Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Belgija 2022

Recommended Posts

5 hours ago, knezevic76 said:

Daj Bože kiše!

Sanse maltene nikakve. Najveca verovatnoca za padavine je bila na prva 2 treninga u petak, iza toga lagana stabilizacija vremena.

Danas najavljuju suncano i temperaturu vazduha nesto preko 20C.

 

Pirelli preporučuje 2 stajanja u Belgiji, izašao startni raspored

 

Lando_Norris_McLaren_MCL36_VN_Belgije_Subota.jpg

 

Očekuje se da će se današnja trka voziti po suvom.


Italijanski dobavljač guma predviđa da će taktika sa dva zaustavljanja biti najbolja za VN Belgije. Tako bi trebalo da se u trku krene sa medijum pneumaticima koji bi se do 17. kruga zamenili za meke a one bi trajale najkasnije do 30. kruga da bi se kroz cilj opet prošlo sa medijum gumom. Kao druga opcija sugeriše se strategija sa jednim zaustavljanjem, gde bi se medijum guma zamenila najkasnije do 24. kruga sa tvrdim pneumatikom. Na kraju, imamo još jednu sličnu taktiku, a to je da se krene sa mekom komponentom koja bi se do 22. kruga promenila za tvrdu.

 

VN_Belgija_Taktika.jpg.webp

 

 

Stanje pneumatika po vozačima:

 

Pneumatici_belgija.jpg.webp

 

Zbog velikog broja kazni koje su objavljene pre kvalifikacija imali smo velikih pomeranja na startnom gridu. Tako je zbog zamene menjača i motora Valtteri Bottas pomeren na 14. mesto, iz istih razloga Max Verstappen je izgubio pol poziciju i vraćen na 15. mesto, kao i Cahrles Leclerc koji će krenuti kao 16. a iz isitih razloga iza njega će se naći Lando Norris, Esteban Ocon, Mick Schumacher i Guanyu Zhou.

Moguće su određene promene u startnom rasporedu do pred sam početak trke.

 

 

belgija_startni_grid.jpg.webp

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

e ovo se zove *ebanje konkurencije jako :) Krenes 14. i pobedis sa skoro 20sec prednosti to ni Fetel ni Ham nisu radili u svoje vreme, cist bezobrazluk.

 

Taman se ponadah kao ferari bez nekih bitnih gresaka odradio trku ali me demantovase na kraju sa leclercom, ne zna se ko je gor ovi sto ga uvode na kraju za najbrzi krug a ne vide Alonsa kao pretnju ili sam Lec sto pravi gresku u pit-u pa em nema najbrzi krug em ni tu 5. poziciju za koju se izborio, daleko bilo

 

Kako stvari stoje merc ce im uzeti konstruktorko mesto na kraju, steta sto Ham nije ostao u trci, nije mu trebalo on sa Alonsom ali dobro priznao je da je greska njegova sto je ok ne sere kao nadobudni Alonso odmah preko radija koji nema nikakav respekt prema ostalim vozacima, umisljena glava da je on taj jedini i svi su mu idioti, uvek me nervirao i taman kad sam kao krenuo malo da ga gotivim opet poceo da me nervira.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, OMP said:

Kako stvari stoje merc ce im uzeti konstruktorko mesto na kraju

Lepo rekoh jos posle euforije u Australiji da se Merc vraca i da ce bar pripretiti u borbi za vrh. I da je pitanje samo koliko ce im za to trebati, tj. koliki ce minus morati da nadoknade. Nisu jos bas na tom nivou, ali svakako kidaju bodove i prete Scuderiji koja se danas, posle pauze, pokazala poprilicno tanko i na srednje-tvrdim i na tvrdim gumama.

Russellu je malo falilo da u poretku vozaca posle danasnje trke bude ispred Sainza. A takodje je vec i na samo 15-ak bodova iza Leclerca, toliko o sreci koja se vezano za Russella pominje, a ostala je da se izvoza jos samo zadnja trecina sezone. Steta sto Hama ispade, krenuo je jos jednom glavom kroz zid, bilo bi tu dobre borbe i vatre za podijum do kraja.

2 hours ago, OMP said:

e ovo se zove *ebanje konkurencije jako :) Krenes 14. i pobedis sa skoro 20sec prednosti to ni Fetel ni Ham nisu radili u svoje vreme, cist bezobrazluk

Kao i ono izlazenje iz bolida juce pre kraja kvalifikacija, bez ikakve potrebe za daljim "cimanjem" u Q3.

A apropo trke, sto pomenu neko u prenosu... Da je Max krenuo sa pol pozicije (koju je i osvojio) - negde oko 16:30h je vec mogao da bude u Zandvoortu :D .

Ovako mu je sa 14. mesta, trebalo "cak" 18 krugova da se probije na čelo i reši trku.

Pišanje po konkurenciji, bukvalno.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moglo bi se vec reci da je Max zavrsio posao sa 100 poena prednosti pitanje je samo na kojoj ce trci uzeti i zvanicno titulu, nece sigurno biti neizvesno do kraja sezone sem ako se ne desi bas neko cudo sto nije realno...Lec pored Pereza i Sainca nece lako biti ni vicesampion.

 

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvenstvo je bilo gotovo još u Francuskoj kada je Lec izleteo u ogradu. Bilo je pitanje samo kako će ko da prilagodi bolid Mercedesovoj regulativi, ali videli smo juče sve što smo trebali da vidimo.

 

Meni je sad više ovde interesantna borba za drugo mesto, kako u konkurenciji vozača tako i konstruktora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FOTO: Verstappenova folija sa vizira možda je upropastila Leclercovu trku?

 

Charles_Leclerc_Ferrari_F1-75_Max_Verstappen_Red_Bull_RB18_VN_Belgije_Trka.jpg.webp

 

Dosta zanimljivo bilo je i na konferenciji za novinare posle trke u Belgiji.


Charles Leclerc morao je da u ranoj fazi trke ode na zamenu guma, jer je tokom perioda sigurnosnog automobila prijavio da mu se pregreva prednja desna kočnica. Tim je brzo reagovao, ali je Monačanin pao u plasmanu na samo začelje kolone.

Tokom konferencije za štampu Verstappen je pričao o tome šta se dešavalo u ranoj fazi, kada je rekao da je morao da skine foliju sa vizira jer mu se dosta zaprljala.

“Bilo je previše prašine, morao sam da je skinem, jer nisam mogao ništa da vidim.”

Onda je usledila konstatacija novinara da je Leclerc morao da ode do boksa jer se žalilo da mu se folija od vizira zaglavila u usisniku za kočnice, jer se on u tim momentima nalazio odmah iza.

“Carlos mi je rekao da je to bila folija od vizira, ne znam. Nadam se da nije moja. Tu se svašta izdešavalo. Onda je on baš nema sreće kada mu se tako nešto desilo. Na stazi kakva je ova, folije skidate dosta brzo. To je najveća noćna mora. Nažalost, takve stvari se dešavaju.” kazao je vozač Red Bulla.

Evo slike za koje se veruje da je načinjeno u spornom trenutku:

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leka: We have new components.

Max: Yep.

:lol:

 

I kao da su culi ono sto napisah iznad za Zandvoort :) :

https://www.tiktok.com/@lollipopmancomics/video/7137324276146801922?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7136579295028299270

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, knezevic76 said:

A da te folije ne bacaju okolo?

U unutrašnji džep da ih stavljaju! 

 

Red Bul je toliko usavršio strategiju da tačno znaju da kažu Maksu kad da baci foliju da bi pogodila Leklerov brake duct :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

uvek sam se pitao sta kad se takva folija negde zaglavi gde ne treba a eto videli smo da se desava, sa druge strane ne mogu da ih ne skidaju i bacaju za to ne mozemo da krivimo vozace jer im je to jedino sredstvo da ociste vizir, ovo je bas bila losa sreca za Lec ali ne treba njega to da brine vec greska koji je napravio u pit-u pa izgubio i to 5. mesto a svakako i da nije imao taj maler sa folijom cisto sumnjam da bi mogao nesto mnogo vise u trci, verovatno bi bio 3. sto ne znaci nista sto se tice generale.

Setih se nasih trka, nekad je bilo vozaca koji su namerno ispustali auto van linija staze ne bi ili podigli prasinu ili kamen koji bi mogao da smeta ili ugrozi onog iza tipa da mu razbije soferku ili da prasinu usisa karburator :) to se neretko radilo i cesto i uspevalo.

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...