Dzimbo 1217 Posted July 30, 2024 1 hour ago, PremieRacing said: Živo me interesuje koji ćeš sledeći auto da kupiš i kako ćeš da biraš... Tebi def. samo pravi premium možda može da odgovara. Mislim da jos nije napravljen auto po njegovoj meri. 1 3 italiano, PremieRacing, electronizer and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 397 Posted July 30, 2024 Ne znam jer nisam vozio duze, ali Skoda Karoq mi je bila favorit u cenovnom rangu koji sam bio spreman da dam, a nije mi los bio ni Renault Kadjar.To su doduse bila 10 i 5 k eura skuplja auta respektivno.Na sve sam se na 500L navikao ili prihvatio, jedino sta ne mogu da svarim je pozicija za volanom za duza putovanja kao i nekvalitet laka, nema gde nema bele tacke manje ili veće. Sad mi je jasno i zasto polovni sa 150+ k km 500L ali i Tipo imaju kao osmirglanu farbu na dnu rubova pozadi. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dale 7439 Posted July 31, 2024 Ja se vozikao u alfi mito ovih dana dok su zena i klinci bili mojim tiguanom na odmoru. Kada sam se vratio u svoj auto podsetio sam se koliko je zavrsna obrada i kvalitet npr ablendera, mehanizma sedista, pojasa i sl bolji kod vw. Ne pljujem po fiat grupaciji, ne hvalim vw, samo kazem da ima manje tih nerviranja, skripanja, gremlina itd u 12god starom vw nego u 6god staroj alfi. Volim fiat i alfu, pogotovu lancu, ali mislim da se bolje i lakse uklopis i naviknes na nemacki auto nego na italijanski nazalost. To sve pisem kao potvrdu da te razumem sto ti je najbolje legao karoq. 2 Aurelio and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 397 Posted August 1, 2024 Činjenica je doduše da je Karoqu enterijer malo hladan dok je na 500L mladalački i fazoniran ali kvalitet je loš, sve je nekako neozbiljno i netrajno. U Karoqu sam se bas osecao nekako kao u nekoj ozbiljnoj, masivnoj, jakoj trajnoj mašini. Mozda je to samo osecaj, ko zna za 2 godine sta bih mislio, ali tesko da bih mislio i pola loseg sto za 500 L. Kamiq koji je skoro pa ista stvar je npr tad bio 18k eur sto je samo 2k vise od 500L i imali su na stanju tj brzo stigne, ali mi je bio nizak unutra i retrovizor zbog toga tacno pre očima. Ne znam kako je uspeo kolega ovih 5.5 litara sa prosecnom brzinom 50 kmh, ja ispod 7 nisam video nikad. Žena bila u selu nedelju dana, iz Beograda novim autoputem, preko Zlatibora pa kod Nove Varoši preko Zlatara ka Sjenici, selo je 20km pre Sjenice. Išla je iz sela par puta do Sjenice i okolnih mesta pa nazad istim putem.Iznenadila me za moj slučaj niskom potrosnjom od 7.2. Prosecna brzina 52 kmh tj identicno. Skoro pa identicna trasa. Kako skoro 2 litre vise ne razumem. Koliko njoj toliko je i meni trosio za tu relaciju, isli smo vise puta. Stvarno bih voleo da znam gde to ispade da ja gresim i zena i svi mi a eto neko uspe 5.5 litara. Da dodam i da board laze i 10 posto pa zapravo dodjes na 7.2+0.72=8 litara cca. Od 8 pobeci ne mogu od kad sam kupio auto, na trip B imam 30k km i prosecna oko 8.I ok je tih 8...12 vec nije... Ali 5.5 pa ne znam kako. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 854 Posted August 1, 2024 @oktopod Meni izgleda zapao neki bolji primerak Šalim se, naravno, sve je to isti q, traka, stižu delovi, montaža, teraj. Jedino što sam ja uradio drugačije (verovatno nisam jedini) jeste da sam tražio da zamene ulje u motoru posle nekih 1000 - 2000 km (ne sećam se tačno). Vozio sam prvih par hiljada km (opet, ni to se ne sećam koliko dugo) prema uputstvima starijih mehaničara (možda to i piše negde) a to je podrazumevalo da se u tom periodu ne vrti motor u crveno, da se ne vozi konstatnom brzinom odnosno u istom broju obrtaja, nisam vozio pod opterećenjem... Možda ima i do načina vožnje, šta znam. Ja kada krećem iz mesta, papučica do poda i brzo menjanje brzina. I vozim na gasu, ne znam kako to da objasnim, ali, malo koristim kočnicu, gasom kontrolišem brzinu kretanja i predviđam situacije. Ali zato imam problem kad sednem u dizel, jer je to mučenje i za mene i za auto. Meni je baš legao ovaj motor uparen sa ovim menjačem. Motor je mali i slab, ima samo 95 ks i mali obrtni moment (za današnje pojmove) ali je dobro uparen i lepo se vozi - lagano, klizi. A kad hoću da ga poteram, ide, nije uopšte "mrtav" i bez duše, kako bi neki rekli. Istina, ne može da ubzava na usponima, posebno kada se optereti, ali ovaj auto i nije za to napravljen i namenjen, naprotiv, napravljen je da ti bude lepo, udobno, tiho, zanimljivo (multimedija, stereo, klima ...) a za vozačke neke afinitete, pa imate Alfe, Lancia, Ferari, Maserati I generalno, održavanje je vrlo jeftino. Mene još uvek deru u ovlaćenom jer je vozilo u garanciji (još ove godine) a posle toga, godišnji servis je bukvalno 10 000 rsd. Ulje može bukvalno svako 5w-40 filtera od 10 različitih proizvođača, remenje isto tako, zatezači i sve to košta normalno. Isto tako kočenje, vešanje osim karoserijskih delova, koji su prilično skupi. Jbn u sijalicu fara možeš sam da zameniš Da, potrošnja je oko 0.5 l veća od one koju bord pokaže. 2 Aurelio and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20745 Posted August 1, 2024 (edited) 1 hour ago, ortakov said: I vozim na gasu, ne znam kako to da objasnim, ali, malo koristim kočnicu, gasom kontrolišem brzinu kretanja i predviđam situacije. To je i poenta iskusne voznje, koja samim tim donosi i nizu potrosnju. Sto ja volim da kazem - racionalna voznja uopste ne mora da bude spora ili prosecna. Odnosno i brza vožnja moze da bude racionalna. Pogotovo na otvorenom putu, ako sustizem nekoga, vidim ko je za volanom u pitanju. Koliko cesto "pipka" kocnicu, kako se postavlja pred krivinama, da li gadja teme i kako prolazi kroz krivine, kako pretice... Nebitno vozio nekog malog atmosferca ili arlaudzu, sam ili sa porodicom, pricam cisto o naucenoj tehnici voznje... Ili sto mi je matori pricao kao klincu pocetniku jos u proslom veku - dobrog i iskusnog vozaca ces na putu ispred sebe prepoznati ako vozi tecno i na ravnom i po krivinama, sa minimumom blinkanja stop svetala, a opet brzo. Toga je danas sve manje i manje. Kao i tolerancije medju vozacima, nazalost. Edited August 1, 2024 by Ivan 8 oktopod, MiloshBg, ortakov and 5 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 15071 Posted August 1, 2024 Veoma lepo receno. Odmah po blinkanju kocnica vidim ko je kakav vozac na krivudavom putu.Tecna voznja.. Predvidjanje situacija, Sent from my STK-LX1 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 397 Posted August 1, 2024 Ja sam prevideo tj nisam bio informisan te sam prvu zamenu ulja radio tek na oko 12k km, ali ne verujem da je to uticalo na potrošnju.Što se razrade motora tice, mislim da sam to lepo uradio, nisam ga gazio, nisam prelazio 3k obrtaja, nisam ga vozio konstantnom brzinom dugo i tako prvih 2k km kad je cini mi se malo i zivnuo i tada sam krenuo da razvlacim i do blokade, naravno ne non stop ali sam isao u obrtaje bez rezerve - kako i treba po pravilu razrade.Ja nikad ne potapam gas vec naprotiv postepeno ga dodajem ili stisnem do pola pa cekam da ubrza. Potapam samo kad preticem. Takodje kocim motorom, uz dodavanje kocnice po potrebi blago, retko kad imam nagla kocenja osim kad me iznenadi semafor ili uslovi saobracaja. Probao sam i da krstarim na 2k obrtaja i na 2.5-3k isto je. Nemam problem da vozim i nizom kad treba, uzbrdice i slicno. Ostala mi je navika od voznje kamiona da predvidjam desavanja, gledam daleko ispred i naokolo i unapred se spremam za moguce scenarije.Tvrdim za sebe da sam dobar vozac u odnosu na vecinu, naravno ne i bezgresan, desi se nekad odluta koncentracija, udarim u ociglednu banderu pri parkiranju i slicno - desava se svima.I ne zelim da mislim da sam tehnicki odlican vozac, mozda nesto i gresim u stilu voznje i spreman sam da prihvatim kritiku i naučim - samo ne vidim gde gresim.Vecina auta koje sam vozio u zivotu su bili slabi benzinci te sam navikao na fore i fazone voznje istih. Na svakom mi je potrosnja bila koliko i drugim ljudima sa kojima pricam. Za 500L sa kim sam pricao iznosili su cifre izmedju 8 i 9 litara blago gradske voznje i tu sam i ja.Board za trenutnu mi nekad pokaze i manje od 6 litara ali suma sumarum prosecna je uvek preko 7 i kad imam veci deo otvoren put.Onda vidim 5.5 litara sa istom prosecnom brzinom i ne znam sta da kazem osim da pomislim da ja negde gresim. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 854 Posted August 1, 2024 (edited) @Ivan Podrška za sve koji smo učili od oca kako se vozi Da, upravo je to u pitanju, recimo, priprema za obilaženje, uvek iz daleka, nikako nabijanje na branik, čak i krstarećem modu, iz malog broja obrtaja vrlo lagano pretičem i kad pročitam, ne može da pretekne, mrtav je ... ništa mi nije jasno. Ne znači da sam ja sad ultra giga super vozač, jednostavno, leži mi ovakav tip automobila / motora. Ja ne mogu da spustim potrošnju na kombiju ispod 7 - 8 litara nikako, a sa par ljudi sam pričao, kažu, dizel, 5 litara ... ne znam, moja je greška, sigurno, ne trudim se da naučim već vozim da bude što udobnije, sa što manje cimanja, brujanja, naginjanja itd Edited August 1, 2024 by ortakov 2 neshtry and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20745 Posted August 1, 2024 (edited) 31 minutes ago, ortakov said: @Ivan Podrška za sve koji smo učili od oca kako se vozi A kako je drugacije bilo moguce ? Ili od nekog sa lepim iskustvom, ko bi bio raspolozen da to podeli. U mom slucaju, matori je obozavao voznju, znao dosta oko mehanike, masu stvari radio sam, kao mlad imao cak dodira i sa ex-YU relijem tamo 70-ih... I iako iz totalno druge (njegove) struke, preneo je i meni tu pasiju prema automobilima. I da samostalno sredis sve sto mozes na autu, po kuci, pripomognes drugima itd. A i sama obuka je bila drugacija i ozbiljnija. Iako danas postoji daleko vise elektronskih oblika ucenja, daleko modernijih i kola laganijih za voznju - ovo danas je najcesce cisto uzimanje para, bez ikakvog posvecivanja toj deci. Imao sam prilike da se vozim sa vise njih, bukvalno je kriminalno sa kakvim ih NEznanjem pustaju u ovakav danasnji intenzivan saobracaj, prepun sujete i kompleksasa. Naravno da smo svi u pocetku bili du*e-glava, naravno da se sve stice iskustvom i ucenjem od ljudi sa znanjem. Ali baza sa kojom se vec duze vremena izlazi iz auto skola je najcesce sramotno niska, cast izuzecima. Po gradu i nekako, ali na otvorenom putu, kao posledicu svega toga, danas bas mozes da vidis sve i svasta. Ubedljivo najgora kombinacija mi je sujeta/kompleks + jak auto (a odavno ih imas matorih za smesne pare) + mrsavo znanje i neiskustvo. A bas na tom otvorenom putu ide glava . Edited August 1, 2024 by Ivan 2 oktopod and Aurelio reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 18828 Posted August 1, 2024 1 hour ago, ortakov said: @Ivan Podrška za sve koji smo učili od oca kako se vozi Da, upravo je to u pitanju, recimo, priprema za obilaženje, uvek iz daleka, nikako nabijanje na branik, čak i krstarećem modu, iz malog broja obrtaja vrlo lagano pretičem i kad pročitam, ne može da pretekne, mrtav je ... ništa mi nije jasno. Ne znači da sam ja sad ultra giga super vozač, jednostavno, leži mi ovakav tip automobila / motora. Ja ne mogu da spustim potrošnju na kombiju ispod 7 - 8 litara nikako, a sa par ljudi sam pričao, kažu, dizel, 5 litara ... ne znam, moja je greška, sigurno, ne trudim se da naučim već vozim da bude što udobnije, sa što manje cimanja, brujanja, naginjanja itd Baš htedoh reći, tako nas ćalci i učili Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8325 Posted August 1, 2024 Sad kad sam se vraćao magistralom iz GM ka Ljigu, ispred mene Alfa 147 i nešto mi se čudno ponaša. Nema ispred niko, čas vozi 60, čas 80 al ubrza pa uspori, pred krivine i ispod 60 a ja sve vreme za alfom držim distancu i taman da krenem u preticanje on ubrza pa uspori, uopšte nema linearne tečne vožnje, jer nema saobraćaja, lepo vreme, uslovi odlični i na putu jedno proširenje sa strane , alfa ide na proširenje i za volanom žensko ali mi deluje preplašeno, propušta me i nastavlja zamnom, al već nakon prve krivine je gubim iz retrovizora.Dakle, skapiram da je imala utisak da je ja "požurujem" i bila je nervozna , a samo sam je pratio i to jedno tri dužine auta iza, skroz opuštena vožnja.. Dakle neiskustvo.Kad smo stigli u BG, drugar (krenuo malo posle mene) je istu Alfu sustugao i ista priča, bukvalno preslikano.Inače ima BG tablice i nema P na zadnjem staklu, bilo bi lakše da ima, barem bi znao zašzo se zako ponaša.Sent from my SM-A546E using Tapatalk 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 397 Posted August 1, 2024 Ja sam od oca naučio samo kako da držim lampu ispod haube dok se on dere. A profesionalni je vozac bio. U auto skoli sam naucio elementarno ali dovoljno, bio je jedan stariji gospodin koji je drzao do toga da naucis. Zanat sam bas ispekao sa 21 godinom u vojsci vozeci kamione, kombije, terenska vozila, putnicka, bas onako svasta i po nekoliko sati dnevno i na razlicitim terenima.Sto se popravki i razumevanja mehanike tice, to sam iskreno sve naucio ovde na forumu, svojevremeno sam uzvracao aktivno prateci sve teme i praveci fotke i uputstva.Imao sam i ja skoro iskustvo, vracam se zeninim grande puntom iz Grocke smederevcem, ispred mene neki pik ap, ogranicenje 50 mi svi vozimo 50-60. Primetim da tu i tamo pipne kocnicu bez vidnog razloga pa ubrza i ostavim razmak za svaki slucaj.U jednom momentu malo pre Ritopeka u levoj krivini, pali sva 4 migavca i polako se sklanja uz desnu ivicu i usporava. Ja vracam u trecu, dajem levi migavac i po gasu da sto pre prodjem jer je leva krivina.Kad ladno pik ap skrece u levu neku šljunak ulicu jos uvek sa sva 4, gazim na kocnicu svom snagom, staje i pik ap al tacno vozacevim vratima ispred moje haube.Dize žena ruku kao izvinjava se, ja mrtav ladan ne tangiram se vise.Odlazi ona u tu ulicicu, ja u levoj traci krivina na levo, smederevac, krecem posle nje kad gle sad trojica iza mene koji su takodje stali krecu i po gasu ne daju mi da se vratim desno vec zele da me preteknu. Stvarno svasta. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 854 Posted August 1, 2024 7 minutes ago, oktopod said: Zanat sam bas ispekao sa 21 godinom u vojsci vozeci kamione uuuu, da ne shvatiš pogrešno, mi smo se zezali, kad pričamo o vožnji, obavezno je bilo, pa nisam ti ja vozač iz vojske Ono, siđe sa planine, nije video motorno vozilo, bilo koje vrste, a onda mu uvale kamion, auto ... i sve kategorije Vozač iz vojske To je samo šala 2 1 italiano, MS PK and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
vagenovac 4839 Posted August 1, 2024 Razlika u potrosnji izmedju ortakova i oktopoda je kapiram u (ne)korisćenju klime i putnoj brzini.Evo npr. Kolega imao 320d zf8 kao ja sto sam ranije vozio, rec-dve o autu i kaze trosi mu 4l na autoputu, a meni 5.5l sta, kako, ispade on vozi 100-110kmh na autoputu, dok ja obicno drzim 140 na tempomatu.Послато са SM-A528B помоћу Тапатока 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dale 7439 Posted August 1, 2024 7 hours ago, knezevic76 said: Sad kad sam se vraćao magistralom iz GM ka Ljigu, ispred mene Alfa 147 i nešto mi se čudno ponaša. Nema ispred niko, čas vozi 60, čas 80 al ubrza pa uspori, pred krivine i ispod 60 a ja sve vreme za alfom držim distancu i taman da krenem u preticanje on ubrza pa uspori, uopšte nema linearne tečne vožnje, jer nema saobraćaja, lepo vreme, uslovi odlični i na putu jedno proširenje sa strane , alfa ide na proširenje i za volanom žensko ali mi deluje preplašeno, propušta me i nastavlja zamnom, al već nakon prve krivine je gubim iz retrovizora. Dakle, skapiram da je imala utisak da je ja "požurujem" i bila je nervozna , a samo sam je pratio i to jedno tri dužine auta iza, skroz opuštena vožnja.. Dakle neiskustvo. Kad smo stigli u BG, drugar (krenuo malo posle mene) je istu Alfu sustugao i ista priča, bukvalno preslikano. Inače ima BG tablice i nema P na zadnjem staklu, bilo bi lakše da ima, barem bi znao zašzo se zako ponaša. Sent from my SM-A546E using Tapatalk To najvise lici na kucanje poruka u voznji. Dok kuca, uspori. Cim posalje nabije gas. Cesto vidjam u saobracaju... 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 397 Posted August 1, 2024 U vojsci nije bilo lose sto sam vozeci razna vozila stekao osecaj kako za ostali saobracaj oko mene, tako i na razlicite gabarite, motore i menjace. I na situacije tipa krene kamion bocno da kliza niz livadu na brdu po mokroj travi pa aj sad izvuci se. I ne nije razlika izmedju mene i kolege u potrosnji zbog klime i prosecne brzine, zena je putovala kad je bilo zahladjenje klimu nije koristila, relacija tj putanja je skoro pa identicna, prosecna brzina je bukvalno identicna. Uostalom preko 30k km je predjeno ovim autom, razne relacije, klima i bez klime, putevi kroz bosnu 60 ogranicenje, magistralni od 80 do 100, autoput od 130 itd, sve kombinacije i nikad nije bilo ispod 7, cak i nesto vise, na sta kad dodamo koliko krade board izadje na 8, kao sto je kod kolege tih 5.5 zapravo malo preko 6. Jos nesto se setih oko kvaliteta enterijera italijana, dal sam gledao bese u buduci klasici u ferariju nekom mrezica aluminijumska na vratima kao ona sto kupis u gej lendu da mećeš na punta dvojku na otvore branika kad si bio deca, kaze lik mrezica je bukvalno prste da poseces i jeftina a ferari. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 854 Posted August 2, 2024 13 hours ago, vagenovac said: Razlika u potrosnji izmedju ortakova i oktopoda je kapiram u (ne)korisćenju klime i putnoj brzini. Ja vozim sa uključenom klimom, uglavnom uvek. Vrlo retko je isključena klima i to je ako vozim kratke relacije. 11 hours ago, Dale said: To najvise lici na kucanje poruka u voznji. Dok kuca, uspori. Cim posalje nabije gas. Cesto vidjam u saobracaju... To vidim stalno u saobraćaju i zaista mi nije jasno kako ne ginemo više u saobraćaju. BUDALETINE 8 hours ago, oktopod said: Jos nesto se setih oko kvaliteta enterijera italijana, dal sam gledao bese u buduci klasici u ferariju nekom mrezica aluminijumska na vratima kao ona sto kupis u gej lendu da mećeš na punta dvojku na otvore branika kad si bio deca, kaze lik mrezica je bukvalno prste da poseces i jeftina a ferari. To je južnjački temperament, mediteranski odnos prema svetu. Jel radi? Radi! Koga boli q kako to radi Taj Ferari je u trenutku kada je izašao, verovatno bio među najbržim automobilima na svetu, sa najboljim dizajnom ... a kvalitet nekog komada lima, ma koga boli q Takav ti je i Fiat bio, sad, ovi noviji i nisu, upeglaniji su, kvalitetnija plastika, tekstil itd. Ali zato, baš u tom Fiatu, ja znam samo za jedan motor da su ljudi rekli da je loš i to je neki 1.4 sa 12 ventila, čini mi se. 1 oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
vagenovac 4839 Posted August 2, 2024 Koju brzinu odrzavas na autoputu, jer mi se cini, davno sam vozio 1.4 16v da tih spominjanih 5.5l trosi tu na 100kmh otprilike.Послато са SM-A528B помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 854 Posted August 2, 2024 24 minutes ago, vagenovac said: Koju brzinu odrzavas na autoputu, jer mi se cini, davno sam vozio 1.4 16v da tih spominjanih 5.5l trosi tu na 100kmh otprilike. Послато са SM-A528B помоћу Тапатока Sada sam vozio do 110 km/h Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8325 Posted August 2, 2024 Takav ti je i Fiat bio, sad, ovi noviji i nisu, upeglaniji su, kvalitetnija plastika, tekstil itd. Ali zato, baš u tom Fiatu, ja znam samo za jedan motor da su ljudi rekli da je loš i to je neki 1.4 sa 12 ventila, čini mi se. Moram da te isparvim. Uparvo kontra plus dosta zavisi od opreme.Novi Tipo Cross koji sam imao u najjačoj opremi je bio dva koplja iznad običnog klot Tipa , počevši od kvaliteta tekstila sedišta, plastike itd itd.Sa druge strane, pisao sam poređenje izbeđu Tipa Cross 2021 i Brava 2010.Brvao ima masovnija vrata, robusniji mehanizam podizača stakala, na tipu kao kineski da su montirani, ručice ablendera, tempomata i ostalo oko volana na bravu su bolje ergonomski postavljeni nego na Tipu pa i na tvom 500L, imaju mekan hod dok kod Tipa i 500 moraš jače da zapneš.....ima tu brdo stvari i sitnica da ne nabrajam sad, a kao prvo i osnovno Nov Tipo u full opremi nema osvetljenje ostave ispred suvozača. Dakle, noviji modeli su rađeni sa velikim uštedama koji se na prvo oko ne vide.Šta reći kad sam seo u MiTa sa početka proizvodnje a sedišta u autu B segmenta kao fotelje.A opet, neko je kačio klip sa YT Porsche boxter kabrio, nema mehanizam za automatsko ili poluautomatsko sklapanje krova, već za 165000€ bukvalno izađeš na ulicu i sam ga sklapaš od vađenja platna do kalenja kopči, zatezanja itd. Sve ima svoje.Ono u šta sam ubeđen već duže vreme, ako uporedimo auto industriju dad i pre jedno 10-15 pa i više godina, ovo su sad poluproizvodi u odnosu na nekad, al eto, svedoci smo da idemo k tome fa će automobili biti sve veće kante sa sve lošijim materijalima za ogroman novac. NPR Grande Panda....i ostala EV bratija.Sent from my SM-A546E using Tapatalk 4 Siciliano, ISV_01, MS PK and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
djole81ar 544 Posted August 2, 2024 (edited) On 8/1/2024 at 2:05 AM, oktopod said: Ali 5.5 pa ne znam kako. Sa tipom (znači da može i 500l blizu u nekim uslovima) 5.5 (može i nešto manje) se ostvaruje na magistali, do zlatibora, valjeva... Znači mirna vožnja u nižim obrtajima, osim preticanja. Na auto putu nikakao ne može biti 5.5 to ide na 7... 500l ver i više s obziom na čeonu površinu. Do grčke mi je prosek 6-6.3 sa 120 125kmh, crna gora bude manje zbog magistrale. Po bordu... Moje mišljenje je da voziš u nižim stepenima prenosa tj. većim obrtajima i to se odražava na potrošnju, nema šta drugo. Edited August 2, 2024 by djole81ar 2 oktopod and italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 397 Posted August 2, 2024 Ma probao sam 50 na sat i trecom i cetvrtom tj 2 i 2.5k obrtaja, vozio 60 na sat i 4om i 5om, slicno je na kraju kad pogledas na par stotina km. U redu je kad bih resetovao komp pa neko vreme vozio nekim stilom, al na par stotina km dodje na preko 7 blize 8 obrni okreni.I sad videces da neki govore da i treba voziti na visim obrtajima i ne muciti menjac da bi bila manja potrosnja, drugi eto kazu saltaj u visu, nema sta slicno je. Pokaze meni izmedju 5 i 6 trenutnu u nekim momentima, ali na celu relaciju nekako izadje na preko 7 do 8-8.5. Priznajem da na autoputu vozim 130, nekad 120 a na momente nekad i 140-145 da se resim onih koje sustizem lagano jer idemo slicnom brzinom ali njihova ipak par kmh manje, sta da radim ne mogu 110 da vozim na autoputu. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
djole81ar 544 Posted August 2, 2024 5 minutes ago, oktopod said: 5 i 6 trenutnu u nekim momentima, ali na celu relaciju nekako izadje na preko 7 do 8-8.5. To je baš puno za međugradsku vožnju sa manjim udelom auto puta. Za Auto put i veće brzine sigurno da srče zbog visine i aerodinmike, i to bih izuzeo da komentarišem, i posmatrao bih uzorak bez tog dela puta. Tako da tu ne mogu da poredim Tipa do Grčke i 500l-a ali magistrala trebalo bi da bude slično. Ako voziš po magistrali opušteno ne da treba ponekad da pokaže 5-6 nego i dosta manje, stavi ga na tempomat kad nije gužva nekada na magistrali u 4. ili 5. brzini na oko 2-2.500 obrtaja pa proveri potrošnju pri konstantnoj brzini. Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 676 Posted August 2, 2024 @djole81ar Potvrdjujem! 500L na autoputu potrosnja: Od 6.8 do 7.2 l pri 120 km/h Od 7 do 7.5 l pri 130 km/h Zavisno od vetra 1 Aurelio reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites