Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Cupra Tavascan

Recommended Posts

Cupra Tavascan concept

 

cupra_tavascan 006.jpg

 

Seat je još ranije za ovogodišnji sajam automobila u Frankfurtu (od 12. do 22. septembra) najavio novo koncept vozilo njihovog brenda Cupra, a koje je danas i zvanično ugledalo svetlost dana.

 

cupra_tavascan 005.jpg

 

Ovo je Cupra Tavascan concept (ime je dobio po ski centru u Kataloniji, na granici sa Francuskom), potpuno električni automobil koji kombinuje elemente crossovera i sportskog coupea i koji koristi Volkswagenovu MEB platformu za električna vozila.

 

cupra_tavascan 004.jpg

 

U unutrašnjosti 463 cm dugačke studije pažnju privlače multifunkcionalni volan sa alkantarom, 12.3-inčna digitalna instrument tabla, 13.0-inčni ekran infotainment sistema, ambijentalno osvetljenje i detalji od ugljeničnih vlakana.

 

cupra_tavascan 003.jpg

 

Cupra navodi i da enterijer pruža visok nivo komfora, kao i da se ističe kvalitetom izrade i upotrebom kvalitetnih materijala.

 

cupra_tavascan 002.jpg

 

Tavascan concept ima dva elektromotora sa ukupno 225 kW/306KS, a sa jednim punjenjem baterija od 77 kWh može da pređe oko 450 km. Takođe, tu je i pogon na sva četiri točka (točkovi su inače od 22 inča).

 

cupra_tavascan 001.jpg

 

Seat je inače još ranije najavio plan po kome će do 2021. godine na tržište lansirati šest novih električnih i plug-in hybrid modela, pri čemu se tu radi o vozilima iz različitih klasa. I Cupra će imati ulogu u elektrifikaciji Seata. Tako je već neko vreme poznato da stižu plug-in hybrid verzije Cupra Leon (na bazi nove generacije Leona koja se uskoro očekuje) i Cupra Formentor.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupra Tavascan do daljnjeg ostaje koncept

 

cupra_tavascan 005.jpg

 

Iako ga ljubitelji četvorotočkaša i dalje iščekuju, proizvodnja najavljenog Cupra Tavascan-a još uvek je neizvesna. Nakon predstavljanja koncepta na prošlogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu, Seatov ogranak je njegovu proizvodnju stavio na ''stand by''.

 

cupra_tavascan 001.jpg

 

U međuvremenu, brend je lansirao modele Formentor i e-Born, ali će Tavascan, prema najavama, za sada ostati samo koncept. Sportski električni krosover od 302KS sa futurističkim dizajnom i Volkswagenovom MEB platformom publika je prošle godine odlično prihvatila. Kompanija ipak navodi da odluka o proizvodnji još nije doneta, iako ne odbacuje mogućnost da bi kroz par godina iz fabrika mogao izaći model veoma sličan Tavascanu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupra Tavascan Extreme E Concept

 

cupra e03.jpg

 

Cupra na sajmu u Minhenu prikazuje Tavascan Extreme E Concept - još jedan električni automobil. Takođe, Tavascan Extreme E Concept najavljuje i Cuprin budući serijski model koji će se na tržištu pojaviti tokom 2024. godine.

 

cupra e02.jpg

 

Serijski Tavascan će naime biti sportski SUV, i to drugi elekrični Cupra model nakon nedavno promovisanog hatchbacka Cupra Born.

 

cupra e01.jpg

 

Za sada je poznato da Cupra Tavascan Extreme E Concept ima baterije od 54 kWh i ubrzanje do 100 km/h u trajanju od oko 4 sekunde. Baza je Volkswageova MEB platforma za elekrična vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupra Tavascan na patentnim renderima

 

227818-cupra t03.jpg

 

Brend Cupra je još ranije najavio da će narednih godina ponuditi više elektrifikovanih vozila. Španci navode da će to biti modeli koji će stajati između tradicionalnih segmenata i imati potpuno samostalni dizajn. Jedan od tih novih modela je Cupra Tavascan koji smo u pretprodukcijskom izdanju videli počekom juna ove godine (kao koncept je prikazan još 2019. na sajmu u Ženevi).

 

cupra t02.jpg

 

Definitivna serijska verzija će startovati 2024. godine, pri čemu je ovaj SUV-coupe napravljen na MEB platformi.

 

227819-cupra t01.jpg

 

Dizajn serijskog modela je u odnosu na koncept evoluirao. Silueta je doterana i prednji kraj je ublažen ali je jasno prepoznatljiv kao deo agresivno stilizovane postojeće linije modela. Detalji o serijskoj verziji nisu saopšteni, ali koncept je imao električni pogon sa dva elektromotora i 306KS, baterije od 77 kWh i domet od oko 450 km. Kada bude pušten u prodaju 2024. godine, kao drugo potpuno električno vozilo kompanije, igraće ključnu ulogu u cilju brenda da poboljša svoju prodaju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupra Tavascan će se proizvoditi u Kini

 

227818-cupra t03.jpg

 

Cupra Tavascan će se proizvoditi u Kini i izvoziti na evropska tržišta, počev od 2024. godine. Planirano je da novi SUV-coupe, predstavljen u skoro gotovom obliku za proizvodnju na prezentaciji brenda u junu, postane drugi električni automobil kompanije, nakon hečbeka Cupra Born koji je lansiran 2020.

 

Detalji su i dalje oskudni, ali izvori su britanskom Autocaru otkrili da će Tavascan stizati iz nove fabrike Volkswagen grupe kojom upravlja zajedničko preduzeće sa kineskim proizvođačem automobila JAC u Anhuiju, Kina. Trenutno u završnoj fazi izgradnje, planirano je da nova lokacija Volkswagen (Anhui) Automotive Company započne pilot-proizvodnju nove Cupra EV u drugoj polovini 2023. godine, a izvoz u Evropu treba da počne sredinom 2024. godine. Očekuje se da će nova fabrika, u kojoj Volkswagen grupa drži 75% udela, postati važno proizvodno središte za električna vozila bazirana na MEB platformi nakon ulaganja procenjenih na preko 3 milijarde evra otkako su Volkswagen grupa i JAC udružili snage u 2020. Odluka o proizvodnji Tavascana u Kini dolazi nakon što je Volkswagen grupa najavila ulaganje od 7 milijardi evra u Cuprinu špansku operaciju, za koju je planirano da počne proizvodnju modela baziranih na MEB platformi 2026.

 

cupra t02.jpg

 

Dizajn serijskog modela je u odnosu na koncept evoluirao. Silueta je doterana i prednji kraj je ublažen ali je jasno prepoznatljiv kao deo agresivno stilizovane postojeće linije modela. Detalji o serijskoj verziji nisu saopšteni, ali koncept je imao električni pogon sa dva elektromotora i 306KS, baterije od 77 kWh i domet od oko 450 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupra Tavascan na novoj slici

 

cupra tavascan 2023.jpg

 

Cupra Tavascan će se po ranijim najavama proizvoditi u Kini i izvoziti na evropska tržišta, uključujući Veliku Britaniju, počev od 2024. godine. Planirano je da novi SUV-coupe postane drugi električni automobil kompanije, nakon hečbeka Cupra Born koji je lansiran 2020.

Detalji su i dalje oskudni, ali izvori su britanskom Autocaru otkrili da će Tavascan stizati iz nove fabrike Volkswagen grupe kojom upravlja zajedničko preduzeće sa kineskim proizvođačem automobila JAC u Anhuiju, Kina. Planirano je da nova lokacija Volkswagen (Anhui) Automotive Company započne pilot-proizvodnju nove Cupre EV u drugoj polovini 2023. godine, a izvoz u Evropu treba da počne sredinom 2024. godine. Očekuje se da će nova fabrika, u kojoj Volkswagen grupa drži 75% udela, postati važno proizvodno središte za električna vozila bazirana na MEB platformi nakon ulaganja procenjenih na preko 3 milijarde evra otkako su Volkswagen grupa i JAC udružili snage u 2020.

 

Odluka o proizvodnji Tavascana u Kini dolazi nakon što je Volkswagen grupa najavila ulaganje od 7 milijardi evra u Cuprinu špansku operaciju, za koju je planirano da počne proizvodnju modela baziranih na MEB platformi. Dizajn serijskog modela je u odnosu na koncept evoluirao. Silueta je doterana i izgled je ublažen ali je jasno prepoznatljiv kao deo agresivno stilizovane postojeće linije modela.  Detalji o serijskoj verziji nisu saopšteni (sem da se bazira na VW MEB platformi), ali koncept je imao električni pogon sa dva elektromotora i 306KS, baterije od 77 kWh i domet od oko 450 km.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupra Tavascan zvanično

 

cupra tavascan 007.jpg

 

Brend Cupra je još ranije potvrdio da će narednih godina ponuditi više električnih vozila, uz najavu da će biti modeli koji će stajati između tradicionalnih segmenata i imati potpuno samostalni dizajn. Prvi od tih noviteta je sada pred nama, i to Cupra Tavascan kao novi SUV-coupe i drugi električni automobil kompanije, nakon hečbeka Cupra Born koji je lansiran 2020.

 

cupra tavascan 006.jpg

 

''Kada smo predstavili koncept Tavascan na sajmu automobila u Frankfurtu 2019. godine, to je bio naš automobil iz snova, manifest svega što smo želeli da Cupra bude'', rekao je šef kompanije Vejn Grifits. ''Od tog trenutka smo mislili da ako to sanjamo, možemo da je stvorimo. Danas se taj san ostvario.''

 

cupra t 005.jpg

 

Dizajn serijskog modela je u odnosu na koncept evoluirao. Silueta je doterana i izgled je ublažen ali je jasno prepoznatljiv kao deo agresivno stilizovane postojeće linije modela.

 

cupra tavascan 004.jpg

 

Tavascan predstavlja podsticaj za stvaranje novog i upečatljivog dizajnerskog jezika: eksterijer nudi atletske i sportske proporcije; prednji deo, opremljen Matrix LED farovima sa svetlosnim potpisom od tri trougla, odmah je prepoznatljiv; unutrašnjost je delo arhitekture zahvaljujući karakterističnoj kičmi i drugim elementima poput diskretnih ventilacionih otvora, koji su gotovo nevidljivi.

 

cupra tavascan 003.jpg

 

Tavascan je automboil orijentisan na emocionalnu vožnju. Njegova dinamika i sportski karakter su bazirani na DCC Sport Adaptive Chassis Control tehnologiji, sportskom vešanju i progresivnom upravljanju. Ovi elementi, sa gumama visokih performansi postavljenim na alu felne od 21 inča, nude jedinstveno iskustvo. Dužina iznosi 464 cm, širina 186 cm, visina 160 cm, dok je prtljažnik zapremine 540 litara. Baziran na MEB platformi Volkswagen grupe, prvi potpuno električni SUV-coupe marke biće dostupan sa dva nivoa snage: 286KS i 340KS, pri čemu najmoćnija verzija ima dva motora, po jedan na svakoj osovini, koji joj daju pogon na sva četiri točka. Cupra Tavascan VZ može da ubrza od 0 do 50 km/h za 2.4 sekunde i od 0 do 100 km/h za samo 5.6 sekundi. Novi model nudi maksimalni domet od 520 km do 550 kilometara (u zavisnosti od verzije), zahvaljujući bateriji kapaciteta 77 kWh. Za samo 7 minuta možete dodati dodatnih 100 km.

 

cupra tavascan 02.jpg

 

Tavascan ima infotainment sistem sa ekranom od 15 inča (najveći do sada postavljen u Cupri) i nedavno razvijeni interfejs čovek-mašina (HMI). To je takođe prvi model brenda koji uključuje hi-fi audio sistem sa 12 zvučnika, razvijen u saradnji sa premium firmom Sennheiser.

 

cupra tavascan 01.jpg

 

Dizajniran i razvijen u Barseloni, Tavascan će se proizvoditi u fabrici Volkswagen grupe u Anhuiju, Kina, vrhunskom globalnom centru za inovacije za električnu mobilnost. Na tržište će biti lansiran 2024. godine, sa ciljem prodaje od više od 70.000 komada godišnje.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...