. Šta im se od ponude vozila učini primamljivo, to i voze. Opet isto tako ima i more onih koji preferiraju, dizela, benzinca, ili kombinaciju benz+gas, ili metan, da ne komentarišem sad i hibride i strujaše.

Ja evo već 35 godina lično vozim isključivo benzin+lpg. Tako sam navikao, još od oca, koji je vozio čuvenog "Poljaka" Fiat 125P '77. Na gas, kad se još pretakalo ručnom pumpom iz kuhinjskih boca. Kako su nas gledali, ko budale...:lol:. Čak smo kad zakaže pumpa prevrtali bocu da se izjednači pritisak, pa onda kuhinjsku bocu polivali vrelom vodom da povećamo pritisak u njoj i što je više iscedimo... cirkus!!! A nije bilo ni atesta niti te je ko pitao na tehničkom pregledu... Kaubojština do srži...

I drugi auto u porodici, pređe godišnje 3-5.000 km je isto na gasu. Jednostavno volim benzince i plinaše da je čudo jedno :whistle:

Dizele samo službeno vozikam, jer tako kaže gazda... Ne smeta mi, lepo idu nema šta... ali ono brundanje i kliktanje mi nije merak, ali svakako me najviše odbija onaj miris sagorelog i ne sagorelog dizela, fuj...

Dakle, svako ima svoj neki pogled i računicu. Šta bi bilo da svi mislimo isto? Dosada, kao roboti bi bili, otišao bi ovaj svet u Q, mada nema sumlje i ovako različiti idemo tamo...:cry:

Aj živi bili :innocent:

12 hours ago, Branislav said:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bmb + TNG je odlicna kombinacija. Ali je drzava udarila akcize na cenu TNGa, prepolovila period za Atest, sa 10 na 5 god.

I mnogi su bili odbijeni malom ustedom na TNGu.

Odose u Dizelase.

A, sramota, ekolosko i ekonomski isplativo gorivo.



Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se sećam, '90. Kad sam došao iz JNA. Matori mi kupio novog Yuga 60, mi ga u garaži nabudžili za plin. Ugradili isparivač, ventile, bocu... Otvorila se plinara, točilo se ovde u Čaĉku na jednoj od 3 pumpe u celoj Srbiji...neka smešna para bila. Sećam se, da li je bila '94.-'95. 7 din bio litar benzina, a LPG bio 2 dinara... E brate slatki!!! :wallbash:

JB se njima za ekologiju, ekonomiju, narod, zdravlje,... samo gledaju gde da otmu i podmire svoje potrebe. A nezasiti su, bilo ko da dođe na vlast. :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...