Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Belgija 2022

Recommended Posts

Neverovatno ali istinito - mozda i poslednji naslov sa imenom Belgije u njemu.

Pregovori idu traljavo, mada je Liberty Media obecala da ce pomoci koliko moze da legendarna Spa Francorchamps ostane u kalendaru. Za mene ubedljivo najlepsa konfiguracija u istoriji F1, mozda i najpoznatija F1 krivina Raidillon/Eau Rouge, sa legendarnim trkama i duelima koje su na njoj vozene svih ovih decenija... Pa uzivajmo, iskreno se nadam ne poslednji put na stazi koja je bukvalno simbol F1.

 

Zvanično ime: FORMULA 1 ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 2022

Lokacija: Circuit de Spa-Francorchamps, Spa, Belgija

Datum: 26.-28. avgust 2022.

 

Petak 26.08.2022.

Prvi trening: 14:00 -15:00

Drugi trening: 17:00 – 18:00

Subota 27.08.2022.

Treći trening: 13:00 – 14:00

Kvalifikacije: 16:00 – 17:00

Nedelja 28.08.2022.

Trka: 15:00

 

VN-Belgije-e1579431271496.png.webp

 

Broj krugova:       44

Dužina staze:       7.004 km

Dužina trke:         308.052 km

Broj trka:              66

Prva trka:             1950.

Najviše pobeda: Michael Schumacher: 6

                           Ferrari: 18

 

Dizajnirana od strane Jules de Their i Henri Langlois Van Ophem, staza je napravljena 1920. godine, staza je koristila javne puteve izmedju Belgijskih gradova Francorchampa, Malmedua i Stavelota. Prva trka je trebala da se održi 1921. godine, ali je ukinuta jer se za trku prijavio samo jedan učesnik. Prvi put je na stazi održano jedno takmičenje 1922. godine, a 2 godine potom je održana i prva (sad već legendarna) 24 sata Spa Francorchampa. U to vreme vozači su obožavali Spa jer je nudila vožnju pri mnogo većim brzinama od većine staz u Evropi.

Verovatno najupečatljiviji deo staze je krivina Eau Rouge koja se vozi pod punim gasom, a posle nje se izlazi na najduži pravac na stazi gde bolidi dostižu najveće brzine. Čar ove krivine je u tome dok vozite punim gasom i prolazite i levu u desnu krivinu zapravo ne vidite gde ćete izaći jer je krivina u usponu i zbog te karakteristike je velika većina vozača obožava.

 

VN Belgije 1955.

 

Za prolaz kroz krivinu punim gasom potrebno je dosta vozačkog umeća, a dobar izlaz iz krivine može vam doneti priliku za preticanje na pravcu. Bivši šampion F1 Žak Vilnev je jednom objasnio da što brže vozite kroz Eau Rouge bolje ćete je proći, dok Fernando Alonso kaže da je ta krivina “misterija” jer iz kokpita vi zapravo ne vidite gde ćete izaći, ali i da je to najveća draž te krivine.

Ali postoji i tamna strana Eau Rouga. Ukoliko izgubite kontrolu nad bolidom to obično vodi ka veoma teškom udesu. Stefan Bellof vozač Poršea, Guy Renard iz 24 sata Spa Alex Zanardi samo su neke od žrtava Eau Rouga, doke Žak Vilnev opisao svoje izletanje 1999. u kvalifikacijama kao “njegov najbolji udes u karijeri”. Krivina je malo modifikovana 2002. godine, ali ta modifikacija nije uticala na draž Eau Rouga koji i dan danas fascinira sve vozače koji prodju kroz nju.

Redizajn staze je započeo je 6. novembra 2006., a 2007. je završen u maju, i koštao je oko 19 miliona dolara.

 

481px-Eau_rouge_kurve-300x217.jpg.webp 800px-2000_Belgian_Grand_Prix-300x217.jpg.webp

 

F1 se vratila na Spa 2007. godien sa modifikovanim izgledom. Bus Stop šikana je nazad prema Blanchimontu, a La Source je pomeren napred. Ove modifikacije su donele više mesta za pit lane, ali takodje su dale i duži startno ciljni pravac.

Najviše uspeha na ovoj stazi ima Ferrari sa 18 pobeda, slede ga McLaren sa 14, Lotus sa 8, Mercedes sa 7, Alfa Romeo i Williams sa 4, Bugati sa 3, dok po 2 pobede imaju Maserati i Benetton.

Od vozača najuspešnije Michael Schumacher sa 6 pobeda, Ayrton Senna ima 5, Jim Clark i Kimi Raikonen i Lewis Hamilton imaju po 4 pobede, Juan Manuel Fangio, Damon Hill i Sebastian Vettel po 3, a po 2 pobede imaju Alberto Ascari, Emerson Fitipaldi, Niki Lauda i Alain Prost.

 

 

Belgium_Circuit.png

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislis da na Spa ima sanse protiv Binotta i sopstvenih takticara :D ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbolja staza u F1. I moja omiljena za vožnju na svim video igricama :D

 

Rezultate neću ni da predviđam, videćemo šta je nova regulativa uradila sa poretkom i performansama, u subotu ćemo znati više :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve te prave i legendane F1 staze su "umuvane" u neku lepu prirodnu konfiguraciju, sto daje kompletan dozivljaj, naravno uz najpoznatije krivine koje su zastitni znak F1. A ne neke Dzede, Singapuri, Bakui i ostale sljastece, ulicne gluposti sa bankinama tik uz stazu, koje sluze samo za zgrtanje love. Od ulicnih, izuzetak mi je naravno Monaco, koji je to sto jeste i deo istorije F1 od njenog samog osnivanja.

Spa Franchorchamps (koja je inicijalno povezivala gradove na trasi), Imola, Interlagos (u prevodu "izmedju jezera"), stara konfiguracija staze Hermanos Rodriguez (sa legendarnom krivinom La Peraltada, umesto onih danasnjih tribina kroz koje prolaze), tu bih uvek dodao Suzuku, Monzu, itd...

Raidillon/Eau Rouge, Tamburello, Parabolica, S do Senna, pomenuta La Peraltada, 130 R i jos par krivina... - da ove moderne staze postoje koliko hoces, nece moci ni blizu da dostignu njihovu slavu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promenljivo vreme očekuje nas u Belgiji, satnica i prenos

 

Spa-Frankosamp_Slika.jpg

 

Letnja pauza za sve timova i vozače je gotova.


Staza Spa-Frankošamp biće domaćin karavana Formule 1. Ova legendarna pista dugačka je preko 7km, omiljena je vozačima ali ima i svoje čari. Tako baš ovde vremenski uslovi umeju da budu promenljivi, pa na jednom delu piste ume da pada kiša dok na drugom može da bude potpuno suvo. Ipak, prema prognozama za ovaj vikend predviđaju se promeljivi vremenski uslovi.

Za petak prognoza kaže da će temperatura staze biti oko 25 stepeni a na nebu će se smenjivati sunce, kiša i oblaci.

 

belgija_petak_vreme.jpg.webp

 

Subota bi trebalo da bude bez padavina, ali sa oblacima i nešto kasnije sa sunčanim intervalima ali bi temperature bile malo haldnije, odnosno očekuje se 19 stepeni.

 

belgija_vreme_subota.jpg.webp

 

Nedelja bi trebalo da bude mnogo bolja i stabilnija po pitanju vremena, očekuje se sunčan dan sa temperaturama koje će doći do 23. podeoka.

 

vreme_belgija_nedelja_1.jpg.webp

 

 

Za ovu priliku Pirelli je doneo srednju vrstu svojih pneumatika, gde će C2 biti u ulozi tvrde, C3 medijum i C4 meke gume. Vozači će prema pravilima stazu Spa-Frankošamp obići 44 puta a ona ona i ako se malo koči ume da bude zahtevna za kočnice i isto tako motore. Takođe, dobar stres preživljavaju i gume koje trpe velika opterećenja, evolucije piste nije velika dok ovde prijanjanje bolida nije baš od velikog značaja.

 

Pirelli_VN_Belgije.jpg.webp

 

 

Kao i do sada i ovoga puta imaćemo 2 DRS zone. Prva je postavljena na 230 metara posle 4. krivine a detekcija za nju vršiće se na 240 metara pre drugog zavoja. Druga zona postavljena je na startno-ciljnom pravcu, odnosno na 30 metara posle 19. krivine a merenja za nju postavljeno je na 160 metara pre 18. krivine.

 

DRS_Belgija.jpg.webp

 

 

Pored toga organizatori su napravili nove zaustavne zone na krivini O Ruž.

 

 

Satnica je i ovog puta prilagođena evropskom terminu, što znači da prvi trening kreće u petak od 14h a drugi je na programu od 17. Za subotu imaćemo na rasporedu treći trening od 13h a kvalifikacije su zakazane za 16h. Trka je na rasporedu u nedelju od 15h. Prenos je na Sport Klubu 2.

 

Untitled.png.392a9a3c7dd05b63cd55710918c28f45.png (595×589)

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi trening

Malo akcije na prvom treningu,još je i Magnusen ostao na stazi ugasio mu se motor 10 minuta ga sklanjali . Na kraju još i kiša. Lekleru stavili 5 motor i ostale komponente tako da startuje sa začelja. Maxu stavili 4 motor tako da će i on praviti društvo Lekleru. Oba Mercedesa zamenili motore ali njima je 3 tako da nema kazne. Ovako se otvara šansa za druge vozače Sainca i Pereza. Sainc možda i ima neke šanse ali Perez teško,kako se poboljšanja na bolidu rade isključivo za Maxa tako je Perez sve manje konkurentan. Realno lepa šansa za Mercedes u Belgiji

 

FbFtNmiWYAAIXeT.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pored njih dvojice, još i Noris, Okon, Botas i Mik imaju penale zbog novih komponenti, samo da vidimo ko će 15. a ko 20. da krene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

merc mozda i ima neku sansu ovde obzirom da Max i Lec startuju sa zacelja a taktika ferarija ce verovatno sjebati nesto Sainca , Perez ako je na nivuo iz prethodnih trka mozda ima neke nade za mecke

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, OMP said:

Vrh staza

A ovima kojima su oci pune $$ , hoce da je skinu iz kalendara :thumbdown: ...

Mozda i najlepsu F1 konfiguraciju, koja vijuga kroz sume Ardena, da zamene tamo nekim "ulicarkama" :D .

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treći trening

Lekler je imao izletanje pred kraj treninga ali vratio se sam na stazu. Bila je crvena zastava na kratko da se očisti staza

FbKo5S7UEAIKllJ.jpeg

FbKmQKUUcAEsddD.jpeg

FbKmQLCaIAMBeAs.jpeg

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicne kvalifikacije. Drago mi je zbog Mercedesa, cele godine kukaju FIA-i da uspori vodece timove sa novom regulativom, lepo je videti da im je konacno uspelo, smanjili su zaostatak sa pola sekunde na 2 sekunde po krugu i u borbi su sa Vilijamsom.

 

Maks se bukvalno popisao po svima, 7 desetinki prednosti sa jednim izlaskom na stazu. Covek igra igricu na easy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verstappen ubedljiv na kvalifikacijama; Red Bull nije odigrao timski

 

verstappen_belgian_gp_2022 01.jpg

 

Svetski šampion je ubedljivo osvojio pol-poziciju koja mu ne znači mnogo za sutra, a nedostatak saradnje između njega i Pereza znači da će sutra za prve pozicije krenuti Sainz u Ferrariju. Početak kvalifikacija je kasnio gotovo pola sata zbog popravki zaštitne ograde koja je bila oštećena u Porsche Super Kupu koji se vozio ranije. Sesija je počela po suvom vremenu i Verstappen je ubedljivim krugom od 1m44.581s završio Q1,ispred Sainza, Pereza i Leclerca.

 

Vozači Ferrarija i Red Bulla su jedini bili bezbedni nakon samo jednog pokušaja. Svi ostali su morali ponovo na stazu i u finišu se vodila velika borba za prolaz dalje u kojoj su najlošiji bili Vettel, Latifi, Magnussen, Tsunoda i Bottas. Verstappen je bio najbrži u većem delu Q2 iako je koristio gume iz Q1. Perez na novom setu je zaostajao pola desetinke, dok je Sainz isto na starim gumama bio skoro sedam desetinki sporiji. Pred kraj sesije je najbolje vreme preuzeo Leclerc, koji je na novim gumama vozio 1m44.551s. Mnogi vozači su u finišu igrali timski igru pošto su davali zavetrinu svojim timskim kolegama. Takva taktika međutim nije pomogla Ricciardo, koji je bio prvi ispod crte, a pored njega su ispali još Gasly, Zhou, Stroll i Schumacher. Heroj je svakako bio Albon, koji se provukao u Q3 zahvaljujući sjajnoj brzini na pravcima i kada se uzmu u obzir sve kazne koje će biti primenjene sutra, njega čeka i dobar napredak kada je u pitanju startna pozicija.

 

Verstappen je bio u ligi za sebe nakon prve runde krugova u Q3, dok je ključno, Sainz bio ispred Pereza u pravoj borbi za start sa prve pozicije na sutrašnjoj trci. Ono što nije imalo nikakvog smisla je da Red Bull nije pokušao da iskoristi Verstappena da omogući zavetrinu Perezu u borbi sa Sainzom. Verstappen čak nije ni izlazio na stazu u finišu Q3, a Ferrari je koristio Leclerca da da zavetrinu Sainzu. Međutim na kraju ni to nije imalo nikakvog uticaja pošto Sainzove gume nisu bile dovoljno pripremljene, ali ga to nije koštalo u borbi sa Perezom. Leclerc je ostao četvrti, ali se on kao i Verstappen sutra seli na začelje zbog kazni. Najbolji od ostalih su bili Ocon i Alonso. Francuz takođe ima kaznu, tako da će Alonso sutra startovati kao treći.

Sedma pozicija je pripala Hamiltonu, Osma Russellu, a Mercedes je na kraju imao katastrofalan zaostatak od čak dve sekunde. Albon je bio deveti i njega sutra čeka start sa šeste pozicije, dok je Norris, koji je isto kažnjen bio deseti.

 

Belgija_kval01.jpg

 

 

Sainz: Zadovoljan sam prvom startnom pozicijom, ali ne i tempom

 

Na ovoj stazi se očekivalo da će Red Bull imati prednost, ali možda ne baš ovoliku.

''Krug je bio pristojan i zadovoljan sam što sutra krećem prvi. Svakako nisam zadovoljan zaostatkom koji smo imali za Maxom ovog vikenda. Moramo da dobro analiziramo sve kako bi videli gde su napravili toliku prednost. Ipak, za sutra imamo dobru startnu poziciju i pokušaćemo da pobedimo'', izjavio je Sainz.

 

Russell o zaostatku za Verstappenom: Ovo je frustrirajuće

 

Vozač Mercedesa imao veliki zaostatak za vodećima. Gerorge Russell kvalifikacije za VN Belgije završio je na osmom mestu sa velikih 1.8 sekunde zaostatka za Maxom Verstappenom, ali će zbog kazni ostalih vozača u sutrašnju trku krenuti sa pete pozicije.

''Mučim se da razumem jer sam na prošlom vikendu bio na pol poziciji a sata zaostajem 1.8 sekundi.'' kazao je Russell za Sky Sports. ''Mi smo šest desetinki iza Alpina, kada je vreme hladnije, mi se mučimo. To smo videli i u Imoli i na nekim drugom treninzima. Mi ne možemo da nateramo gume da rade na dobar način. Uveren sam da ćemo sutra imati više tempa u odnosu na Alpin, McLaren i Williams, ali smo i dalje pola sekunde u zaostatku za Red Bullom i Ferrarijem.''

 

Alonso: Imamo priliku da ostvarimo dobar rezultat

 

Španac sutra startuje sa trećeg mesta.

''Mislim da smo timski obavili dobar posao. Imali smo samo po jedan set guma za svaki bolid i davali smo zavetrinu jedan drugom. Biće sjajno startovati sa trećeg mesta sutra i to će biti još jedna prilika posle Kanade da se ostvari dobar rezultat. Samo nam treba čista trka kako bismo maksimalno iskoristili priliku koja nam se ukazala. Videćemo kako će sutra biti. Mercedes obično ima dobar trkački tempo i oni će biti pretnja. Takođe moramo da pratimo Maxa koji će se na kraju verovatno boriti za podijum. Mislim da mi realno treba da ciljamo da budemo u prvih 5-6'', izjavio je Alonso.

 

Verstappen želi podijum, Perez se nada pobedi na VN Belgije

 

Vozači Red Bulla su izneli svoje utiske nakon kvalifikacija na Spa Frankoršampu.

''Kvalifikcije su bile sjajne, kao i ceo vikend od sada. Imali smo tempo od početka i pokušavali smo samo da pronađemo što finija podešavanja. Danas je sve bilo savršeno. Malo smo morali i da pazimo koliko setova guma koristimo, pošto će nam trebati sutra zbog starta sa začelja. Sutra moramo da napredujemo i mislim da bi bila šteta ako sa ovakvim bolidom ne završimo na podijumu'', izjavio je Verstappen. ''Drugo mesto nije tako loše za start na ovoj stazi pošto možete da uhvatite zavetrinu na Camel pravcu. Mislim da je pred nama svakako dobra trka. Gledaćemo da vozimo svoju trku od početka i verujem da će to biti ključ'', rekao je Perez.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar poredak bice dobro trkanje jos ako padne kisa .... bice zanimljiv proboj Maxa i Leclerca za zacelja, verujem da ce Max jako brzo stici do vodecih ipak su RB-ovci superiorni ovde, ferari vec danas poceo da sjebava taktiku sa promasenim gumama kod Lec, mogu misliti sta ce tek sutra da rade :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, OMP said:

ferari vec danas poceo da sjebava taktiku sa promasenim gumama kod Lec, mogu misliti sta ce tek sutra da rade :)

 

295535402_3907553216049635_7781026085404592746_n.jpg.fcf27c71b357f2edad7514e30a458015.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

zivo me zanima sta ce sutra da zaseru posto je to sad postala glavna tema kad je ferari u pitanju vise nije pitanje da li mogu da pobede i sl. nego koliko mogu da zaserus stvar :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekleru ceo vikend ide kilavo. Max ih odvalio. Trka će biti dobra zato što Max ne startuje sa pol pozicije a kakav tempo ima trebalo bi da pobedi bez problema ako ne bude lupanja šta je 15 pozicija za njega.

Startne pozicije

 

FbLtpTaUsAEV4gd.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...