Jump to content
FAS Goran
moron

Fiat 500L - problem sa fabričkim alarmom?

Recommended Posts

Drugari,

 

imam jednu neprijatnost, pa možda neko ima ideju. I mislim da se tiče alarma. Valjda je Mopar. Ugradjen odmah posle kupovine kola, davne 2015.

 

Pre jedno dve nedelje u toku dnevne vangradske vožnje stane na benz. pumpu. Natočim. Krenem. Pri izasku sa pumpe videh da mi ne radi migavac levi (ne pali se ni indikacija na instrument tabli). Probam desni. Ništa. "Mrtav". Uključim sva 4 - ništa. Ni glasa. Sve "mrtvo". Malo se zabrinem. Razmišljam šta ću ( to se dešava u Indjiji ). Ali, posle par minuta vidim migavci rade normalno. Pomislih samo: "Eh, znači, počelo je? Fiat je to ...".

Danas mi klinac kaže da je u toku dve današnje kratke gradske vožnje ( od po oko 5 km ) imao situaciju da mu se u vožnji aktivira alarm ( sirena+migavci) i posle "vrištanja" od 20-30 sekundi i kratke pauze, sve se ponavljalo dok nije stigao na cilj. Ja sam inače jutros vozio kola po gradu ( oko 10 km ) i nikakv problem.

 

Večeras pridjem kolima, otključam na daljinac, sednem i uskoro vidim da trepće ona (naknadna) crvena dioda ( ispod šoferke ). A pošto je mrak, vidim po odsjaju da mu spolja migavci ubrzano trepere (a na instrument tabli bez indikacije). Upalim kola. Oni migavci i dalje ubrzano rade. Dioda treperi. Ali, "na ručicu" ne mogu da se uključe migavci. Kao ni "sva 4 migavca". Posle par minuta rada sve je bilo ok. I vožnja od par km odradjena bez neprijatnosti. Zapravo sve isto kao i prvi put pre oko dve nedelje.

 

Koji mu je djavo? Ima neko ideju? 

Mislio sam na redovan godišnji servis kod "Gorana" tek za oko dva meseca, ali, izgleda da ću "prevremeno" :)

 

"Grom ga ubio". Fiat je to :)

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sličan problem imam i ja. 2013g Meta alarm ("fabrički"). Stanem, zaključam auto na daljinski i posle 20-tak sekundi počnu da trepere sva četiri migavca... Džape palim auto pritiskam daljinski, ritiskam taster za sva četiri... Posle oko 1min samo prestane, ko da ništa nije ni bilo... Nekada se desi da se sam od sebe aktivira 20-tak sekundi posle zaključavanja... Nije to često, ali jednom u 2-3 meseca mora da se desi. Uglavnom kada je velika vlažnost vazduha... FIAT je to...

500L, 2013...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@italiano

Pazi, pitanje i primedba ti je 100% na mestu, jer samo čisti mazohista ili totalni moron bi mogao to da vozi. Pa i da bude lud da ukrade :)

Ideja alarma mi se u startu dopala jer sam na taj način posredno dobio i daljinac za "drugi ključ".

I ako sada stavim van funkcije alarm, ostajem bez tog "elementa komfora"  :)

Naravno, ako bude moralo, biće tako. Ali, biće mi žao, jer mi se za upotrebu više dopada rezervni ključ. I češće ga koristim. Nekako ne volim onaj "skakavac".

 

 

 

@etibor

 

Hvala za podeljeno iskustvo. I utehu :)

 

"Bem ti Fiata" :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije samo do Fiata kao proizvođača. Moj kum je prilikom kupovine novog 500L-a tražio da mu ugrade alarm. Alarm je ugrađen u ovlašćenom servisu. Dve godine kasnije, prilikom povezivanja dijagnostike konektor je ispao iz ležišta i primetili smo da je alarm vezan na obd konektor.  Žice nisu zalemljene već je samo skinuta izolacija, žice umotane i obmotane izolirom. Krajnje neprofesionalno! Možda je i kod vas taj slučaj. 

Što se tiče krađe 500L-a, i ja sam do septembra 2019-te mislio da se isti ne krade, tj. kome on treba. Zašto bi neko krao minibus sa 95KS? Međutim, nisam imao prave informacije. Kada sam izašao iz ulaza primetio sam da mi nema kola. Auto je bio parkiran ispod lampe na parkingu koji je na manje 20m od zgrade. Ukrali su mi dve i po godine star auto koji prešao samo 17000km. Kasnije sam u osiguravajućem društvu sam saznao da se 500L itekako krade.  S tim u vezi, toplo preporučujem postavljanje alarma ili bilo koje druge zaštite koja može produžiti vreme krađe i navesti lopove da odustanu i potraže nekog pametnog kao što sam i ja bio. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi proveriti kontakte i centralu alarma da nije krenula da brlja. Sramotno za fabrički alarm da takve neprijatnosti pravi. Meni aftermarket Excalibur nikad nije pravio problem na Bravu, premda sam skupo platio ugradnju (200e, alarm je plaćen bio posebno 80e), skoro kao zeder da sam kupio. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A da li bi teoretski (slab) akumulator mogao da pravi ovaj problem, pri čemu se problem manifestuje u vožnji ( tada se aktivira alarm, ali, može i da se kaže da se aktivira u vožnji jer se nije deakitivrao pri otključavanju kola i pre paljenja motora ), uz napomenu da sam juče probao i start&stop sasvim normalno radi ( što bi valjda značilo da je akumulator još uvek u dobroj kondiciji )?

 

 

@SLB65

 

Žao mi je čuti za to Tvoje veoma ružno iskustvo sa krađom 500L. Kao što mi je veoma logično to što si čuo u osiguranju ( da se i 500L dosta krade ).

Kada sam se odlučio da ugradim alarm na moj 500L, bilo je to "po navici" ( imao sam ga i na prethodnim vozilima ) a uvek sam i bio mišljenja "Bolje ikakav, nego nikakav alarm".

A zbog mirnijeg sna i prevencije kradje uvek sam se trudio da izbegavam kupovinu meni cenovno možda i pristupačnih i načelno meni svemu odgovarajućih, ali po pitanju kradje visoko rizičnih brendova i modela, koje bih "morao" da "obezbedjujem" raznim "iglama" i "Zederima" kao da je maltene nuklearka. A takav vid "mirnog sna" nikada nisam želeo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron

Sumnjam da moze biti aku, prvo bi pokazao na vecim potrosacima kao S/S, servo, hillholder i slicni. Ovo pre verujem da je neki kontakt, modul ili centrala. 

Meni je pri slabom aku tabla i sve gore navedeno (sem SS) divljalo i... Crko :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Servo da slabije radi zbog lošeg akumulatora? Zar bi pri uključenom motoru ( dok se krećeš možda brzinom pešaka) oslabila asistencija serva u City modu ?

 

Hillholder troši puno struje ? Nisam nikada razmišljao o tome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre može biti problem u bateriji daljinca tj. da daljinac ne isključi alarm jer mu je signal slab ili ne uspe da prosledi kompletnu povorku. Za deaktiviranje alarma je pored signala iz daljinca potreban još jedan signal za koji se obično koristi triger (plus ili minus) sa prekidača za svetlo pri otvaranju vrata ili plus sa kontakt brave pri aktiviranje kontakta. Ukoliko nema tog drugog signala alarm se posle nekog vremenskog intervala (20-30sec) ponovo vraća u arming mode. Uključivanje alarma u toku vožnje može biti posledica lošeg kontakta na napajanju alarma (vezivanje žica bez lemljenja) pa centrala u toku vožnje prvo izgubi kontakt pa ga ponovo dobije i krene u arming mode. Razlog nemogućnosti isključivanja alarma daljincem može biti i smetnja na frekvenciji na kojoj daljinac radi. Ja na drugom autu imam wheels alarm koji mi je pravio problem u Beogradu. Kada uđem u garažu sve funkcioniše, a kada sam na parkingu pored zgrade moram da se približim na mikron od vrata ili šoferke da bih uključio ili isključio alarm. Van Beograda sve radi sa min. 20m od kola.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, moron said:

Servo da slabije radi zbog lošeg akumulatora? Zar bi pri uključenom motoru ( dok se krećeš možda brzinom pešaka) oslabila asistencija serva u City modu ?

Mhm. Ivan pisao da je pik potrosnje City Serva i do 60ampera pa vidi. 

 

Hillholder ide u sklopu drugih uredjanja (sastavni deo sistema) i on otkaze. Bilo je slicnih tema u 500L podforumu konkretno kolega debelizmaj je otvorio iste. Baci pogled. 

 

Ovo za frekfenciju ne znam, lici na moguc problem ili na bateriju daljinca ali nisam strucan da tu dam misljenje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala svima ... Razmišljaću malo :)

Bateriju daljinca u skakavcu sam promenio pre godinu- dve, kada sam mislio da je naprasno uočeni mali domet ( na nekim lokacijama ispred zgrade) posledica slabe baterije. A ispostavilo se ipak da na drugim lokacijama radi normalno. I taj daljinac, ali i onaj drugi, koji je došao uz alarm, za rezervni ključ.

A juče je problem u dva navrata pravio sa oba ključa/daljinca.

Zona sumraka ... Kraće rečeno - Fiat je to :) Svejedno, jako mi je drag. Da bar nije ...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, moron said:

"obezbedjujem" raznim "iglama" i "Zederima" kao da je maltene nuklearka.

Ima li ko info koliko okvirno kosta ovo zadovoljstvo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, ISV_01 said:

Sramotno za fabrički alarm da takve neprijatnosti pravi.

Cim ima dodatni privezak/daljinac, to nije ni proslo pored fabrickog alarma. Vec je aftermarket ugradnja, pod Meta ili Mopar brandom.

Pravi fabricki alarm je na novijim modelima Canbus, sto znaci da je vezan (i sa svim ostalim modulima centralizovano komunicira) preko CAN magistrala. Ukljucujuci naravno i BodyComp, tako da bez ikakvog seckanja instalacije vec ima gomilu podataka, npr. signal otvorenih vrata, gepeka, itd... Benefit toga je da centralna+alarm idu preko fabrickog kljuca (nema duplih privezaka). A najbitniji, da nema kasapljenja instalacije i kacenja na linije kontakta, migavaca, sirene, vrata, itd... Sto iskljucuje potencijalnu brljivost majstora, lose kontakte, izolaciju, itd... A meni sve mirise da se kod @moron desava upravo tako nesto, takodje sam ubedjen da nema veze sa accu. I nemojte, molim vas, floskule "FIAT je to" :D . Bar iz mog iskustva, gro je do vlasnika i majstora, tj. odrzavanja.

Canbus alarmi su sofisticiraniji jer komuniciraju preko CAN magistrala, a zbog toga su iz aftermarketa i po 2-3 puta skuplji od obicnih. Doduse, mi smo na forumu jos od Stila i Brava provalili kako moze da se ugradi bas fabricki alarm. Kupi se plafonjera koja sadrzi centralu, volumetrijske i tilt senzore. Sirena koja ide kod brisaca moze sa gomile modela, iste su, za Stilo u Indjiji su bile po 500 kinti. I skine se (ili kupi u Kelcu, Mikroprincu) mikroprekidac koji ide na haubu. Najbolja stvar je sto je na prilicno modela vec razvucena bukvalno kompletna instalacija :D (pogotovo ovi sa jacom opremom i pripremama) , sve se to prikopca i alarm aktivira dijagnostikom (potrebna je Code kartica). Fabrika za smesne pare :) .

Inace, kao sto kolega pominje, i ja sam pre 15 godina na bivsem Stilu imao upravo taj Excalibur "na kasapljenje", ugradjivao kod ovlascenih, bilo je preko pomenutih 200 EUR. Jbg, kada nije bilo ni dokumentacije ni eLearn, retko ko je i od majstora znao oko tada moderne elektronike na Stilu. Pa se neznanje naravno debelo placalo. Mada, da budem iskren, taj Excalibur je bas lepo posluzio skoro deceniju, bez i jednog problema.

6 hours ago, ISV_01 said:

Ivan pisao da je pik potrosnje City Serva i do 60ampera pa vidi. 

U City modu, na naglo motanje, na Stilu smo davno merili i po 90A ;) .

7 hours ago, moron said:

Hillholder troši puno struje ? Nisam nikada razmišljao o tome.

Hill Holder je integrisani deo ESP, kao i ASR. Tj. ako auto ima ESP, ima i Hill. Njihovo gasenje je obicno samo posledica drugog kvara ili gubitka napona.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je alarm "vezan" sa originalnim ključem. Mada ima i dva dodatna daljinca. Vezan je na Canbus liniju. Ali opet se desi da se zaglupi... Gledao sam dok su ga ugrađivali. Nemaju blage veze sa poslom. Ovlašćeni stručnjaci u Pančevu. Nekoliko puta sam ih pljuvao tako da tu praksu ne menjam... Lik je 8 sati ugrađivao alarm, nekoliko puta zvao "kolege" iz Beograda i to mojim telefonom jer nema službeni... Ma šta da vam kažem. Kompletno uputstvo sa bojama i lokacijama žica, i šta gde treba da se veže i montira. Ali ne vredi, naši majstori uvek moraju da se prave pametni... A pritom su mi i ogrebali prag od auta... I prljavim ruka isprljali unutrašnjost...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam ( pismen za to nisam ) šta su vam ti "Canbus alarmi", pa pojma nemam ni šta pričate :)  Ja sam bio ubedjen da je kod mene alarm Mopar, a kupio sam ga i ugradio u AK Kompresor, par dana posle kupovine vozila u AK Kole. Ono što je činjenica, to je šljakalo bez ikakve greške sve ove godine, skoro 7 godina.

 

Što se tiče jednog dodatnog daljinca (na privesku), on mi je "vezan" za rezervni ključ, jer rezervni ključ mi i nema bilo kakve komande daljinskog.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, moron said:

Ne znam ( pismen za to nisam ) šta su vam ti "Canbus alarmi", pa pojma nemam ni šta pričate :) 

Ovo :D , samo se gore pomenuto bocne na BodyComp (M001 na slici), tj. na CAN magistrale. Sve ostalo vec postoji na autu:

 

198000343.thumb.png.977a8cc4640777e0a402e45609e3e660.png

 

Samo da se ogradim da je sema za Nuova Bravo u pitanju, ali sve to poprilicno slicno funkcionise.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...