Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Zašto pri visokim temperaturama automobili imaju slabije performanse?

Recommended Posts

vrucine.jpg

 

Pad performansi po vrućem letnjem vremenu gotovo je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali to ne znači da postoji problem sa vašim vozilom. Baš kao i ljudi, automobili teško podnose vrućinu, odnosno temperaturne ekstreme.

 

Zimi je potrrebno više vremena da svi fluidi i delovi u motoru postignu radnu temperaturu pa zbog toga raste potrošnja goriva. A leti?

Sa postizanjem radne temperature nema problema, ali ima sa efikasnošću motora, odnosno postizanja snage. Motori se oslanjaju na tačno određeni odnos vazduha i goriva kako bi radili efikasno. Previše ili premalo goriva predstavlja problem, a ECU (upravljačka jedinica motora) prati količinu i kvalitet vazduha koji ulazi u usis i prilagođava gorivo. Hladan vazduh gušći je od toplog. To znači da leti motor usisava vazuh sa manjim volumenom kiseonika, sagorevanje u cilindrima nije optimalno i zbog toga gubi snagu. Pad performansi po vrućem vremenu gotovo je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali to ne znači da postoji problem sa vašim vozilom. Takođe, i korišćenje klima-uređaja utiče na smanjenje performansi, ali ne možemo se voziti u automobilu kada je u kabini 60 stepeni, zar ne?

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...