Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Hrvatska 2022.

Recommended Posts

Za samo 4.3 sekunde pobedila posada Rovanpera–Haltunen, u Toyoti

 

cro 2022 02.jpg

 

Bio je to još jedan perfektan reli sa dramatičnom završnicom, koja je postala već uobičajena kada je reč o najboljim reli vozačima sveta.

Posle 20 brzinskih ispita, u jako teškim vremenskim uslovima, na ispitima koji su bili prljavi do zla boga i u mnogim krivinama prekriveni zemljom i šljunkom, sastavljeni od različitih asfaltnih podloga, sa bezbroj prevoja-skakaonica... najsrećniji su nekako stigli do cilja posle 275,99 kilometara brzinaca i ukupnog itinerera od 1642.18 kilometara (jedan ispit je otkazan zarad bezbednosti, zbog magle).

 

cro 2022 01.jpg

 

Naš ''dopisnik'' iz Hrvatske opet je bio neumorni prijatelj i obavešteni reli suvozač i šampion Davor Devunić. U nedelju oko 13 časova nam se javio i usplahireno saopštio:

''Ovo je neverovatno, evo nas blizu Kumrovca gde je cilj, sledi ispit power stage, Tanak je preuzeo vođstvo, ima prednost od samo 1.4 sekunde, ali Rovanpera ima slikove a staza je klizava, pada kiša, ovo je zaista filmska i dramatična borba između Finca i Estonca. Pokraj mene je nekoliko reli vozača Hrvatske i novinari, zaista ne znamo ko će pobediti, u publici je prava euforija, svi su oduševljeni, ima ih na hiljade i pored tako lošeg vremena koje nas je pratilo ovog vikenda.''

 

Poslednji ispit je pripao Rovanperi.

Uspeo je da u konačnom poretku posle 20 ispita pobedi Estonca Ot Tanaka za samo 4.3 sekunde. Na cilju je izjavio da mu je to najteža pobeda u karijeri, a svi asovi premijer klase su Croatia Rally ocenili kao posebno teškim, uz pravu lutriju kada su gume u pitanju.

 

Danijel Šaškin, poznat po učestvovanju na maratonskom Dakar reliju, prvi čovek Croatia Rally, najzaslužniji za dovodjenje WRC serije u Hrvatsku, gde će za sada biti još 2023. i 2024, je rekao: ''Bio mi je cilj da organizujem ovako težak reli i da Hrvatsku pamte po pravom reli nadmetanju.''

Reli u Hrvatskoj dugo će pamtiti i poznati Belgijanac, Tijeri Nojvil. Početak u petak mu je bio odličan, zauzimao je drugo mesto. Onda je sve krenulo loše uz pogrešan izbor guma, da bi nedelja donela promenljiva vremena, a onda u samom finišu izletanje sa staze i havariju vozila. Kada su svi pomislili da je to kraj za popularnog majstora vožnje, koji i van staze koristi naočare sa dioptrijom, sreća ga je ''pomilovala'', nekako se izvukao na put posle izletanja i sa dve probušene gume, prednjom i zadnjom, uspeo da prođe kroz cilj i da osvoji treće mesto na podijumu. Takav scenario može da napiše samo WRC, i zato ima armiju pristalica širom sveta.

Tabela konačnog poretka mnogo toga otkriva. Vidi se koliko su Rovanpera i Tanak bili brži od ostalih. Nojvil je za pobednikom kasnio skoro 90 sekundi, a često odlični Japanac Katsuta Takamoto ima zaostatak sa Toyotom (istom kao i Rovanpera), od čak 8 minuta.

 

U generalnom plasmanu WRC. 2022. ubedljivo je prvi Rovanpera sa 76 bodova, ispred Nojvila koji ima 47. Naredni WRC je od 19-22. maja u Portugalu, a tamo stiže i kralj - devetostruki šampion sveta, Sebastien Loeb sa Ford Pumom.

 

Konačni poredak:

  1. Rovanpera - Toyota 
  2. Tanak - Hyundai  +4.3 sekunde
  3. Nojvil - Hyundai  +2.21.6 minuta
  4. Brin - Ford  +3.07.3
  5. Evans - Toyota  +3.46.0
  6. Katsuta - Toyota  +8.08.5
  7. Rasel (WRC 2) - Citroen  +10.01.0
  8. Kajetanovič (WRC 2) - Škoda  +11.01.2
  9. Lindholm (WRC 2) - Škoda  +11.11.9
  10. Griazin (WRC 2) - Škoda  +11.48.5

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...