Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Kanada 2022

Recommended Posts

On 6/12/2022 at 11:14 PM, vilota032 said:

Dugogodisnji sam pratilac i ljubitelj F1

Evo otvaramo polako temu za predstojeci vikend, The Wall of Champions :) posle 2 godine pauze.

Tako da se slobodno pridruzi ostalim F1 entuzijastima i zajednickom forumskom pracenju i caskanju ;) ...

 

 

Zvanično ime: FORMULA 1 GRAND PRIX DU CANADA 2022

Lokacija: Circuit Gilles Villeneuve, Montreal, Kanada

Datum: 17.-19. jun 2022.

 

Petak 17.06.2022.

Prvi trening: 20:00 -21:00

Drugi trening: 23:00 – 00:00

Subota 18.06.2022.

Treći trening: 19:00 – 20:00

Kvalifikacije: 22:00 – 23:00

Nedelja 19.06.2022.

Trka: 20:00

 

VN-Kanade-e1579431309902.png.webp

 

Broj krugova:      70

Dužina staze:       4.361 km

Dužina trke:         305.270 km

Broj trka:              50

Prva trka:             1967.

Najviše pobeda:  M. Schumacher, Hamilton - 7

                            Ferrari - 14

 

Staza nazvana po jednom od najvećih Ferrarijevih vozača u istoriji F1, Žila Vilneva, je izgradjena na reci Lowrence, u sastavu grada Montreala, a originalan naziv joj je Notre-Dame Cirtuit. Kako bi odali najbolju moguću počast poginulom Žilu Vilnevu, odlučeno je da od 1982. godine staza nosi njegovo ime.
Jedan od najpoznatijih delova ste je svakako “zid šampiona” na koji su se mnogo bivši i sadašnji šampioni “potpisali” u trci. Šumaher, Vilnev, Hil, Alonso i Baton samo su neka imena koja nisu završila trku zbog “potpisa” na zidu šampiona.

 

canadian_gp_turn_13.jpeg.webp

 

Zaštitne gume koje su postavljene pored staze jako su blizu samoj pisti pa i najmanja greška može dovesti do izletanja i udaranja i gume. Strašniji udes na stazi u skorijem vremenu imao je Poljak, Robert Kubica 2008. u Svom BMW-Sauberu kada je sa preko 250 km/h udario u zaštitni zid i napravio nekoliko pirueta dok se nije zaustavio. Od celog bolida ostao je samo monokog gde se nalazi vozač, ali je Poljak ipak uspeo da se izvuče iz nesreće sa manjim povredama.

 

canadian_gp_turn_1_2-300x191.jpeg canadian_gp_turn_10-300x191.jpeg.webp

 

Od 1982. godine VN Kanade nije održana samo 4 puta, 1987. i 2009. i potom 2020. i 2021 zbog koronavirusa. Zvaničnici staze su prvo potpisali ugovor sa nosiocem prava F1 Berniem Eklestonom, u kojem se navodilo da će staza biti u kalendaru F1 do 2014. godine. Kada je došlo vreme za produženje, dobijen je ugovor na deset godina kojim se garantuje da će trka ostati u Montrealu bar do 2024.

 

alesi_schumacher_canadian_gp-1995-300x191.jpeg vurz_alesi-trulli_canadian_gp_1998-300x191.jpeg.webp

 

Staza nudi dosta mesta za preticanje i jedna je od retkih staza u današnjoj F1 na kojoj kvalifikacije ne moraju da znače mnogo. Tokom godina vidjene su mnoge zanimljive trke i borbe za pozicije. 2007. godine je bila trka u kojoj je mladi Lewis Hamilton ostvario svoju prvu pobedu u F1, ali je heroj trke bio Japanac Takuma Sato, koji je u nekonkurentnoj Hondi uspeo da pretekne na stazi velikane poput, Fernanda Alonsa, Kimi Raikonena i Ralfa Šumahera.

Potpuno luda trka je viđena 2011. koja je bila dugo prekinuta zbog kiše i upravo je zbog VN Kanade 2011. uvedeno pravilo da ni jedna trka ne može da traje duže od 4 sata.

 

sato_alonso_canadian_gp_2007-300x191.jpeg.webp vettel_hamilton_canadian_gp_2019-300x191.jpeg.webp

 

Trka iz 2019. je donela kontroverzu nakon što je Vettelu zbog izrečene kazne od pet sekundi oduzeta pobeda, koja je potpom pripala Hamiltonu. Mnogi se nisu slagali sa olukom sudija, a ova trka bi mogla i da se okarakteriše kao početak kraja Vettela u Ferrariju, pošto se nakon ovog poraza nije potpuno oporavio i pored pobede u Singapuru u kasnijem delu sezone.

Najviše pobeda na stazi Žil Vilnev ima Ferrari 14, dok se iza njega nalaze McLaren sa 13, Williams sa7, Brabham i Mercedes sa 4, te Lotus, Tyrel i Benneton i Red bull sa po 2 pobede.

Što se vozača tiče, Mihael Šumaher i Lewis Hamilton imaju po 7 pobeda, Nelson Pike 3, Ayrton Senna, Sebasian Vettel, Jacky Ickx, Jackie Stewart i Alan Jones imaju po 2 pobede.

 

Canada_Circuit.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao mali sam igrajuci igricu: Official Formula One Racing 

zavoleo pojedine staze, medju kojima je i ova. 

Naravno, zbog toga sto je po abecednom redu bila prva, medju omiljenim je i Australija :D

Da se osvrnem na tu famoznu 2019., totalno smekerski potez Vettela, postavljajuci karton sa prvim mestom ispred svog bolida nasmejao je mnoge svoje navijace, iako to kasnije nije imalo nekog efekta. Mislim da je u njegovoj glavi kvrcnulo nakon Nemacke 2018. i onog izletanja sa staze kada je imao vodjstvo u rukama. Jednostavno to vise nije isti covek, neverovatno ali istinito.

Zbog svega sto se izdesavalo na relaciji Vettel - Leclerc dok su obojica bili u Ferrariju, prosto ne mogu da volim Leclerca. Iako on vozi za tim za koji navijam, mnogo mi je simpaticniji i drazi Sainz, iako mora mnogo bolje, uz dosta vise srece nego sada.

Ova sezona mi polako prelazi u tihu patnju i nadam se da ce Ferrari dosta ozbiljnije pripremiti bolide za Kanadu, jer bi u suprotnom to znacilo da se RB dosta odlepljuje i posle cemo ga tesko sustici. Znam da je u Spaniji Lec bio daleko u vodjstvu pre kvara, naravno da bi moglo da se kaze da SF nije ni u kakvoj krizi, ali... 

poruka za stratege SF: LJUDI, dozovite se pameti!!! Birajte prave odluke, hladne glave. Kada to bude kljucno. Obradujte tifoze. 

 

FORZA FERRARI!!!

P.S. Naravno, puna podrska i za Alfa Romeo. Po mom misljenju lepo predstavljanje ove godine, Bottas mi je nakon svega sto je preziveo sa Hamiltonom, jedan od drazih vozaca iako me je dosta godina nervirao u mandatu u Mercedesu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nestabilno vreme čeka nas u Montrealu, 3 DRS zone, satnica i prenos

 

Gilles_Villeneuve_VN_Kanade_Staza.jpg

 

VN Kanada pokazala se kroz istoriju da može da bude veoma zanimljiva.


Ovoga vikenda vozači Formule 1 po drugi put u ovoj godini prelaze Atlantski okean i opet dolaze na tlo Severne Amerike. Domaćin je staza Gilles Villeneuve koja se nalazi na ostrvu Notre Dame. Iz više razloga ovde imamo dosta zanimljive trke a jedan od njih je i vremenska prognoza koja je za ovaj vikend predviđa nestabilno vreme.
Tako se za petak prognozira sunčano vreme ali sa kišnim intervalima a temperature ne bi prelazile 24 stepeni.

 

VN_Kanade_Vreme_Petak.jpg.webp

 

Subota će biti znatno hladnija jer se za tada predviđaju padavine sa jakim vetrom, što može da znači da ćemo imati zanimljive kvalifikacije.

 

VN_Kanade_Vreme_Subota.jpg.webp

 

Oporavak vremenskih uslova očekuje se u nedelju, kada bi trebalo da imamo sunčane intervale a temperature bi se ponovo popele na 23 stepena.

 

VN_Kanade_Vreme_Nedelja.jpg.webp

 

Kao i do sada FIA je rešila da na 4361 metar staze raspored 3 DRS zone i dve tačke za detekciju. Prva zona detekcije nalazi se 15 metra posle 5. krivine a DRS će moći da se korsiti 95 metara posle sedme krivine. Druga tačka za detekciju je 110 metara posle devete krivine a druga zona smeštena je na zadnjem pravcu, odnosno počinje 155 metara pre 12 krivine. Zadnja DRS zona a za nju će takođe važiti isti prolaz sa druge zone za detekciju nalazi se na startno-ciljnom pravcu, odnosno kreće na 70 metara posle 14. krivine.

 

Montreal_Staza.jpg.webp

 

Pirrelli je za ovu priliku doneso istu specifikaciju guma kao u Monaku, pa će tako C3 ponovo biti tvrda guma, C4 medijum a C5 biće meki pneumatik. Iz ovoga može se zaključiti da staza Gilles Villeneuve nije toliko zahtevna, već da je najveći problem prijanjanje dok njena površina nije abrazivna, pa se ne očekuje velika potrošnja. Jedna od karakteristika jeste da sama evolucija uslova na pisti a ovaj parametar može imati veliki značaj.

 

VN_Kanade_Pirelli-1024x576.jpg.webp

 

Sama staza u Kanadi u svojoj konfiguraciji poseduje i čuveni zid šampiona a on se nalazi izlazu 14. krivini. Ovaj zid je pomenuti naziv stekao 1999. godine kada su u njemu završi šampioni Damon Hill, Michael Schumacher u Jacques Villeneuve a na njemu nalazila se reklama Bienvenue au Québec (Dobrodošli u Kvebek). Kasnije, na ovom mestu svoj potpis ostavljali su i Juan Pablo Montoya, Jenson Button, Sebastian Vettel i mnogi drugi …

 

 

Što se tiče VN Kanade, kao i na VN Majamija akcija će se za nas dešavati u večernjim terminima. Treninzi su na programu kasno u petak od 20h i 23h, u subotu treći trening kreće od 19h a kvalifikacije su zakazane za 22h. Trka je na rasporedu u nedelju od 20h a svi prenosi su na Sport Klubu HD.

 

Untitled.png.940a2a440deaf56bc9d9122272f04874.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš da vidimo šta će nova regulativa oko poskakivanja doneti, da li će Merc da ispadne u Q1 ili će uspeti do Q2 da dogura? Rasel možda iscedi i neki Q3...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam sta ce biti sa mercom verovatno ce biti katastrofa ali ce RB-u sigurno da pomogne jer oni imaju najmanje poskakivanja tako da verovatno i nece morati da podizu bolid a Ferari ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da da, Ferari takođe ima da na*ebe, kao i McLaren... Videćemo za ostale, RB mislim da neće ništa morati da menja i da smo, barem za sada, završili sa Ferarijevim tempom u kvalifikacijama, i da ćemo gledati malo dosadan period sa RB 1-2 u svakoj sesiji u kojoj to budu hteli. Ono što mi je takođe super drago je da se ponajviše na zahtev Mercedesa donela neka odluka / promena, ali sam siguran da ni sami nisu sanjali na koji način će to biti implementirano, pucali su sebi u obe noge.

Edited by Vule

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja moram da pitam - ko je odavde, od pasioniranih višedecenijskih ljubitelja i entuzijasta, bio na nekoj trci F1? Pogotovo mislim na Beograd i severno, pošto je em blizu, em nije neki trošak... Čisto me zanima

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nažalost, još uvek ni na jednoj, neću ove sezone ni moći, ali sledeće godine palim u HU čim izađu karte za kupovinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, totti said:

Ja moram da pitam - ko je odavde, od pasioniranih višedecenijskih ljubitelja i entuzijasta, bio na nekoj trci F1? Pogotovo mislim na Beograd i severno, pošto je em blizu, em nije neki trošak... Čisto me zanima emoji846.png

Svakako je uvek više ljudi koji gledaju/vole bilo koji sport nego onih koji imaju priliku i da odu na sam događaj. Ne mislim da je odlazak nekakvo ultimativno ''kvalifikovanje'' za priču o bilo kom sportu. :thumbup: 

 

Realno, i kad se ode na trku više se gleda u TV nego na samu stazu. Ustvari, svako ko ima priliku da prati F1 uživo tako i uradi. Video sam na Red Bull Ringu, na onim najskupljim tribinama, da ima jedno 100 televizora poređanih celom dužinom tribine sa obe strane, i ljudi suštinski jedu, piju, gledaju u TV (sve isto kao i kod kuće), jedino im je zvuk bolji od 5.1 :D. Uživo pogledaju start (te tribine su ionako na startno/ciljnom pravcu, iznad boksova), i možda ustanu još 2-3 puta tokom trke (kad njihov favorit ulazi u boks). Bio sam na RB Ringu baš na tom delu tribine van F1, i tada popričao kako izgleda trkački vikend sa jednim slovencem koji tamo radi. Sve što sam gore napisao kako izgleda praćenje F1 na stazi mi je on rekao. Dodao je i da je MotoGP gori od F1 za gledanje :D jer ako se nemaju čepovi za uši može da se ogluvi bez obzira što se boravi u zatvorenoj tribini.

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio dva puta u Madjarskoj u onoj srecnoj eri kad su se bolidi lepo culi i prevrtali dzigericu kad prodju :) , sad i nemam volju da slusam ove hibride.

Zelja mi je da gledam red bull ring, to je mnogo dobra staza za gledanje em sto si uglavnom blizu staze em sto  vidi dobar deo staze gde god stanes i lako se obidje cela staza jer nije velika.

Takodje i Monca mi je nesto sto bih bas voleo da pogledam uzivo.

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, neshaoct said:
Svakako je uvek više ljudi koji gledaju/vole bilo koji sport nego onih koji imaju priliku i da odu na sam događaj. Ne mislim da je odlazak nekakvo ultimativno ''kvalifikovanje'' za priču o bilo kom sportu.  

Ne mogu nikako da se složim sa ovim, pogotovo za najpopularnije sportove (pošto piše bilo koji sport). Da obožavaš fudbal ili košarku, a da nikad nisi otišao na utakmicu - to mi ne pije vodu . Pritom se ne radi o nekakvom kvalifikovanju kao eksperta, već isključivo strast.

Naravno, nije isto otići ovde na stadion ili halu i otići u Peštu na trku, ali šta znam... mislim da je must have za prave ljubitelje, baš iz razloga blizine i ne tako velikih troškova.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, totti said:

Da obožavaš fudbal ili košarku, a da nikad nisi otišao na utakmicu - to mi ne pije vodu emoji3.png. Pritom se ne radi o nekakvom kvalifikovanju kao eksperta, već isključivo strast.

Pa, jedno je da daš 10 evra i odeš na fudbal, a drugo da daš barem 1.000 evra (karta/put/hotel) i odeš na F1.

Plus, ja kod nas npr. nikada neću otići na fudbal dokle god su ovakvi ''navijači'' sa obe strane (sve zajedno na fudbal/košarku sam do sada otišao 5 puta u životu), i bezveze bi bilo da neko iz toga zaključi da onda nisi ljubitelj jer ne ideš u halu/stadion. Ne... ne idem jer neću da mi neko razbije glavu/opeče bakljom ili ćime se sve već gađaju. Takav neodlazak ima veze sa zdravim razumom, a ne sa nedostatkom strasti prema sportu. :D

 

Apsolutno ništa ne bih merio kroz prisustvo ovde ili onde, a posebno ako to prisustvo košta jednu ili dve prosečne plate u SRB. Niko nije manje ili više ljubitelj ako ide na sve F1 trke, ili nikada ni na jednu. Bezveze mi je celo potezanje tog pitanja... ono kao u stilu ''šta tu drvite o F1 a ni na jednoj trci niste bili''.

Pa, eno... i Justin Bieber ne samo da je bio na F1 trci nego se i sa Hamiltonom grlio, a verujem da pojma nema ni koji motor ide u F1. :D Lično, nikada ne bih otišao na F1 tako da zabodem tribinu na nekoj od krivina, i onda 5% vremena gledam uživo F1, a preostalih 95% vremena gledam na velikom ekranu ostatak staze. Otišao bih na tribinu na startno/ciljni pravac, al' je ''malo'' problem što su to ubedljivo najskuplje karte. Ali, odatle bih video više staze i boksove, pre i posle trke verovatno imao ograničen pristup boksovima sa takvom kartom, imao komfor da nešto pojedem/popijem, sedim u klimatizovanom i izađem na terasu tribine kad poželim... Pošto su šanse da zabodem takvo mesto ikada skoro pa 0%, onda verovatno nisam ljubitelj F1 šta li... ne budim se ujutro da gledam, ili ne ostajem kasno budan... :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iako nama najbliža F1 staza, nikada ne bih otišao baš na nju jer je najsporija u šampionatu i u 90% slučajeva bude najdosadnija trka u sezoni.

RB Ring je malo dalje, ali mnogo bolja staza i bolja  za gledanje... a da ne pričamo o stazama u ITA. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio na Novom Beogradu, pre jedno 20-25 god., kad je bilo minus 20°C. Deca i ja čekali oko 3 sata da upale neke starije F1, ono pravo, V 12, V10, zagrevali se 2-3 kruga a onda mu ga dali po gasu pored Expo centra. Neprocenjivo, iako smo se tresli od hladnoće. Neverovatno, ulice su bile max. čiste a bolidi su u vis izbacivali, da li so ili prašinu, bar 5-6 metara.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karta za Hungaroring je 100€. Do Budimpešte i nazad ti treba plafon 50 litara. Zašto bi išao u hotel, možeš da odeš na dan trke i da se vratiš odmah posle, nije ti neki napor. I imaš vinjetu, putarinu kroz Srbiju i nešto da pojedeš i popiješ. A i sa hotelom, nije ni blizu 1000€. Nije blizu ni polovini od 1000€.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, totti said:

Karta za Hungaroring je 100€.

Jeste, ako se sada kupuje za 2023. godinu, pošto zvanično odavno više nema karata za kraj Jula ove godine. Ako se sad želi kupiti za ovu godinu onda je 3-5 ili 7 puta skuplja jer je kod finih preprodavaca toliko:

 

hun karte01.jpg

 

To kako si opisao odlazak na F1 ja mogu da odem samo do Košutnjaka/Avale/Ušća... :D 

I kad god sam tako išao vratim se predveče totalno umoran, preplanuo i gladan. Po mom shvatanju (nikako ne moraju svi tako da rezonuju), ako se već ide na F1 onda se uzima karta za sva tri dana, barem toliko ima i noćenja u Budimpešti.

Fora i jeste da vidiš stvari koje ne možeš na TV-u, da osetiš atmosferu, da se prošetaš boksom (ili barem blizu njega), jer sećam se davnih dana na Ušću kad sam prvi put prošao kroz boks (tada je boks bio na onom platou kod Asteriksa), bez problema možeš da vidiš trkačke aute izbliza, da pitaš, da čuješ šta pričaju... Naravno da F1 nije to isto i ne možeš tek tako da se šetkaš, ali možeš barem blizu.

Malo ručak, malo poneki suvenir, malo obiđeš Budimpeštu... i pod uslovom da si kupio kartu godinu dana ranije eto te lagano na 500 evra... i to da štediš na svakom koraku. Naravno, tako ja vidim eventualni odlazak, a normalno je da postoji i drugačiji rezon...

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isto tako može da se kaže da 10 dana letovanja u Grčkoj npr. košta 5.000€, jer ima aranžmana i po toj ceni

Nebitno za ovu godinu koliko košta karta i koliko su gorivo i hoteli u ovom trenutku... bilo je sve to poprilično jeftinije pre 5, 10 ili 20 godina. Mene je samo zanimalo ko je ispunio sebi želju kad već nešto obožava.
Ja F1 pratim daleko manje nego pre 10 ili 20 godina, ali nikad nisam baš toliki obožavalac moto sporta da bih se upuštao u to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...