Bojan J 2 Posted March 15, 2022 (edited) Pozdrav, Da li je neko ovo radio ili ima sličnu ideju? Našao sam u Lav autu Valeo Beep&Park koji je CAN i FiatTipo kompatibilan. Jer mi je ideja da ih nekako dodam na postojeći sistem, jer vidim i da imaju mogućnost utišavanja muzike itd... Glupo mi je da stavljam neke kineze, a mislim da bi dobro došli... drugo što za kineze bi morao da budžim neki 1. brzina prekidač ili slično... Edited April 19, 2022 by neshaoct edit naslova Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7616 Posted April 19, 2022 (edited) @Bojan J Jesi li pitao u ovlašćenom koliko je ugradnja prednjih senzora? Edited April 19, 2022 by neshaoct dodao tag Quote Share this post Link to post Share on other sites
jovancha 45 Posted September 20, 2022 Naknadna ugradnja zadnjih parking senzora (sa senzorima) bez povezivanja sa multimedijom i samo sa zvučnom signalizacijom u ovlašćenom servisu je 300e Verovanto je toliko i prednja Quote Share this post Link to post Share on other sites
djole81ar 534 Posted September 20, 2022 Moja preporuka da staviš senzore, ja nisam i prešao sam se, Tipo je nepregledan tako sam ga ogrebao sa svih strana Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7616 Posted September 20, 2022 Naknadna ugradnja zadnjih parking senzora (sa senzorima) bez povezivanja sa multimedijom i samo sa zvučnom signalizacijom u ovlašćenom servisu je 300e Verovanto je toliko i prednja Dranje i bezobrazluk.Da, senzori su must have na ovom modelu, ali preteruju sa cenom ugradnje. Ja sam pre za senzore nego kameru iz više razloga, mada kamera je onako fancy i malo bolja opcija za hod u rikverc, dva puta su me spasili robije zbog izletanja budala dok idem u nazad a da ne govorimo o niskim predmetima, stubićima itd, koje da nije senzora ne bih ni provalio. 1 jovancha reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18922 Posted September 20, 2022 (edited) 1 hour ago, jovancha said: Naknadna ugradnja zadnjih parking senzora (sa senzorima) bez povezivanja sa multimedijom i samo sa zvučnom signalizacijom u ovlašćenom servisu je 300e U toj ceni je fabricka varijanta, sa OEM centralom parking senzora, povezivanjem, komunikacijom sa Body Compom, odradjenim Proxy Alignment...? Ili neka aftermarket budzevina, klasika vezana za rikverc svetlo i samo sa beeper-om u gepeku? Ako je poslednje u pitanju, onda je bas dranje. To mozes i sam za 10-15 puta manju cifru, samo treba videti na sta bi se eventualno gubila garancija (ko je jos u istoj). Ima ovih novijih lepih sondi koje se kace sa unutrasnje strane branika. Izgledaju odlicno i diskretno, precnik samo 16 mm, maltene fabrika: Za razliku od onih "pristeva" koje svi vecinom stavljaju, sa precnikom od 22 mm i koji se umecu sa spoljne strane branika: Edited September 20, 2022 by Ivan 1 jovancha reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jovancha 45 Posted September 20, 2022 Rekli su mi da su OEM senzori, kvalitetni ali da ne mogu da se povezu sa kompjuterom.Posto ne mogu da budu deo sistema (da vidim rastojanje na multimediji itd) nego "samo" da cujem zvuk (koji mi puno znači) mislim da je 300e preterivanje (jer su mi takve ili slične senzore ugradili pre 6 godina u 500L gratis kada sam kupovao auto).Problem je što ako ne ugradim u ovlascenom gubim garanciju, a niko ne zna da kaze koji deo garancije tačno gubim.Sent from my SM-A505FN using Tapatalk 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18922 Posted September 20, 2022 (edited) 24 minutes ago, jovancha said: Problem je što ako ne ugradim u ovlascenom gubim garanciju, a niko ne zna da kaze koji deo garancije tačno gubim. Klasicno se aftermarketi vezuju na zadnje stopaljke (tj. sa dzeka stopaljke se samo uzima naponska linija sa rikverc svetla, koja napaja centralu, a ona sonde i buzzer). I busi se zadnji branik, ako su u pitanju klasicne ultrazvucne sonde. Ima i onih elektromagnetnih verzija koje se kao folija lepe sa unutrasnje strane branika, ali nesto nisam ljubitelj te varijante. Da, imaju i klasicne ultrazvucne sonde u ramovima tablica . OEM senzori su ranije isli preko svoje centrale u gepeku, pa ona na Body Comp, a preko Body Compa prikaz na periferije. Edited September 20, 2022 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7616 Posted September 20, 2022 OEM senzori imaju grafiku na instrument tabli i povezani su sa zvučnicima. Nemoguće je da ne mogu da povežu, pre će biti da nisu ili OEM Il su nesposobni.Ja sam u ovlašćenom pitao za rikverc kameru, rekli su da može da se poveže na multimediju i sve da radi fabrički. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 18922 Posted September 21, 2022 13 hours ago, knezevic76 said: i povezani su sa zvučnicima Kako sada razlikuje prednje i zadnje senzore, prebacuje na odgovarajuce zvucnike? Kod mene (tj. na ranijim verzijama Fiata) postoji buzzer u desnom C stubu za zadnje senzore, kao i buzzer u levom A stubu (dijagonala) za prednje senzore. Tako da i zvucno i graficki moze da se razlikuje koji se aktiviraju. Verzije samo sa zadnjim senzorima imale su buzzer u instrument tabli, na koju je Body Comp slao signal za aktivaciju. Na verziji sa prednjim+zadnjim senzorima, buzzere aktivira centrala parking senzora, ne Body Comp direktno kao na verziji samo pozadi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7616 Posted September 22, 2022 Prebacuje na odgovarajuće zvučnike a ako je puštena muzika, utišava istu. 2 jovancha and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jovancha 45 Posted September 22, 2022 U jednom od ovlašćenih su mi dali ponudu za ugradnju zadnjih parking senzora za 16.000 din. U pitanju su Valeo aftermark senzori koji imaju samo zvučnu indikaciju i ne povezuju se sa kompjuterom. Nažalost imaju samo senzore crne boje i ne preporučuju farbanje Quote Share this post Link to post Share on other sites
PedjaZ 24 Posted September 26, 2022 On 9/20/2022 at 10:59 PM, knezevic76 said: Ja sam u ovlašćenom pitao za rikverc kameru, rekli su da može da se poveže na multimediju i sve da radi fabrički. Multimedija mora da podrzava kameru inace ako se proba na onu koja ne podrzava izadje - "...out of range...". Mozda su to kod tebe vec proverili ili je na CROSS-u to podrzano kod svih. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 7616 Posted September 27, 2022 Mislim da na multimediju 7" Radio Nav Live HD (ta je kod mene) može zadnja kamera.Iskreno, nisam ulazio u detalje, kad sam pitao servisera zaduženog za elektroniku u ovlašćenim, reče čovek da može.E sad, dal se samo uzme kamera i poveže direktno ili ide između i neki hardver, to ne znam.Na netu vidim da ima u prodaji kit za zadnju kameruhttps://www.car-interface.com/vendita/en/interfaces-a-v-video-fiat/1339-video-interface-for-fiat-tipo-7-uconnect-hd-live-nav-hd-live.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mračko 12 Posted September 27, 2022 On 4/19/2022 at 11:39 PM, knezevic76 said: @Bojan J Jesi li pitao u ovlašćenom koliko je ugradnja prednjih senzora? Meni su na Dorćolu rekli da za moj HB ne rade naknadnu ugradnju prednjih senzora. Zadnje imam ali su iskreno i prednji neophodni nekada. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2042 Posted June 3 Elem, da ne otvaram novu temu. Ugradio sam na Fiat Tipo SW parking senzore. Mogu da se odrade bez skidanja zadnjeg branika, ali je potreban kanal(ili dizalica). Za srednja dva senzora koriste se četvrtasti otvori u zadnjem braniku, naravno nadje se gde su simetrični, gleda se da po uputstvu budu postavljeni što vertikalnije. Takođe na senzorima bi trebalo da postoji smer, koja je gornja strana. Za bočne senzore je lakše, oni su van branika. Za kablove je zgodnije da se izvuku sa leve strane kroz za to predviđeni otvor. Skida se zadnja plastika koja ide preko okca za bravu, i bočna mora da se oslobodi (ne mora cela da se skida. Plus se uzima naravno iz rikverc svetla, odnosno u zadnjem levom stubu se nađe kabal. Senzore sam platio 1600dinara a, ostalo je samo malo truda 2 sokratbg and PedjaZ reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PedjaZ 24 Posted June 4 (edited) A naknadno ugradjeni FABRIČKI bi bio ovaj modul sa pripadajućim snopom (prvi je za hatch a drugi za sedana - u obe varijante za 4 senzora), senzorima i kako to na kraju izgleda Edited June 4 by PedjaZ ... 1 sokratbg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites