Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Da li su sportski automobili vrsta u izumiranju?

Recommended Posts

ford mustang stealth.jpg

 

Konstantne promene po pitanju ukusa automobilske publike, poslednjih godina su potpuno promenile ''pejzaž'' na putevima širom sveta. Potražnja za putničkim vozilima nastavlja da se suočava s izazovima pred opasnošću od globalne recesije, ali jedan segment je posebno ugrožen, a reč je o nama omiljenoj kategoriji vozila - sportskim automobilima. Brojke su neumoljive. U poslednjih sedam godina, globalna prodaja sportskih automobila, uključujući kupe i kabriolet modele, super i hiperautomobile, pala je za čak 34%. To je sunovrat sa 570.000 komada iz 2015. na samo 375.000 prošle godine. Samim tim, jasno možemo da potvrdimo da pad prodaje sportskih automobila nije prosta posledica pandemije, jer je započeo 2016. a pojačao se 2020. Prošle godine, ovaj tip vozila je zabeležio najnižu prodaju od 2014.

 

Pad potražnje u Kini

Glavni razlog ove nepovoljne situacije je nedostatak interesovanja kineskih kupaca za ovaj tip automobila. Nasuprot jakoj prodaji limuzina i SUV-a, pa čak i monovolumena, sportski automobili jedva da su zainteresovali Kineze. To je veliki problem, uzimajući u obzir da se radi o najvećem automobilskom tržištu na svetu. Na sportske automobile se odnosio tek delić ukupne prodaje putničkih automobila 2021. ukupno 18.000 jedinica. U poređenju sa 9.73 miliona SUV-a i 8.38 miliona limuzina prodatih u tom regionu, 18.000 se čini kao statistička greška. Bez Kine, sportski automobili će činiti još užu nišu nego što je to trenutno slučaj.

 

Međutim, sportski automobili se i dalje dobro kotiraju u SAD, koje su njihovo daleko najpovoljnije tržište. Tokom 2021. Amerikanci su kupili gotovo 220.000 sportskih automobila, što je 3% manje u poređenju s 2020. ali sa daleko većim udelom nego što je slučaj u Kini. Na SAD se odnosi 59% globalne prodaje sportskih automobila, a slede Nemačka i Japan.

Sportskim automobilima ni u Evropi ''ne teče med i mleko''. Potražnja u 2021. je dostigla vrhunac od 71.000 primeraka, što je pad od 9% u poređenju sa 2020. Međutim, to korespondira sa manje od 1% ukupnog broja registracija. Očigledno, procvat SUV/krosovera je glavni faktor pada prodaje sportskih automobila. Mada ove dve kategorije nisu direktno suprotstavljene, dolazak takozvanih kupe-krosovera poput Porsche Cayennea Coupe i BMW-a X6, uz visokoperformantne modele kao što je BMW X5 M, ipak je ugrozio plasman tradicionalnih kupea i kabrioleta. Prošle godine, prodato je 3.05 miliona SUV modela u kupe stilu ili onih visokih performansi, što je porast od 19%.

 

Amerikanci kolo vode

Ford i Dodge su na čelu i to sa značajnom razlikom, zahvaljujući popularnosti Mustanga i Challengera. Popularnost u SAD je zamajac uspeha sportista, a najpopularniji na svetu je Ford Mustang sa 69.600 plasiranih primeraka. Dodge Challenger je drugi, dok je Porsche 911 treći. Chevrolet Camaro nastavlja da pada na listi, pridružujući se Corvetteu, čija se prodaja povećala za 53%. U Porscheovom slučaju, veći deo prodaje se odnosi na 911-icu, koja se i dalje visoko kotira među kupcima. Mazda je povećala broj isporuka MX-5, dok Ferrari, Lexus i Aston Martin rade odličan posao sa Romom, LC-om, odnosno Vantageom.

Ostaje pitanje, da li će ovaj segment preživeti pooštravanje ekološke regulative i opštu elektrifikaciju industrije, bez pomoći masivnog kineskog tržišta?

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...